Εκείνοι που «έπλασαν» την δικογραφία για τους «28», έγιναν μάρτυρες ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας. Το θέατρο που εξελίσσεται όμως είναι… δευτέρας διαλογής.
Είναι στιγμές που το ελληνικό ποδόσφαιρο μοιάζει με θίασο που τραβιέται σε… περιοδεία απλά και μόνο για το μεροκάματο.
Δίχως κάποιο καλό σενάριο. Δίχως μια παράσταση της προκοπής.
Δίχως εμπορικούς πρωταγωνιστές.
Δίχως έναν λόγο για να πληρώσει κάποιος εισιτήριο.
Μόνο από ανάγκη. Και κατ επέκταση από συνήθεια.
Μια τέτοια στιγμή είναι και η συγκεκριμένη.
Η διαδικασία που ξεκίνησε στο δικαστικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, από την εισήγηση μιας δικαστικού που πίνει νερό στο όνομα του Σταύρου Κοντονή.
Η περίφημη υπόθεση των «28» που ακόμη βρίσκεται στα πολιτικά δικαστήρια, που δεν υπάρχει απόφαση για όσους κατηγορούνται αλλά που το ποδόσφαιρο θέλει να τους τιμωρήσει προκαταβολικά! Για «χειραγώγηση αγώνων».
Και προσέξτε το αυτό διότι έχει σημασία. Ουσιαστικά θέλει να δικάσει τους εμπλεκόμενους (15 πρόσωπα και δύο ομάδες τον Ολυμπιακό και τον Ατρόμητο) για στημένα ματς λόγω στοιχηματισμού. Πριν εκείνοι αποδειχθούν ένοχοι ή αθώοι από τα πολιτικά δικαστήρια.
Γιατί; Ποιος ξέρει. Το σίγουρο είναι πως η «ανάγκη» αυτή, χρονικά προέκυψε έπειτα από την επιβεβαίωση του σκανδάλου πολυιδιοκτησίας του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Μιας ιστορίας που αν η Κυβέρνηση δεν έμπαινε πραξικοπηματικά στη μέση θα είχε ήδη οδηγήσει τις δύο ομάδες στον υποβιβασμό.
Γιατί τιμωρήθηκαν ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη; Γιατί μια Επιτροπή πήγε σε τράπεζες, άνοιξε λογαριασμούς, βρήκε διαδρομή χρημάτων και τριγωνικές εταιρικές σχέσεις που επιβεβαίωσαν την παράβαση.
Δεν τιμωρήθηκαν οι ομάδες ούτε γιατί κάποιος τις κατήγγειλε, ούτε γιατί επικράτησε ένα γαϊτανάκι του στιλ «μου είπανε, ότι τους είπανε κλπ».
Ποιο είναι το σενάριο στην Επιτροπή Δεοντολογίας; Ένα ματς Ολυμπιακός-Ατρόμητος πάνω στο οποίο στήθηκε μια δικογραφία από την καταγγελία του Τάκη Φύσσα, ότι του είπε ο βοηθός του Φερνάντο Σάντος, ότι του είπε ο Σα Πίντο ότι οι διοικούντες του Ατρομήτου του ζήτησαν να μην βάλει κάποιος παίκτες στη συγκεκριμένη αναμέτρηση.
Ματς του 2015 που ο Ολυμπιακός το νίκησε με 2-1 στο Φάληρο και στο οποίο ο Σα Πίντο χρησιμοποίησε σχεδόν όλους τους διαθέσιμους παίκτες πρώτης γραμμής που είχε στο ρόστερ του.
Και μιας και αυτή η ιστορία από μόνη της δεν μπορούσε να δικαιολογήσει… ακροατήριο, πολλώ δε μάλλον χειραγώγηση για στοιχηματισμό: Προστέθηκαν και τα ματς Εργοτέλης – Καλλονή (19/1/2015), Βέροια – Ολυμπιακός (1/2/2015), Βέροια – ΟΦΗ (17/1/2015), ΟΦΗ – Παναθηναϊκός (15/2/2015), Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός (1/11/2014).
Τι περιμένει λοιπόν κανείς να ακούσει σε μια υπόθεση «χειραγώγησης αγώνων»; Προφανώς παίκτες ή προπονητές που «στήθηκαν». Λογαριασμούς που αυγάτισαν από τον «τζίρο». Και τέλος πάντων μια σειρά από αποδείξεις ενοχής.
Δεν υπάρχουν όμως ούτε παίκτες, ούτε προπονητές. Ούτε λογαριασμοί. Ούτε αποδείξεις.
Εδώ και δύο μέρες καταθέτουν πρόσωπα. Συγκεκριμένα πρόσωπα. Με συγκεκριμένο ρόλο στη «συμμαχία» ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκού που ως γνωστόν συστήθηκε εκ νέου το τελευταίο διάστημα για να δικαιολογήσει την… αγωνιστική ανυπαρξία της απέναντι στον Ολυμπιακό που κατακτά το πρωτάθλημα με 22 βαθμούς διαφορά από τους άλλους.
Κατέθεσε λοιπόν ο Φύσσας που έκανε τη καταγγελία όταν ήταν τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού.
Ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος που εσχάτως επανάκαμψε και ψάχνει τρόπο να του επιτρέψουν οι οπαδοί της ομάδας του να ξαναπάει στο γήπεδο.
Ο Ζήσης Βρύζας που όλος ο ποδοσφαιρικό κόσμος ξέρει ότι είναι ο άτυπος τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ από τον Φλεβάρη, και ότι το γραφείο μάνατζερ που άνοιξε έχει έδρα ένα κτίριο ιδιοκτησίας Ιβάν Σαββίδη.
Και ο Δημήτρης Μελισσανίδης ιδιοκτήτης της ΑΕΚ, που την περίοδο 2014-15 έκρυβε ως «οπαδός» την πραγματική του ιδιότητα, διότι είναι μέτοχος του ΟΠΑΠ. Της εταιρίας στοιχήματος δηλαδή.
Ο Τίγρης που θα ήταν ακόμη οπαδός, αν ο προηγούμενος Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης με έναν άλλο φωτογραφικό νόμο δεν νομιμοποιούσε την ταυτόχρονη παρουσία της οικογένειας Μελισσανίδη και στον τζόγο και στο ποδόσφαιρο.
Ποιος είναι ο θίασος λοιπόν: Εκείνοι που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία αυτής της «δικογραφίας». Με άλλα κοστούμια, εμφανίζονται πια στην Επιτροπή Δεοντολογίας σαν μάρτυρες. Σε βάρος του Ολυμπιακού.
Και τι λένε; «Εγώ ουδέποτε μίλησα για χειραγώγηση του παιχνιδιού. Ουδέποτε θεώρησα κάτι μεμπτό για το παιχνίδι. Ο Ατρόμητος δεν ήταν καλός στο παιχνίδι. Έχανε 2-0, όμως μείωσε και προσπάθησε να ισοφαρίσει στο τέλος» είπε ο Φύσσας.
«Δεν μπορώ να πω εάν υπήρχε έλεγχος της ΚΕΔ από τον Ολυμπιακό. Νομίζω ότι υπήρχε δίαυλος των διαιτητών με τον Ολυμπιακό. Αλλά δεν ξέρω πως, δε έχω στοιχεία, δεν μπορώ να το προσωποποιήσω και να κατηγορήσω κάποιον άνθρωπο» πρόσθεσε ο Βρύζας.
«Ο Μαρινάκης μιλούσε με τον πρόεδρο της ΕΠΟ» συμπλήρωσε από τη πλευρά του ο Μελισσανίδης. Και όταν ρωτήθηκε αν μιλούσε και εκείνος με τον Σαρρή που ήταν τότε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας; Απάντησε θετικά. «Με ποια ιδιότητα;» ήταν η επόμενη ερώτηση: «Έχει σημασία; Ποιον ενδιαφέρει με ποια ιδιότητα μιλούσατε; Με την ιδιότητα του χορηγού, του οπαδού» συμπλήρωσε. Αν ο Μελισσανίδης δηλαδή, που κρύβει την πραγματική του ιδιότητα στο ποδόσφαιρο μιλά με τον πρόεδρο της ΕΠΟ είναι… Πέμπτη. Αν μιλά ο Μαρινάκης που είναι ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού από τη πρώτη μέρα εμπλοκής του με το ποδόσφαιρο, είναι «οργάνωση».
Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα ήταν η παράσταση του Αλαφούζου ο οποίος για την ιστορία την ίδια υπόθεση την έχει πάει χρόνια πριν στο CAS και ηττήθηκε εμφατικά καθώς δεν προέκυψε κάτι ποινικά ελεγχόμενο. «Δεν έχω μνήμη να θυμάμαι με ποιους μιλούσε ο Μαρινάκης. Αλλά, έχουν γίνει ακρότατα πράγματα» είπε. Και όταν ρωτήθηκε αν σήμερα τα πράγματα στο ποδόσφαιρο είναι καλά πρόσθεσε με σιγουριά ότι δεν ελέγχει κανείς την ΕΠΟ γιατί είναι εδώ οι ξένοι.
Και αφού κυρ Γιάννη η ΕΠΟ είναι σήμερα καθαρή, γιατί μπορεί κάποιος να φτιάξει ένα άλμπουμ με ανακοινώσεις του Παναθηναϊκού σε βάρος της διαιτησίας; Γιατί έστειλες προσωπική επιστολή στον αρχιδιαιτητή Μέλο Περέιρα για να κάνεις τα παράπονα σου; Και κυρίως γιατί δεν σταμάτησες τον προπονητή της ομάδας σου, Γιώργο Δώνη όταν εκείνος δήλωσε πως υπάρχει μια «συμμορία» που κυνηγάει τον Παναθηναϊκό;
Όχι, αυτές τις ερωτήσεις δεν τις έκανε κανείς. Αλλά σημασία δεν έχει. Είπαμε σε αυτή τη παράσταση δεν αξίζει κανείς να πληρώσει εισιτήριο, ακόμη και αν ο Τίγρης βγάζει τις «λούμπεν» ατάκες από το συρτάρι και απορεί αν ο Μαρινάκης έχει πάει στον στρατό.
Κανείς δεν παραθέτει στοιχεία. Κανείς δεν αναφέρεται σε στοιχηματισμό. Κανείς δεν μιλά με γεγονότα. Ξαναρίξτε μια ματιά στην εισήγηση της Σπανού, και στον λόγο που γίνεται αυτή η ακροαματική διαδικασία. Και πείτε μας τι σχέση έχουν όλα αυτά τα παραμύθια που δύο μέρες τώρα ακούγονται ως «βόμβες» για την…δημοσιογραφική ομάδα της «συμμαχίας». Για τα Μέσα δηλαδή ιδιοκτησίας Σαββίδη και Αλαφούζου.
Πόσο πιο παρωδία…