Δούλεψε σκληρά ως μετανάστρια στην αφιλόξενη Ισπανία για να φέρει τον πατέρα του Λαμίν στη Μαδρίτη και η ιστορία να εξελιχθεί ως πανέμορφο παραμύθι
Είναι παιδί ακόμη. Και μαθητής. Θαύμα σε όλα του. Ο Λαμίν Γιαμάλ είναι το πρόσωπο της ημέρας σε όλο τον κόσμο. Πρέπει όμως να περάσει την τάξη. Καλό το ποδόσφαιρο και το Euro 2024, αλλά τα μαθήματα δεν περιμένουν. Όταν έφτασε στη Γερμανία για να παίξει με την εθνική Ισπανίας στο Euro κρατούσε ένα σακίδιο γεμάτο βιβλία. Έπρεπε να τελειώσει τις τέταρτες εξετάσεις του ESO για το ισπανικό λύκειο. Πέρασε τα τεστ μετά τις προπονήσεις. Το πρώτο ήταν τη μέρα που η Ισπανία αντιμετώπισε τη Γεωργία. Ο Γιαμάλ πέρασε το μάθημα και το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να τηλεφωνήσει στο σπίτι για να γιορτάσει με τους γονείς του. Νίκη και στο γήπεδο και στο… Webex.
Ζει στη Μασία. Η ποδοσφαιρική Ακαδημία της Μπαρτσελόνα έχει γίνει το σπίτι του λίγα χιλιόμετρα από τα σοκάκια που μεγάλωσε στη Ροκαφόντα. Δεν το ξεχνάει ποτέ. Κάθε φορά που βάζει ένα γκολ, όπως ίσως έχετε δει, ο νεαρός μαροκινής καταγωγής κάνει μια περίεργη κίνηση με τα χέρια του: σημειώνει ένα τρία, ένα μηδέν και ένα τέσσερα, που είναι ακριβώς ο ταχυδρομικός κώδικας της γειτονιάς του.
Διαβάστε επίσης: Ντανιέλ Ποντένσε στη Γουλβς: Εγώ θέλω μόνο Ολυμπιακό
Κανείς πια δεν προσπαθεί να πάει να τον δει στις πόρτες του σχολείου, αφού ο Λαμίν πηγαίνει σπάνια. Πολύ λίγο. «Μελετάει εξ αποστάσεως και καμιά φορά τον βλέπουμε γιατί έχει συνέντευξη στην αυλή, αλλά δεν μετά δεν μπαίνει στην τάξη», λέει συμμαθητής του.
Η ιστορία του στο ξεκίνημά της είναι η ιστορία τόσων αγοριών ξένης καταγωγής που γεννήθηκαν και ζουν στην Ισπανία. Ήταν η γιαγιά του από τον πατέρα του, η Fátima, που ταξίδεψε από την Ταγγέρη στη Μαδρίτη για να αναζητήσει μια καλύτερη ζωή για την οικογένειά της. Το πέτυχε και έφερε τα τέσσερα παιδιά της να ζήσουν στην Ισπανία. Εργάστηκε ως φροντιστής στην πρωτεύουσα και όταν ο πελάτης της πέθανε, ήδη ηλικιωμένη, η Fátima μετακόμισε σε διάφορες τοποθεσίες μέχρι να εγκατασταθεί στο Mataró, όπου η μαροκινή αποικία είναι μεγάλη.
Εκεί μεγάλωσε τα παιδιά της, συμπεριλαμβανομένου του Μουνίρ, του πατέρα του Λαμίν. Ο Μουνίρ παντρεύτηκε τη Σίλα, μια γυναίκα από την Ισημερινή Γουινέα, και απέκτησαν πολλά παιδιά. Χώρισαν πριν από μερικά χρόνια, κάτι που δεν τους εμπόδισε να ζήσουν αφοσιωμένοι στη φροντίδα των μικρών. Αυτό το επεισόδιο του χωρισμού ήταν καθοριστικό για τον Λαμίν, γιατί πήγε στο Granollers με τη μητέρα του και άρχισε να προπονείται στη La Torreta, όπου τον είδε ένα σκάουτερ. Τελικά, πέτυχε αυτό που τόσοι θέλουν: να φύγει από τη γειτονιά με επιτυχία και με χρήματα.
Ένα σπίτι για τη γιαγιά
Με τα εισοδήματα του (εκτός από το ότι παίζει στη Μπάρτσα όπου έχει συμβόλαιο με την Adidas), ο Γιαμάλ αγόρασε στη γιαγιά του ένα σπίτι δίπλα στην οικογένειά του. Στο μικρό διαμέρισμα ζούσαν μαζί εννέα άτομα: γιαγιά, γονείς, θείος και ξαδέρφια. Και όταν μπορεί ο Λαμίν, ντυμένος με κουκούλα για να μην τον αναγνωρίσει κανείς, μπαίνει στο αυτοκίνητο του ξαδέρφου του Μόχα και πηγαίνει να κοιμηθεί στο σπίτι της γιαγιάς Φατίμα. Ο θείος του έκλεισε επίσης τον φούρνο της γειτονιάς που διηύθυνε πριν και που δάνειζε κέρματα στον Λαμίν για να πάρει το λεωφορείο για τις προπονήσεις του. Το είπε ο ίδιος σε μια από τις πολλές συνεντεύξεις που έχει δώσει, πάντα ευγενικός και ταπεινός.
Στη Ροκαφόντα, ένα διαμέρισμα σαν αυτό που μεγάλωσε ο Λαμίν κοστίζει περίπου 50.000 ευρώ. Κάποια πωλούνται με καταληψίες μέσα γιατί η περιοχή, όπως και τόσες άλλες, έχει πληγεί από τις καταλήψεις. Το ενοίκιο για μια μεσαία κατοικία, περίπου 60 τετραγωνικών, κυμαίνεται από 700 έως 900 ευρώ, ποσό πολύ υψηλό αν συνυπολογίσουμε και τα εισοδήματα των κατοίκων. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, η τοπική εφημερίδα «Capgrós» έκανε μια αναφορά για το μέσο εισόδημα των γειτονιών στο Mataró και το συμπέρασμα είναι σαφές: «Η πλειοψηφία των κατοίκων της Rocafonda έχουν μέσο ετήσιο προσωπικό εισόδημα κάτω από 9.600 ευρώ», κάτι που αυξάνει τις ανισότητες στον δήμο Maresme. Ο αριθμός είναι επίσης «πολύ κάτω από τον μέσο όρο των 17.900 ευρώ που καταγράφεται στην περιοχή συνολικά».
Στη νέα του ζωή πολλά έχουν αλλάξει και για την οικογένεια όσο κι αν προσπαθούν να μείνουν με τα πόδια στο έδαφος. Οι γονείς του, ο μικρός του αδερφός και η γιαγιά του έχουν μετακομίσει στη Γερμανία αυτές τις μέρες για να ακολουθήσουν τον νεαρό παίκτη και την Εθνική ομάδα. Ο πατέρας του προτίμησε να παρακολουθήσει τους αγώνες από άλλο σημείο στις εξέδρες, με τους υπόλοιπους οπαδούς, αντί να το κάνει από και σουίτα στο γήπεδο
Στις αναρτήσεις του στο Instagram δημοσιεύει για τα κατορθώματα του γιου του και λαμβάνει την υποστήριξη άλλων διάσημων Μαροκινών όπως ο El Morad, ο τραγουδιστής από το l’Hospitalet που κάνει πάταγο σε όλο τον κόσμο. Ναι, στο προφίλ του Mounir στο Instagram ο El Morad παίζει διαρκώς. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Λαμίν είναι Ισπανός, ότι γεννήθηκε στην Καταλονία και ότι δεν δίστασε ποτέ να επιλέξει την εθνική ομάδα της Ισπανίας παρά τη δυνατότητα να έχει πάει στο Μαρόκο ή στην Ισημερινή Γουινέα.
Σε συνέντευξή του στο GQSpain, ο άσος της Μπαρτσελόνα έδειξε την αγάπη του για τα βιντεοπαιχνίδια και αποκάλυψε ότι η μητέρα του του έδωσε το PlayStation 4 όταν τελείωσε το δημοτικό. Τα αγαπημένα του παιχνίδια είναι το Fortnite και το FIFA.
Αποκάλυψε ότι τα αγαπημένα του προγράμματα είναι τα «Aqui No hay qui Viva» και «La que se Avecina», και τα δύο στην ισπανική τηλεόραση. Από την άλλη, ο Γιαμάλ εξομολογήθηκε επίσης ότι βλέπει και τη σειρά «Breaking Bad».
Δεν έχει κάρτες στο βιντεοπαιχνίδι FC24 επειδή είναι ανήλικος και είναι μόλις 16 ετών.
Το 2007, ο μόλις λίγων μηνών Γιαμάλ είχε την ευκαιρία να φωτογραφηθεί δίπλα στον Λιονέλ Μέσι, που ήδη έλαμπε για την Μπαρτσελόνα. Στο πλαίσιο μιας εκστρατείας της UNICEF, η οικογένεια της Λαμίν κέρδισε έναν διαγωνισμό για να ποζάρει ο Λαμίν με τον Μέσι, ο οποίος κρατούσε στην αγκαλιά του τον μικρό Γιαμάλ.
Τώρα όλοι λένε ότι στο πρόσωπο του 17χρονου άσου της Ισπανίας και της Μπαρτσελόνα ο κόσμος βρήκε το νέο Μέσι…
Πηγή: IN.gr