ΑΕΚ : Οι 10 σταθμοί του «κιτρινόμαυρου» ευρωπαϊκού ταξιδιού

ΑΕΚ : Οι 10 σταθμοί του «κιτρινόμαυρου» ευρωπαϊκού ταξιδιού

Οι πιο σημαντικές στιγμές της φετινής πορείας της ΑΕΚ στην Ευρώπη, που την έφερε μέχρι τους 32 του Europa League.

Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε στο Κίεβο την φετινή πορεία της στην Ευρώπη, η οποία αναμφίβολα κρίνεται επιτυχημένη. Η Ένωση κατάφερε να επιστρέψει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, να δώσει στίγμα και να βγει από αυτή την διαδικασία αήττητη. Κάτι, που μόνο απλή υπόθεση δεν είναι και μένει ως παρακαταθήκη για τη χρονιά που έρχεται. Στην οποία οι απαιτήσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Σε αυτή τη διαδρομή, υπήρξαν παιχνίδια ή στιγμές που ξεχώρισαν. Που σημάδεψαν ή ακόμα και καθόρισαν την πορεία του Δικεφάλου στο Europa League. Το10.gr καταγράφει και θυμίζει σήμερα τους 10 «σταθμούς» του φετινού ευρωπαϊκού ταξιδιού της ΑΕΚ στην Ευρώπη, που ξεκίνησε τον Ιούλιο και ολοκληρώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου στο Κίεβο. Βρίσκοντας την Ένωση να φτάνει μέχρι τους 32 του Europa League και αφήνοντάς της μια γλυκόπικρη γεύση. Αφού όπως φάνηκε, η πορεία της θα μπορούσε να συνεχιστεί.

Τα… κόρνερ και ο αποκλεισμός


Στις 25 Ιουλίου η ΑΕΚ αντιμετώπιζε στο ΟΑΚΑ την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Σε ματς για τα προκριματικά του Champions League, με την Ένωση να μπαίνει σε αυτή τη σειρά ξεκάθαρα ως αουτσάιντερ. Κάτι που αποδείχθηκε και στην πράξη, αφού οι Ρώσοι επικράτησαν τόσο στην Αθήνα (0-2) όσο και στη Μόσχα (1-0). Ωστόσο στην ΑΕΚ μένει η πίκρα του πρώτου αγώνα, όπου δύο καρμπόν φάσεις, έφεραν την ήττα. Με την Ένωση να δέχεται δύο πανομοιότυπα γκολ, από εκτελέσεις κόρνερ.

Βήμα πρόκρισης στο Βέλγιο


Μετά τον αποκλεισμό της από τα προκριματικά του Champions League η ΑΕΚ βρέθηκε στα Play Offs του Europa League. Εκεί όπου θα έπρεπε να προσπεράσει το εμπόδιο της Μπριζ. Στο πρώτο ματς μεταξύ των δύο ομάδων, στο Βέλγιο, η ΑΕΚ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, περιόρισε τους γηπεδούχους και έφυγε με ένα «χρυσό», όπως αποδείχθηκε, 0-0. Κάνοντας το πρώτο βήμα για την είσοδό της στους ομίλους της διοργάνωσης.

Η βραδιά του Σιμόες!

Στη ρεβάνς με τους Βέλγους στην Αθήνα, η ΑΕΚ αναγκάστηκε να παραταχθεί με επιθετικό δίδυμο τους Χριστοδουλόπουλο, Κλωναρίδη, λόγω απουσιών. Ωστόσο, βρήκε τη λύση για να σκοράρει και τελικώς να αποκλείσει την Μπριζ, από έναν μάλλον απρόσμενο ήρωα. Ο Αντρέ Σιμόες κέρδισε το πέναλτι με το οποίο ο Λάζαρος έκανε το 1-0, ενώ σκόραρε άλλες δύο φορές, για το τελικό 3-0! Με αυτά τα γκολ να είναι και τα μοναδικά του με την κιτρινόμαυρη φανέλα.

Η επιστροφή στους ομίλους

Στις 25 Αυγούστου η ΑΕΚ μπήκε στην κληρωτίδα για τη φάση των ομίλων του Europa League, επιστρέφοντας έτσι σε αυτή τη φάση μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, μετά από επτά χρόνια! Με την κλήρωση να φέρνει στον δρόμο των Κιτρινόμαυρων την Μίλαν, την Ριέκα και την Αούστρια Βιέννης.

Η φαουλάρα του Λάζαρου


Το ξεκίνημα της διαδρομής της ΑΕΚ στους ομίλους, την βρήκε στην Κροατία. Η Ένωση αντιμετώπιζε τη Ριέκα εκτός έδρας και ήθελε να κάνει ένα δυναμικό ξεκίνημα σε αυτό το ευρωπαϊκό ταξίδι της. Και τα κατάφερε. Αφού επικράτησε τελικά με 2-1, με τη νίκη να έρχεται έπειτα από την εντυπωσιακή εκτέλεση φάουλ του Χριστοδουλόπουλου. Που θύμισε… Τσιάρτα και έδωσε στην Ένωση ένα πολύτιμο «τρίποντο».

Ο Λιβάγια έσωσε την παρτίδα


Στη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων η ΑΕΚ αγωνιζόταν ως γηπεδούχος, απέναντι στην Αούστρια Βιέννης. Παρότι η Ένωση προηγήθηκε με τον Λιβάγια, οι Αυστριακοί κατάφεραν να φέρουν… τούμπα το ματς και να περάσουν μπροστά με 1-2! Φτάνοντας μάλιστα μια ανάσα από το να πάρουν και τη νίκη, που θα αποτελούσε τεράστιο πισωγύρισμα για την ΑΕΚ. Ωστόσο το 90’, ο Λιβάγια «χτύπησε» ξανά. Κάνοντας το τελικό 2-2 και σώζοντας την παρτίδα για τον Δικεφάλο, που μπήκε από την 2η κιόλας αγωνιστική σε τροχιά πρόκρισης.

Όρθια στο Μιλάνο με «Κέρβερο» Ανέστη


Το πιο δύσκολο ματς της ΑΕΚ για τη φάση των ομίλων ήταν αναμφίβολα εκείνο με την Μίλαν, στην Ιταλία. Η Ένωση παρατάχθηκε με πολλές απουσίες, κυρίως στην άμυνα, όπου επιστρατεύτηκε ο Τζανετόπουλος αλλά και ο Μπακάκης. Που σε εκείνο το ματς καθιερώθηκε ως τρίτος στόπερ στο 3-5-2 του Χιμένεθ. Η ΑΕΚ παρά τα προβλήματα, κατάφερε να μείνει όρθια στο Μιλάνο. Αποσπώντας ένα τεράστιο 0-0 από την Μίλαν, με κορυφαίο της τον Γιάννη Ανέστη. Που έκανε το κορυφαίο παιχνίδι της καριέρας του, με σειρά εντυπωσιακών επεμβάσεων.

Το ΟΑΚΑ φόρεσε τα γιορτινά του


Η… ρεβάνς με την Μίλαν ήταν το παιχνίδι που ο κόσμος της ΑΕΚ περίμενε από την ημέρα της κλήρωσης. Η ιταλική ομάδα επέστρεψε στο ΟΑΚΑ μετά από εκείνη τη βραδιά με το γκολ του Ζούλιο Σέζαρ και η ατμόσφαιρα που συνάντησε, δεν διέφερε και πολύ από όσα θυμόταν. Το ΟΑΚΑ έβαλε για πρώτη φορά στη φετινή σεζόν τα καλά του, περίπου 50.000 φίλοι της Ένωσης δημιούργησαν μια φανταστική ατμόσφαιρα και η ΑΕΚ, κράτησε ξανά στο μηδέν τη Μίλαν, αποσπώντας της άλλη μια λευκή ισοπαλία.

Μία φάση, ένα γκολ


Με την ΑΕΚ να εξασφαλίζει την πρόκριση στην επόμενη φάση ως δεύτερη πίσω από την Μίλαν και αήττητη στον όμιλο, ο στόχος είχε επιτευχθεί. Η κλήρωση που έφερε απέναντι από τους Κιτρινόμαυρους την Ντιναμό Κιέβου αντιμετωπίστηκε με μια συγκρατημένη αισιοδοξία, αφού από τη μια η ΑΕΚ δεν είχε τίποτα να χάσει και από την άλλη, ο αντίπαλος δεν ήταν δα και κανένα φόβητρο.

Η Ένωση υποδέχθηκε τους Ουκρανούς στην Αθήνα με στόχο τη νίκη. Ωστόσο, βρέθηκε νωρίς πίσω στο σκορ, σε μια φάση που ξεκίνησε από το πουθενά και έδωσε τεράστιο πλεονέκτημα στην Ντιναμό. Παρότι η ΑΕΚ «έλιωσε» τους Ουκρανούς στο δεύτερο μέρος, το μόνο που κατάφερε ήταν να ισοφαρίσει με τον Αϊντάρεβιτς. Με το γκολ όμως της Ντιναμό, να δίνει σαφές προβάδισμα στον σύλλογο του Κιέβου ενόψει της ρεβάνς.

Μασούντ και… άουτ!

Με αυτά και με αυτά, η ΑΕΚ έφτασε να παίζει τα ρέστα της για την πρόκριση στους 16 του Europa League, επιδιώκοντας μία ακόμα υπέρβαση. Καθώς τέτοια θα ήταν, να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση μετά το 1-1 του ΟΑΚΑ και να αφήσει εκτός διοργάνωσης την ΝΟ22 ομάδα στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Κι όμως, η Ένωση θα μπορούσε να το πετύχει. Αν στο 51’ ο Σοτζέι Μασούντ δεν αστοχούσε προ κενής εστίας, σε μια φάση που από χθες θεωρείται η χαμένη ευκαιρία της χρονιάς στο Europa League. Ο Ιρανός αστόχησε, η ΑΕΚ δεν κατάφερε να σκοράρει ούτε στις άλλες φάσεις που δημιούργησε και κάπως έτσι, μένοντας στο 0-0, αποκλείστηκε από τον θεσμό. Με το φετινό ευρωπαϊκό της ταξίδι να ολοκληρώνεται στο Κίεβο άδοξα, αλλά με το κεφάλι ψηλά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ