Παγκόσμιο Κύπελλο 2026 και δασμοί: ένας γρίφος για δυνατούς λύτες

Παγκόσμιο Κύπελλο 2026 και δασμοί: ένας γρίφος για δυνατούς λύτες

Δεν θα είναι πάντως πρωτόγνωρο αν δούμε την πολιτική να υποκλίνεται μπροστά στον βασιλιά των αθλημάτων, έστω και για έξι εβδομάδες

Μας χωρίζουν 436 ημέρες από την έναρξη του 23ου Παγκοσμίου Κυπέλλου αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος αν οι τρεις συνδιοργανώτριες χώρες, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό θα συνεχίσουν να συνεργάζονται μεταξύ τους μετά την οικονομική επίθεση που δέχονται οι δύο τελευταίες από τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος θέτει επίσης ζήτημα «51ης Πολιτείας».

Πριν από επτά χρόνια, όταν η FIFA ανέθετε στην κοινή υποψηφιότητα των τριών χωρών τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2026 υπήρχαν επίσης εντάσεις μεταξύ τους για τους οικονομικούς δασμούς (ναι, από τότε), και το προτεινόμενο από τον Τραμπ, συνοριακό τείχος. Είχαν περάσει ωστόσο απαρατήρητες λόγω των μακροχρόνιων πολιτικών και οικονομικών συμμαχιών των γειτόνων. Τώρα όμως, η κατάσταση φαίνεται να ξεφεύγει.

Διαβάστε επίσης: Ο Σπλίτερ και ένα «καυτό» καλοκαίρι στη Euroleague: H Παρί, το ΝΒΑ και οι… ισπανικές σειρήνες

Οι προκλητικές διεκδικήσεις των Αμερικανών απέναντι στον Καναδά και η κουβέντα που έχουν ανοίξει για να τον κάνουν την 51η Πολιτεία τους εκτοξεύουν το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης, όπως φυσικά οι δασμοί- και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως μπορεί να επηρεάσουν τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον επικεφαλής της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι μεγάλος θαυμαστής του, δήλωσε πως όλη αυτή η κατάσταση κάνει πιο συναρπαστική τη διοργάνωση, για να συμπληρώσει πως «η ένταση είναι καλό πράγμα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται επίσης να υποδεχτούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 και το Ryder Cup (γκολφ) και πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν ο κόσμος θα πάει τελικά στην Αμερική με τις νέες πολιτικές στη βίζα και τους αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα.

Ο Αλαν Ρότενμπεργκ, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ του 1994 και πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης του Μουντιάλ γυναικών του 1999 απαντά «Ναι».

Θεωρεί πως δεν πρόκειται καμία από τις διοργανώτριες χώρες του Μουντιάλ να αποσυρθεί ή κάποιες χώρες να μποϋκοτάρουν τη διοργάνωση όπως συνέβη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976, του 1980 και του 1984.

Στην περίπτωση πάντως που ο Καναδάς ή το Μεξικό αποσυρθούν οι ΗΠΑ θα αναλάβουν τους αγώνες τους, πιστεύει ο Ρότενμπεργκ.

Ο Αντριου Ζίμπαλιστ, καθηγητής του Smith College και ειδικός στα θέματα του οικονομικού αθλητισμού, θεωρεί πως το πιθανότερο είναι οι πρωτοβουλίες του Τραμπ να μην έχουν αντίκτυπο στη διοργάνωση. Εικάζει ωστόσο πως στην περίπτωση που οι σχέσεις του Καναδά με τις ΗΠΑ επιδεινωθούν σε σημείο που να υπάρξουν ταξιδιωτικοί περιορισμοί και περιορισμοί δαπανών, ο Τραμπ θα κάνει μια εξαίρεση για έναν μήνα ή έξι εβδομάδες στις δασμολογικές του πολιτικές.

Η μεξικανική πλευρά θεωρεί πως το Μουντιάλ μπορεί να είναι μια ευκαιρία για να ξεκινήσει διάλογος.

Το ζήτημα είναι πολύπλοκο γιατί αφορά συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και φιλοξενίας σε διακρατικό επίπεδο. Πόσο εύκολο θα είναι να συνεργαστούν οι ΗΠΑ με το Μεξικό και τον Καναδά στη φύλαξη των συνόρων, όταν καθημερινά θα κινούνται εκατομμύρια άνθρωποι για να παρακολουθήσουν το μεγαλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία της διοργάνωσης;

Δεν θα είναι πάντως πρωτόγνωρο αν δούμε την πολιτική να υποκλίνεται μπροστά στον βασιλιά των αθλημάτων , έστω και για έξι εβδομάδες.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ