To10.gr παρουσιάζει τους παίκτες-κελεπούρια που... κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι και περιμένουν προτάσεις. Από τον Ουστάρι και τον Τζούτζακ, στον Νασρί, τον Βελόσο, τον Τραορέ και τον Γκλεν Τζόνσον!
Η μεταγραφική περίοδος του καλοκαιριού πλέον έχει λήξει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ομάδες δεν μπορούν να συνεχίσουν να ενισχύονται με νέα πρόσωπα. Οι ποδοσφαιριστές που δεν ανήκουν σε κάποια ομάδα και είναι ελεύθεροι, έχουν ακόμη το δικαίωμα να υπογράψουν σε κάποιο σύλλογο. Όταν μιλάμε για ποδοσφαιριστές ελεύθερους μήνα Σεπτέμβρη, το μυαλό των περισσότερων θα πάει σε παίκτες χαμηλού επιπέδου, «παππούδες» ή επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι τελείως διαφορετική. Στη λίστα των ελεύθερων ποδοσφαιριστών βρίσκονται ονόματα που θα έβρισκαν ρόστερ στις περισσότερες ομάδες της Ευρώπης είτε ως βασικοί είτε ως εναλλακτικές επιλογές στα πλάνα των προπονητών.
Δείτε πoια είναι η κορυφαία εντεκάδα, καταρτισμένη αμιγώς από ελεύθερους, αυτή τη στιγμή, ποδοσφαιριστές.
Τερματοφύλακας: Όσκαρ Ουστάρι
Η κορυφαία επιλογή από την λίστα των γκολκίπερ είναι με διαφορά ο Όσκαρ Ουστάρι. Ο 32χρονος Αργεντίνος τερματοφύλακας από τις 10 Ιουλίου δεν βρίσκεται στο ρόστερ κάποιας ομάδας, με την Μεξικάνικη Άτλας να είναι η τελευταία. Η καριέρα του Ουστάρι είχε ξεκινήσει με εντυπωσιακό τρόπο, καθώς μετά από δύο χρονιά στην πρώτη ομάδα της Ιντεπεντιέντε και σε ηλικία 21 χρόνων, πήρε μεταγραφή στο Ισπανικό Πρωτάθλημα και την Χετάφε με το ποσό των 6 εκατ. ευρώ. Μετά από μια πενταετία αρκετά καλή στη Χετάφε, επέστρεψε στην πατρίδα του για χάρη της Μπόκα Τζούνιορς στην οποία αγωνίστηκε για ένα χρόνο πριν επιστρέψει στη Λα Λίγκα, αυτή τη φορά με τη φανέλα της Αλμερία. Το πέρασμα του αυτή τη φορά δεν ήταν και τόσο επιτυχημένο, με τον Αργεντίνο να αγωνίζεται μονάχα τέσσερις φορές στο Κόπα Ντελ Ρέι. Επόμενη «στέγη» του μετά την Αλμερία ήταν η Αγγλική Σάντερλαντ. Ούτε στη Σάντερλαντ στέριωσε όμως και αποχώρησε μετά από παρουσία ενός χρόνου στον Αγγλικό βορρά, αγωνιζόμενος μόνο τρεις φορές. Σειρά θα έπαιρνε η Νιούελς, με τη φανέλα της οποίας επέστρεψε σε καλές εμφανίσεις και αγωνίστηκε 36 φορές στον ενάμισι χρόνο που έμεινε. Επόμενη ομάδα στο ποδοσφαιρικό ταξίδι του Αργεντίνου γκολκίπερ ήταν η Μεξικάνικη Άτλας Γουαδαλαχάρα. Στο Μεξικό ο Ουστάρι αγωνίστηκε πάλι ως βασικός και αναμφίβολα είναι ένας παίκτης που εύκολα έβρισκε θέση ακόμη και βασικού σε αρκετές ομάδες της Ευρώπης.
Δεξί Μπακ: Γκλεν Τζόνσον
Δεν ανήκουν στο μακρινό παρελθόν οι συμμετοχές του Γκλεν Τζόνσον στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη φανέλα της Λίβερπουλ. Ο Άγγλος αμυντικός διανύει το 34ο έτος αλλά η κλάση του σίγουρα του επιτρέπει ακόμη να αγωνιστεί σε καλό επίπεδο στα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε με τη φανέλα της Μίλγουολ, στην οποία αγωνίστηκε ως δανεικός από τη Γουέστ Χαμ. Το καλοκαίρι του 2003 μεταπήδησε σε μία άλλη ομάδα του Λονδίνου, την Τσέλσι με τους «μπλε» να ξοδεύουν λίγο παραπάνω από 8 εκατ. ευρώ. Στο «Στάμφορντ Μπριτζ» δεν έπεισε, ωστόσο αγωνίστηκε 70 φορές με τη φανέλα της Τσέλσι. Σειρά μετά την Τσέλσι πήρε η Πόρτσμουθ η οποία τον απέκτησε πρώτα το 2006 ως δανεικό και εν συνεχεία το 2007 με κανονική μεταγραφή. Με την Πόρτσμουθ πραγματοποίησε τρεις εκπληκτικές χρονιές και ανάγκασαν τη Λίβερπουλ να σπαταλήσει 20 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2009. Στη Λίβερπουλ αγωνίστηκε 200 φορές και αποτέλεσε τον βασικό της μπακ για μία πενταετία. Δυστυχώς για εκείνον όμως η εποχή που αγωνίστηκε στο «Μέρσεϊ Σάιντ» ήταν δύσκολη κι έτσι το 2015 αποχώρησε στην διαδικασία της ανανέωσης των «κόκκινων» και η Στόουοκ ήταν η νέα του ομάδα. Η Στόουκ ήταν και η τελευταία του ομάδα, από την οποία και έμεινε ελεύθερος τον Ιούλιο που μας πέρασε.
Δίδυμο κεντρικών αμυντικών: Φίλιπ Βόλσαϊντ-Ρόμπερτ Χουτ
Γερμανικό είναι το κέντρο της άμυνας με τους Φίλιπ Βόλσαϊντ και Ρόμπερτ Χουτ να είναι δύο από τα πιο hot ονόματα που «κυκλοφορούν» ελεύθερα. Ο Βόλσαϊντ με 115 συμμετοχές στη Μπουντεσλίγκα μόνος ένας τυχαίος στόπερ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Το καλοκαίρι του 2012 η Λεβερκούζεν ξόδεψε 7 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει από την Νυρεμβέργη. Μετά τις «ασπιρίνες» ο 29χρονος Γερμανός αγωνίστηκε στην Πρέμιερ Λιγκ με την φανέλα της Στόουκ για ένα χρόνο πριν επαναπατριστεί για χάρη της Βόλφσμπουργκ. Τελευταία του ομάδα ήταν η Γαλλική Μετς στην οποία αγωνίστηκε μόνο μία φορά μέχρι να μείνει ελεύθερος.
Ο Χουτ από την άλλη, αποτέλεσε το «πουλέν» του Ζοσέ Μουρίνιο στην Τσέλσι. Με ύψος κοντά στα δύο μέτρα, ο Γερμανός είναι ανίκητος στο ψηλό παιχνίδι, με τον Μουρίνιο να στήνει πάνω του ειδικές κομπίνες σε κόρνερ και πλάγια άουτ κοντά στην περιοχή του αντίπαλου. Ο ανταγωνισμός όμως στους «μπλε» ήταν πολύ μεγάλος και οδήγησε τους Λονδρέζους να τον πουλήσουν στη Μίντλεσμπρο για 9 εκατ. ευρώ. Μετά την «Μπόρο» ακολούθησαν οι Στόουκ και η Λέστερ, με τον Γερμανό να έχει στα πόδια του 323 αγώνες στο επίπεδο υψηλότατο επίπεδο της Πρέμιερ Λιγκ.
Αριστερό Μπακ: Φλορεντίν Πογκμπά
Ο Φλορεντίν Πογκμπά βρίσκεται στη σκιά του αδερφού του, Πολ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κάνει καριέρα χάρη στο όνομα του μέσου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο διεθνής με την Γουινέα είναι ένας «τίμιος» αμυντικός ο οποίος αγωνίζεται με την ίδια ευκολία τόσο στο κέντρο όσο και στο αριστερό άκρο της άμυνας. Αγωνίστηκε με την Σεντάν και την Σεντ Ετιέν στα γαλλικά γήπεδα, ενώ με τους «στεφανουά» πραγματοποίησε και 15 εμφανίσεις στο Europa League. Τελευταία του ομάδα ήταν η τούρκικη Γκεντσλερμπιρλίγκι και πλέον αναζητεί τον επόμενο σταθμό του στα 28 του χρόνια.
Κεντρικοί μέσοι: Μιγκέλ Βελόσο-Άνταμ Μάχερ
Όταν ο Μιγκέλ Βελόσο βρίσκετε στη λίστα των παικτών χωρίς ομάδα, τότε καταλαβαίνουμε εύκολα ότι υπάρχουν «λαβράκια» που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τις Ευρωπαϊκές ομάδες ακόμα και τώρα. Ο 56 φορές διεθνής με τη φανέλα της Πορτογαλίας ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Σπόρτινγκ Λισαβόνας και στις 97 συμμετοχές του με την Πορτογαλική ομάδα, κατάφερε να φτιάξει ένα αρκετά καλό όνομα. Το καλοκαίρι του 2012 η Τζένοα ήταν το βήμα παραπάνω στην καριέρα του 32χρονου μέσου. Μετά από δύο εκπληκτικές χρονιές με τους «ροσομπλού» επέλεξε την Ουκρανία και το πλουσιοπάροχο συμβόλαιο της Διναμό Κιέβου. Εκεί αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο. Το 2016 επέστρεψε στη Τζένοα από την οποία και έμεινε ελεύθερος τον περασμένο Ιούλιο.
Ο Άνταμ Μάχερ ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του Ολλανδικού ποδοσφαίρου όταν ξεκινούσε με την Άλκμααρ. Το 2013 η Αϊντχόφεν έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη και τον απέκτησε αντί του ποσού των 8 εκατ. ευρώ. Στην τριετία του στην PSV δεν κατάφερε να εξελιχθεί σε αυτό που όλοι περίμεναν και μετά από τον δανεισμό ενός χρόνου στην Οζμανλίσπορ τη σεζόν 2016-17, κατέληξε στην Τβέντε η οποία και τον άφησε ελεύθερο το καλοκαίρι. Ο 25χρονος Ολλανδός με Μαροκινές ρίζες δεν έχει «ξεχάσει» το ποδόσφαιρο, το ταλέντο του είναι αναμφίβολο και ψάχνει την ομάδα που θα του δώσει την ευκαιρία να επανεκκινήσει την καριέρα του.
Τριάδα πίσω από τον επιθετικό: Μπακαρί Σακό, Σαμίρ Νασρί, Μπάλας Ντζούντζακ
Μία τριάδα «φωτιά« κυκλοφορεί ακόμη ελεύθερη και περιμένει να βρει ομάδα για να ξεδιπλώσει το αστείρευτο ταλέντο της.
Ο Μπακαρί Σακό έγινε γνωστός με τη φανέλα της Σεντ Ετιέν με την οποία αγωνίστηκε για τρία χρόνια και σημείωσε 12 γκολ σε 106 συμμετοχές. Οι «στεφανουά» ήταν εφαλτήριο για την μεταγραφή του στην Αγγλία και την Γουλβς, με τους «λύκους» να βγάζουν από τα ταμεία τους 4 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσουν. Μετά από μία πολύ καλή τριετία μετακόμισε στην Κρίσταλ Πάλας το 2015, αλλά η παρουσία του εκεί δεν ήταν αντίστοιχα καλή. Ο 30χρονος διεθνής με το Μάλι είναι ελεύθερος από τον Ιούλιο και ψάχνει την επόμενη ομάδα του. Ο Σακό είναι ένας ιδιαίτερα γρήγορος ποδοσφαιριστής που μπορεί να αγωνιστεί και στα δύο άκρα της μεσαίας γραμμής.
Ο Σαμίρ Νασρί δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Έχοντας αγωνιστεί κατά σειρά στις Μαρσέιγ, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι και Σεβίλλη γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο Γάλλος διεθνής ήταν ένας top class ποδοσφαιριστής που ο κόσμος λάτρευε να παρακολουθεί. Τον Ιούλιο του 2017 πιάστηκε ντοπέ και αποχώρησε άδοξα από την Μάντσεστερ Σίτι. Η ποινή αποχής από τους αγωνιστικούς χώρους αρχικά ήταν εξάμηνη, αλλά στην πορεία εκτοξεύθηκε στους 18 μήνες. Ο Γάλλος με Μαροκινές ρίζες μπορεί να επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους από τον προσεχή Νοέμβριο και ψάχνει το restart στην καριέρα. Ο Νασρί αγωνίζεται σε όλες τις θέσεις πίσω από τον επιθετικό με την υψηλή τεχνική και την ταχύτητα να είναι τα δύο στοιχεία που ξεχωρίζουν και τον κάνουν πολυπόθητο για αρκετές ομάδες.
Αριστερό πόδι σαν αυτό του Μπάλας Ντζούντζακ δύσκολα βρίσκετε, όχι μόνο στην ελεύθερη αγορά αλλά γενικότερα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Η απαράμιλλη τεχνική του και η τα στημένα «φαρμάκι» τον έκαναν να ξεχωρίσει από μικρή ηλικία. Η Αϊντχόφεν επένδυσε πάνω του το καλοκαίρι του 2008 όταν και τον απέκτησε από την Ουγγρική Ντέμπρετσεν για 2 εκατ. ευρώ. Τρία χρόνια αργότερα, με τον Μαγυάρο να εντυπωσιάζει στην PSV, η Ρώσικη Ανζί τον έκανε δικό της με το ποσό των 14 εκατ. ευρώ. Ένα χρόνο αργότερα η Διναμό Μοσχας έδωσε 19 εκατ. και έγινε η τέταρτη ομάδα στην καριέρα του Ντζούντζακ. Η πορεία του όμως έγινε πτωτική από το 2013 και μετά και μετά από τις Μπούρσασπορ και Αλ Γουάντα κατέληξε ελεύθερος να ψάχνει νέα «στέγη». Ο 31χρονος Ούγγρος μπορεί να μην στο επίπεδο που τον γνωρίσαμε στην Ολλανδία αλλά σίγουρα αποτελεί παίκτη υψηλής κλάσης ακόμη.
Επιθετικός: Λασινά Τραορέ
Ο διεθνής Ιβοριανός ξεχώρισε από το ξεκίνημα της καριέρας του, όχι μόνο για το ύψος του (2.03 μ.), αλλά και για την ταχύτητα του και την γενικότερη παρουσία του στον αγωνιστικό χώρο, με τους αμυντικούς που τον μάρκαραν να δεινοπαθούν και να δυσκολεύονται να τον δαμάσουν. Το 2008 η Ρουμάνικη Κλουζ τον απέκτησε μόλις για 50 χιλιάδες ευρώ από την ομάδα της Ακτής Ελεφαντοστού, Σταντ Ντ’ Αμπιτζάν. Τρία χρόνια αργότερα η Κούμπαν Κράσνονταρ αναγκάστηκε να δώσει 6 εκατ. ευρώ στους Ρουμάνους για να τον κάνουν δικό τους. Ένα χρόνο αργότερα και η ομάδα του Κράσνονταρ έβγαλε «τρελό» κέρδος από τον Ιβοριανό, με την Ανζί να πληρώνει 18 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Η Ανζί οδηγούμενη στην πτώχευση αναγκάστηκε να πουλήσει τα σημαντικότερα περιουσιακά της στοιχεία (τελικά δεν γλίτωσε την πτώχευση), με τον Τραορέ να παίρνει μεταγραφή για τη Γαλλία και την Μονακό εξαργυρώνοντας τις εμφανίσεις του από τη στιγμή που αγωνίστηκε στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Στο Πριγκιπάτο όμως δεν κατάφερε να πείσει, με τους Μονεγάσκους να τον δίνουν δανεικό σε μία σειρά από ομάδες όπως η Έβερτον, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Χιχόν και η Αμιάν. Τον περασμένο Ιούλιο το συμβόλαιο του με τη Μονακό δεν ανανεώθηκε και ο Λασινά Τραορέ είναι χωρίς ομάδα.
Στη λίστα των ελεύθερων βρίσκονται κι άλλα «δυνατά» ονόματα όπως ο δεξής αμυντικός Χέσους Γκάμεθ, ο αμυντικός χαφ Γιαν Κίρχοφ, καθώς και οι Κλεμέντ Σαντόμ, Εβγκέν Πολάνσκι, Στέφεν Άιρλνατ και ο δικός μας Παναγιώτης Κονέ.