Το hi-tech Αϊντχόβεν ζει χωρίς μάσκες και με την αίσθηση της χαλαρότητας απέναντι στον covid-19 που ζορίζει τους Ολλανδούς.
Δεν έχει την γκλαμουριά και την ζωντάνια του Άμστερνταμ. Έχει την ταυτότητα του πάντως, μια πόλη βιομηχανική με τους μεγάλους πεζόδρομους και τις πλατείες που διακρίνουν την Ολλανδία και την κεντροδυτική Ευρώπη. Στο νότιο τμήμα της χώρας, μια ανάσα (30 χιλιόμετρα) από το Βέλγιο και πολύ κοντά στην Γερμανία το Αϊντχόβεν αποτελεί μια από τις πιο διάσημες… ποδοσφαιρο-πόλεις της Ολλανδίας.
Το χρωστάει στην Philips, την εταιρεία που κυριαρχεί άλλωστε στην πόλη (μαζί με την DAF) και έχει δώσει το όνομα στην ομάδα με τα ερυθρόλευκα.
H Philips Sport Vereniging, δηλαδή η PSV Αϊντχόβεν αποτελεί την κραταιά ομάδα της 5ης σε πληθυσμό (216 χιλιάδες) πόλης της Ολλανδίας με το Philips Stadion να είναι το «παλάτι» της. Άδειο αναγκαστικά και απόψε στη μεγάλη αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό που περιμένουν πως και πως και οι Ολλανδοί για να παρακολουθήσουν από τα σπίτια τους.
Βλέπετε ο κορωνοϊός είναι αμείλικτος και εδώ. Η Ολλανδία θρηνεί ήδη πάνω από 15 χιλιάδες νεκρούς από covid-19, ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο κρούσματα και αυτό το διάστημα δείχνει να είναι σε μια ισορροπία καταγράφοντας καθημερινά 3.500 με 4.000 κρούσματα.
Για την χώρα των 17,5 εκατομμυρίων η όλη κατάσταση είχε προκαλέσει πριν από λίγο καιρό σοβαρές συγκρούσεις τα βράδια με την αστυνομία και κόσμο που διαμαρτυρόταν για τα μέτρα που έχουν παρθεί και για την απαγόρευση κυκλοφορίας που συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαρτίου.
Από τις 9 το βράδυ έως τις 4.30 τα ξημερώματα βλέπεις τα κεντρικά σημεία της πόλης να αδειάζουν. Μόνο οι ντελιβεράδες με τα ποδήλατα, που όπως καταλαβαίνετε κυριαρχούν και σε αυτή την πόλη της Ολλανδίας, εμφανίζονται αραιά και που, μαζί με τα άδεια λεωφορεία που κάνουν τα δρομολόγια για τους ελάχιστους που έχουν λόγο να κυκλοφορούν το βράδυ.
Στο Αϊντχόβεν και γενικότερα σε όλη την χώρα δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Πριν το μάθουμε το καταλάβαμε από το πρώτο βράδυ. Κανείς δεν φορούσε. Όσους πετυχαίναμε στο δρόμο μας κοιτούσαν λίγο παραπάνω. Έδειχναν πως δεν το έχουν συνηθίσει γενικότερα. Τα μαγαζιά είναι κλειστά με εξαίρεση κάποια λίγα με click away, εννοείται πως λειτουργεί το take away. Τα σχολεία ανοίγουν και πάλι από την 1η Μαρτίου όπως και τα μαγαζιά συνολικά εφαρμόζοντας τα ραντεβού.
Η εποχή του κορωνοϊού αφήνει τα σημάδια της και στο Αϊντχόβεν που αναγκάζεται να ακυρώσει φεστιβάλ, εκδηλώσεις και συνολικά να αλλάξει ζωή και ρυθμούς. Η πόλη που χρωστάει τα πάντα στους Τζέραρντ και Φρέντερικ Φίλιπς που ίδρυσαν το 1891 την ομώνυμη εταιρεία που κυριαρχεί στο Αϊντχόβεν περιμένει στωικά την… απελευθέρωση. Μέχρι τότε, θα απολαύσει το αποψινό μεγάλο ματς στο Φίλιπς με την ελπίδα (για μας) να κοιμηθεί με νεύρα…