Σουηδία και Ιταλία απέχουν τουλάχιστον 180 λεπτά από τα γήπεδα της Ρωσίας αλλά ας ρίξουμε μια ματιά στη διαδρομή που ακολούθησαν μέχρι τα ευρωπαϊκά μπαράζ.
Στις 25 Ιουλίου 2015, οι 52 ευρωπαϊκές χώρες έμαθαν τους αντιπάλους τους για την προκριματική φάση του Μουντιάλ 2018. Η κλήρωση που έγινε στην Αγία Πετρούπολη, έριξε στα δύσκολα τόσο τη Σουηδία όσο και την Ιταλία που έφτασαν, ωστόσο, μέχρι τα μπαράζ.
Σουηδία: Όρθια στον λάκκο των… ολλανδικών λεόντων
Στο εθνόσημο της Ολλανδίας απεικονίζεται -μεταξύ άλλων- ένα λιοντάρι και μαζί με τους Γάλλους και τους Σουηδούς φάνταζαν ως τα φαβορί για τις δύο πρώτες θέσεις του Α’ προκριματικού ομίλου, ο οποίος αποτελείτο επίσης από τη Λευκορωσία, το Λουξεμβούργο και τη Βουλγαρία.
Οι Σουηδοί ξεκίνησαν με εντός έδρας «Χ» απέναντι στην Ολλανδία (1-1) κι έτσι έδειξαν από νωρίς πως δεν θα ήταν εύκολοι αντίπαλοι στη μετά Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς εποχή. Ο Λούστιγκ, στη συνέχεια, λύτρωσε τους Σκανδιναβούς στο Λουξεμβούργο, οι οποίοι δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερο πρόβλημα κόντρα στη Βουλγαρία.
Η επίσκεψη στο Παρίσι, ωστόσο, άφησε πικρία στους Σουηδούς γιατί ενώ προηγήθηκαν με γκολ του Φόρσμπεργκ (55′), τα πάντα ανετράπησαν μέσα σε δέκα λεπτά χάρη στα τέρματα των Πογκμπά (58′) και Παγέ (65′). Ύστερα, οι Σκανδιναβοί ξέσπασαν στη Λευκορωσία (4-0) και το σκηνικό με τους Γάλλους επαναλήφθηκε, αλλά αυτή τη φορά, από την ανάποδη. Ο Ζιρού «πάγωσε» το Friends Arena αλλά ο Ντουρμάζ στο 43′ και ο Τοϊβόνεν στο 90+4′ έδωσαν στους «γαλαζοκίτρινους» μια σημαντική νίκη.
Η εκτός έδρας ήττα από τη Βουλγαρία με 3-2 αφύπνισε τους Σουηδούς που επικράτησαν με 4-0, αρχικά, της Λευκορωσίας και με 8-0, στη συνέχεια, του Λουξεμβούργου. Τα δύο γκολ του Ρόμπεν στην τελευταία αγωνιστική δεν πλήγωσαν τους Σκανδιναβούς αφού με 19 βαθμούς είχαν εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση λόγω καλύτερου συντελεστή. Την απευθείας πρόκριση πήραν οι Γάλλοι με 23 πόντους. Πρώτος σκόρερ, όχι μόνο για την Εθνική, αλλά και του γκρουπ αναδείχθηκε ο Μάρκους Μπεργκ με 8 τέρματα.
Η τελική κατάταξη:
Ιταλία: Έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε
Η Ισπανία ήταν εξαρχής το φαβορί για την κατάληψη της πρώτης θέσης του Ζ’ προκριματικού ομίλου. Έτσι, λοιπόν, η Ιταλία υπερείχε έναντι των Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Λιχτενστάιν και Ισραήλ για τη δεύτερη.
Οι Ιταλοί ξεκίνησαν ιδανικά με εκτός έδρας νίκη επί του Ισραήλ (3-1) και το «Χ» κόντρα στην Ισπανία (1-1) στο Τορίνο έδειχνε πως ακόμα κι η πρωτιά του ομίλου διακυβευόταν. Στα Σκόπια, οι «ατζούρι» δραπέτευσαν χάρη στα γκολ του Τσίρο Ιμόμπιλε και, στη συνέχεια, προσέθεσαν έξι βαθμούς με τις νίκες κόντρα στο Λιχτενστάιν (4-0) και την Αλβανία (2-0).
Η εντός έδρας πεντάρα στο Λιχτενστάιν έδωσε φτερά στους Ιταλούς για τον αγώνα κόντρα στην Ισπανία αλλά ο Ίσκο (14′, 40′) κι ο Μοράτα (77′) έβαλαν φρένο στα όνειρά τους για απευθείας πρόκριση στο Μουντιάλ του 2018.
Ο Τσίρο Ιμόμπιλε χάρισε ακόμα τρεις βαθμούς στην Εθνική του με το γκολ που πέτυχε ενάντια στο Ισραήλ αλλά δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο κι ο Κιελίνι στο ματς κόντρα στην ΠΓΔΜ αφού ο Τραϊκόφσκι τούς στέρησε τη νίκη. Στην τελευταία αγωνιστική, η Ιταλία ταξίδεψε στην Αλβανία και με το τέρμα του Καντρέβα σφράγισε τη δεύτερη θέση του γκρουπ με 23 πόντους.
Πέντε περισσότερους συγκέντρωσαν οι Ισπανοί που ολοκλήρωσαν αήττητοι την προκριματική φάση (9 νίκες, μία ισοπαλία) και πήραν το εισιτήριο για τη Ρωσία. Πρώτος σκόρερ τόσο των «ατζούρι» όσο και του ομίλου αναδείχθηκε ο Τσίρο Ιμόμπιλε με έξι γκολ.
Η τελική κατάταξη: