Η βελτίωση στις μέρες Αρτέτα αισθητή. Το ταλέντο…ατελείωτο. Ο Ολυμπιακός όμως έχει απέναντι του μια «θνητή». Και αυτό του δίνει δικαίωμα στο όνειρο.
Η χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ: Κάτι παραπάνω από 700 εκατ ευρώ. Το τελευταίο δείγμα αγωνιστικής γραφής: Μια ξεγυρισμένη τεσσάρα στη Νιουκάστλ την Κυριακή μπροστά στα μάτια του Πέδρο Μαρτίνς. Η Άρσεναλ είναι απλά… η Άρσεναλ. Είναι όμως και η πρώτη φορά που μοιάζει «θνητή». Τόσο, όσο για να δώσει δικαίωμα στο όνειρο του Ολυμπιακού.
Ναι, οι Gunners θα μπορούσαν φέτος να είναι όχι μια, αλλά δύο ομάδες διαφορετικές. Υπάρχει η φήμη, το βαρύ όνομα, κάποιοι αληθινοί σταρ στο οπλοστάσιο της. Υπάρχει όμως και μια σεζόν προβληματική που εξελίσσεται για εκείνη. Σε τέτοιο βαθμό που ομολογουμένως κάποια γεγονότα μοιάζουν απίστευτα.
Για παράδειγμα έπρεπε να φτάσουμε στα μέσα Φλεβάρη ώστε οι Λονδρέζοι να μπορέσουν για πρώτη φορά φέτος να έχουν θετικό goal average στην Premier League. Μετά το 4-0 της Κυριακής, η επιθετική παραγωγή τους έφτασε στα 36 γκολ (σε 26 αγωνιστικές!) όταν το παθητικό ήταν ήδη στα 34. Πέρσι η επίθεση έπειτα από τις 38 αγωνιστικές προσέφερε 71 τέρματα και ουσιαστικά και την 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Φέτος για να ισοφαριστεί η συγκεκριμένη επίδοση θα πρέπει η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα να πετύχει 35 γκολ στις τελευταίες 12 αγωνιστικές. Ένα λιγότερο δηλαδή από ότι έχει πετύχει σε 26.
Αριθμοί για κλάματα
Η παρέα του Σωκράτη είναι ακριβώς στα μισά του πίνακα (10η ) με 34 βαθμούς. Θεωρητικά κυνηγά την 5η Τότεναμ (40β.) ή ακόμη και την Τσέλσι (41β.) που αυτή τη στιγμή είναι σε θέση Champions League. Είναι όμως και πραγματικά παράξενο να ξέρεις ότι ως εδώ στο πρωτάθλημα κατάφερε να κατακτήσει δέκα λιγότερους βαθμούς (34β) από όσους έχει χάσει (44β) στο σύνολο 3Χ26=78.
Το μεγάλο της πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να νικήσει. Έχει μόλις 7 τρίποντα. Αυτό της Κυριακής ήταν μόλις το 3ο στις τελευταίες 18 αγωνιστικές! Λιγότερα «διπλά» από εκείνη (2) στην Premier League έχει μόνο η ουραγός Νόριτς. Περισσότερες εντός έδρας νίκες (5) το μισό πρωτάθλημα (10). Εκεί που… δεν πιάνεται είναι στις ισοπαλίες (13). Ακριβώς το 50% των αναμετρήσεων της στην Αγγλία καταλήγει σε «Χ». Δύο ισοπαλίες είχε και στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ (Γκιμαράες, Σταντάρ Λιέγης) εκεί όμως υπάρχει η δικαιολογία ότι ξεμπέρδεψε νωρίς. Ξεκίνησε με 3Χ3=9 στο γκρουπ και σίγουρα αυτό τα έκανε όλα απλούστερα.
Αήττητη το 2020
Μέσα στο 2020 είναι αήττητη (4ν-4ισ) και αυτό πέρα από την όποια βαθμολογική βελτίωση τις έχει δώσει το δικαίωμα να βρίσκεται και στους «16» του κυπέλλου Αγγλίας (φιλοξενείται από την Πόρτσμουθ στις 2/3). Ενδιάμεσα στα ματς με τον Ολυμπιακό, φιλοξενεί την Έβερτον (23/2) για το πρωτάθλημα. Και το ακόμη καλύτερο για εκείνη είναι πως μετά την ρεβάνς στο Λονδίνο δεν έχει υποχρεώσεις στο πρωτάθλημα καθώς αντιμετωπίζει την 28η αγωνιστική τη Σίτι, η οποία εκείνη την ημέρα (1/3) έχει τον τελικό του Λιγκ Καπ με την Άστον Βίλα.
Ουσιαστικά οι Gunners τη διάκριση πέραν τούδε θα την ψάξουν κυρίως στο Europa League όπου μπορούν να διεκδικήσουν το τρόπαιο (πέρσι έφτασαν στον τελικό) άρα και μια θέση στο επόμενο Champions League. Και κατ επέκταση κουβεντιάζοντας για τίτλους στο κύπελλο, όπου είναι και παραδοσιακά μια ομάδα με πολλές κατακτήσεις
Τους τακτοποίησε ο Αρτέτα
Ο Μικέλ Αρτέτα πήρε την θέση του Ουνάι Έμερι στον πάγκο των Gunners λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Στα δέκα ματς που έχει κοουτσάρει έχει μόνο μια ήττα (1-2 από τη Τσέλσι, στις 29/12). Ο 38άχρονος με την σπουδαία καριέρα σαν ποδοσφαιριστής στο Λονδίνο, και με τις «δάφνες» ότι μοιράστηκε τις ίδιες ποδοσφαιρικές ιδέες με τον Πεπ όσο ήταν ο βοηθός του στην Σίτι έχει σαφώς βελτιώσει την εικόνα. Κυρίως ανασταλτικά.
Σε τέσσερα από τα δέκα ματς που είχε εκείνος την ευθύνη η Άρσεναλ δεν δέχτηκε γκολ (ήταν… ανέκδοτο οι αμυντικές επιδόσεις της με τον Έμερι). Έχει επιλέξει έναν σχεδιασμό γύρω από το 4-2-3-1 (ή 4-3-3), έχει επενδύσει στην παρουσία του Τσάκα στη μεσαία γραμμή. Και αυτοσχεδιάζει επιθετικά εκμεταλλευόμενος τις τεράστιες δυνατότητες του ρόστερ. Δεν έχει σχέση η δική του ομάδα με εκείνη που προηγήθηκε. Η βελτίωση είναι αισθητή σε όλους τους τομείς. Παρά ταύτα αδυναμίες φυσικά και υπάρχουν.
Φαινόμενο Σακά
Αξίζει να παρατηρήσεις τον 19άχρονο Μπουκαγιό Σακά που μεταμορφώθηκε από winger σε αριστερό μπακ αναλαμβάνοντας ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της επιθετικής τακτικής. Να δεις τον Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ (17 γκολ) να κινείται να αφήνει την ίδια πλευρά και να πατά στην περιοχή σαν δεύτερος στράικερ όντως η μεγαλύτερη απειλή για κάθε άμυνα. Και βέβαια να μην ξεχάσεις όλη αυτή την Generation X που εγγυάται σύντομα καλύτερες ημέρες.
Ο Βραζιλιάνος Μαρτινέλι (η Ρεάλ έδινε 60 εκατ ευρώ για χάρη του τον Γενάρη) δεξιά. Ο 20άχρονος Ματέο Γκεντουζί με την… αφάνα που συχνά-πυκνά είναι η επιλογή πλάι στον Τσάκα στον άξονα. Ακόμη και ο Έντι Νκετιά που μόλις επέστρεψε από τον δανεισμό του από την Λιντς του Μπιέλσα κατόπιν προσωπικής επιθυμίας του Αρτέτα. Την Κυριακή ήταν βασικός με τη Νιουκάστλ. Στην κορυφή της επίθεσης. Μπροστά από Ομπαμεγιάνγκ, Οζίλ και τον Νικολά Πεπέ που το καλοκαίρι η μεταγραφή του από την Λιλ στοίχισε 72 εκατ ευρώ.
Ξύπνησε και ο Πεπέ
Το κακό είναι πως την Κυριακή δεν ξύπνησε μόνο η Άρσεναλ γενικώς. Ξύπνησε και ο Πεπέ ειδικώς. Ο ταχύτερος και πιο επικίνδυνος δημιουργός του ρόστερ. Λογικά ο Ιβοριανός με τον Οζίλ, τον Ομπαμεγιάνγκ και τον Λακαζετ θα είναι το 3-1 της Πέμπτης. Αληθινός μπελάς… Το επιθετικό ταλέντο της Άρσεναλ, δεν πρέπει να αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα στην κουβέντα της πρόκρισης. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να αναγκάσει τους Άγγλους να ανησυχήσουν για τις αμυντικές αδυναμίες τους. Και κυρίως την προβληματική λειτουργία τους στο αμυντικό transition.
Στην πολύ κακή αντίδραση που έχει ο άξονας και στα πολλά προσωπικά λάθη των κεντρικών αμυντικών. Το Καραϊσκάκη δεν είναι μια απλή έδρα. Και οι Ερυθρόλευκοι δεν είναι μια συνηθισμένη ομάδα σε αυτό. Το έμαθαν η Τότεναμ και η Μπάγερν φέτος ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων. Με δεδομένο όμως ότι μιλάμε για νοκ άουτ; Θα πρέπει και η ομάδα του Μαρτίνς να βρει τρόπο να μην επιτρέψει στους Άγγλους μια… σοδιά πρόκρισης. Θα ήταν ιδανικό ένα σενάριο με χαμηλό σκορ. Μια κατάσταση που θα μεταφέρει πια την κουβέντα της πρόκρισης στο Λονδίνο.