To10.gr αναλύει το χθεσινό παιχνίδι της PSV με τη Φίτεσε, τέσσερις πριν το ματς με τον Ολυμπιακό. Η αλλαγή σχήματος του Σμιντ, οι 22 τελικές προσπάθειες, το εκτεταμένο rotation και η άρον - άρον είσοδος των βασικών που μετέτρεψαν το 0-1 σε 3-1.
Το έχουν στο αίμα τους έτσι κι αλλιώς οι Ολλανδοί. Γι’ αυτό και εδώ και χρόνια τα περισσότερα παιχνίδια της Eredivisie είναι η… χαρά του over. Ένα στυλ παιχνιδιού που φέρει σε εκείνο το βραζιλιάνικο. Το… jogo bonito. Ένα στυλ παιχνιδιού που η φετινή PSV το έχει αναγάγει σε… επιστήμη. Μια ομάδα που την είδαμε φέτος για πρώτη φορά πιο καλά στα ματς με τον ΠΑΟΚ. Το δείγμα σε εκείνα τα δύο παιχνίδια; Αντιπροσωπευτικό γι’ αυτό το είδος ποδοσφαίρου που εκπροσωπεί.
Στην Τούμπα μπήκε συγκεντρωμένα, ψυχρά, κυνικά. Προηγήθηκε με 1-0. Και όταν ο ΠΑΟΚ κατάφερε να ισοφαρίσει; Βγήκε μπροστά σαν να μην υπάρχει αύριο. Και το πλήρωσε, γυρίζοντας στην Ολλανδία με το βαρύ 1-4. Εκεί, στην Ολλανδία, στη δεύτερη συνάντησή της με τον δικέφαλο έγινε το… έλα να δεις. 0-2 o ΠΑΟΚ πριν καλά – καλά συμπληρωθούν 15 λεπτά. 3-2 τελικό αποτέλεσμα, με ένα δεύτερο ημίχρονο καταιγιστικό από τους παίκτες του Ρότζερ Σμιντ. Ένα δεύτερο ημίχρονο στο οποίο… έπνιξε τον ΠΑΟΚ.
Το ίδιο έκανε και χθες. Απέναντι σε μία από τις καλές ομάδες της Eredivisie, την Φίτεσε, που φιγουράρει στην πρώτη πεντάδα. Σε ένα ματς που η PSV βρέθηκε να χάνει στο πρώτο ημίχρονο με 0-1. Και είδε τη Φίτεσε να χάνει ανεπανάληπτη ευκαιρία για το 0-2. Πρωταγωνιστής και στις δύο φάσεις ο 19χρονος Αλβανός επιθετικός, Αρμάντο Μπρόγια, δανεικός από την Τσέλσι, που κάνει σπουδαία σεζόν στην Ολλανδία. Οχτώ γκολ και μία ασίστ σε 18 συμμετοχές.
Πλήρωσε στο πρώτο ημίχρονο το εκτεταμμένο rotation του Σμιντ, αλλά και τα προβλήματα που έφερε η αλλαγή συστήματος. Η χρησιμοποίηση τριών παικτών στο κέντρο της άμυνας. Ο Σμιντ άφησε – σε μία από τις ελάχιστες φορές φέτος – εκείνο το μάλλον… παράξενο 4-2-2-2. Σχήμα με το οποίο πορεύονται οι Ολλανδοί στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς. Σχήμα που έχει αποδώσει στην Αϊντχόφεν τη δεύτερη καλύτερη επίθεση στο ολλανδικό πρωτάθλημα. Αλλά και τη δεύτερη χειρότερη άμυνα από τις ομάδες της πρώτης εξάδας του πρωταθλήματος. Περισσότερα έχει δεχτεί μόνο η Αλκμάαρ, η πιο… jogo bonito ολλανδική ομάδα της τελευταίες διετίας.
Τι έκανε η Αϊντχόφεν, τέσσερις μέρες πριν τον επαναληπτικό με τον Ολυμπιακό; Έπαιξε με 3-5-2 και άλλαξε τους έξι από τους έντεκα που είδαμε την περασμένη Πέμπτη στο Φάληρο.
Εμβογκό, Ντάμφρις, Τέζε, Μποσκάλι, Μαξ, Σανγκαρέ, Ροσάριο, Τόμας, Γκέτσε, Ζάχαβι, Μάλεν απέναντι στον Ολυμπιακό.
Εμβογκό, Φιέργκερβερ, Ροσάριο, Μπάουμγκάρτι, Ντάμφρις, Ζούνιορ, Φέιν, Γκουτιέρεζ, Σανγκαρέ, Ζαχάβι, Βερτέσεν απέναντι στην Αϊντχόφεν.
Ξεκάθαρο rotation εν όψει Ολυμπιακού. Και πιθανότατα, μια αλλαγή σχήματος που στοχεύει στον επαναληπτικό της Πέμπτης. Γνωρίζοντας ο Σμιντ πως ένα γκολ από πλευράς Ολυμπιακού μπορεί να αποδειχτεί μοιραίο. Βέβαια, η Αϊντχόφεν του τελευταίου καιρού δέχεται γκολ από παντού. Έχει δεχτεί 12 στα έξι τελευταία παιχνίδια της. Τρία από τη Φέγενορντ, δύο από τον Άγιαξ, δύο από την Ντεν Χάαγκ, τέσσερα από τον Ολυμπιακό, ένα από τη Φίτεσε. Δύο ανά παιχνίδι λέει ο μέσος όρος της.
Όλο τον χρόνο παίζει με 4-2-2-2. Χωρισμένη η ομάδα του σε τέσσερις γραμμές ουσιαστικά. Με τέσσερις στην ευθεία στην άμυνα, γραμμή στην οποία αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματά της. Στο σημερινό 3-5-2 έπαιξε με τον Εμβογκό στο τέρμα και τους Ροσάριο, Φιέργκερβερ, Μπάουμγκαρτι στο κέντρο της άμυνας. Με τον Ζούνιορ σε όλη την αριστερή πλευρά και τον Ντάμφρις στη δεξιά. Με τους Φιν, Γκουτιέρες και Σανγκαρέ τριάδα σε ευθεία στη μεσαία γραμμή. Και με τον Βέρτεσεν παρτενέρ του Ζαχάβι στην κορυφή της επίθεσης.
Το ματς στο ίδιο μοτίβο με όλα τα υπόλοιπα. Φρενήρης ρυθμός τον οποίο βάζει στο γήπεδο η PSV. Αυτό της αρέσει. Ένα αγωνιστικό… χάος. Όσα πάνε κι όσα έρθουν. Προτιμά να γεμίζει το μάτι των φιλάθλων, παρά να παίζει με σκοπιμότητα. Προτιμά το 5-4 από το 1-0. Σήμερα ζορίστηκε. Κυρίως λόγω της αστοχίας της. Και χρειάστηκε να έρθουν στο γήπεδο άρον – άρον οι Μάλεν και Γκέτσε, τους οποίος ο Σμιντ ήθελε να ξεκουράσει σε όλο το ματς, προκειμένου να γυρίσει η κατάσταση.
Στο 46′ ο Μάλεν μπήκε στο γήπεδο. Στο 66′ ισοφάρισε σε 1-1. Στο 65′ ο Γκέτσε μπήκε στο γήπεδο. Στο 86′ και στο 88′ διαμόρφωσε το τελικό 3-1. Κάποιος που θα δει την εξέλιξη του αγώνα και τα ονόματα των σκόρερ θα πει πως η PSV τα περίμενε ολα απ’ αυτούς. Είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή λέει πως οι Ολλανδοί έφταναν όπως έπρεπε απέναντι από την αντίπαλη εστία, αλλά η αστοχία τους στερούσε το γκολ μέχρι να μπουν οι δύο που αναφέραμε. Έως και το 1-1 είχε ήδη 13 τελικές προσπάθειες.
Στο τέλος του ματς η στατιστική υπηρεσία έγραψε συνολικά 32 τελικές προσπάθειες: 22 για την Αϊνχτόφεν και άλλες 10 για την Φίτεσε. Μη γελιέστε. Όποιο σχήμα κι αν επιλέξει οι Σμιντ για την Πέμπτη, η PSV θα παρουσιαστεί και πάλι με σκοπό να κάνει το ματς… ροντέο. Να έχει τις ίδιες τελικές προσπάθειες, ευελπιστώντας πως μέσω αυτών θα βρει τα γκολ που χρειάζεται. Και θα… εύχεται η άμυνά της να κρατήσει για να καταφέρει να φέρει και την πρόκριση.