The English Game: Μύθοι και πραγματικότητες για τον Φέργκους Σούτερ

The English Game: Μύθοι και πραγματικότητες για τον Φέργκους Σούτερ

Ο Φέργκους Σούτερ είναι ο ένας από τους δύο μεγάλους πρωταγωνιστής της σειράς «The English Game». Όμως, η ιστορία του Σκωτσέζου ποδοσφαιριστή ήτανμ ελαφρώς διαφορετική απ' ότι απεικονίζεται στην παραγωγή του Netflix...

Κορωνοϊός, καραντίνα, αμέτρητες ώρες στο σπίτι και ευκαιρία για σειρές. Μία από τις πιο προβεβλημένες της εποχής είναι το «The English Game» του Netflix, που μας γυρίζει στις απαρχές του αγγλικού ποδοσφαίρου και του Κυπέλλου Αγγλίας, της αρχαιότερης διοργάνωσης.

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Σκωτσέζος, Φέργκους Σούτερ, ο οποίος φέρνει επανάσταση στο άθλημα με δύο τρόπους. Αφενός οδηγεί την πρώτη ομάδα από την εργατική τάξη στην κατάκτηση του FA Cup και αφετέρου, εισάγει το passig game στο παιχνίδι, το οποίο μέχρι τότε παρέπεμπε περισσότερο στο ράγκμπι και στηριζόταν στη δύναμη.

Αναμφίβολα, ο Σούτερ επηρέασε καθοριστικά το άθλημα. Πριν το 1900 το ποδόσφαιρο ήταν ερασιτεχνικό και ο Σούτερ ήταν ένας από τους πρώτους οι οποίοι έπαιρναν αμοιβή για τις υπηρεσίες τους, ενώ άλλαζε ομάδες λόγω υψηλότερης προσφοράς. Οι αποδοχές του δεν ήταν συμφωνημένες σε συμβόλαιο, όμως η συντριπτική πλειονότητα των παικτών δεν πληρώνονταν.

Ακόμα, ο Σούτερ σύστησε τους Σκωτσέζους στις αγγλικές ομάδες και τους έφερε στη… μόδα. Πιο μικρόσωμοι, πιο ευκίνητοι και συχνά πιο εύστροφοι από τους Άγγλους, Αρκετοί Σκωτσέζοι άφησαν τα μέρη τους για να παίξουν στην Αγγλία μετά τον Σούτερ.

Ωστόσο, η σειρά περιέχει και ιστορικές ανακρίβειες, όπως συμβαίνει συχνά με τηλεοπτικά προγράμματα. Το «10» σας παρουσιάζει τις πιο σημαντικές από αυτές που αφορούν τον πρωταγωνιστή, Φέργκους Σούτερ… Αλλά, ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην συνεχίσετε γιατί περιέχονται SPOILER! Αλλιώς, προχωρήστε με δική σας ευθύνη!

ΓΕΓΟΝΟΣ 1

ΣΕΙΡΑ: Ο Φέργκους Σούτερ και ο Σκωτσέζος συμπατριώτης του, Τζίμι Λοβ πήραν μεταγραφή από την Πάρτρικ της Γλασκόβης στη Ντάργουεν το 1979, μετά από προσπάθειες του ιδιοκτήτη της ομάδας και εργοστασιάρχη, Τζέιμς Γουάλς.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ο Τζίμι Λοβ αγωνιζόταν νωρίτερα στη Ντάργουεν και ο Φέργκους Σούπερ εντάχτηκε στην αγγλική ομάδα το 1878. Τη μεταγραφή του την επιδίωξε ο ίδιος και προσέγγισε τον Γουέλς για να συμφωνήσει μαζί του.

ΓΕΓΟΝΟΣ 2

ΣΕΙΡΑ: Ο Σούτερ και ο Λοβ εμφανίζονται ως εργάτες βάμβακος, τόσο στη Σκωτία, όσο και στο Λάνκασαϊρ.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ο Σούτερ και ο Λοβ ήταν οικοδόμοι.

ΓΕΓΟΝΟΣ 3

ΣΕΙΡΑ: Το 1880 ο Σούτερ και ο Λοβ εμφανίζονται να εγκαταλείπουν τη Ντάργουεν για λογαριασμό της Μπλάκμπερν, δελεαζόμενοι από υψηλότερη αμοιβή.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Καταρχάς, δεν υπήρξε ομάδα Μπλάκμπερν. Η πόλη είχε δύο ομάδες, τη Ρόβερς που αγωνίζεται ως τις μέρες και την Ολίμπικ, η οποία ανέστειλε τις δραστηριότητες της το 1889. Ο Σούτερ πήγε στη Ρόβερς το 1880, ενώ ο Λοβ δεν τον ακολούθησε.

ΓΕΓΟΝΟΣ 4

ΣΕΙΡΑ: Η Μπλάκμπερν του Σούτερ επικράτησε 2-1 των Ολντ Ετόνιανς στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας το 1883 και έγινε η πρώτη ομάδας της εργατικής τάξης που πανηγύρισε τον τίτλο.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Στον τελικό του 1883, η Μπλάκμπερν Ολίμπικ στέφθηκε Κυπελλούχος, νικώντας 2-1 τους Ολντ Ετόνιανς στον τελικό. Όμως, δεν είχε τον Σούτερ στο ρόστερ της.

Η Ρόβερς του Σούτερ ηττήθηκε 1-0 από τους Ολντ Ετόνιανς στον τελικό του αγγλικού Κυπέλλου το 1882. Ωστόσο, η Ρόβερς με τον Σούτερ στο δυναμικό της κατέκτησε το τρόπαιο το 1884, το 1885 και το 1886, αλλά όχι εναντίον των Ολντ Ετόνιανς (δύο φορές την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς και μία τη Γουέστ Μπρόμγουιτς Άλμπιον).

ΓΕΓΟΝΟΣ 5

ΣΕΙΡΑ: Στο πρώτο επεισόδιο, ο Σούτερ παρουσιάζει ως ο εφευρέτης του passing game, διδάσκοντας το στους συμπαίκτες του στο ημίχρονο του ημιτελικού του Κυπέλλου ανάμεσα στη Ντάργουεν και τους Ολντ Ετόνιανς.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Εκείνη την εποχή είχε αρχίσει η μετατόπιση του αθλήματος από τη δύναμη στην τεχνική, αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οφείλεται στον Σούτερ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ