Τα πέναλτι της ζωής ήταν πιο δύσκολα από της… Γαλλίας για την τερματοφύλακα της Αυστραλίας.
Η τερματοφύλακας της Αυστραλίας, Μακένζι Αρνολντ πιάνοντας τρία πέναλτι οδήγησε τη χώρα της για πρώτη φορά στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το οποίο διεξάγεται στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Μέσα σε λίγα λεπτά από ηρωίδα (έχοντας αποκρούσει πέναλτι) της χώρας της έγινε μοιραία (αστοχώντας στο πέναλτι που θα έστελνε την Αυστραλία στα ημιτελικά) και πάλι ηρωίδα με νέες αποκρούσεις στην ψυχοφθόρο διαδικασία από την οποία τα «Καγκουρό» βγήκαν αλώβητα επικρατώντας με 7-6 της Γαλλίας που ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρόκριση.
Διαβάστε επίσης: Ο Κέντρικ Ναν «βλέπει» ζεστά Ολυμπιακό, αλλά…
Το ότι οι τρικολόρ δεν κατάφεραν για 120 λεπτά να σκοράρουν (0-0) οφείλεται κυρίως σε μια ακόμα εκπληκτική εμφάνιση της Αυστραλέζας τερματοφύλακας που πριν αρχίσει να σώζει πέναλτι για τη χώρα της, έπρεπε να αποκρούσει τα… δικά της στην ίδια της τη ζωή.
Έχοντας χάσει από μικρή σε πολύ μεγάλο βαθμό την ακοή της όπως και ο αδελφός της Σάμ, ήταν αρνητική στο να έχει κάποια υποβοήθηση (ειδικά ακουστικά). Προτιμούσε να διαβάζει τα χείλη των συνομιλητών της μέχρι που εμφανίστηκε ο κοροναϊός και οι μάσκες «έκλεισαν» κάθε βλεμματική επαφή. Η Μακένζι κλείστηκε στον εαυτό της και γενικά η ψυχολογία της καταρρακώθηκε.
Δεν ένιωθε σίγουρη για τον εαυτό της και ακόμα και στην Εθνική ομάδα βολευόταν να είναι η τρίτη τερματοφύλακας χωρίς να έχει φιλοδοξίες.
Ο αγαπημένος της αδελφός που φόραγε από μικρός ακουστικά την έπεισε να πάει στο Λονδίνο (μένει εκεί καθώς παίζει στη Γουέστ Χαμ) σε έναν ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο και να βάλει κάποια ειδικά ακουστικά.
«Ήταν φανταστικό, ένιωσα ότι ανακάλυψα τον κόσμο και θύμωσα με τον εαυτό μου για όλα αυτά που έχανα εδώ και 25 χρόνια!» δήλωσε με ειλικρίνεια η τερματοφύλακας της Αυστραλίας με τη ζωή της να αλλάζει προς το καλύτερο. Στην Εθνική πήρε τη φανέλα της βασικού τερματοφύλακας και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της πατρίδας της ήδη είναι η πρώτη κήπερ που έχει κρατήσει ανέπαφη της εστία της σε 4 παιχνίδια (το τελευταίο και με παράταση) στο 1-0 επί της Ιρλανδίας, το 4-0 επί του Καναδά, το 2-0 επί της Δανίας στις «16» και στο 0-0 τώρα με τις Γαλλίδες.
Με τη Γαλλία μάλιστα εκτός όλων των άλλων έκανε μια τεράστια επέμβαση στην παράταση διατηρώντας ζωντανό το όνειρο της πρόκρισης και το ολοκλήρωσε στα πέναλτι με τον καλύτερο τρόπο έστω και αν προς στιγμήν έχασε η ίδια το δικό της χτύπημα. Με το σκόρ στο 6-6 αποκρούει το πέναλτι της Νταλί, αλλά έχει φύγει από τη γραμμή της πριν την εκτέλεση και με το VAR υπάρχει επανάληψη !
Κάνει ότι θα πέσει από την άλλη γωνία και αμέσως πέφτει στην ίδια αριστερά και αποκρούει για δεύτερη φορά το πέναλτι της Νταλί μέσα σε αποθέωση. Χάνονται άλλα δύο εκατέρωθεν και η Κόρτνεϊ Βάιν στέλνει την Αυστραλία στα ουράνια και η αγκαλιά της με την τερματοφύλακά της είναι μοναδική.
«Το να αποκτήσει κανείς εμπιστοσύνη στον εαυτό του είναι πιο εύκολο να το πει παρά να το κάνει. Και είναι ακόμα πιο δύσκολο έργο για έναν τερματοφύλακα του οποίου τα λάθη γιγαντώνονται» παραδέχεται η «Μάκα» όπως τη φωνάζουν οι Αυστραλοί που είχαν γεμίσει και το γήπεδο στο Μπρίσμπεϊν.
Η βοήθεια και η στήριξη των συμπαικτριών της έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να πιστέψει στον εαυτό της.
Δεν φοράει ακουστικά βαρηκοΐας όταν παίζει ποδόσφαιρο, αλλά η χρήση τους εκτός γηπέδου τη βοήθησε να νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τον εαυτό της.
«Ναι δεν το κάνω γιατί φοβάμαι ότι με αποπροσανατολίζουν. Συνεννοούμαι μια χαρά με τα χείλη με τις συμπαίκτριές μου ενώ είναι αδύνατον να μην ακούω τη θερμή συμπαράσταση των χιλιάδων συμπατριωτών μας. Υπάρχει τόσο μεγάλο πλήθος και όλα συμβαίνουν τριγύρω, δεν είναι τίποτα που νιώθω ότι χάνω. Δεν είναι ότι προσπαθώ να κάνω μια συζήτηση με τις κεντρικούς μπακ κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οπότε δεν νομίζω ότι με ενοχλεί πάρα πολύ.
Έπαιζα όλη μου τη ζωή χωρίς αυτά. Εξακολουθώ να θεωρώ ότι δεν τα φοράω ως φυσιολογικό. Είναι ακόμα ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος όταν βάζω τα ακουστικά μου, είναι σαν αυτό που έχασα εδώ και 25 χρόνια;
Επομένως, είναι ακόμα πολύ φυσιολογικό για μένα, δεν με επηρεάζει πολύ. Νιώθω ότι όταν τα έχω μέσα το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας η διαφορά είναι μέρα με τη νύχτα. Δεν είμαι σίγουρη όμως πώς θα ένιωθα κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού, αλλά ίσως το μάθω τα επόμενα δύο χρόνια. Βρίσκω ότι αν πεθάνει το ακουστικό μου, η ισορροπία μου, το παιχνίδι του μυαλού μου, όλα πετιούνται αμέσως. Αλλά νομίζω ότι αν είχα τα ακουστικά μου αυτή τη στιγμή, θα μου έπαιρνε το μυαλό γιατί θα τα ταλαιπωρούσα πάρα πολύ» τόνισε η Αρνολντ που πλέον ένα λάθος (όπως αυτό που έκανε και στοίχισε στην ήττα έκπληξη από τη Νιγηρία στον όμιλο) δεν την πάει πίσω.
Όσο για την μαγική εμπειρία σε μια τέτοια διοργάνωση στη χώρα της;
«Δεν ήξερα καν τι να περιμένω σε αυτό το εγχώριο Παγκόσμιο Κύπελλο.Και ήταν απλώς εξωπραγματικό, δεν μπορώ καν να το εκφράσω με λόγια, ειδικά όπως τα συναισθήματα που νιώθω όταν σκοράρουν τα κορίτσια είναι κάτι που ειλικρινά δεν μπορώ να το εκφράσω καν με λόγια. Ήταν κάτι που ποτέ δεν θα φανταζόμουν. Και θυμάμαι ότι με ρώτησαν για το τι θα περιμένω στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Και είπα: «Ω, ναι, μεγάλο πλήθος, οικογένεια και φίλοι, οτιδήποτε». Αλλά κοιτάζοντας πίσω τώρα, δεν θα μπορούσα ποτέ να πω τι συνέβη. Ήταν εξωπραγματικό» παραδέχεται.
Η προσπάθειά της εμπνέει πολλούς Αυστραλούς με προβλήματα ακοής (1/6 υπολογίζεται από την κοινωνική μέριμνα της χώρας ότι έχει θέμα) και πολλοί έχουν εμπνευστεί από την Μακένζι Αρνολντ η οποία ονειρεύεται να φτάσει ακόμα πιο ψηλά με την Αυστραλία ακόμα και χωρίς τα ακουστικά της.
Πρόσφατα η εθνική κωφών της Αυστραλίας δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει (για οικονομικούς λόγους) τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Μαλαισίας, αλλά όλοι είναι βέβαιοι ότι η Μακένζι Αρνολντ θα αποκρούσει και εδώ πέναλτι και θα βοηθήσει ώστε στο μέλλον να μην λείψει η ομάδα από μεγάλες διοργανώσεις.
Πηγή: in.gr