Όλα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής για το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στο βελγικό ποδόσφαιρο. Οι δέκα κορυφαίοι σύλλογοι που βρίσκονται στο ραντάρ των Αρχών και οι 57 έφοδοι σε Βέλγιο και έξι επιπλέον χώρες. Ποια τα δύο κεντρικά πρόσωπα και γιατί οι έρευνες επικεντρώνονται στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών.
Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει στο βελγικό ποδόσφαιρο τις τελευταίες ώρες. Η γενική εισαγγελία της χώρας άνοιξε μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι τη μεγαλύτερη έρευνα στα χρονικά του αθλήματος στη χώρα, έχοντας εντοπίσει σοβαρές ενδείξεις για παράνομες ενέργειες που αφορούν σε ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή και στημένους αγώνες, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην κορυφαία βελγική ιστοσελίδα, Dhntet. Η ομοσπονδιακή αστυνομία ξεκίνησε την έρευνά της στις αρχές του 2017, μετά από αναφορά του αθλητικού τμήματος και η απόφαση για επέκταση της έρευνας πραγματοποιήθηκε όταν πυροδοτήθηκαν υποψίες για στημένους αγώνες τη σεζόν 2017-2018.
Ο πασίγνωστος μάνατζερ -μεταξύ άλλων των Σίλβιο Προτό και Γκιγιόμ Ζιλέ- και πρώην αθλητικός διευθυντής της Σαρλερουά, Μότζι Μπαγιάτ, είναι μόνο ένας, αλλά βασικός κρίκος της αλυσίδας των ανθρώπων που βρίσκονται στο ραντάρ των Αρχών. Σε πρώτη φάση αυτοί που έχουν προσαχθεί και ανακρίθηκαν, ή θα ανακριθούν, είναι ο πρώην βοηθός προπονητή του Ίγκορ Τούντορ στον ΠΑΟΚ και νυν τεχνικός της Μπριζ, Ιβάν Λέκο, ο μέχρι πρότινος προπονητής της Άντερλεχτ, Χέρμαν φαν Χόλσμπεεκ, και δύο διαιτητές, οι Σεμπάστιεν Ντελφεριέρε και Μπαρτ Βερτέντεν.
Οι συνολικές έφοδοι της αστυνομίας μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης (10/10) ανήλθαν στις 44 εντός Βελγίου, τη στιγμή που κάμποσοι άνθρωποι που σχετίζονται είτε έμμεσα είτε άμεσα με το χώρο του βελγικού ποδοσφαίρου έχουν οδηγηθεί ενώπιον ανακριτών. Εντούτοις, οι επιχειρήσεις της αστυνομίας δεν περιορίζονται σε εγχώριο επίπεδο, αλλά έχουν επεκταθεί και σε άλλες χώρες, διεξαγόμενες κυρίως σε δικηγορικά γραφεία που πιθανολογείται ότι λειτουργούν ως συνδετικοί κρίκοι για τη διακίνηση χρηματικών ποσών με παράνομους τρόπους. Μαζί με αυτές του εξωτερικού σε Γαλλία, Λουξεμβούργο, Κύπρο, Μοντενέγκρο, Σερβία και ΠΓΔΜ, ο αριθμός των εφόδων αυξάνεται στις 57.
Οι έρευνες αφορούν σε δέκα (!) από τις συνολικά 16 ομάδες της πρώτης τη τάξει κατηγορίας του βελγικού ποδοσφαίρου, ενώ για την ώρα επικεντρώνονται στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών που εκπροσωπούνται από τους Μότζι Μπαγιάτ και Ντέγιαν Βελίκοβιτς, δύο εκ των μεγαλύτερων ατζέντηδων που δραστηριοποιούνται στο Βέλγιο.
Οι σύλλογοι στους οποίους έχει επιβεβαιωθεί ότι πραγματοποιήθηκε έφοδος στα γραφεία, φυσικά κατόπιν έκδοσης ενταλμάτων, είναι οι Μπριζ, Σταντάρ Λιέγης, Άντερλεχτ, Οστάνδη, Κορτράικ, Λόκερεν και Γκενκ. Οι ομάδες που βρίσκονται μεν στο στόχαστρο των Αρχών, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι έγινε έφοδος στα γραφεία τους είναι οι Μουσκρόν, Σαρλερουά και Έουπεν.
Οι υπόλοιπες έφοδοι έχουν γίνει σε σπίτια ή εργασιακούς χώρους παραγόντων, μάνατζερ, διαιτητών, ενός πρώην δικηγόρου της Άντερλεχτ και ενός προπονητή. Τουλάχιστον δύο δημοσιογράφοι κλήθηκαν για να δώσουν καταθέσεις λόγω των επαφών που διατηρούσαν με ποδοσφαιριστές που εκπροσωπούνται από τον Βελίκοβιτς και κατά πάσα πιθανότητα όχι επειδή θεωρούνται ύποπτοι.
Με ενημέρωσή της, η βελγική ποδοσφαιρική ομοσπονδία τόνισε πως περιμένει να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες προτού τοποθετηθεί, ενώ ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του προέδρου της Pro League.
Την έρευνα επιμελείται το αστυνομικό τμήμα του Λίμπουργκ, με τη βοήθεια των αντίστοιχων τμημάτων εννέα περιοχών του Βελγίου, μεταξύ των οποίων και εκείνο των Βρυξελλών. Πρόκειται για οργανωμένη επιχείρηση που καθίσταται ευνόητο ότι προετοιμαζόταν αρκετό καιρό από τις Αρχές, οι οποίες κινούνται στοχευμένα και συντονισμένα με σκοπό να πιάσουν εξαπίνης τους υπόπτους. Συνολικά συμμετέχουν σε αυτήν 184 αστυνομικοί στο Βέλγιο και 36 στο εξωτερικό.