To10.gr αποκαλύπτει ΟΛΟΚΛΗΡΟ το πρωτόκολλο προπονήσεων της La Liga, που θα αποτελέσει οδηγό για την επιστροφή στα γήπεδα σε όλη την Ευρώπη.
Ο κορωνοϊός έβαλε στον «πάγο» όλες τις αθλητικές δραστηριότητες και προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημιά στους συλλόγους. Το ποδόσφαιρο δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα και πλέον προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του και να σταθεί και πάλι στα πόδια του.
Ο προβληματισμός και ο φόβος που προκάλεσε αρχικά ο COVID-19 δίνουν σιγά σιγά τη θέση τους στην αισιοδοξία και στα σχέδια για την επόμενη ημέρα. Αλλωστε εκτός από το «κίνημα της παύλας», όλοι οι υπόλοιποι που αγαπούν το άθλημα, θέλουν να αρχίσουν και πάλι οι εγχώριες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Τα working groups σε όλη την Ευρώπη, σε κάθε λίγκα ξεχωριστά αλλά και συλλογικά με την UEFA, δουλεύουν σκληρά για να αρχίσει και πάλι η αγωνιστική δράση. Η Μπουντεσλίγκα, αλλά και η La Liga έχουν ήδη καταστρώσει τα πλάνα τους για την επανέναρξη των πρωταθλημάτων.
To10.gr σας παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα ολόκληρο το πρωτόκολλο της ισπανικής λίγκας για την σταδιακή επιστροφή των ομάδων στις προπονήσεις, με στόχο να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα.
Ενας οδηγός, που έχει όλες τις λεπτομέρειες για τη σταδιακή επιστροφή των ομάδων στην κανονικότητα. Ενας οδηγός, που είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει και η Σούπερ Λίγκα, για να επιστρέψουν οι ομάδες στις προπονήσεις. Σταδιακά, αλλά με ασφάλεια. Ενας αναλυτικός οδηγός για παίκτες, προπονητές και ομάδες.
Από τα πιο «κοινότυπα», όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και την απολύμανση των εγκαταστάσεων, έως τον τρόπο προπονήσεων. Τι προβλέπει για τη μετακίνηση των παικτών/προπονητών/εργαζόμενων στις αθλητικές εγκαταστάσεις, πως θα γίνει το πρώτο σκέλος των ατομικών προπονήσεων, αλλά και η σταδιακή, αλλά ασφαλής, μετάβαση στις συλλογικές προπονήσεις.
Αναλυτικά το σχέδιο της La Liga
Το πρωτόκολλο της ισπανικής λίγκας διαθέτει όλες τις οδηγίες που θα χρειαστούν οι ομάδες για να επιστρέψουν στις προπονήσεις.
Το σχέδιο είναι χωρισμένο σε 4 φάσεις:
1) Περίοδος προετοιμασίας
2) Ατομικές προπονήσεις
3) Προπονήσεις σε γκρουπ
4) Συλλογικές προπονήσεις
Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο έχει δημιουργηθεί για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παικτών, των οικογενειών τους, των προπονητών, των εργαζόμενων των κλαμπ και όσους ερχονται σε επαφη μαζι τους.
Για να επιστρέψουν στην αγωνιστική δράση οι ομάδες πρέπει να εκπληρωθούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις:
– Μια περίοδο προπόνησης, τουλάχιστον 15 ημερών, πριν την επανέναρξη των διοργανώσεων.
– Δημιουργία λίστας των ανθρώπων που θα βρίσκονται στις προπονήσεις.
– Οσοι βρίσκονται στις εγκαταστάσεις πρέπει να έχουν διαπιστεύσεις.
– Θα πρέπει να προσδιοριστεί ο τόπος προπονήσεων, αλλά και ο εξοπλισμός, ο οποίος θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την πρώτη ομάδα. Από παίκτες και προπονητές. Τον συγκεκριμένο χώρο μπορούν να επισκέπτονται μόνο συντηρητές ή άνθρωποι των εταιρειών απολύμανσης.
– Πρέπει να χρησιμοποιούνται προϊόντα που είναι πιστοποιημένα από το Ισπανικό Υπουργείο Υγείας.
– Η απολύμανση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών υγείας.
– Θα πρέπει να θεσπιστεί ένας συγκεκριμένος κώδικας συμπεριφοράς, που θα ακολουθείται από όλους.
– Οι δραστηριότητες που χρειάζεται να γίνουν ομαδικά πρέπει να γίνονται με το μικρότερο δυνατό αριθμό ατόμων.
– Θα πρέπει να γίνονται ιατρικά τεστ σε τακτική βάση
Επίσης πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του υπουργείου υγείας και υπουργείου εργασίας:
α) Υγιεινή των χεριών, που είναι το πιο σημαντικό για να μειωθεί η διασπορά του ιού.
β) Κάλυψη της μύτης και του στόματος με ένα χαρτομάντηλο όταν βήχετε. Πετάχτε τα χαρτιά σε κάδους, χρησιμοποιώντας το πετάλ ποδιού. Οταν δεν έχετε χαρτομάντηλο, χρησιμοποιείται το μέσα μέρος του αγκώνα σας, για να αποφύγετε να μεταφέρετε τα μικρόβια στα χέρια σας.
γ) Αποφύγετε να αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.
δ) Κρατήστε απόσταση από τους άλλους τουλάχιστον 2 μέτρων.
ε) Πρέπει να διασφαλιστεί ο σωστός καθαρισμός και η απολύμανση των χώρων εργασίας. Ειδικά των επιφανείων που πιάνονται με τα χέρια, όπως οι πόρτες, τα push buttons και τα πόμολα.
Γενικοί κανόνες:
Να διατηρείται η απόφαση των 2 μέτρων
Σχολαστικό πλύσιμο χεριών με αντισηπτικά ή με σαπούνι και νερό
Αφήστε ανοιχτές όσες περισσότερες πόρτες είναι δυνατόν για να αποφεύγεται η επαφή με τα χέρια σε πόμολα και κουδούνια.
Αντικαταστήστε όλες τις μάσκες και τα γάντια στο τέλος της κάθε ημέρας.
Φάση 1: Περίοδος προετοιμασίας
Χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες.
1) Το έμψυχο δυναμικό
2) Οι εγκαταστάσεις
3) Ο τρόπος μεταφοράς από και προς τις εγκαταστάσεις
4) Γενικοί κανόνες υγιεινής και καθαριότητα
Α) Το έμψυχο δυναμικό
Χωρίζεται σε δύο κατηγορίες.
Αυτοί που νόσησαν από τον COVID-19 και έχουν περάσει τη σχετική περίοδο που ορίζεται σε κατ’ οίκον καραντίνα και πλέον δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Αυτοί δηλαδή που έχουν αναπτύξει τα αντισώματα απέναντι στον COVID-19.
Και αυτοί που δεν έχουν νοσήσει. Αυτοί χωρίζονται επίσης σε δύο μέρη.
α) «Οι υψηλής προστασίας», όπως είναι οι ποδοσφαιριστές, μέλη του τεχνικού τιμ, μέλη του ιατρικού τιμ, όλο το προπονητικό σταφ, οι άνθρωποι που φροντίζουν τις εγκαταστάσεις, όλα τα μέλη των οικογενειών τους και όσοι έρχονται σε άμεση επαφή μαζί τους.
Β) «Προσωπικό μεσαίας προστασίας»: Οπως είναι οι σεκιούριτι και οι άνθρωποι που επιμελούνται τα γήπεδα (σ.σ φροντίζουν το χορτάρι κτλ).
Οσοι από τους ανθρώπους που ανήκουν στο προσωπικό μεσαίας προστασίας έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που βρίσκονται στο γκρουπ της υψηλής προστασίας γίνονται αυτόματα και αυτοί μέλη της υψηλής προστασίας.
2) Εγκαταστάσεις
Πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι εγκαταστάσεις έχουν απομονωθεί από το ευρύ κοινό και είναι πλήρως ελεγχόμενες. Γι αυτό οι ομάδες θα πρέπει να κάνουν προπονήσεις μόνο στα δικά τους προπονητικά κέντρα ή σε ξενοδοχεία που έχουν κλειστεί αποκλειστικά για τις ανάγκες της ομάδας και δεν διαμένει κάποιος τρίτος. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχει γίνει πλήρης απολύμανση, πριν τη χρήση τους, όπως ορίζει το πρωτόκολλο του υπουργείου υγείας.
Κάθε φορά που κάποιος έρχεται απέξω απέξω και θέλει να μπει μέσα στις εγκαταστάσεις, πρέπει να απολυμαίνονται τα ρούχα του, αλλά και ο εξοπλισμός που φέρνει μαζί του.
Για να λάβουν μέρος στο προπονητικό καμπ, οι ποδοσφαιριστές και τα μέλη του προπονητικού τιμ, θα πρέπει να μετακομίσουν στις εγκαταστάσεις που έχουν οριστεί. Οσοι λαμβάνουν μέρος στο προπονητικό καμπ ορίζονται ως «μέλη υψηλής προστασίας». Οσοι δεν λαμβάνουν μέρος στην προπόνηση, αλλά έχουν οποιαδήποτε αλληλεπίδραση με τις εγκαταστάσεις, θα πρέπει να παίρνουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις και να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας. Ενδείκνυται για όσους παραμένουν στα μέρη «υψηλής προστασίας» των εγκαταστάσεων να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους κάθε μία ώρα. Είτε με αντισηπτικό τζελ είτε με σαπούνι και νερό.
Γενικοί κανόνες
Στο κείμενο επίσης υπάρχουν συμβουλές για τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται στην κουζίνα, στις αποθήκες, στα πλυντήρια, στα αποδυτήρια, αλλά και στα δωμάτια της φυσικοθεραπείας, αλλά και στα γυμναστήρια.
Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι η κουζίνα θα πρέπει να είναι κλειδωμένη τις ώρες που δεν χρησιμοποιείται και να γίνεται συνεχώς χρήση γαντιών και μασκών. Μάλιστα, τονίζεται ότι καλό θα ήταν η κουζίνα να εφοδιαζεται το πολύ δύο φορές την εβδομάδα, προκειμένου να μην εισέρχονται στις εγκαταστάσεις εξωτερικοί συνεργάτες και αυξάνεται το ρίσκο της μετάδοσης του ιού. Οσον αφορά στις αποθήκες, επίσης πρέπει να παραμείνουν κλειστές όσο δεν χρησιμοποιούνται και όσοι βρίσκονται σε αυτές να χρησιμοποιούν γάντια και μάσκες, ενώ επισημαίνεται ότι κάθε νέο αντικείμενο που μπαίνει μέσα θα πρέπει πρώτα να έχει απολυμανθεί.
Ειδική μνεία γίνεται επίσης στο πλύσιμο των ρούχων. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, μόνο ένα άτομο θα πρέπει να έχει άδεια εισόδου στα πλυντήρια. Θα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ενώ θα πρέπει να μαζεύει και να πλένει τα ρούχα μετά από κάθε προπόνηση. Επίσης, γίνεται αναφορά στα απορρυπαντικά που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται.
Στο κομμάτι των αποδυτηρίων, τονίζεται ότι η παρουσία του προσωπικού θα πρέπει να είναι η ελάχιστη δυνατή. Τα γάντια και οι μάσκες, όπως σε όλα τα μέρη των εγκαταστάσεων, είναι απαραίτητες, ενώ επισημαίνεται ότι θα πρέπει να απολυμαίνεται ο χώρος μετά από κάθε χρήση του.
Στον τομέα της φυσικοθεραπείας στο πρωτόκολλο αναφέρεται ρητά ότι στο πρώτο και δεύτερο στάδιο (σ.σ ατομική προπόνηση και προπόνηση λίγων ατόμων “small group”) θα πρέπει να αποφεύγεται όσο είναι δυνατόν η χρήση της και θα πρέπει να γίνεται μόνο σε τραυματίες. Επίσης, τονίζεται ότι θα πρέπει ο γιατρός να φοράει μάσκα και γάντια και να τα αλλάζει κάθε φορά που τελειώνει με τον εκάστοτε ποδοσφαιριστή, προτού απασχοληθεί με άλλον. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πετσέτες μιας χρήσης και να δίνεται μεγάλη σημασία στο κομμάτι της καθαριότητας. Μάλιστα, αν είναι δυνατόν να καθαρίζεται μετά την επίσκεψη του εκάστοτε ποδοσφαιριστή..
Τέλος, όσον αφορά στο γυμναστήριο, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του όσο περισσότερο γίνεται και οι ασκήσεις αν είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται στον αγωνιστικό χώρο. Μάλιστα, ανάλογα με το μέγεθός του γυμναστηρίου, θα επιτρέπεται ένας ή δύο αθλητές ανά προπονητικό session. Θα πρέπει να γίνεται καλός εξαερισμός του χώρου και οι εγκαταστάσεις να καθαρίζονται μετά από κάθε χρήση.
Μεταφορά
Ειδική μνεία γίνεται επίσης στο κομμάτι της μεταφοράς των παικτών και προπονητών/μελών του τεχνικού τιμ, αλλά και όλο των εργαζόμενων. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, θα πρέπει να προγραμματίζονται δρομολόγια για τους παίκτες και το σταφ από και προς το προπονητικό κέντρο, αλλά και διαφορετικά δρομολόγια για την μεταφορά τροφίμων και εξοπλισμού.
Οι ομάδες είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά των παικτών και θα πρέπει να διασφαλίζεται η σωστή μεταφορά τους, τηρώντας τα μέτρα προστασίας, όσον αφορά τις αποστάσεις, αλλά και τη χρήση μασκών. Μετά από κάθε δρομολόγιο θα πρέπει το πούλμαν να απολυμαίνεται.
Γενικές οδηγίες καθαριότητας
Σε ένα από τα παραρτήματα αναφέρονται οδηγίες για τον τρόπο καθαρισμού των εγκαταστάσεων και τονίζεται χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να γίνεται χρήση μασκών και γαντιών από τους καθαριστές. Παράλληλα, τονίζεται ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αντισηπτικά και οι εγκαταστάσεις να καθαρίζονται συνεχώς ή όσο το δυνατόν συχνότερα.
Προετοιμασία για την επιστροφή στις προπονήσεις
Πρέπει να επιτευχθούν τα παρακάτω προαπαιτούμενα, προτού οι παίκτες επισκεφθούν τα προπονητικά κέντρα.
1) Ολοι οι ποδοσφαιριστές, οι προπονητές και οι εργαζόμενοι των συλλόγων, που θα βρίσκονται στα προπονητικά κέντρα, αλλά και οι οικογένειες όλων των εμπλεκόμενων, θα πρέπει να κάνουν τεστ για τον COVID-19.
2) Οι ομάδες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν τις απαραίτητες προμήθειες (εξοπλισμό και φαγητό).
3) Να υπάρχουν προμήθειες ειδών απολύμανσης
4) Οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός να έχουν απολυμανθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου υγείας και υπουργείου εργασίας.
Για τα τεστ κατά του COVID-19:
Οι παίκτες, οι προπονητές και οι εργαζόμενοι, που είναι άμεσα εμπλεκόμενοι με την προπόνηση, αλλά και οι οικογένειές τους θα πρέπει να υποβληθούν σε δύο τεστ. Το πρώτο τεστ θα γίνει 72 ώρες πριν την έναρξη των προπονήσεων και το δεύτερο πριν την έναρξη του προπονητικού camp. Τα τεστ μπορούν να γίνουν είτε στο σπίτι, είτε σε προκαθορισμένο χώρο, όπου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επισκεφθούν με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα.
Οσοι βρεθούν θετικοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ειδικών, όπως αυτές έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο υγείας. Οσοι είναι αρνητικοί θα μπορούν να μεταβούν στον χώρο προπόνησης και από το εδώ και στο εξής θα λογίζονται ως μέλη της ομάδας «υψίστης προστασίας».
Φάση 2: Ατομικές προπονήσεις
Πριν επιστρέψουν σε κανονικό ρυθμό προπονήσεων, οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει πρώτα να κάνουν ατομικές προπονήσεις, προκειμένου να επιστρέψουν σιγά σιγά και πάλι στο κατάλληλο επιθυμητό επίπεδο.
Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να ακολουθηθούν οι παρακάτω οδηγίες:
1) Στον αγωνιστικό χώρο θα πρέπει να βρίσκεται ο μικρότερος δυνατόν αριθμός ατομων (σταφ, προπονητές, σεκιούριτι κτλ).
2) Οι ποδοσφαιριστές θα ενημερώνονται για τα προγράμματα που πρέπει να ακολουθήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης το προηγούμενο βράδυ, προκειμένου να μην έρχονται σε επαφή με μέλη του προπονητικού τιμ.
3) Οι παίκτες θα πηγαινοέρχονται στις αθλητικές εγκαταστάσεις με τα δικά τους αυτοκίνητα.
4) Απαγορεύεται η είσοδος στα σπίτια των ποδοσφαιριστών και των προπονητών σε άτομα που δεν διαμένουν μαζί τους.
5) Ο τρόπος μετακίνησης των παικτών και των προπονητών θα πρέπει να είναι πάντα ο ίδιος (σ.σ ίδιο αυτοκίνητο) και να απολυμένεται συχνά.
6) Ολοι όσοι μπαίνουν στις εγκαταστάσεις θα πρέπει πρώτα να απολυμαίνουν τα ρούχα τους, αλλά και τον εξοπλισμό που φέρουν μαζί τους.
7) Θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο έγγραφο, το οποίο θα μοιραστεί σε όλη την ομάδα, ακόμα και στους υπαλλήλους, προκειμένου άπαντες να γνωρίζουν πότε θα βρίσκεται ο κάθε παίκτης στον αγωνιστικό χώρο.
8) Ο μέγιστος αριθμός των ποδοσφαιριστών που θα μπορούν να γυμνάζονται στον αγωνιστικό χώρο την ίδια στιγμή είναι δύο και θα είναι χωρισμένοι στις δύο πλευρές του γηπέδου, έχοντας τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση.
9) Επίσης, ο μέγιστος αριθμός ταυτόχρονης παρουσίας ποδοσφαιριστών στις εγκαταστάσεις είναι οκτώ. Ποτέ δεν πρέπει να υπερβεί αυτός ο αριθμός.
10) Οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να φτάνουν με χρονική απόσταση, τουλάχιστον 15 λεπτών ο ένας από τον άλλον και δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή όσο βρίσκονται στις εγκαταστάσεις.
11) Ο κάθε ποδοσφαιριστής θα πρέπει να πηγαίνει στο προπονητικό κέντρο, αλλά και επιστρέφει μόνος του στο σπίτι του.
12) Ο κάθε παίκτης θα πρέπει να φτάνει στις εγκαταστάσεις, έχοντας ήδη φορέσει τα ρούχα της προπόνησης από το σπίτι.
13) Δεν θα πρέπει να γίνεται χρήση εξοπλισμού στις ασκήσεις (ή έστω η μικρότερη δυνατή χρήση)
14) Αν χρησιμοποιείται για οποιονδήποτε λόγο εξοπλισμός, θα πρέπει μετά τη χρήση του να απολυμένεται προτού χρησιμοποιηθεί από άλλον ποδοσφαιριστή.
14) Από τη στιγμή που θα μπει ένας ποδοσφαιριστής στις εγκαταστάσεις και μέχρι να βρεθεί στον αγωνιστικό χώρο θα πρέπει να φοράει μάσκα και γάντια.
15) Ο κάθε ποδοσφαιριστής θα πρέπει να φοράει τα γάντια όσο περισσότερο γίνεται κατά τη διάρκεια της ατομικής προπόνησης.
16) Μετά το τέλος της προπόνησης ο κάθε παίκτης θα πρέπει να πηγαίνει αμέσως στο αυτοκίνητό του για να αναχωρήσει για το σπίτι του. Πρέπει να μένει στις εγκαταστάσεις όσο λιγότερο γίνεται.
17) Οι πόρτες των εγκαταστάσεων θα πρέπει να μένουν ανοιχτές.
18) Τα μέλη του προπονητικού τιμ (όσο λιγότερα γίνεται) θα μπορούν να παρακολουθούν τις ατομικές προπονήσεις των ποδοσφαιριστών, σεβόμενοι όμως τους κανόνες και τις αποστάσεις.
19) Οι ποδοσφαιριστές και τα μέλη των οικογενειών τους απαγορεύεται να βγουν από τα σπίτια τους (εξαιρούνται οι μετακινήσεις για τις προπονήσεις). Αν για λόγους ανωτέρας βίας χρειαστεί να αφήσουν τα σπίτια τους θα πρέπει να ενημερώσουν την ομάδα και ο παίκτης να κάνει και πάλι το τεστ.
20) Οι ομάδες θα πρέπει να βρουν τρόπο να πηγαίνουν φαγητό στους παίκτες και τις οικογένειές τους, για να μην χρειάζεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους.
Φάση 3: Προπονήσεις ανά group
Στην τρίτη φάση οι ποδοσφαιριστές θα χωριστούν σε γκρουπ των 8 ατόμων.
Το κάθε γκρουπ θα προπονείται ξεχωριστά, για να αποφευχθεί η ταυτόχρονη παρουσία και ο συνωστισμός των ποδοσφαιριστών στις εγκαταστάσεις.
Χρήση των αποδυτηρίων
Οι ποδοσφαιριστές θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αποδυτήρια, σε προκαθορισμένο χρόνο και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Θα υπάρχουν τρία αποδυτήρια κάθε φορά και οι παίκτες θα χωρίζονται ανά τρεις, για να διασφαλίζεται ότι ακολουθούν τους κανόνες και τις αποστάσεις.
Ο κάθε παίκτης θα βρίσκει έτοιμα τα προπονητικά ρούχα και παπούτσια. Μετά από κάθε προπόνηση οι παίκτες θα χρησιμοποιούν τα αποδυτήρια για να κάνουν ντους και θα αφήνουν τα ρούχα τους σε ειδικό καλάθι. Μετά το τέλος της χρήσης των χώρων από την κάθε ομάδα ποδοσφαιριστών οι καθαριστές θα αναλαμβάνουν να απολυμαίνουν τα αποδυτήρια.
Σίτιση και ιδιωτικά δωμάτια
Στη συνέχεια του παραρτήματος υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται για το πρωινο, το μεσημεριανο και το βραδινό, αλλά και τη χρήση των υπόλοιπων χώρων των αθλητικών εγκαταστάσεων. Μάλιστα, όλοι όσοι εμπλέκονται στις προπονήσεις θα έχουν τα δικά τους ιδιωτικά δωμάτια.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το πρωινό θα μπαίνει ξεχωριστά σε σακούλες και κάθε μία θα γράφει το όνομα του κάθε ποδοσφαιριστή ή τον αριθμό του. Το ίδιο, με τη δημιουργία ειδικού πακέτου για κάθε παίκτη, θα συμβεί επίσης με το μεσημεριανό, αλλά και με το δείπνο. Οι ποδοσφαιριστές θα παίρνουν τα πακέτα τους και θα πηγαίνουν να τρώνε στα δωμάτιά τους.
Οταν δεν προπονούνται επίσης θα μένουν στα δωμάτιά τους για να μειωθεί ο κίνδυνος της μετάδοσης του κορωνοϊού. Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις, ακόμα και αν πρόκειται για μικρές συναθροίσεις σε δωμάτια.
Φυσικοθεραπεια
Παράλληλα το κάθε γκρουπ θα έχει τον δικό του φυσικοθεραπευτή, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για συγκεκριμένους παίκτες. Η χρήση του θα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν λιγότερο και για κανένα λόγο δεν είναι επιτρεπτό ο φυσικοθεραπευτής να αλλάξει γκρουπ ή να ασχοληθεί με παίκτη που είναι σε διαφορετικό γκρουπ.
Επιπλέον
1) Στο γυμναστήριο
Στο διάστημα των ατομικών προπονήσεων, αλλά και των προπονήσεων ανά group, απαγορεύεται η χρήση του γυμναστηρίου σε όλους, εκτός από τους τραυματίες. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, αλλά και οι αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές.
2) Στο γήπεδο
Οι προπονήσεις στο γήπεδο σχεδιάζονται και παρακολουθούνται από μέλη του προπονητικού τιμ. Σε κάθε περίπτωση, στις προπονήσεις θα πρέπει να τηρείται η απόσταση ασφαλείας.
3) Το προσωπικό που απαιτείται
Περίπου 15 άτομα απαιτούνται για το πρώτο διάστημα των προπονήσεων. Συγκεκριμένα, ο προπονητής και δύο βοηθοί του, ένας φυσικοθεραπευτής, ο γιατρός και από εκεί και πέρα διάφοροι άνθρωποι που χρειάζονται για τη λειτουργία μιας ομάδας και τη ικανοποίηση των αναγκών της, όπως είναι οι καθαριστές, ο σεφ, οι αποθηκάριοι κτλ.
Φάση 4: Συλλογική προπόνηση
Σε αυτό το κομμάτι θα γίνονται προπονήσεις, όπως γινόντουσαν πριν τη διακοπή. Συλλογικές, με τις ομάδες να επιστρέφουν στην κανονικότητα. Θα πρέπει ωστόσο να ακολουθούνται οι κανόνες υγιεινής και να λαμβάνονται μέτρα απολύμανσης, δίνοντας μεγάλη με έμφαση στις εγκαταστάσεις.
Δεν θα πρέπει για κανένα λόγο να υπάρξει εφησυχασμός, γι’ αυτό και θα ισχύουν κανονικά οι παρακάτω οδηγίες:
1) Ολο το σταφ που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις θα φοράει γάντια και μάσκες, τα οποία θα αλλάζουν κάθε μέρα.
2) Η είσοδος στα αποδυτήρια, το γυμναστήριο και στα δωμάτια της φυσικοθεραπείας θα πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο για όσους δεν είναι ποδοσφαιριστές και δεν ανήκουν στο προπονητικό τιμ.
3) Οποιος εισέρχεται στις εγκαταστάσεις θα πρέπει να απολυμαίνει τα ρούχα του, αλλά και τον εξοπλισμό που φέρει μαζί του.
4) Θα πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά και να ακολουθούν οι οδηγίες του υπουργείου υγείας.
5) Δεν θα χρησιμοποιούν ταυτόχρονα πάνω από δύο παίκτες το γυμναστήριο, ενώ στο δωμάτιο της φυσικοθεραπείας θα βρίσκονται το πολύ δύο παίκτες.
6) Θα πρέπει να δημιουργηθούν όσο γίνεται περισσότερα αποδυτήρια, για να μην είναι μαζεμένοι πολλοί άνθρωποι σε μικρό χώρο.
7) Τα αποδυτήρια, τα δωμάτια φυσικοθεραπείας και το γυμναστήριο θα πρέπει να απολυμαίνονται μετά τη χρήση τους. θα πρέπει επίσης η χρήση τους να γίνεται ανά γκρουπ, όπως στις προηγούμενες φάσεις.
8) Την περίοδο των προπονήσεων, τα απαραίτητα τεστ για τον κορωνοϊό, θα είναι αυτά τα οποία θεωρεί κατάλληλα το ιατρικό τιμ κάθε ομάδας και σύμφωνα με την διαθεσιμότητα των τεστ.
Τι γίνεται αν υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα;
Στο τελευταίο κομμάτι υπάρχει ένα παράρτημα με οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στον COVID-19.
Αν ένα μέλος της ομάδας ή κάποιος εργαζόμενο που παίρνει μέρος στο προπονητικό καμπ βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό COVID-19, τότε θα πρέπει να γίνουν αμέσως οι ακόλουθες ενέργειες.
Α) Αμεση απομόνωσή του από την υπόλοιπη ομάδα. (Να πάει σπίτι του)
β) Τεστ σε όλα τα μέλη του training group και στους υπόλοιπους εργαζόμενους που ήρθαν σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Οσοι υποβληθούν σε τεστ θα πρέπει να μείνουν απομονωμένοι μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.
Γ) Καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων
Δ) Καθημερινά ιατρικά τεστ
https://issuu.com/to10.gr/docs/la_liga_protocol_trainings