Τα λάθη του Τζον Φαν΄τ Σιπ δεν περιορίζονται μόνο στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, αλλά και εκτός αγωνιστικών χώρων. Οι 10 υποθέσεις που εκθέτουν τον Ολλανδό τεχνικό.
Σε ελεύθερη πτώση. Αυτή η φράση ταιριάζει απόλυτα στην Εθνική ομάδα. Η γαλανόλευκη στο χθεσινό παιχνίδι με το Κόσοβο παρουσιάστηκε «άχρωμη και άοσμη», με την εμφάνισή της να απογοητεύει τον κόσμο και να εκθέτει για μια ακόμα φορά τον Τζον Φαν’τ Σιπ.
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», μετά την τραγική εμφάνιση της Εθνικής απέναντι στο Κόσοβο (0-0), αλλά και την μέτρια εικόνα που είχε η ομάδα του στο παιχνίδι με την Μολδαβία. Η γαλανόλευκη μπορεί να κέρδισε, αλλά δεν ενθουσίασε. Ο Ολλανδός με τους χειρισμούς του και τις επιλογές του έχει προκαλέσει προβληματισμό, αλλά και πολλά ερωτηματικά στους ποδοσφαιρόφιλους, που βλέπουν τον 56χρονο κόουτς να είναι εγκλωβισμένος σε έναν φαύλο κύκλο. Σε κάθε παιχνίδι αντί να διορθώνει τα λάθη του, τα κάνει ακόμα χειρότερα και δείχνει ανήμπορος να γυρίσει τον… διακόπτη.
Τα λάθη του Τζον Φαν΄τ Σιπ δεν περιορίζονται μόνο στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, αλλά και εκτός αγωνιστικών χώρων. Σε αρκετές περιπτώσεις η συμπεριφορά του και οι επιλογές τους, προκαλούν την οργή της φίλαθλης κοινής γνώμης. To10.gr γράφει για τις δέκα υποθέσεις που εκθέτουν στα μάτια των Ελλήνων τον Ολλανδό προπονητή.
1) Οι παράξενες επιλογές που έχει κάτι όσο καιρό βρίσκεται στον πάγκο της Εθνικής. Ο Τζον Φαν’τ Σιπ γέμισε την ομάδα με ποδοσφαιριστές, όπως είναι οι Χατζηδιάκος, Παυλίδης και Ρότα. Παίκτες, οι οποίοι μπορεί σε μερικά χρόνια να φτάσουν στο κορυφαίο επίπεδο, αλλά τη δεδομένη στιγμή δεν δείχνουν ακόμα έτοιμοι για να πρωταγωνιστήσουν στην Εθνική. Ο Ολλανδός έχει φτιάξει μια ομάδα που παραπέμπει περισσότερο σε Εθνική Ελπίδων, παρά σε Ανδρών. Τους έφερε όλους μαζί, χωρίς ακόμα να έχουν το επίπεδο που χρειάζεται για να σταθούν στη βασική 11άδα ή ακόμα και για να βρεθούν στον πάγκο της γαλανόλευκης.
2) Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε τα θέματα που δημιουργήθηκαν με τους Σωκράτη Παπασταθόπουλο και Κώστα Μανωλά. Κάθε ομοσπονδιακός τεχνικός, ο οποίος θα είχε βρεθεί στη θέση του Ολλανδού, θα προσπαθούσε να βρει τη χρυσή τομή και να κρατήσει τους δύο παίκτες στην Εθνική. Να συμβιβάσει την κατάσταση και να βρει τρόπο να γυρίσει τον διακόπτη. Αυτός όμως επέλεξε να πορευτεί χωρίς αυτούς τους δύο παίκτες. Δύο από τους καλύτερους αμυντικούς στην Ευρώπη. Παίκτες που παίζουν σε κορυφαίες ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου. Ο Τζον Φαν’τ Σιπ όμως τους έθεσε εκτός ομάδας. Μια επιλογή, που έχει δημιουργήσει προβλήματα όχι μόνο σε αγωνιστικό επίπεδο, αλλά και στα αποδυτήρια της Εθνικής, αφού είναι παίκτες που έχουν την εμπειρία για να βγουν μπροστά στα δύσκολα και να εμπνεύσουν τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στην γαλανόλευκη.
3) Οσα έγιναν με τον Δημήτρη Σιόβα. Όχι τόσο το γεγονός ότι αποφάσισε σε μια νύχτα ότι δεν τον θέλει στην ομάδα του. Ο κάθε προπονητής μπορεί να καλέσει όποιον παίκτη θέλει. Όμως, ο τρόπος που τον απέκλεισε από την Εθνική ήταν πολύ άσχημος και δεν αρμόζει σε έναν ομοσπονδιακό τεχνικό. Θα μπορούσε απλά να μην τον καλέσει στα επόμενα ματς. Όμως, ο Ολλανδός προπονητής προτίμησε να βγει στο κανάλι του Ιβάν Σαββίδη και να μιλήσει με υποτιμητικά σχόλια για τον διεθνή σέντερ μπακ. Ο Σιόβας δεν τιμωρήθηκε για κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα, αλλά επειδή είπε απλά την άποψή του. Μίλησε γι’ αυτό που συζητάει όλη η Ελλάδα, αλλά δεν άρεσε καθόλου στον Φαν’τ Σιπ. Μάλιστα, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Σιόβας μίλησε για παίκτες με τους οποίους παίζει στην ίδια θέση. Εάν μάλιστα επέστρεψαν οι Μανωλάς και Παπασταθόπουλος, ο ίδιος πιθανότατα θα έχανε τη θέση του. Όμως, έβαλε το καλό της Εθνικής πάνω από το δικό του συμφέρον. Το γεγονός ότι εξέφρασε ανοιχτά την άποψή του ωστόσο δεν άρεσε καθόλου στον Ολλανδό…
4) Η διαχείριση του Κώστα Φορτούνη. Ο 56χρονος όταν ανέλαβε την Εθνική προσπάθησε να καλύψει το κενό που υπήρχε στην μεσοεπιθετική γραμμή της γαλανόλευκης, λόγω του τραυματισμού του αρχηγού του Ολυμπιακού. Ο 27χρονος όμως επέστρεψε, είναι υγιής και έτοιμος να ηγηθεί της Εθνικής. Το έδειξε και στο φιλικό με την Αυστρία, στο οποίο ήταν ο καλύτερος παίκτης της ομάδας και μάλιστα σκόραρε ένα πανέμορφο γκολ. Ο Φαν’τ Σιπ όμως δεν τον χρησιμοποίησε ως βασικό ούτε κόντρα στην Μολδαβία ούτε στο Κόσοβο. Ομάδες που παίζουν κλειστά και χρειάζεται ένας παίκτης σαν τον Φορτούνη. Με τη συμπεριφορά του ο Ολλανδός δείχνει να αντιμετωπίζει τον διεθνή μέσο ως συμπληρωματικό και να τον χρησιμοποιεί από υποχρέωση και όχι από ανάγκη.
5) Ενας ομοσπονδιακός τεχνικός έχει δικαίωμα να καλέσει όποιον παίκτη θέση. Βέβαια, θα πρέπει να αναλαμβάνει και την ευθύνη των πράξεών του. Ο Ολλανδός ήρθε σε μια εποχή που ο Ολυμπιακός είναι η κορυφαία ομάδα στην Ελλάδα, αλλά και μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Κανένας παίκτης των Πειραιωτών όμως δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην γαλανόλευκη του Φαν’τ Σιπ. Ούτε νυν, ούτε πρώην. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Κώστα Τσιμίκα. Ο διεθνής μπακ πέρσι ήταν από τους καλύτερους ακραίους αμυντικούς στην Ευρώπη. Εκανε σπουδαία χρονιά και πήρε μεταγραφή 20 εκατ. ευρώ στην Λίβερπουλ. Όμως και τότε ο Ολλανδός χρησιμοποιούσε ως βασικό αριστερό μπακ τον Γιαννούλη. Ο Τσιμίκας πήρε μεταγραφή στη Λίβερπουλ, αλλά ο Γιαννούλης συνεχίζει να παίζει βασικός…
6) Η εθνική βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Ολοι οι προκάτοχοί του είχαν δυσκολότερο έργο από τον 56χρονο τεχνικό, αφού αντιμετώπιζαν καλύτερες ομάδες. Ο Φαν’τ Σιπ ήρθε για να σταματήσει υποτίθεται την κατρακύλα της γαλανόλευκης. Όμως, στα χέρια του η ομάδα δείχνει χειρότερη εικόνα. Συνεχίζει τον κατήφορο και δείχνει να μην μπορεί να κερδίσει ομάδες πολύ χαμηλού επιπέδου, όπως είναι το Κόσοβο. Μάλιστα, ο ίδιος προσπάθησε να μας πείσει ότι η Εθνική δεν κέρδισε από ατυχία. Η αλήθεια ωστόσο είναι διαφορετική…
7) Στην επίθεση «ποντάρει» κυρίως στο δίδυμο Μπακασέτας – Παυλίδης. Σε δύο παίκτες, οι οποίοι σε 8 ματς έχουν μαζί 1 γκολ και αυτό από πέναλτι. Ο μεσοεπιθετικός της Αλάνια έχει παίξει συνολικά 30 ματς με την Εθνική και έχει πετύχει μόλις 1 γκολ. Αυτό με πέναλτι στον αγώνα με την Μολδαβία. Ο Παυλίδης δεν έχει σκοράρει ακόμα σε 8 αναμετρήσεις. Γενικά, σε 8 ματς με τον Φαν’τ Σιπ η Εθνική έχει 10 γκολ, κόντρα σε ομάδες όπως η Μολδαβία, το Κόσοβο και η Σλοβενία. Πόνταρε και συνεχίζει να ποντάρει σε συγκεκριμένου παίκτες, παρότι δεν του βγαίνει. Στο τέλος, το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται.
8) Ο Ολλανδός προέρχεται από μια χώρα που αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο την επικοινωνία. Εχουν άλλες συνήθειες. Αυτός βρίσκεται έναν χρόνο στην Ελλάδα, αλλά κάθε φορά που μιλάει καταφέρνει να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε την τελευταία εβδομάδα. Την Δευτέρα μας είπε ότι ο Κώστας Φορτούνης δεν παίζει επειδή δεν είναι βασικός στον Ολυμπιακό. Στη συνέχεια όμως δήλωσε ότι βγάζει την 11άδα την ημέρα του αγώνα. Δηλώσεις, που προκαλούν πολλά ερωτηματικά στην φίλαθλη κοινή γνώμη…
9) Ο Αλέξης Κούγιας το πρωί μίλησε για την εθνική ομάδα. Για ένα θέμα που συζητείται πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό. Ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΛ μίλησε για κάποιους παίκτες, τονίζοντας ότι κάποιοι καλούνται για να φτιάξουν το βιογραφικό τους. Να παίξουν με το εθνόσημο και να πάρουν μεταγραφή. Αυτοί οι ποδοσφαιριστές, όπως είπε, ανήκουν σε συγκεκριμένους μάνατζερ. Εάν δεν το γνωρίζει αυτό ο Φαν΄τ Σιπ, προσφέρει άθελά του υπηρεσίες. Αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο. Αρκετοί όμως απορούν πως γίνεται να συνεχίζουν να παίζουν συγκεκριμένοι παίκτες, που δεν προσφέρουν τα αναμενόμενα… Προφανώς όλοι εύχονται να μην ισχύουν τα λόγια του Αλέξη Κούγια.
10) Ο Τζον Φαν΄τ Σιπ στα παιχνίδια που έχει βρεθεί στον πάγκο της Εθνικής ομάδας, έχει καλέσει 41 διαφορετικούς παίκτες. Από αυτους έχει χρησιμοποιήσει 37 διαφορετικούς και έχει προσφέρει «ντεμπούτο» σε 8 διαφορετικούς μικρούς. Εμφανίζονται παίκτες απο το «πουθενά» που ξαφνικά προσθέτουν στο βιογραφικό του τη λέξη «διεθνής».