Ο δισέγγονος του Μουσολίνι έβαλε γκολ στη Β' Ιταλίας και το γήπεδο τον αποθέωσε φωνάζοντας το επίθετό του με το κλασσικό φασιστικό χαιρετισμό!!!
Φρίκη: Ο Μουσολίνι είναι εδώ! Η Γιούβε Στάμπια νίκησε εντός έδρας την Τσεζένα με 1-0 την 18η αγωνιστική της ιταλικής Serie B και ανέβηκε τέταρτη με 28 βαθμούς.
Το μοναδικό γκολ ήρθε στο 21′ και το πέτυχε με κεφαλιά ο Ρομάνο Φλοριάνι… Μουσολίνι, δισέγγονος του Μπενίτο Μουσολίνι.
Η μητρική του καταγωγή από τον Ιταλό δικτάτορα προκάλεσε μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα ανάμεσα σε εκατοντάδες ντόπιους οπαδούς των γηπεδούχων.
Ο 21χρονος μέσος, δανεικός από τη Λάτσιο, επέλεξε να φορέσει το επώνυμο της μητέρας του στη φανέλα του. Οχι το «Φλοριάνι», αλλά Μουσολίνι».
Μετά το γκολ, το πρώτο της επαγγελματικής του καριέρας, ακούστηκε στα μεγάφωνα το όνομα «Romano». Το μεγάλο μέρος του κοινού απάντησε φωνάζοντας «Mussolini» και απλώνοντας το χέρι προς τα πάνω, μιμούμενος τον φασιστικό χαιρετισμό.
Romano Floriani Mussolini (yes the great-grandson of Benito) scores for Juve Stabia in Serie B & the rest is…bizarre.pic.twitter.com/2pF1cxYgSb
— Nima Tavallaey Roodsari (@NimaTavRood) December 22, 2024
Αν και οι ίδιοι επιμένουν ότι ονομάζεται «Ρωμαϊκός χαιρετισμός» και έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ρώμη (Saluto Romano), ήταν ο Μουσολίνι που τον καθιέρωσε ως υποχρεωτικό το 1922.
Στη συνέχεια έγινε σύμβολο για τους ναζιστικούς και φρανκιστικούς χαιρετισμούς στη Γερμανία και την Ισπανία, αντίστοιχα.
Το Πολιτικό και Κοινωνικό Πλαίσιο
Η Ιταλία παραμένει μια κοινωνία που ακόμα παλεύει με τη μνήμη και τις συνέπειες του φασισμού. Ενέργειες όπως αυτές που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του πανηγυρισμού του γκολ του Ρομάνο Μουσολίνι ξυπνούν πληγές που δεν έχουν κλείσει. Οι κερκίδες του γηπέδου, από χώρο αθλητικής χαράς, μετατράπηκαν σε σκηνή όπου η ιστορία και ο αθλητισμός συγκρούονται.
Το επώνυμο «Μουσολίνι» εξακολουθεί να είναι ένα διχαστικό σύμβολο στην ιταλική κοινωνία. Ενώ για κάποιους αποτελεί μια απλή ιστορική σύμπτωση, για άλλους είναι μια υπενθύμιση μιας τραγικής περιόδου που σημάδεψε τη χώρα.
Το Μέλλον του Ρομάνο Μουσολίνι
Ως ποδοσφαιριστής, ο Ρομάνο έχει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Ωστόσο, καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση να προχωρήσει σε έναν χώρο όπου το όνομά του προκαλεί συνεχώς αντιπαραθέσεις. Η σύνδεση με το ιστορικό παρελθόν είναι κάτι που δύσκολα θα μπορέσει να αποφύγει, ακόμα κι αν ο ίδιος επικεντρώνεται αποκλειστικά στην αθλητική του καριέρα.
Ο αθλητισμός, ως καθρέφτης της κοινωνίας, δεν μπορεί να αγνοήσει εντελώς την πολιτική. Στην περίπτωση του Ρομάνο Μουσολίνι, η καριέρα του φαίνεται να είναι ένας συνεχής αγώνας για να ορίσει τον εαυτό του πέρα από το ιστορικό φορτίο του επωνύμου του. Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να κατασκευάσει μια ταυτότητα που να βασίζεται στα αθλητικά του επιτεύγματα και όχι στο παρελθόν της οικογένειάς του.
Η Απόφαση να Χρησιμοποιεί το Επώνυμο «Μουσολίνι»
Ο Ρομάνο, ο οποίος αρχικά χρησιμοποιούσε το πλήρες όνομά του, Ρομάνο Φλοριάνο Μουσολίνι, δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στη «Gazzetta» ότι προτιμά πλέον να τον αποκαλούν απλά Ρομάνο Μουσολίνι.
Αυτή η απόφαση αναζωπύρωσε την αντιπαράθεση, δεδομένης της ιστορικής (φρικιαστικής) βαρύτητας που φέρει το επώνυμο στην Ιταλία και διεθνώς.
Παρότι ο νεαρός ποδοσφαιριστής έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να αποστασιοποιηθεί από τις πολιτικές προεκτάσεις του ονόματός του, το παρελθόν φαίνεται να τον ακολουθεί διαρκώς.
Το γεγονός ότι το όνομά του συνδέεται με μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ιταλικής ιστορίας τον καθιστά επίκεντρο κριτικής σε κάθε βήμα της καριέρας του.