Πορτογαλία: Ο παλιός, ο καλός και το… ταβάνι (pic, vid)

Η Πορτογαλία ξεκινά απόψε (18/6, 22:00) στο Euro της Γερμανίας με πρώτο στόχο να ανακαλύψει το... ταβάνι της.

Η στιγμή που όλοι περίμεναν έφτασε. Το Euro 2024 ξεκίνησε και η Πορτογαλία ρίχνεται στη μάχη αντιμετωπίζοντας απόψε την Τσεχία (22:00). Έχοντας κατακτήσει το τρόπαιο το 2016, η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ έχει… περισσευούμενο ταλέντο μεσοεπιθετικά.  

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ετοιμάζεται για το δικό του «last dance», ο Πέπε δεν θυμίζει σε κανέναν πως η ηλικία του έχει τον αριθμό «4» μπροστά και με μέσο όρο τα 27 χρόνια, οι Πορτογάλοι έρχονται… αθόρυβα. 

Το ιδανικό… μείγμα για επιτυχημένα ρόστερ 

Ο Μαρτίνεθ έχει καταφέρει να συνδυάσει την εμπειρία των παλιών (Ρονάλντο, Πέπε) με την φιλοδοξία και την ενέργεια των νέων (Λεάο, Νέβες, Βιτίνια κ.ά.). Κάπως έτσι, η Πορτογαλία μεσοεπιθετικά έχει επιλογές για… όλα τα γούστα. 

Ο 25χρονος εξτρέμ της Μίλαν, Ραφαέλ Λεάο, ολοκλήρωσε την σεζόν με 39 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, πετυχαίνοντας 9 γκολ και μοιράζοντας 10 ασίστ. Είναι σταθερά μέλος της Εθνικής και πλέον είναι ώριμος ηλικιακά να δώσει το κάτι παραπάνω στην ομάδα της χώρας του 

Στον άξονα της μεσαίας γραμμής, ο Βιτίνια έρχεται από μία εξαιρετική χρονιά με την Παρί Σεν Ζερμέν και στα 24 του, έχει φανέλα βασικού σε ένα από τους πιο απαιτητικούς συλλόγους της Ευρώπης. Την σεζόν που ολοκληρώθηκε είχε 49 με 9 γκολ και 5 ασίστ, αγωνιζόμενος σε όλα τα ματς του Champions League, μέχρι τους «4». 

Στην αποστολή βρίσκεται και το «next big thing» του πορτογαλικού ποδοσφαίρου, ο Ζοάο Νέβες. Ο 19χρονος μέσος, λογίζεται πλέον ως βασικός στην Μπενφίκα, με την οποία είχε μία γεμάτη χρονιά, την πρώτη της καριέρας του. Πραγματοποίησε 55 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις, με 5 εξ αυτών στο Champions League, έχοντας 3 γκολ και 2 ασίστ. 

Οι «Άγγλοι» που είναι στο prime τους 

Όλα αυτά, την ώρα που στο πορτογαλικό ρόστερ υπάρχουν παίκτες που βρίσκονται στην καλυτερη ποδοσφαιρική ηλικία και αγωνίζονται στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Ο λόγος για τους 29χρονους Μπρούνο Φερνάντες και Μπερνάρντο Σίλβα. Ο πρώτος, αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είχε 48 συμμετοχές με 15 γκολ και 13 ασίστ, παίζοντας στο 91% των διαθέσιμων αγωνιστικών λεπτών της φετινής σεζόν. 

Απέναντί του, στην άλλη μεριά του Μάντσεστερ ο Μπερνάρντο Σίλβα, που είναι από τα πιο σημαντικά «γρανάζια» του Πεπ Γκουαρντιόλα, στην ποδοσφαιρική μηχανη της Σίτι που έχει το… μονοπώλιο στις κατακτήσεις της Premier League τα τελευταία χρόνια. Προέρχεται και αυτός από γεμάτη σεζόν με 49 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας 11 γκολ και 10 ασίστ. 

Αναλυτικά η αποστολή της Πορτογαλίας

Τερματοφύλακες: Ντιόγκο Κόστα, Ζοσέ Σα, Ρουί Πατρίσιο 

Αμυντικοί: Αντόνιο Σίλβα, Ντανίλο Περέιρα, Νταλότ, Ινάσιο, Κανσέλο, Νέλσον Σεμέντο, Νούνο Μέντες, Πέπε, Ρούμπεν Ντίας 

Μέσοι: Μπρούνο Φερνάντες, Ζοάο Νέβες, Παλίνια, Οτάβιο, Ρούμπεν Νένες, Βιτίνια 

Επιθετικοί: Μπερνάρντο Σίλβα, Κριστιάνο Ρονάλντο, Ντιόγκο Ζότα, Κονσεϊσάο, Γκονσάλο Ράμος, Ζοάο Φέλιξ, Πέδρο Νέτο, Ραφαέλ Λεάο 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από