Δανία – Ιρλανδία: Μονομαχία αουτσάιντερ για μια θέση στον… ήλιο

Δανία – Ιρλανδία: Μονομαχία αουτσάιντερ για μια θέση στον… ήλιο

Δανία και Ιρλανδία. Ιρλανδία και Δανία. Δύο μικρομεσαίοι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου συγκρούονται για ένα εισιτήριο για το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο το καλοκαίρι του 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας. Ας μάθουμε λίγα πράγματα για τους δύο διεκδικητές που προσπαθούν να βρεθούν σε μια διοργάνωση που δεν το καταφέρνουν συχνά.

Τους αναφέραμε σαν μικρομεσαίους αλλά η αλήθεια είναι πως οι Ιρλανδοί είναι πιο κοντά στο «μικροί», ενώ οι Δανοί πιο κοντά στο «μεσαίοι». Πάμε να δούμε το προφίλ των δυο μονομάχων και το πως έφτασαν μέχρι εδώ. Τα μπαράζ των Προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018.

 

ΔΑΝΙΑ

Οι Δανοί δεν έχουν κάποια σπουδαία ποδοσφαιρική ιστορία. Ωστόσο από τα μέσα της δεκαετίας του 80′ και μετά έχουν αρκετά συχνή παρουσία σε τελικές φάσεις EURO (κυρίως) και Παγκοσμίων Κυπέλλων. Μπήκαν για τα καλά στο «κάδρο» όταν το 1992 σόκαραν την ποδοσφαιρική Ευρώπη στο EURO του 1992.

Τότε, λόγω της αποπομπής της Γιουγκοσλαβίας από τη διοργάνωση λόγω του πολέμου, οι Δανοί τους αντικατέστησαν άρον άρον. Οι παίκτες τους με ηγέτες τον Μπρίαν Λάουντρουπ και τον μεγάλο Κάσπερ Σμάιχελ στο τέρμα, μαζεύτηκαν στην κυριολεξία από τις παραλίες και κατέκτησαν το τρόπαιο στα γήπεδα της Σουηδίας.

Από την άλλη οι Δανοί είναι πολύ πιο τακτικοί… θαμώνες στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Συγκεκριμένα μετρούν οκτώ συμμετοχές σε τελική φάση EURO (’64, ’84,’88, ’92, ’96, ’00, ’04, ’12), ενώ έχει και άλλες τέσσερις σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου (’86, ’98, ’02, ’10).

Οι Δανοί σε έναν εύκολο σχετικά όμιλο με Πολωνία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Αρμενία και Καζακστάν , τερμάτισαν δεύτεροι  πίσω από την παρέα του Λεβαντόφσκι με 20 βαθμούς και ρεκόρ (6Ν-2Ι-2Η), με  20 γκολ υπέρ και 8 γκολ κατά. Ηγέτες στο σκοράρισμα σε αυτό το μίνι τουρνουά των 10 αγωνιστικών ήταν ο Κρίστιαν Έρικσεν με 8 γκολ και ο Τόμας Ντιλέινι με 4.

Γενικά σε ένα ισορροπημένο σύνολο, ξεχωρίζουν ορισμένοι παίκτες που έχουν εμπειρία πρωταθλητισμού και αγωνίζονται σε κορυφαία πρωταθλήματα. Αρχικά κάτω από τα δοκάρια ξεχωρίζει ο πρωταθλητής Αγγλίας με τη Λέστερ Κάσπερ Σμάιχελ, γιος του εμβληματικού Πέτερ. Στην άμυνα συναντούμε τον αρχηγό της ομάδας Σιμόν Κιάερ με μακρά θητεία σε ευρωπαϊκές ομάδες όπως Ρόμα, Σεβίλλη και Φενέρμπαχτσε και τον πολλά υποσχόμενο νερό της Τσέλσι Αντρέας Κρίστιανσεν.

Μεσοεπιθετικά βρίσκονται τα μεγαλύτερα όπλα της ομάδας. Πρώτος και καλύτερος ο Κρίστιαν Έρικσεν που είναι από τους καλύτερους μέσους στον κόσμο και αποτελεί τον «εγκέφαλο» της ομάδας, ο οποίος πλαισιώνεται από τον τεχνίτη Λάσε Σόνε του Άγιαξ και τον… ανακατωσούρα εξτρέμ της Θέλτα, Πιόνε Σίστο. Τέλος το μάτι μας πέφτει και στο «αιώνιο ταλέντο» Νίκλας Μπέντνερ που προέρχεται από πολύ καλή σεζόν στη Ρόζενμποργκ με 18 γκολ σε 27 εμφανίσεις.

 

ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Ρίχνοντας μια ματιά στην ποδοσφαιρική Ιστορία της Ιρλανδίας, καταλαβαίνει κανείς πως δεν έχουν αφήσει το στίγμα τους στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Είχαν κατά καιρούς μερικούς καλούς παίκτες αλλά ποτέ δεν έκαναν το «μπαμ». Αν και τον Νοέμβρη του 2009 έφτασε μια ανάσα από το να τα καταφέρει.

Τότε, στη διαδικασία των μπαράζ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, οι Ιρλανδοί με τον Τζιοβάνι Τραπατόνι στην τεχνική ηγεσία έμοιαζαν ικανοί για πρόκριση στην τελική φάση. Ήταν αήττητοι στα 10 παιχνίδια των προκριματικών με τον «Τραπ» στον πάγκο και κέρδισαν τη δεύτερη θέση πηγαίνοντας στα μπαράζ. Εκεί κόντρα στην Γαλλία έχασε 1-0 εντός έδρας, αλλά απάντησε παίρνοντας τη νίκη με 1-0 στο «Stade De France». Εκεί στην παράταση τελικά αποκλείστηκε μετά από ένα αμφισβητούμενο γκολ του Γουίλιαμ Γκαλάς στο 103!

Πέρα από αυτό όμως, οι Ιρλανδοί δεν έχουν τακτικές εμφανίσεις στην παγκόσμια ποδοσφαιρική σκηνή. Στα τελικά του EURO έχουν βρεθεί τρεις φορές (’88,’12, ’16), ενώ για το Παγκόσμιο Κύπελλο άλλες τρεις (’90, ’94, ’02).

Σε έναν δύσκολο και ισορροπημένο όμιλο μαζί με τις Σερβία, Ουαλία, Αυστρία, Γεωργία και Μολδαβία, οι Ιρλανδοί τερμάτισαν δεύτεροι πίσω από τους Σέρβους με 19 βαθμούς και ρεκόρ (5Ν-4Ι-1Η), με μόλις 12 γκολ υπέρ και 6 κατά. Ομάδα δυσκολοκατάβλητη και μαχητική, πήρε την πρόκριση με μια μεγάλη εκτός έδρας νίκη κόντρα στην Ουαλία, την τελευταία αγωνιστική. Η Ιρλανδία φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα… ζημιάρα εκτός έδρας αφού ήταν αήττητη εκτός έδρας με τρεις νίκες και δύο ισοπαλίες! Πρώτοι σκόρερ για την ομάδα του Μάρτιν Ο’ Λίρι ήταν οι Τζέιμς Μακλίν με 4 γκολ και Ντάριλ Μέρφι με 3.

Σαν ομάδα δεν έχει παίκτες με ιδιαίτερη ποιότητα όπως κάποτε οι Ρόμπι Κιν και Ντέμιεν Νταφ. Με μια γρήγορη ματιά στο ρόστερ ξεχωρίζουμε τον «γερόλυκο» Τζον Ο’ Σέι με μεγάλη θητεία στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σάντερλαντ, ο χαρισματικός Άιντεν Μαγκίντι με πέρασμα από Σέλτικ, Σπαρτάκ Μόσχας και Έβερτον και ο επικίνδυνος Σέιν Λονγκ της Σαουθάμπτον.

Από εκεί και πέρα, είναι ένα σύνολο με παίκτες που αγωνίζονται αποκλειστικά στην Premier League και σε μικρότερες κατηγορίες στην Αγγλία, σκληρούς πνευματικά και σωματικά και με αξιόλογες καριέρες όπως οι Γουόρντ, Γουέλαν και Κόουλμαν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ