Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Και όποιος θέλει τη καταλαβαίνει
Ποδοσφαιρικό Μνημόνιο Κυβέρνησης με FIFA/UEFA: « Οι UEFA/FIFA θα καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουν ότι οι προτάσεις αυτές θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δια των θεσμικών μέσων της τελευταίας.
Η Ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να ενσωματώσει, στο πλαίσιο της πολιτικής της για τον Αθλητισμό, τις προτάσεις UEFA/FIFA στην ελληνική έννομη τάξη».
Να επιχειρήσουμε να μεταφράσουμε στην ποδοσφαιρική διάλεκτο τις παραπάνω διατυπώσεις:
Οι προτάσεις που θα περιλαμβάνει το σχέδιο/έκθεση των UEFA/FIFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα πρέπει να τύχουν επεξεργασίας από τα θεσμικά μέσα της Ε.Π.Ο. Ποια είναι αυτά; Η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας. Είναι το μόνο θεσμικό όργανο και έχει την απόλυτη εξουσία να επεξεργάζεται προτάσεις που αφορούν στη δομή και στην οργάνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Η επεξεργασία των προτάσεων αυτών οδηγεί σε τροποποιήσεις του καταστατικού, τις οποίες μόνο μια νόμιμα συγκληθείσα Γενική Συνέλευση μπορεί να εγκρίνει.
Άρα, οι προτάσεις που θα περιλαμβάνονται στην έκθεση θα αναφέρονται σε ζητήματα του ποδοσφαίρου που πρέπει να τα αντιμετωπίσει η Γενική Συνέλευση της Ε.Π.Ο. Συνεπώς αφορούν στο καταστατικό και όχι στους κανονισμούς.
Γιατί αυτός ο διαχωρισμός; Επειδή στην ποδοσφαιρική λογική η Γενική Συνέλευση, το ανώτατο θεσμικό όργανο της Ομοσπονδίας είναι αρμόδιο για τις καταστατικές αλλαγές και η Εκτελεστική Επιτροπή ( δηλαδή το παλιό Δ.Σ.), που δεν είναι θεσμικό όργανο, αλλά εκτελεστικό έχει την ευθύνη των τροποποιήσεων των κανονισμών.
Στην επεξεργασία αυτών των προτάσεων από τα θεσμικά μέσα της Ε.Π.Ο. θα συνδράμουν και οι UEFA/FIFA, οι οποίες « θα αξιοποιήσουν το καταρτισμένο προσωπικό τους ή κάθε άλλο ανεξάρτητο ειδήμονα που κρίνεται απαραίτητος ώστε να ανταποκριθούν στα εν λόγω καθήκοντα».
Οι εντός της Ε.Π.Ο. διαδικασίες δηλαδή θα είναι σε κάθε στιγμή υπό την εποπτεία των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών ( δηλαδή της Νομικής Υπηρεσίας ή των Διευθύνσεων των εθνικών ομοσπονδιών), που θα παρακολουθούν και θα διευκολύνουν την επεξεργασία και την προσαρμογή.
Ταυτόχρονα, τις προτάσεις αυτές θα επεξεργάζεται και το Μαξίμου, ώστε να είναι συμβατές με το πολιτικό της πλαίσιο για τον αθλητισμό όπως το Μνημόνιο ρητώς αναφέρει «Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να ενσωματώσει, στο πλαίσιο της πολιτικής της για τον Αθλητισμό, τις προτάσεις UEFA/FIFA στην ελληνική έννομη τάξη».
Όταν, λοιπόν, ολοκληρωθεί η συμφωνημένη διαδικασία των προτάσεων, των αλλαγών και της νομοθέτησης, τότε, πάντα εντός «του πλαισίου της κυβέρνησης για τον αθλητισμό» θα ανοίξει ο δρόμος για να διεξαχθούν οι εκλογές, που δεν είναι δυνατόν να μην έχουν ενσωματώσει τις αλλαγές που θα έχουν εγκριθεί.
Είναι ποτέ δυνατόν να υποθέσει κανείς πως η κυβέρνηση μπήκε στη διαδικασία Μνημονίου με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές για να μείνουν τα πράγματα στην Ε.Π.Ο. όπως σήμερα είναι;
Αν κάτι ανάλογο εκτιμάει κάποιος πως συμβαίνει, τότε καλό είναι να ξυπνήσει γρήγορα και να προσαρμοστεί. Με την κυβέρνηση και ειδικά την κορυφή της ( τον στενό πυρήνα του Μαξίμου) να θεωρούν την Ε.Π.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, της εξυγίανσης και της ρεμούλας ως «το υπ’ αριθμόν ένα» πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου οι πιθανότητες να μείνουν οι εκλογικές διατάξεις ανεπηρέαστες είναι όσες και να βρεθεί αύριο το πρωί το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.
Ναι, είναι δύσκολο να αποδεχθεί αυτή η Ε.Π.Ο. ότι δεν κατάλαβε τι ακριβώς συνέβη πίσω από την πλάτη της και τι θα μεταφέρουν, ως « καλές διεθνείς πρακτικές», οι «συγκεκριμένες και προσαρμοσμένες προτάσσεις» από την UEFA και τη FIFA, αλλά δεν είναι και προς θάνατον.
Οι σημερινοί ηγέτες της διακρίθηκαν κυρίως ως σφουγγοκωλάριοι και παρακοιμώμενοι υπουργών, άρα δεν χρειάζεται να έχουμε και μεγάλες απαιτήσεις στην κατανόηση της σύνθετης ελληνικής γλώσσας.
Υ.Γ. Την αναγκαιότητα της νομοθετικής ρύθμισης, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης και νομοθέτησης των προτάσεων, για την μεταφορά των εκλογών κατά μήνα Ιούλιο τη ζήτησαν από την κυβέρνηση οι ίδιες οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές «π.Κ.» ( προ Κορωνοϊού).
Τώρα που η κυβέρνηση, μετά από τον ορυμαγδό σε ολόκληρο τον πλανήτη, έρχεται να τιμήσει τη συμφωνία με μια σχετική, αναγκαία από τις συνθήκες καθυστέρηση, από πού ακριβώς προκύπτει η κρατική παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο;