Ο Σάουθγκειτ θέλει να βγει από τη σκιά του Σερ Αλφ Ράμσεϊ

Ο Σάουθγκειτ θέλει να βγει από τη σκιά του Σερ Αλφ Ράμσεϊ

Η Αγγλία για πρώτη φορά στην ιστορία της διεκδικεί το τρόπαιο μακριά από την πατρίδα

Το κλασσικό “It’s coming home” είχε δημιουργηθεί το 1996, ακριβώς 30 χρόνια μετά τον μοναδικό άθλο της χώρας που γέννησε το ποδόσφαιρο, την κατάκτηση του Μουντιάλ από την Αγγλία με τη νίκη της επί της Δυτικής Γερμανίας με 4-2 στην παράταση.

Οι Lightning Seeds είχαν γράψει τη μουσική και τους στίχους για το EURO 1996 μετά από αίτημα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αγγλίας  για το ποδόσφαιρο που ερχόταν τότε ξανά στην Αγγλία («football is coming home»).

Διαβάστε επίσης: Ο Παναθηναϊκός συμφώνησε στα 3.2 εκατ. ευρώ για το glass floor

Στίχοι για τους οποίους συνεργάστηκαν οι κωμικοί Ντέιβιντ Μπαντίλ και Φρανκ Σκίνερ, ερμηνεύοντας τους με φοβερό πάθος στο video clip, όπου μιμήθηκαν μεγάλες και ένδοξες αγγλικές στιγμές.

Το τραγούδι ονομάστηκε «Three Lions (σ.σ. Τα Τρία Λιοντάρια)», αλλά στις καρδιές του κόσμου έμεινε ως «It’s coming home», λόγω του στίχου που επαναλαμβανόταν στο ρεφρέν και έγινε σύνθημα στα χείλη των Άγγλων από τότε μέχρι και τώρα.

Όμως οι Άγγλοι φίλαθλοι το συγκεκριμένο σύνθημα δεν το έλεγαν εννοώντας ότι επιστρέφει το ποδόσφαιρο στην Αγγλία, αλλά ότι επιτέλους ήρθε η ώρα να επιστρέψει στη χώρα ένα μεγάλο τρόπαιο είτε αυτό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, είτε του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (πιο γνωστό ως Euro).

Σε εκείνη τη διοργάνωση ο Τέρι Βέναμπλς είχε φτιάξει μια εξαιρετική ομάδα που είχε δικαίως βλέψεις για το τρόπαιο, αλλά όταν ο μεγάλος Πολ Γκασκόιν στην παράταση με τη Γερμανία στον ημιτελικό δεν πρόλαβε για εκατοστά να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα (ίσχυε ο κανονισμός του χρυσού γκολ και όλα θα τελείωναν) το δράμα κορυφώθηκε εφιαλτικά όπως (σχεδόν) πάντα για τους Άγγλους όταν πήγαν στα πέναλτι. Εκεί οι Γερμανοί (όπως και στον αντίστοιχο ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990 στο Τορίνο) προκρίθηκαν στον τελικό και πήραν και το τρόπαιο.

Μοιραίος τότε για τα Λιοντάρια ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ που αστόχησε στο κρίσιμο πέναλτι, ο νυν τεχνικός της Εθνικής Αγγλίας που την Κυριακή θα επιχειρήσει να βγει από τη σκιά του Σερ Αλφ Ράμσεϊ του μοναδικού προπονητή που έχει οδηγήσει την Αγγλία στη γη της επαγγελίας (Μουντιάλ 1966).

«Αγαπητέ Γκάρεθ, κάνε το για μένα, τον Σερ Μπόμπι και την Αγγλία» έγραψε στο συγκινητικό μήνυμά του ο Σουηδός πρώην ομοσπονδιακός εκλέκτορας της ομάδας (2001-2006) Σβέν Γκόραν Ερικσον που δίνει μεγάλη μάχη με τον καρκίνο και συνέχισε λέγοντας πως ο νυν τεχνικός έχει μάθει πολλά από τα λάθη των προηγούμενων.

«Έχει μάθει από τα λάθη που κάναμε εμείς. Ειδικά από το νοητικό μπλοκάρισμα στη διαδικασία των πέναλτι και έφτασε πιο μακριά από οποιονδήποτε από εμάς» είπε ο Ερικσον που είχε ζήσει δύο δραματικούς αποκλεισμούς στα προημιτελικά από την Πορτογαλία στα πέναλτι τόσο στο Euro 2004 όσο και στο Μουντιάλ 2006.

Στον πρώτο μάλιστα ο Ερικσον νόμιζε ότι τα είχε δει όλα καθώς ο αντίπαλος κήπερ (Ρικάρντο) έπαιξε στα πέναλτι χωρίς γάντια με γυμνά χέρια και έπιασε πέναλτι ενώ ευστόχησε αυτός στο κρίσιμο τελευταίο (6-5) στέλνοντας την Πορτογαλία στον ημιτελικό με την Ολλανδία (και αργότερα στα…νύχια της Ελλάδας).

Όμως το 2006 ο αποκλεισμός ήταν πιο οδυνηρός καθώς οι Πορτογάλοι έχασαν δύο πέναλτι, αλλά οι Αγγλοι τρία με το Ρονάλντο να δίνει την πρόκριση με 3-1 στα πέναλτι.

Ο Γκάρεθ Σάουθγκειτ, ο μόνος προπονητής της Αγγλίας που έχει πανηγυρίσει δύο προκρίσεις στα πέναλτι (με την Κολομβία 4-3 στους «16» του Μουντιάλ του 2018 και τώρα με την Ελβετία στον προημιτελικό του Euro) ήπιε το πικρό ποτήρι στον τελικό του προηγούμενου Euro με την Αγγλία να χάνει και πάλι στα πέναλτι ένα μεγάλο στόχο τον τελικό με την Ιταλία και έτσι προστέθηκε στη λίστα με τους, Μπόμπι Ρόμπσον (1990), Τέρι Βέναμπλς (1996), Γκλεν Χόντλ (1998),  Σβέν Γκόραν Ερικσον (2004, 2006).

Ενώ υπάρχουν και οι αποκλεισμοί σε κανονική ροή αγώνα όπως στα δύο τελευταία Μουντιάλ από Κροατία στον ημιτελικό (2018) και Γαλλία στον προημιτελικό (2022) με χαμένο πέναλτι του Κέιν!

Όπως και να έχει η σκιά του Σερ Αλφ Ράμσεϊ παραμένει πάντα εκεί με τον Γκάρεθ Σάουθγκειτ να φιλοδοξεί να σπάσει αυτή την κακοδαιμονία το βράδυ της Κυριακής στο Βερολίνο.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ