O Tσάκα, ο Μαρτίνς, ο Φορτούνης και η φάκα…

O Tσάκα, ο Μαρτίνς, ο Φορτούνης και η φάκα…

Ο Τσάκα είναι θαυμάσιος τεχνίτης αλλά αργός. Από τα πόδια του φεύγουν θαυμάσιες μακρινές μπαλιές αλλά τα πόδια του δεν φεύγουν γρήγορα για να προλάβουν τον εφορμούντα αντίπαλο ή για να προλάβουν να σταματήσουν μια διαγώνια πάσα.

Στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Το ξέρουν αυτό οι προπονητές όταν μελετούν τον αντίπαλο και σχεδιάζουν την δική τους ομάδα. Το ξέρει και ο Πέδρο Μαρτίνς που μελέτησε την Αρσεναλ και σχεδιάζει πως θα την αντιμετωπίσει και πως θα της δημιουργήσει προβλήματα αξιοποιώντας τις αδυναμίες της. Γιατί έχει τέτοιες η ομάδα του Αρτέτα, όπως έχει και μεγάλα προτερήματα ειδικά στην επιθετική της γραμμή.

Εκεί που… συνωστίζονται παίκτες όπως ο Πέπε, ο Ομπαμεγιάγκ και ο Λακαζέτ. Οι τρεις τους έκαναν πράγματα και θαύματα στο γαλλικό και γερμανικό πρωτάθλημα. Τώρα ο Αρτέτα δοκιμάζει να χωρέσει τους τρεις κατεξοχήν παίκτες περιοχής στην εντεκάδα.

Στο βαθμό που θα το καταφέρει πλήρως τότε ίσως να μιλάμε για μια τριάδα που θα μπορεί να συναγωνιστεί σε πραγωγικότητα εκείνη των Μανέ, Φιρμίνο και Σαλάχ στη Λίβερπουλ. Δεν πρόκειται ακόμα περί αυτού αλλά αυτός είναι ο στόχος του Ισπανού τενικού. Στον σχεδιασμό του Αρτέτα είναι οι τρεις να τροφοδοτούνται από τον Μεσούτ Οζίλ που θα κινείται πίσω τους. Απόψε το βράδυ ο Οζίλ δεν θα είναι στη διάθεση του προπονητή του. Την δουλειά της οργάνωσης του παιχνιδιού θα κάνει ο Τσάκα.

Ο Ελβετός, αλβανικής καταγωγής παίκτης της Αρσεναλ, παίζει μπροστά από τους σόπερ και κατευθύνει το παιχνίδι. Το κάνει χρόνια τώρα. Η Αρσεναλ έχει βρει ένα κουμανταδόρο για το παιχνίδι της και ταυτόχρονα οι αντίπαλοι έχουν βρει την αχίλλειο πτέρνα της Αρσεναλ.

Εξηγούμαι: Ο Τσάκα είναι θαυμάσιος τεχνίτης αλλά αργός. Πολύ αργός για ομάδα τόσο υψηλού επιπέδου όσο θέλει και διεκδικεί να είναι η Αρσεναλ. Από τα πόδια του φεύγουν θαυμάσιες μακρινές μπαλιές αλλά τα πόδια του δεν φεύγουν γρήγορα για να προλάβουν τον εφορμούντα αντίπαλο ή για να προλάβουν να σταματήσουν μια διαγώνια πάσα.

Αυτή είναι μια διαπίστωση που εύκολα μπορεί να γίνει παρακολουθώντας κανείς κάποια παιχνίδια της αποψινής αντιπάλου του Ολυμπιακού. Εχω την εντύπωση ότι η διαπίστωση αυτή είναι που οδηγεί τον Μαρτίνς στη σκέψη να «αντιμετωπίσει» τον Τσάκα με δύο παίκτες. Τον Καμαρά μπροστά από τους δυό αμυντικούς χαφ του Ολυμπιακού ώστε να εμποδίσει την οργάνωση του παιχνιδιού από τα πόδια του Τσάκα και τον Φορτούνη για να επιτεθεί από τον άξονα και να εκμεταλλευτεί την αργοπορία του ίδιου παίκτη.

Ολα αυτά βέβαια είναι ασκήσεις επί χάρτου που υποχρεώνονται να κάνουν οι προπονητές. Στον βαθμό που ο Κώστας Φορτούνης αποδειχτεί ετοιμοπόλεμος, έχει τη δυνατότητα να κάνει τον Τσάκα και στη συνέχει την άμυνα των Λονδρέζων να υποφέρει…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ