Ελέγχει τον Ινφαντίνο για διαφθορά η UEFA!

Για ανεκτική στάση στο σκάνδαλο στημένων αγώνων που συγκλόνισε την Τουρκία το 2011 κατηγορείται ο Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος διατελούσε τότε χρέη γενικού γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Την απόφαση να ελέγξει το ρόλο που διαδραμάτισε το 2012 ο Τζιάνι Ινφαντίνο στην επιβολή των μικρότερων δυνατών ποινών στην -κατηγορούμενη για στήσιμο παιχνιδιών- Φενερμπαχτσέ έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, όπως αναφέρει σε αποκλειστικό του δημοσίευμα ο Guardian.

Ο νυν πρόεδρος της FIFA και τότε γενικός γραμματέας της UEFA, κατηγορείται ουσιαστικά ότι δεν πήρε ποτέ στα σοβαρά το θέμα των στημένων στη γειτονική μας χώρα (το θέμα έσκασε τη σεζόν 2010/11 απασχολεί όμως μέχρι και σήμερα), εν πλήρει αντιθέσει με τις δημόσιες ομιλίες του όπου χαρακτήριζε τη χειραγώγηση παιχνιδιών «σημαντική πληγή για την ακεραιότητα του ποδοσφαίρου» και προανήγγειλε «μηδενική αντοχή και σκληρή τιμωρία» για όσους προβούν σε τέτοιες έκνομες ενέργειες.

Η Φενέρμπαχτσε κατέκτησε το πρωτάθλημα της σεζόν 2010/11 στην ισοβαθμία με την Τραμπζονσπόρ (λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων), όμως αργότερα 36 αξιωματούχοι και παίκτες αποδείχθηκαν ένοχοι στις κατηγορίες περί στημένων παιχνιδιών. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Αζίλ Γιλντιρίμ, πρόεδρος της τότε πρωταθλήτριας, ο οποίος καταδικάστηκε σε έξι χρόνια και τρεις μήνες φυλάκιση.

Το 2015 όμως, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε την κατάργηση των ειδικών δικαστηρίων (τα οποία καταδίκασαν τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες αξιωματικούς που κατηγορούνταν για συνωμοσία εναντίον του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), ένα εκ των οποίων αποφάσισε την καταδίκη των 36 αυτών εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Αποτέλεσμα τούτου ήταν η επανεκδίκαση της υπόθεσης και η εν τέλει απαλλαγή όλων των εναγομένων από τις κατηγορίες που τους βάραιναν, σε μια υπόθεση ωστόσο που απασχολεί εντόνως μέχρι και σήμερα την ποδοσφαιρική Τουρκία και όχι μόνο.

Τα κίτρινα καναρίνια της Τουρκίας τιμωρήθηκαν με διετή αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (το 2011/12 δεν συμμετείχαν καθόλου, το 2012/13 και ενώ εκκρεμούσε η έφεση έφθασε μέχρι τα ημιτελικά του Europa League) από την UEFA, ποινή που επικύρωσε -έπειτα από την απόρριψη της προσφυγής- το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης (CAS).

Αυτό που είχε προκαλέσει αίσθηση όμως ήταν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν, ή καλύτερα δεν επιβλήθηκαν στην Φενέρ, από την Τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Και σε αυτό, σύμφωνα με τον Guardian, κομβικό ρόλο έπαιξε ο πρωταγωνιστής του θέματος και τότε γενικός γραμματέας της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.

Ο 47χρονος Ελβετός παράγοντας λοιπόν και νυν πρόεδρος της FIFA, ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία λόγω της έγκρισης που έδωσε τον Ιανουάριο 2012 να εφαρμοστούν μικρότερες κυρώσεις στη Φενέρμπαχτσε από αυτές που πρόβλεπαν οι πειθαρχικοί κανονισμοί της Τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και αφορούσαν υποβιβασμό!

Στις 19 Ιανουαρίου ο γενικός γραμματέας της Τουρκικής Ομοσπονδίας Εμπρού Κοκσάλ έστειλε επιστολή στον Ινφαντίνο, ρωτώντας τον αν σύμφωνα με τους κανόνες η UEFA μπορεί να τροποποιήσει τις κυρώσεις και αυτές να επιβληθούν σύμφωνα με τους δικούς της πειθαρχικούς κανονισμούς. Πρότεινε μάλιστα αντί για υποβιβασμό να αφαιρεθεί από την Φενέρμπαχτσε το πρωτάθλημα του 2011, 12 βαθμοί από το επόμενο πρωτάθλημα, πρόστιμο και αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η απάντηση του Ινφαντίνο ήρθε την επόμενη μέρα, μέσω της οποίας καθησύχασε τον Κοκσάλ ότι δεν θα «σπάσουν» οι κανόνες της UEFA αν εφαρμοστούν μικρότερες κυρώσεις, με τον τότε πρόεδρο της Τουρκικής Ομοσπονδίας, Μεχμέτ αλ Αϊντιλνάρ να δηλώνει δημοσίως πως η συμφωνία αυτή επετεύχθη ουσιαστικά για να αποφευχθεί η απώλεια μεγάλων χρηματικών ποσών (κυρίως από τα τηλεοπτικά έσοδα).

«Εξακολουθούμε να αμφισβητούμε την απόφαση της ομοσπονδίας, επιμένουμε να ανακληθεί ο τίτλος από την Φενέρμπαχτσε και να απονεμηθεί στη Τραμπζονσπόρ. Παραβίασε τόσο τους δικούς της κανονισμούς, όσο και τις αρχές της UEFA περί fair play και μηδενική ανοχή στα χειραγωγημένα παιχνίδια. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε ούτε να δικαιολογήσουμε τη δράση του Ινφαντίνο ή τη συνεργασία της UEFA με αυτό», δήλωσε στον Guardian ο Ερντέμ Έγκεμεν, δικηγόρος που ενεργεί για την Τραμπζονσπόρ (έχει προσφύγει σε UEFA και CAS) στην εν λόγω υπόθεση.

O Ινφαντίνο δεν εξήγησε ποτέ γιατί ενέκρινε τις μικρότερες κυρώσεις, φρόντισε ωστόσο να επαναλάβει ότι έχει ισχυρό «ιστορικό» στην καταπολέμηση των χειραγωγημένων αγώνων, κάτι που επέδειξε και μέσω της απόφασής του να τιμωρήσει με απαγόρευση συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τόσο τη Φενερμπαχτσέ, όσο και τρεις ακόμα τουρκικού συλλόγους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από