Γιατί η φανέλα της Ισπανίας έχει ένα κίτρινο λουλούδι στον γιακά;

Γιατί η φανέλα της Ισπανίας έχει ένα κίτρινο λουλούδι στον γιακά;

To κίτρινο γαρύφαλλο έχει ιστορική σημασία για τους Ισπανούς από την εποχή του Μεσαίωνα ως τις μέρες μας

Μια μικρή και περίεργη λεπτομέρεια είχε η φανέλα της Ισπανίας στον τελικό του Euro2024.

Ένα κίτρινο λουλούδι δέσποζε στο πίσω μέρος του γιακά. Είναι ένα κίτρινο γαρύφαλλου που τράβηξε την προσοχή όλων. Δεν είναι εμπορικό τρικ. Κάθε άλλο. έχει τραβήξει την προσοχή. Ο λόγος της παρουσίας του είναι ότι πρόκειται για το εθνικό λουλούδι της Ισπανίας και αντιπροσωπεύει ένα σύμβολο ένωσης μεταξύ των παικτών και των φιλάθλων μέσω της αγάπης και της διάκρισης, όπως αναφέρουν στη χώρα της ιβηρικής. Το λουλούδι αντιπροσωπεύει μια σύγχρονη ερμηνεία του παραδοσιακού ισπανικού γαρύφαλλου, ένα πολιτιστικό και κληρονομικό σύμβολο της χώρας.

Γιατί είναι το εθνικό λουλούδι της Ισπανίας; Η προέλευση του γαρύφαλλου ως εθνικού λουλουδιού της Ισπανίας χρονολογείται από την εποχή του Καρόλου Α΄ της Ισπανίας και του Ε΄ της Γερμανίας. Τότε ήταν που ο μονάρχης έδωσε το πρώτο γαρύφαλλο στην ιστορία της Ισπανίας στη σύζυγό του Ισαβέλλα της Πορτογαλίας. Η ευχαρίστηση της ήταν τέτοια που o αυτοκράτορας έδωσε εντολή να φυτευτούν χιλιάδες γαρίφαλα στην Αλάμπρα. Μόλις η γυναίκα του πέθανε το 1539, θάφτηκε ανάμεσα σε γαρίφαλα και επιλέχθηκε ως το εθνικό λουλούδι της Ισπανίας. Αυτά αναφέρει ο αστικός μύθος.

Από τότε η παρουσία του σε πολλές παραδόσεις, τελετές και εκδηλώσεις έχει καταστήσει το γαρίφαλο ως ένα εμβληματικό λουλούδι για την Ισπανία. Στην ισπανική κουλτούρα έχει ιστορική και πολιτιστική σημασία. Τα γαρίφαλα συχνά εμφανίζονται στην ισπανική τέχνη, λογοτεχνία και φολκλόρ. Είναι σύμβολο του πάθους, της αγάπης και της δύναμης, αξίες που εκτιμώνται στην ισπανική κοινωνία.

Στις παραδοσιακές γιορτές και φεστιβάλ σε όλη την Ισπανία τα γαρίφαλα χρησιμοποιούνται ευρέως. Για παράδειγμα, στις γιορτές της Παναγίας της Βαρκελώνης και στη Feria de Abril στη Σεβίλλη, τα γαρίφαλα είναι συχνό διακοσμητικό στοιχείο.

Το γαρίφαλο είναι επίσης συνδεδεμένο με την παράδοση του φλαμένκο, όπου συχνά χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό στοιχείο στα μαλλιά των χορευτών.

Στις θρησκευτικές τελετές, τα γαρίφαλα χρησιμοποιούνται για τη διακόσμηση των αγαλμάτων και των εκκλησιών, ειδικά κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Επιπλέον, το γαρύφαλλο είναι επίσης το λουλούδι που συνδέεται περισσότερο με το φλαμένκο, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, και χρησιμοποιείται συχνά από τραγουδιστές, συνθέτες, χορευτές και άλλους καλλιτέχνες στα σόου τους. Με τη σειρά του, σχετίζεται με την Dia del Pilar (Η Παναγία του Πυλώνα είναι η προστάτιδα της πόλης της Σαραγόσα στην περιοχή της Αραγωνίας.

Η γιορτή τιμά την εμφάνιση της Παναγίας στον Απόστολο Ιάκωβο/Σαντιάγο) πάνω σε έναν πυλώνα, σύμφωνα με την παράδοση) ή το λουλούδι των αίθριων της Κόρδοβα, καθώς και με παραστάσεις ταυρομαχίας. Έτσι, η παρουσία του γαρύφαλλου στη στολή της ισπανικής ανδρικής ομάδας ποδοσφαίρου αντιπροσωπεύει ένα ισχυρό εθνικό σύμβολο γεμάτο ιστορία και πάθος.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ