Στην ΕΠΟ είχαν δύο χρόνια να αξιολογήσουν το αν τους κάνει ή όχι ο Φαν Σιπ. Και αποφάσισαν να το κάνουν μετά από δύο εντελώς αδιάφορα ματς.
Ο Τζον Φαν Σιπ έχει μπροστά του ένα ακόμα παιχνίδι στα προκριματικά του Μουντιάλ, αυτό αύριο το βράδυ με το Κόσοβο στο Ολυμπιακό Στάδιο. Και – θεωρητικά – μετά απ’ αυτό παύουν τα καθήκοντά του ως προπονητής της Εθνικής ομάδας. Τελειώνει η συνεργασία που είχε ορίζοντα το Μουντιάλ του Κατάρ.
Από Δευτέρα ο Ολλανδός θα κληθεί να κάνει τις τελικές συζητήσεις με τον τεχνικό διευθυντή της Εθνικής ομάδας, Κώστα Κωνσταντινίδη, προκειμένου να φανεί αν οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν μαζί με στόχο να οδηγήσει ο Φαν Σιπ την ομάδα στο EURO 2024. Έχει κάνει σωστά η ΕΠΟ που άφησε έως εδώ το θέμα του προπονητή της Εθνικής ομάδας; Αν το έκανε επειδή ο ίδιος ο Ολλανδός δεν ήθελε να κάνει καμία άλλη κουβέντα νωρίτερα, τότε έχουν κάποιο δίκιο
Αν το έκαναν οι άνθρωποι της ομοσπονδίας προκειμένου να δουν όλη την πορεία του Φαν Σιπ, τότε έχουν κάνει λάθος. Δεν κρίνεται ένας προπονητής από τα δύο τελευταία παιχνίδια του στον πάγκο μιας Εθνικής ομάδας. Κρίνεται απ’ αυτό που έχει δώσει εδώ και δύο χρόνια. Από ένα σύνολο άνω των 20 παιχνιδιών.
Ή σου κάνει ή δεν σου κάνει. Ή πιστεύεις σε εκείνον και στη δουλειά του ή δεν πιστεύεις. Από το ρεπορτάζ προκύπτει πως η άποψη για τον Ολλανδό προπονητή είναι θετική και εκτός όλων των άλλων πηγάζει και από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές. Και – πια – στην ΕΠΟ έχουν μάθει να ακούν τους ποδοσφαιριστές, έπειτα από τα λάθη της διοίκησης Γραμμένου.
Επί εποχής του η Εθνική άλλαξε τον Σκίμπε, κόντρα στην επιθυμία των ποδοσφαιριστών, έφερε τον Αγγελο Αναστασιάδη κόντρα στην επιθυμία των ποδοσφαιριστών, έφυγε από το Καραϊσκάκη κόντρα στην επιθυμία των ποδοσφαιριστών. Αποφάσεις που λίγο έως πολύ επηρέασαν την απόδοση της ομάδας και εν τέλει και τους ίδιους τους στόχους της. Κωνσταντινίδης και Φύσσας πρέπει και ως πρώην ποδοσφαιριστές να ακούσουν τη γνώμη τους. Και να τη σεβαστούν.
Έτσι κι αλλιώς με μια ΕΠΟ να βάζει το ένα «αυτογκόλ» πίσω από το άλλο, να έχει αφήσει την Εθνική ομάδα στο… έλεός της και να ασχολείται με χρέη που δημιουργούνται (τελευταίο αυτό στο Πάρκο Γουδή, που το «φέσι» ξεπερνά τα 800 χιλιάρικα), οι ποδοσφαιριστές και ο – όποιος – προπονητής είναι εκείνοι που θα κληθούν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.
Και να επαναφέρουν την Εθνική ομάδα σε έναν στοιχειωδώς ίσιο δρόμο, μήπως και… σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται και επιστρέψουμε κάποια στιγμή σε κάποια μεγάλη διοργάνωση. Απ’ αυτές που έχουμε ξεχάσει πως είναι στην εποχή της «εξυγίανσης».