Αλλαγές σοκ από την UEFA στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις: Πόσο επηρεάζει τις ελληνικές ομάδες

Αλλαγές σοκ από την UEFA στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις: Πόσο επηρεάζει τις ελληνικές ομάδες

Τα πάνω – κάτω από την UEFA – Τι αλλαγές ετοιμάζει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία για την τριετία 2024-2027 και πόσο θα επηρεαστούν οι ελληνικές ομάδες.

Ριζικές αλλαγές σε Europa League και Europa Conference ετοιμάζει η UEFA, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Tipsbladet. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ, σκοπεύει να προχωρήσει στην αναμόρφωση των τριών διασυλλογικών διοργανώσεών που έχει υπό την εποπτεία της, με τις μεγαλύτερες αλλαγές να αφορούν το Europa και το Europa Conference.

Όπως τονίζει η Tipsbladet, από τη σεζόν 2024-2025 θα υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά στον αριθμό των ομάδων που θα λαμβάνουν μέρος σε κάθε διοργάνωση, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο κάθε σύλλογος θα προκρίνεται στη φάση των ομίλων.

Διαβάστε επίσης: Το έκανε δυο φορές φέτος – Ας το ξανακάνει την Κυριακή

Μέχρι τώρα η UEFA έδινε μεγάλη βαρύτητα στις ομάδες που κατακτούσαν κάποιο τρόπαιο στις χώρες τους. Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει από τη σεζόν 2024-2025. Με τις ευλογίες της ECA (σ.σ της ένωσης 245 ευρωπαϊκών συλλόγων), η ευρωπαϊκή ομοσπονδία προχωράει σε ριζικές αλλαγές, που θα ισχύουν για την τριετία 2024-2027. Προτεραιότητα πλέον, όπως τονίζει η Tipsbladet, θα έχουν οι δευτεραθλητές και όχι οι κυπελλούχοι, όπως ισχύει μέχρι τώρα.

Συγκεκριμένα, μέχρι τη φετινή σεζόν ο δευτεραθλητής των χωρών που βρίσκονται από τη 15η θέση και κάτω στην κατάταξη της UEFA, έπαιρνε μέρος στο Europa Conference League. Μαζί με τον τρίτο του πρωταθλήματος και τον κυπελλούχο. Εάν κάποιος από αυτούς θα έπρεπε να κερδίσει γύρος αυτός ήταν ο κυπελλούχος, σύμφωνα με τις προτεραιότητες της UEFA. Από τη σεζόν 2024-2025, όμως, αυτό αναμένεται να αλλάξει. Οι δευτεραθλήτριες κάθε χώρας που βρίσκεται από την 16η θέση έως την 33η θέση της UEFA, θα αγωνίζονται στο Europa και ο Κυπελλούχος στο Conference. Προτεραιότητα θα έχει ο δευτεραθλήτής.

Οι δευτεραθλητές θα ξεκινούν την περιπέτειά τους από τον 1ο προκριματικό γύρο του Europa League. Θα χρειάζονται δηλαδή να κάνουν τέσσερις προκρίσεις για να καταφέρουν να φτάσουν μέχρι τους ομίλους. Οι Κυπελλούχοι από την άλλη, θα αγωνίζονται στα προκριματικά του Conference League, μαζί με τους τρίτους της κάθε χώρας (16-33).

Εάν ισχύουν οι συγκεκριμένες αλλαγές που αναφέρει η Tipsbladet, η Ελλάδα θα επηρεαστεί άμεσα, καθώς η χώρα μας θα τερματίσει φέτος στην 20η θέση της βαθμολογίας της UEFA. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τη σεζόν 2024-2025 θα βρίσκεται στο γκρουπ 16-33. Το γκρουπ στο οποίο θα ισχύουν οι αλλαγές, που θέλει να κάνει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία.

Αυτό σημαίνει ότι ο πρωταθλητής θα αγωνιστεί στα προκριματικά του Champions League, ο δευτεραθλητής στα προκριματικά του Europa League, ο κυπελλούχος και ο τρίτος της Super League στα προκριματικά του Conference League. Ακόμα πάντως δεν έχει γίνει γνωστή η μορφή που θα έχουν οι προκριματικοί γύροι των Europa και Conference, ενώ αλλαγές, όσον αφορά στους προκριματικούς γύρους, θα υπάρξουν και στο Champions League.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι για τη σεζόν 2023-2024 η Ελλάδα θα πάρει τα εισιτήρια που προβλέπονται στη χώρα που τερμάτισε στην 15η θέση, στην οποία βρισκόταν πριν από ένα χρόνο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ