Τα Football Leaks κάνουν συνταρακτικές αποκαλύψεις για τον μάνατζερ που άνοιξε παρτίδες με την ΑΕΚ το περασμένο καλοκαίρι, Βλάντο Λέμιτς, περιγράφοντας εκτενώς τα τεχνάσματα με τα οποία φοροδιαφεύγει συστηματικά. Πώς προσπάθησε να ωθήσει τον Μόντριτς στην Ίντερ και οι αποδείξεις για τον σκιώδη ρόλο του στα συμβόλαια του Κροάτη με τη Ρεάλ Μαδρίτης.
Στο επίκεντρο της προσοχής, για τους… λάθος λόγους, βρίσκεται ο Σέρβος μάνατζερ Βλάντο Λέμιτς, για τον οποίο το Σεπτέμβριο to10.gr σας είχε αποκαλύψει πώς ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με σκοπό το άνοιγμα της ΑΕΚ στην ποδοσφαιρική αγορά. Το περασμένο καλοκαίρι ο Βλάντο Λέμιτς, αλλά και ο αδερφός του, Ζόραν, αποτέλεσαν τους κινητήριους μοχλούς ώστε να έρθει στην Ελλάδα και την ΑΕΚ ο Λούκας Μπογέ. Εν συνεχεία ωστόσο ο διοικητικός ηγέτης της Ένωσης διεύρυνε τον κύκλο των επαφών, ζητώντας τους να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για προτάσεις που αφορούν ποδοσφαιριστές των Κιτρινόμαυρων, αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με το κομμάτι της ονομασίας του νέου γηπέδου, για τυχόν υποψήφιους επενδυτές.
Τι έχει συμβεί τώρα; Ο Βλάντο Λέμιτς βρίσκεται στα πασίγνωστα πλέον Football Leaks, γεγονός το οποίο έχει να κάνει πρωτίστως με τη συνεργασία του με τη Ρεάλ Μαδρίτης, με «φόντο» τον Λούκα Μόντριτς, και τη σκιώδη συμμετοχή του στις συμφωνίες για τα συμβόλαια που υπέγραψε τα τελευταία χρόνια ο Κροάτης με τους Μερένγκες. Να ξεκινήσουμε με μια βασική διαπίστωση: ο Λέμιτς δεν είναι εγγεγραμμένος στη FIFA, πράγμα που τον υποχρεώνει να λειτουργεί κάτω από την επιφάνεια. Βλέποντας τον Μόντριτς να ρίχνει προπύργια λοιπόν, κατακτώντας το βραβείο του κορυφαίου παίκτη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, παρότι δεν σήκωσε το πολυπόθητο τρόπαιο και παρότι δεν αγωνίζεται στην επιθετική γραμμή, ο 52χρονος Σέρβος ατζέντης έτριψε τα χέρια του από ικανοποίηση. Αποκορύφωμα, η εμφάνιση της προοπτικής της Ίντερ.
Και ξαφνικά, δημοσιεύματα. Οι οικονομικές λεπτομέρειες της μετακίνησης του Μόντριτς στους Νερατζούρι, η κρίση στη Ρεάλ λόγω Κριστιάνο Ρονάλντο και Ζινεντίν Ζιντάν που επηρεάζει τον παίκτη, το συμβόλαιο που θέλει ο ίδιος και, κυρίως, η ιστορία του ανικανοποίητου και σκεπτικού Μόντριτς. Ένας παίκτης ο οποίος έχει βιώσει μια ονειρική σεζόν τόσο σε ομαδικό όσο και ατομικό επίπεδο, θέλει να φύγει από την ομάδα με την οποία έχει πανηγυρίσει τρία διαδοχικά Champions League για να ενταχθεί στην -άσημη τα τελευταία χρόνια- Ίντερ. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να το δηλώνουν ευθαρσώς, όμως υπονοείται πως ο Λέμιτς είχε δώσει κάτι παραπάνω από μια απλή ώθηση σε αυτή τη «βαβούρα». Τελικά ο Μόντριτς συμφωνεί σε αύξηση του ετήσιου κασέ του και εντέλει πείθεται να παραμείνει στη Ρεάλ. Η υπόθεση κλείνει άδοξα για τον Λέμιτς. Ή μήπως όχι; Σύμφωνα με τα Football Leaks της Der Spiegel, σίγουρα όχι. Κι αυτό γιατί η συμφωνία του 32χρονου μέσου με τους Μερένγκες ήταν το κερασάκι στην τούρτα, σε μια σειρά από οφέλη που έχει αποκομίσει ο Σέρβος ατζέντης με «όπλο» τον πελάτη του.
Κάπου εδώ τα πράγματα ξεκινούν να γίνονται περίπλοκα. Τα αδέρφια Λέμιτς έχουν καταγωγή από το χωριό Ζέλιτσα, το οποίο βρίσκεται στη αυτόνομη σερβική αποικία στη Βοσνία, ονόματι Δημοκρατία της Σρπκσα. Εκεί, ο Βλάντο χρησιμοποιεί τον αδερφό του, Ζόραν, ο οποίος κατά καιρούς λαμβάνει διάφορα χρηματικά ποσά, χάρη στη δραστηριότητα του Βλάντο στην ποδοσφαιρική αγορά. Ένα τέτοιο έλαβε και από τη Ρεάλ μετά την παραμονή του Μόντριτς να μείνει στους πρωταθλητές Ευρώπης. Που ξεκινάνε τα προβλήματα; Στο Βέλγιο, όπου και κατοικεί μόνιμα ο Λέμιτς, η φορολογία είναι στο 33%. Στη Βοσνία, είναι στο 10%…
Κεφάλαιο Μιγιάτοβιτς
Πριν εντρυφήσουμε όμως σε λεπτομέρειες, αξίζουν δυο λόγια για το έτερο μεγάλο πρόσωπο με το οποίο καταπιάνεται η Der Spiegel. Ο Πρέντραγκ Πέτζα Μιγιάτοβιτς, ένας πρώην επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης και ποδοσφαιρικός διευθυντής των Μερένγκες από το 2006 έως το 2009, που μάλιστα αντιμετωπίζει κατηγορίες φοροδιαφυγής ύψους 600.000 ευρώ στην Ισπανία, είναι ο επόμενος κρίκος της αλυσίδας.
Μιγιάτοβιτς και Βλάντο Λέμιτς δουλεύουν μαζί στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων κάποιας ανανέωσης ή μεταγραφής ποδοσφαιριστή, ωστόσο όταν αυτή ολοκληρώνεται, δεν παίρνουν απευθείας ούτε ευρώ, με συνέπεια να γλιτώνουν τη φορολογία στις χώρες τους. Γιατί ο λογαριασμός στον οποίο καταθέτονται τα χρήματα είναι πάντα ο ίδιος: Στη Βοσνία, στη Ζελιντσα, στον Ζόραν Λέμιτς.
Τα έσοδα φυσικά της εταιρείας του Ζόραν Λέμιτς, της Top Sports Consulting με έδρα τη Βονσία, είναι τεράστια για τα δεδομένα της αγοράς. Από το 2014 μέχρι το 2017 έβαλε στα ταμεία της 32.000.000 ευρώ, με 23.000.000 ευρώ καθαρό κέρδος. Το 2016 κατατασσόταν 5η στη λίστα με τις βοσνιακές εταιρείες με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία, τη στιγμή που εκείνη είχε μόλις επτά εργαζόμενους και οι άλλες (π.χ. μεγάλες κατασκευαστικές) απασχολούσαν χιλιάδες ανθρώπους!
Ο σκιώδης ρόλος στα συμβόλαια του Μόντριτς
Αφού κάναμε αυτήν την πολύ βασική παρένθεση, επιστρέφουμε στον Μόντριτς. Υπεύθυνος για τη μεταγραφή του 32χρονου από την Τότεναμ στη Ρεάλ Μαδρίτης το 2012, ήταν ο Κροάτης μάνατζερ Νταβόρ Κούρκοβιτς. Στις 10 Μαΐου του 2012, ο Κούρκοβιτς υπογράφει συμβόλαιο συνεργασίας με τη βελγική reINA BVBA, για να της περάσει τα μανατζερικά δικαιώματα της μεταγραφής του Μόντριτς.
Η εν λόγω εταιρεία είχε ιδρυθεί το 2010 στο βελγικό Άντβερπ και εδώ είναι που το πράγμα αποκτά ενδιαφέρον. Στα προάστια της συγκεκριμένης πόλης, ο Βλάντο Λέμιτς έχει μια μόνιμη διεύθυνση κατοικίας από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Οι μισές μετοχές της εταιρείας ανήκουν στον ίδιο, το 40% στη σύζυγό του και τις κόρες του, και το 10% σε έναν άλλο μεγάλο Σέρβο μάνατζερ, τον Ντέγιαν Μίτροβιτς. Η μεταγραφή του Μόντριτς στη Ρεάλ ολοκληρώνεται στις 26 Αυγούστου του ίδιου έτους και αποφέρει στην προαναφερθείσα βελγική εταιρεία την προμήθεια των 2.000.000 ευρώ.
Το 2012 ο Μόντριτς ιδρύει στο Λουξεμβούργο μια εταιρεία ονόματι Ivano και μεταφέρει συστηματικά το 15% του μισθού του με ένα τέχνασμα που αφορά στα δικαιώματα της εμπορικής εικόνας του. Αργότερα το σκάνδαλο βγαίνει στη φόρα και ο Κροάτης μέσος υποχρεώνεται να πληρώσει πρόστιμο ύψους 1.400.000 ευρώ με τη μορφή φόρου, ενώ τιμωρείται και με οκτάμηνη φυλάκιση με αναστολή. Η κατάσταση περιπλέκεται δύο χρόνια αργότερα, όταν ο Μόντριτς λαμβάνει τα χρήματα που έχει δουλέψει στη διάρκεια του πρώτου συμβολαίου του με τη Ρεάλ, ποσό ύψους 5.600.000 ευρώ, το οποίο ξαφνικά αλλάζει… κατεύθυνση και αντί να καταλήξει στο δηλωμένο λογαριασμό της εταιρείας στο Βέλγιο, καταλήγει στη Βοσνία!
Στις 20 Αυγούστου του 2014, ο Μόντριτς υπογράφει νέο συμβόλαιο, με αυξημένες αποδοχές κατά 50%. Αύξηση και για τους Λέμιτς, οι οποίοι έλαβαν, βάσει ξεχωριστού συμβολαίου που υπογράφηκε ανάμεσα στον Λέμιτς και τη Ρεάλ, 2.400.000 στο λογαριασμό της Top Sports Consulting, σε τρεις δόσεις των 800.000, μέσω της σλοβενικής τράπεζας Nova Ljubljanska Banka, η οποία στο παρελθόν έχει εμπλακεί σε υπόθεση ξεπλύματος.
Ο ποδοσφαιρικός διευθυντής της Ρεάλ, Χοσέ Άνχελ Σάντσεθ, στέλνει το εξής mail στον Βλάντο Λέμιτς: «Φίλε μου, αυτό είναι το κανονικό συμβόλαιο με το ποσό που συμφωνήσαμε και οι όροι τις πληρωμής (τρεις δόσεις) δεν μπορούν να βελτιωθούν. Συγγνώμη γι’ αυτό, αλλά σε παρακαλώ κράτα κατά νου ότι αυτό είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο ποσό για τα δεδομένα της ομάδας. Ευχαριστώ για τη συνεχή βοήθειά σου και ευχαριστώ ειδικά για τη βοήθεια στην ανανέωση του Λούκα. Είναι παίκτης – κλειδί για εμάς».
Στην απάντησή του, μεταξύ άλλων, ο Λέμιτς τόνισε σε σχέση με την πληρωμή πως «μερικές εβδομάδες νωρίτερα σου έστειλα τις λεπτομέρειες της εταιρείας που εκπροσωπείται από τον αδερφό μου (Ζόραν Λέμιτς)».
Στη συνεχεία στο δημοσίευμα της Der Spiegel περιγράφεται εκτενώς η ανταλλαγή mails μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης, Βλάντο Λέμιτς και Μιγιάτοβιτς, στα οποία μιλούν για λεπτομέρειες της συμφωνίας, με αφορμή ένα αίτημα του Ζόραν Λέμιτς περί μετάφρασης του συμβολαίου από τα ισπανικά στα αγγλικά, το οποίο οι Μαδριλένοι δεν ικανοποίησαν κατόπιν συμβουλής των νομικών τους (το συμβόλαιο δεν είναι έγκυρο σε διαφορετική γλώσσα από αυτήν που υπεγράφη).
Το 2016 ο Μόντριτς ανανέωσε ξανά. Η Top Sports Consulting υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 1.500.000 ευρώ με τη Ρεάλ Μαδρίτης, με τα χρήματα φυσικά να καταλήγουν ξανά στη Δημοκρατία της Σρπσκα. Η Der Spiegel παραθέτει και εδώ αποδείξεις περί απάτης άμεσης εμπλοκής του Βλάντο Λέμιτς στη μεταγραφή. Λέμιτς και Μιγιάτοβιτς είχαν κληθεί στη σουίτα της διοίκησης της Ρεάλ σε παιχνίδι στο Σαντιάγο Μπερναμπέου στις 4 Νοεμβρίου του 2016, ενώ σε ανταλλαγή mails σχετικά με VIP εισιτήρια για τα ματς της Ρεάλ το 2017, αναφερόταν πάτα ως «ο εκπρόσωπος του Μόντριτς».
Οι συναναστροφές
Το δημοσίευμα επικεντρώνεται στην υπόθεση Μόντριτς και ότι την περιβάλλει, αλλά δεν μένουν εκεί. Τα Football Leaks επιβεβαιώνουν ότι ο Βλάντο Λέμιτς έχει στενή επαφή με τη διοίκηση της Τσέλσι και τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Έχει συνεργαστεί στενά με την Αϊντχόφεν, έχοντας φέρει στην ολλανδική ομάδα μερικούς ταλαντούχους Σέρβους ποδοσφαιριστές, και διατηρούσε καλή σχέση με τον πρώην τεχνικό διευθυντή της -και πρώην του ΠΑΟΚ- Φρανκ Άρνεσεν, ακόμα κι όταν ο τελευταίος εργαζόταν για την Τσέλσι και το Αμβούργο.
Έχει εμπλακεί επίσης στις μετακινήσεις ορισμένων νεαρών Κροατών και Σέρβων ποδοσφαιριστών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αλλά και στην αντίστοιχη του Σίμε Βρσάλκο από την Ατλέτικο Μαδρίτης στην Ίντερ. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις γίνονται εκτενείς αναφορές, εξαιτίας ορισμένων ενδείξεων, αλλά όχι αποδείξεων, για παράνομες δραστηριότητες.
Η φάρμα με τα… γίδια!
Κλείνοντας, το ρεπορτάζ αναφέρει πως στη Δημοκρατία της Σρπσκα, μια εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στην κόρη του Βλάντο Λέμιτς, δημιούργησε μια δεύτερη, ονόματι Nana Kaas, η οποία είναι εγγεγραμμένη στην ίδια διεύθυνση με μια θυγατρική εταιρεία του Ζόραν Λέμιτς. Ως απασχόληση της εταιρείας, που ιδρύθηκε το 2014, δηλώνεται η περιποίηση προβάτων και γιδιών. Λίγο μετά τη σύστασή της, της παραχωρήθηκε δάνειο ύψους 1.000.000 ευρώ. Η χρηματιστηριακή αξία της ανέρχεται στα 800.000 ευρώ, ενώ τοποθετείται σε ένα μικρό χωριό της Ζέλιτσα, με αριθμό 390 κατοίκων. Από το 2015, μόλις πέντε κτίρια έχουν αδειοδοτηθεί προς οικοδόμηση στην περιοχή. Δύο ανήκουν στην εταιρεία Nana Kaas και τρία στην εταιρεία του Ζόραν Λέμιτς.
Το από που προήλθε αυτό το δάνειο, παραμένει άγνωστο. Σε περίπτωση που ασκηθεί δίωξη και αποδειχθεί ενώπιον δικαστηρίου ότι τα χρήματα προέρχονται από φορολογική απάτη, ενδέχεται να ανοίξει υπόθεση για ξέπλυμα χρήματος. Ένας ειδικός των ευρωπαϊκών Αρχών που ασχολούνται αποκλειστικά με τέτοιου είδους υποθέσεις, επιβεβαίωσε ανώνυμα πως οι αποκαλύψεις των Football Leaks επαλήθευσαν τις υποψίες του.