Είδαμε και σας παρουσιάζουμε την προσεχή αντίπαλο της Εθνικής στο κρισιμότατο παιχνίδι της Τετάρτης στην Τούμπα. Η Γεωργία των μηδέν βαθμών δεν είναι... καθόλου αυτό που δείχνει ο βαθμολογικός πίνακας.
Αν δει κάποιος τον βαθμολογικό πίνακα; Μπορεί και να την… πατήσει. Διότι αυτό το «μηδέν» που υπάρχει στο πλάι της Γεωργίας έπειτα από τα δύο πρώτα παιχνίδια απέναντι σε Σουηδία και Ισπανία δεν λέει την αλήθεια. Δύο 90λεπτα, δύο ήττες. Στην τελευταία θέση η ομάδα του Βίλι Σανιόλ, του Γάλλου παλαίμαχου ποδοσφαιριστή της Μπάγερν και της Εθνικής Γαλλίας, με τη σπουδαία καριέρα.
Όμως το ποδόσφαιρο που έπαιξε σε Στοκχόλμη (την Πέμπτη) και Τιφλίδα (την Κυριακή) δεν έπρεπε να έχει… μηδέν στο πηλίκο. Ναι, η Γεωργία θα μπορούσε να έχει από δύο έως τέσσερις βαθμούς. Έναν τουλάχιστον στη χειρότερη των περιπτώσεων. Αλλά είδε την τύχη να της γυρίζει την πλάτη. Και την Πέμπτη απέναντι στην παρέα του Ζλάταν. Και την Κυριακή κόντρα σε εκείνη του Μοράτα, του Ζόρντι Άλμπα, του Φεράν Τόρες, του Ντάνι Όλμο, του Τιάγκο Αλκάνταρα.
Την Πέμπτη δέχτηκε ένα γκολ στο πρώτο μέρος από μια έμπνευση του Ιμπραΐμοβιτς. Ασίστ με τακουνάκι ο… αθεόφοβος στην επιστροφή του στην Εθνική Σουηδίας έπειτα από πέντε χρόνια. Πήρε – ξανά – πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας. Όμως τις εντυπώσεις όσον αφορά το ποδόσφαιρο τις κέρδισε η Γεωργία. Για όσους είδαν τον αγώνα; Το 1-0 υπέρ των Σουηδών θα μπορούσε κάλλιστα να είναι 1-3.
Κάθε κόντρα επίθεση της Γεωργίας… μύριζε γκολ. 3-4 φορές έχασαν ευκαιρίες που δεν χάνονταν. Ανάγκασαν τους Σουηδούς να κάνουν καθυστερήσεις στο φινάλε και να παρακαλάνε να ακουστεί το τελευταίο σφύριγμα. Ήχησε αυτό σαν… λύτρωση στ’ αυτιά τους. Ποιος θα περίμενε πως η Γεωργία θα δείξει τέτοια εικόνα στην πρεμιέρα των προκριματικών του Μουντιάλ; Ποιος θα περίμενε πως θα απειλήσει στα ίδια το νέο ξεκίνημα των Σουηδών με τον Ζλάταν πίσω στο σπίτι; Ίσως όχι οι αντίπαλοι. Αλλά οι ίδιοι οι Γεωργιανοί ήξεραν πως το δικό τους restart είναι κάτω από ποδοσφαιρικές βάσεις που για πρώτη φορά στην ιστορία τους βάζουν.
Τα στιγμιότυπα του αγώνα με τη Σουηδία αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνοι είναι:
Ο λόγος; Ο Λέβαν Κομπιασβίλι, ένας σπουδαίος Γεωργιανός ποδοσφαιριστής που είχε κάνει μεγάλη καριέρα στη Γερμανία, έχει αναλάβει την προεδρία της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας. Μία από τις προτεραιότητές του ήταν να κάνει restart στο ποδόσφαιρο. Γενικότερα στο ποδόσφαιρο. Και ειδικότερα στην Εθνική ομάδα. Διότι γνωρίζει πως υπάρχει μπόλικο ταλέντο. Αρκεί να ασχοληθούν με αυτό άνθρωποι που γνωρίζουν από ποδόσφαιρο. Εξ ου και η πρόσληψη στον πάγκο του Βίλι Σανιόλ. Ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε στην Εθνική Γαλλίας από το 2000 έως το 2008. Που την ίδια περίοδο μεσουράνησε με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου στα γήπεδα της Γερμανίας. Και που έχει περάσει ως βοηθός από τον πάγκο των Βαυαρών.
Τον έπεισε πως… αξίζει τον κόπο, τον προσέλαβε στον πάγκο της Γεωργίας και η εικόνα τους στα δύο πρώτα του παιχνίδια είναι παραπάνω από ενθαρρυντική. Τι λείπει; Η αποτελεσματικότητα.
Χθες το βράδυ απέναντι στην Ισπανία η Γεωργία έκανε και πάλι την Ευρώπη να ασχοληθεί μαζί της. Ναι, δεν κατάφερε να φύγει με βαθμολογικό όφελος. Αλλά χρειάστηκε να φτάσουμε στις καθυστερήσεις, μερικά δευτερόλεπτα πριν το σφύριγμα της λήξης, για να βρει η Ισπανία το γκολ νίκης. Γκολ στο οποίο φέρει μεγάλη ευθύνη και ο Λόρια που καθόταν κάτω απ’ τα δοκάρια. Ένα σουτ του Ντάνι Όλμο από πολύ μακρινή απόσταση γύρισε την κατάσταση υπέρ των Ισπανών και τους χάρισε το υπέρ τους 2-1.
Σε ένα ματς που η Γεωργία προηγήθηκε στο 44′ σε μια κόντρα επίθεση… φωτιά. Απ’ αυτές στις οποίες αρέσκεται. Και απ’ αυτές τις οποίες θα πρέπει να προσέξει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ο Φαν Σιπ και οι ποδοσφαιριστές του την ερχόμενη Τετάρτη. Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε ένα ματς που ουδείς μπορεί να πάρει αψήφιστα.
Η φάση του γκολ που θα δείτε είναι η απόδειξη του τι μπορούν να κάνουν σε ανοιχτό γήπεδο:
Η Ελλάδα απέναντι στην Ονδούρα έδειξε πως από τη μέση και μπροστά είναι ικανή να φτιάξει πολλές ευκαιρίες. Να δημιουργήσει, να απειλήσει, να σκοράρει. Αλλά η αμυντική της ισορροπία… έμπαζε. Η μετάβαση από την επίθεση στην άμυνα είχε πολλά προβλήματα. Και θέλει ιδιαίτερη προσοχή κόντρα στους επικίνδυνους Γεωργιανούς και στον τρόπο με τον οποίο εκείνοι αγωνίζονται.
Απαραίτητη σημείωση: την Τετάρτη η Εθνική ομάδα δεν θα έχει τετράδα άμυνας τους Μαυρία, Σβάρνα, Μαυροπάνο, Κυριακόπουλο που είδαμε χθες και οι οποίοι έπαιξαν για πρώτη φορά μαζί. Δεν θα έχει τους Σιώπη – Μάνταλο σαν δίδυμο στα χαφ, αλλά πιθανότατα τους Ζέκα – Μπουχαλάκη. Άρα η ισορροπία που αναζητείται λογικά θα βρεθεί. Και η καλύτερη τακτική συμπεριφορά.
Όμως η Γεωργία θέλει προσοχή. Και γιατί ανάγκασε τους Ισπανούς να έχουν μεν την μπάλα, αλλά να μη δημιουργούν ευκαιρίες (λογικά με τον ίδιο αμυντικό προσανατολισμό θα έρθουν και στην Τούμπα) και γιατί στην κόντρα επίθεση μπορούν να βγουν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα και να φτάσουν με ευκολία στην αντίπαλη περιοχή.
Προφανώς και μια ομάδα σαν αυτή που είδαμε Πέμπτη και Κυριακή δεν είναι μια εύκολη αντίπαλος σε ένα πολύ καθοριστικό ματς (ίσως από τα καθοριστικότερα) της Εθνικής μας ομάδας στη διοργάνωση. Προφανώς και αυτή η εικόνα που έδειξε, όμως, ίσως κάνει καλό στους διεθνείς και στον ομοσπονδιακό προπονητή. Διότι αν υπήρξε το ενδεχόμενο της έκπληξης, αυτό το έζησαν οι Σουηδοί και οι Ισπανοί πριν από εμάς. Η Ελλάδα – οφείλει να – πάει υποψιασμένη απέναντι σε έναν αντίπαλο που μπορεί να μην τρομάζει, αλλά είναι άκρως επικίνδυνος αν δεν του φερθείς με την ανάλογη σοβαρότητα.