Η γενιά του Λαμίν Γιαμάλ: Μουζακίτης, Κωστούλας και οι άλλοι 17χρονοι του Europa League (vids)

Η γενιά του Λαμίν Γιαμάλ: Μουζακίτης, Κωστούλας και οι άλλοι 17χρονοι του Europa League (vids)

Δεν είναι μόνο οι Μπάμπης Κωστούλας και Χρήστος Μουζακίτης του Ολυμπιακού - Τα άλλα «Golden Boys» των ομάδων του Europa League.

Όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες ομάδες επενδύουν στα νέα παιδιά και δίνουν ευκαιρίες σε νεαρά ταλέντα για να ξεκινήσουν την πορεία τους στον χώρο του ποδοσφαίρου. Ανάμεσα σε αυτές φυσικά και ο Ολυμπιακός, με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να εμπιστεύεται όλο και περισσότερο τους νεαρούς παίκτες του συλλόγου.

Αυτούς που άλλωστε έφτασαν μέχρι την κατάκτηση του UEFA Youth League την περσινή σεζόν και το κέρδισαν με την αξία τους. Ο Χρήστος Μουζακίτης και ο Μπάμπης Κωστούλας παίρνουν συνεχώς χρόνο από τον Βάσκο προπονητή, χωρίς ακόμα να έχουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Διαβάστε επίσης: Ο νέος… Κίναν Έβανς και η «signature move» του Σπανούλη: Ο Σιλβέιν Φρανσίσκο απειλεί τον Ολυμπιακό… (vids)

Οι δύο πιτσιρικάδες του Ολυμπιακού μάλιστα πραγματοποίησαν ήδη και τα ντεμπούτα τους στην Ευρώπη με την «ερυθρόλευκη» φανέλα, στους αγώνες της League Phase του Europa League. Ο μεν Κωστούλας αγωνίστηκε για 30′ λεπτά στην πρεμιέρα κόντρα στη Λιόν, ενώ ο Μουζακίτης ήταν βασικός και αναντικατάστατος στο ματς με την Μπράγκα στο Καραϊσκάκη.

Ποιοι όμως είναι οι άλλοι 17χρονοι που έχουν αγωνιστεί στο φετινό Europa League και προσπαθούν να… αρπάξουν την ευκαιρία από τα μαλλιά;

Γίρι Πάνος

Ο μικρότερος από όλους είναι ο Τσέχος μέσος της Βικτόρια Πλζεν, Γίρι Μαξίμ Πάνος. Γεννημένος στις 15 Νοεμβρίου 2007, μετράει ήδη 9 εμφανίσεις τη φετινή σεζόν, με τις 2 από αυτές στη League Phase του Europa League και τη μία στα προκριματικά, στα οποία μάλιστα σκόραρε. Στον 3ο προκριματικό γύρο με αντίπαλο την Κρίβμπας, αγωνίστηκε ως βασικός και έπαιξε για 64′ λεπτά, έχοντας βρει δίχτυα και συμβάλλοντας στην πρόκριση της ομάδας του.

Μίκι Μουρ

Το νέο «διαμαντάκι» της Τότεναμ. Ο Άγγλος εξτρέμ τον περασμένο Αύγουστο έκλεισε τα 17 του χρόνια και έχει ήδη ζήσει μεγάλες στιγμές στην καριέρα του. Το 2022 ο Μουρ μπήκε στην ομάδα κάτω των 18 ετών της Τότεναμ μόλις στα 15, ενώ κέρδισε επίσης μια θέση στην ομάδα νέων της Αγγλίας.

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ήταν μέλος της ομάδας U16 της Αγγλίας που αγωνίστηκε στο Euro στην Ισπανία και άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στη διοργάνωση. Ο Μουρ ήρθε από τον πάγκο όταν τα «Τρία Λιοντάρια» ήταν 1-0 έναντι της Γερμανίας στο δεύτερο παιχνίδι τους και σημείωσε δύο εκπληκτικά σόλο γκολ.

Σε ηλικία 16 ετών, εννέα μηνών και τριών ημερών, ο Μουρ έσπασε το ρεκόρ του Ντέιν Σκάρλετ ως ο νεότερος παίκτης που συμμετείχε για την Τότεναμ στην Premier League, όταν πέρασε στη θέση του Τζέιμς Μάντισον στις καθυστερήσεις ενός αγώνα με τη Μάντσεστερ Σίτι.

Τη φετινή σεζόν μετράει 21 λεπτά συμμετοχής στο πρωτάθλημα απέναντι σε Μπρέντφορντ, Γιουνάιτεντ και Μπράιτον, ενώ στο Europa League αγωνίστηκε με τους Σπερς κόντρα σε Κραμπάγκ (5′) και Φερεντσβάρος (90′).

Ροντρίγκο Μόρα

Θεωρείται ήδη ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του πορτογαλικού ποδοσφαίρου. Ο 17χρονος επιθετικός χαφ της Πόρτο πήρε το χρίσμα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στο παιχνίδι των «Δράκων» απέναντι στην Μπόντο Γκλιμτ, εκεί που πέρασε ως αλλαγή και αγωνίστηκε για 21′. Στο βιογραφικό του έχει ήδη το βραβείο του πρώτο σκόρερ του Euro Κ17 του 2024, όταν με τη φανέλα της Πορτογαλίας σημείωσε 5 γκολ, στην πορεία της μέχρι τον τελικό.

Μουσταφά Χεκίμογλου

Την λίστα κλείνει ο Τούρκος επιθετικός της Μπεσίκτας. Πέντε μήνες μετά τα 17α γενέθλιά του, έχει ήδη προλάβει και εκείνος να πάρει το ευρωπαϊκό χρίσμα. Με τη φανέλα της τουρκικής ομάδας έχει αγωνιστεί στα προκριματικά του Europa League κόντρα στη Λουγκάνο για 31′, ενώ στη League Phase, ξεκίνησε βασικός το ματς με τον Άγιαξ όπου πέρασε εκτός στο ημίχρονο, ενώ κόντρα στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης έπαιξε 5 λεπτά σαν αλλαγή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ