Μέγκαν Ραπίνο: άδοξο τέλος αλλά ταυτόχρονα με… χαμόγελο!

Μέγκαν Ραπίνο: άδοξο τέλος αλλά ταυτόχρονα με… χαμόγελο!

H ηλικίας 38 ετών άλλοτε κορυφαία ποδοσφαιρίστρια θα συνεχίσει να έχει στην αγκαλιά τις τιμητικές Χρυσές Μπάλες και τα Χρυσά Παπούτσια που έχει κατακτήσει.

Κυριακή, φάση των «16» στο παγκόσμιο κύπελλο γυναικών που διεξάγεται στην Αυστραλία. Το όλο σενάριο θα μπορούσε να πάρει θέση στα πλέον συναρπαστικά παιχνίδια όλων των εποχών. Υπερβολή; Κάθε άλλο. Δύο φορές είχαν αυτό που λέμε «ματς μπολ» οι ΗΠΑ, δύο φορές απώλεσαν την ευκαιρία να πετάξουν έξω τη Σουηδία (στη διαδικασία των πέναλτι) και τελικά η ομάδα που ήταν πρωταθλήτρια κόσμου πήγε σπίτι της.

Με την κοπελιά που έδωσε άλλη διάσταση στο ποδόσφαιρο των γυναικών στην Αμερική, να είναι ο άνθρωπος που συγκέντρωσε τα πυρά. Γιατί; Επειδή την έπιασε ο φακός να χαμογελά μετά το χαμένο πέναλτι, ένα χτύπημα άουτ. Οσοι , όμως, χαίρονται με την ατυχία της Μέγκαν Ραπίνο ξεχνάνε αρκετά: ναι, στέλνουν παντού θριαμβευτικά email τους ίσως και γεμάτα ορθογραφικά λάθη και σίγουρα βγάζοντας μισογυνισμό, αλλά αυτό δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι η Ραπίνο είναι δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια, ενώ αγωνίστηκε και σε άλλον τελικό κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο.

Διαβάστε επίσης: Κέντρικ Ναν: Τα ρόστερ που κλείνουν στο ΝΒΑ, οι «ματιές» στην Ευρώπη και ο Ολυμπιακός

Βγάζουν χολή για τη Ραπίνο, ωστόσο η ηλικίας 38 ετών άλλοτε κορυφαία ποδοσφαιρίστρια θα συνεχίσει να έχει στην αγκαλιά τις τιμητικές Χρυσές Μπάλες και τα Χρυσά Παπούτσια που έχει κατακτήσει.

Η ομάδα των ΗΠΑ, ήταν κάτοχος του τίτλου. Κρύο ντους ο αποκλεισμός , έχασε. Αλλά η Ραπίνο νίκησε χρόνια νωρίτερα όταν έγινε η φωνή των γυναικών και όλων όσοι παλεύουν ενάντια σε κάθε είδους διάκριση.

«Αισθάνομαι πολύ καλά για το βιογραφικό μου στο παγκόσμιο κύπελλο», είπε το βράδυ της Κυριακής. «Προφανώς θέλετε να νικάτε συνέχεια. Αυτός είναι ο στόχος. Αλλά νιώθω πολύ περήφανη για την πορεία και για αυτήν την ομάδα. Όπως και για όλες τις συμπαίκτριές μου όλα τα χρόνια. Μου άρεσε κάθε κομμάτι της καριέρας μου», πρόσθεσε, ενώ τα δάκρυα γέμιζαν τα μάτια της καθώς το φινάλε ήταν μάλλον άδοξο. Σε πλήρη αντίθεση η εικόνα, με εκείνο το χαμόγελο, μάλλον αμηχανίας που έσκασε μετά το τέταρτο πέναλτι για την ομάδα της και το πρώτο χαμένο. Ένα χαμόγελο αντίδρασης, ίσως και τσατίλας, αλλά που έγινε ένας ακόμη λόγος να στοχοποιηθεί. «Θα μου λείψει το ποδόσφαιρο μέχρι θανάτου, νιώθω όμως ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Και αυτό είναι εντάξει.» Δεν έκανε καλό τουρνουά η ομάδα που δεν θα υπερασπιστεί τα πρωτεία. Ούτε η Ραπίνο. Δεν ήταν βασική και στο ραντεβού με τη Σουηδία μπήκε στο παιχνίδι μόλις στο 99’ και ενώ είχε φτάσει ο αγώνας στην παράταση. Το άγαρμπο χτύπημα μπορεί να τη στοιχειώνει, είναι όμως η μοίρα των σπουδαίων πρωταγωνιστών να αστοχούν σε πέναλτι καθοριστικής σημασίας. Και η μειοψηφία που εναντιώνεται στη Ραπίνο και σε όλες τις ποδοσφαιρίστριες ή όσες αθλήτριες διεκδικούν το αυτονόητο, το ρίξιμο των τειχών και την ισότητα, φώναξε παραπάνω. Όταν η γυναίκα αυτή τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για τη φυλετική αδικία, χαρακτηρίστηκε ακόμη και ως …αντιπατριώτης!

Εξοργίστηκαν δε περισσότερο όταν είπε ότι αυτή και οι συμπαίκτριές της έχουν περάσει την καριέρα τους παλεύοντας για την ισότητα και τον λιγότερο δυνατό φανατισμό. Η Ραπίνο επίσης βοήθησε μικρά κορίτσια και νεαρές γυναίκες να δείξουν παντού την αξία τους, δίνοντας τη μάχη από την πρώτη γραμμή προκειμένου στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο να αποκτήσουν ίσες αμοιβές.

«Η Μέγκαν και εκείνη η γενιά μας άνοιξαν τον δρόμο και θα τους κάναμε κακό αν δεν συνεχίζαμε να σπρώχνουμε τη βελόνα προς τα εμπρός», είπε η συμπαίκτρια της Ραπίνο στην εθνική ομάδα, Λιν Γουίλιαμς. «Πολέμησαν τόσο πολύ για εμάς εκτός γηπέδου και εντός γηπέδου, οπότε τους χρωστάμε πολλά», συμπλήρωσε.

Όσοι αντιπαθούν την Ραπίνο θέλουν να πιστεύουν ότι τη γνώμη τους συμμερίζεται ολόκληρη η χώρα και είναι πεπεισμένοι, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια απόδειξη γι’ αυτό. Η τηλεθέαση όμως των αγώνων ήταν υψηλή. Στα γήπεδα και τις εξέδρες, η εμφάνιση της σούπερ σταρ των ΗΠΑ, έφερε ακόμη και φρενίτιδα ενθουσιασμού και εκκωφαντικές επευφημίες. Θα ήταν όμως κάτι το αναληθές να ειπωθεί πως δεν προκάλεσε σοκ το χαμένο πέναλτι. Δεν είχε αστοχήσει από το σημείο μετά το 2018 και ήταν εύστοχη δύο φορές, εναντίον της Ισπανίας και της Γαλλίας, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, μαζί με ένα πέναλτι στον τελικό. Οταν πήγε να το εκτελέσει η Ραπίνο με τη Σουηδία την Κυριακή, έδειχνε σίγουρη ότι θα τα κατάφερνε. Μέχρι που έστειλε την μπάλα να περνά ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. «Απλά ένα άρρωστο αστείο», είπε η Ραπίνο γι’ αυτό που σκέφτηκε. «Πλάκα μου κάνεις»; Και μάλλον έβριζε μέσα της… Η Σμιθ και η Ο‘ Χάρα έχασαν επίσης τα δικά τους πέναλτι και η Σουηδία προκρίθηκε στα προημιτελικά όταν η τεχνολογία της γραμμής τέρματος διαπίστωσε ότι το σουτ της Χέρτιγκ είχε περάσει τη γραμμή του τέρματος προτού η γκολκίπερ Νάχερ αποκρούσει για δεύτερη φορά.

Κάπου εκεί η καριέρα της Ραπίνο στη διεθνή ποδοσφαιρική σκηνή έφτασε στο τέλος. «Μακάρι να προχωρούσαμε και να μπορούσα να εγγυηθώ έναν τίτλο. Αλλά αυτό δεν αφαιρεί τίποτα από αυτή την εμπειρία ή γενικά την καριέρα μου. Νιώθω τόσο τυχερή και τόσο ευγνώμων που έπαιξα και ήμουν μέρος μιας πολύ ιδιαίτερης γενιάς παικτών που έχουν κάνει τόσα πολλά εντός και εκτός γηπέδου, Θα ήταν δύσκολο να αισθανθείς απογοητευμένη με οποιοδήποτε τρόπο. Αλλά γενικά είμαι εντάξει με τον εαυτό μου, παρά τη στιγμιαία απογοήτευση με τον αποκλεισμό», κατέληξε.

Λίγοι αθλητές τελειώνουν την καριέρα τους με τέλειο τρόπο. Η Μέγκαν Ραπίνο έδειξε πως κυνηγά τη δόξα μέχρι το τελευταίο ματς. Ηρθε όμως ένα απότομο φινάλε. Η κληρονομιά της, όμως, αντέχει…

Η Ραπίνο είναι μία από τις καλύτερες παίκτριες που έχει δει ποτέ το παιχνίδι και ο αντίκτυπός της εκτός γηπέδου θα συνεχιστεί πολύ μετά τη φυγή της. Θα συνεχίσει να φαίνεται μεγάλη – πουθενά περισσότερο από τα κεφάλια των μικρομυαλών και μικρών ανθρώπων που έχουν ριζώσει εναντίον της.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ