Η εθνική Γαλλίας έστελνε πάντα πολιτικό μήνυμα – Από τον Τρεζόρ και τον Τιγκανά στον Εμπαπέ και τον Τουράμ

Η εθνική Γαλλίας έστελνε πάντα πολιτικό μήνυμα – Από τον Τρεζόρ και τον Τιγκανά στον Εμπαπέ και τον Τουράμ

Οι ποδοσφαιριστές της εθνικής Γαλλίας έβρισκαν πάντα τρόπους για να στείλουν πολιτικά μηνύματα κατά της ακροδεξιάς.

Η Εθνική ομάδα της Γαλλίας αντιμετωπίζει το απόγευμα της Δευτέρας το Βέλγιο, στην φάση των 16 του Euro 2024, σ’ έναν δύσκολο και πολύ σημαντικό αγώνα για τους «τρικολόρ».

Μεγάλο παιχνίδι, σπουδαίος αγώνας αλλά όχι ο μεγαλύτερος που θα κληθεί να δώσει η Γαλλία αυτές τις μέρες. Ναι, μπορεί να παίζεται το μέλλον της γαλλικής ομάδας στη συνέχεια της διοργάνωσης, ωστόσο μια μέρα νωρίτερα (Κυριακή 30/6) η Γαλλία έχει να δώσει τον μεγαλύτερο αγώνα των τελευταίων χρόνων.

Διαβάστε επίσης: «Ο Ολυμπιακός κατέθεσε επίσημη πρόταση στον Εβάν Φουρνιέ»

Και δεν αναφερόμαστε σε ποδοσφαιρικό παιχνίδι, αλλά στον αγώνα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που έχει προκηρύξει ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν.

Η άνοδος του ακροδεξιού συνασπισμού στις πρόσφατες ευρωεκλογές οδήγησαν τον Μακρόν στην απόφαση να κάνει εκλογές, μια επιλογή την οποία πολλοί αναλυτές χαρακτήρισαν «μεγάλο ρίσκο».

Είναι όμως προφανές ότι η Γαλλία καλείται να πάρει ηγετική θέση σ’ ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, δίνοντας ηχηρές απαντήσεις στην άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων.

Το έχει κάνει πολλάκις στο παρελθόν ο γαλλικός λαός, υπερασπιζόμενος την δημοκρατία και τις ελευθερίες των ανθρώπων.

Τα παραδείγματα της σύγχρονης ιστορίας είναι πολλά και αποτελούν σημείο αναφοράς των πολιτικών εξελίξεων στην Γηραιά ήπειρο εδώ και πολλά χρόνια.

Η Γαλλία είναι ξεκάθαρο ότι ξέρει τον δρόμο.

Ζητούμενο βεβαίως από αυτές τις εκλογές δεν είναι μόνο μια νίκη απέναντι στην ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν αλλά και η διαμόρφωση ενός νέου πεδίου δράσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Γαλλία την Κυριακή και όλοι περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα σε αυτές τις εκλογές.

Όχι μόνο ο Μακρόν αλλά όλη η Ευρώπη κι εδώ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εστιάσει κάποιος στον τρόπο με τον οποίο έχουν αντιμετωπίσει τις εκλογές, ποδοσφαιριστές της Εθνικής ομάδας της Γαλλίας και δη οι σταρ των «τρικολόρ».

Η θέση που πήραν ο Κίλιαν Εμπαπέ και ο Τουράμ ήταν ξεκάθαρη και μάλιστα οι δύο σπουδαίοι άσοι φαίνεται να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τους νέους που θα πάνε να ψηφίσουν.

Υπάρχει μια μεγάλη δημοκρατική παράδοση στην Εθνική ομάδα της Γαλλίας και οι τοποθετήσεις παικτών που έχουν φορέσει στο παρελθόν την φανέλα των «τρικολόρ», έδειχναν τον δρόμο και στην γαλλική κοινωνία.

Δεν είναι δηλαδή μόνο το «σήμερα», με τις δηλώσεις του μεγάλου σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης καθώς και στο παρελθόν υπήρξαν τοποθετήσεις που έκαναν την διαφορά και αναδείκνυαν τον αγώνα των Γάλλων για περισσότερη δημοκρατία, για περισσότερες ελευθερίες.

Αρκεί να γυρίσει κάποιος 42 χρόνια πίσω και πιο συγκεκριμένα στο Μουντιάλ του 1982, με την Γαλλία να φτάνει στα ημιτελικά της διοργάνωσης που έγινε στην Ισπανία.

Δυο παίκτες των «τρικολόρ», ο Τρεζόρ και ο Τιγκανά κατάφεραν να αναδείξουν με την στάση τους τα δικαιώματα που έπρεπε να έχουν και η γαλλική κοινωνία τους «άκουσε».

Φάνηκε άλλωστε αυτό και στην διάρκεια του Μουντιάλ του 1998 όταν ο τότε ηγέτης της ακροδεξιάς, Ζαν Μαρί Λεπέν είχε επιτεθεί με σφοδρότητα κατά παικτών της Εθνικής ομάδας της Γαλλίας.

Η κατάκτηση του Μουντιάλ από τους Γάλλους το 1998 ήταν μια νίκη της πολυπολιτισμικότητας, ήταν αν προτιμάτε μια νίκη της δημοκρατίας.

Παίκτες όπως ο Κριστιάν Καρεμπέ, ο Λιλιάν Τουράμ, ο Ζινεντίν Ζιντάν, ύψωσαν ανάστημα στην ακροδεξιά και τα μηνύματα ξενοφοβίας, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα.

Γι’ αυτό και η οργή του Λεπέν εκείνα τα χρόνια για τους ποδοσφαιριστές που προαναφέραμε, (αλλά και για πολλούς ακόμα) καθώς στα δικά του μάτια δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική ομάδα της Γαλλίας.

Η ακροδεξιά της Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά προσπαθεί τώρα να φτιασιδώσει το αποκρουστικό πρόσωπο της ακροδεξιάς και η γαλλική κοινωνία καλείται να απαντήσει με ηχηρό τρόπο, όχι μόνο για το μέλλον της χώρας, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης.

Αυτό το αποκρουστικό πρόσωπο δεν γίνεται ν’ αλλάξει όσο μακιγιάζ και αν προσθέσει η ηγετική ομάδα της ακροδεξιάς στην Γαλλία.

Οι πολιτικές είναι αυτές που διαμορφώνουν τα πεδία δράσης στην κοινωνία και οι ιδέες ανοίγουν νέους ορίζοντες στις κοινωνίες, με προφανή στόχο την πρόοδο και την εξέλιξη.

Οι δυνάμεις της αριστεράς στην Γαλλία πρέπει να ηγηθούν του αγώνα κατά του «τέρατος», δείχνοντας την κατεύθυνση σε όλη την Ευρώπη.

Ναι, η Γαλλία έχει εκλογές την Κυριακή αλλά το αποτέλεσμα δεν αφορά μόνο τους Γάλλους. Η Ευρώπη πρέπει να έχει τα μάτια της δεκατέσσερα για να διαφυλάξει τις αρχές και τις αξίες που έχει προασπίσει με μεγάλους αγώνες στο παρελθόν.

Σε αυτόν τον πολύ μεγάλο αγώνα της Γαλλίας δεν παίζει μόνο ο Εμπαπέ, ο Τουράμ και ο Καντέ.

Παίζουν όλοι οι Γάλλοι, αγωνίζονται όλοι αυτοί που μάχονται για τα θεμελιώδη ιδανικά του γαλλικού έθνους, εκείνα τα ιδανικά που έχουν εμπνεύσει μεγάλους αγωνιστές της Δημοκρατίας σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ