Δίωρη συνέντευξη παρωδία από τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο το βράδυ της Δευτέρας, η οποία ήταν ασορτί με την ώρα προβολής της....
Σε υπνωτικό πρώτης τάξεως – που θα ζήλευαν οι φαρμακοβιομηχανίες… – εξελίχτηκε η πολυαναμενόμενη συνέντευξη του Βαγγέλη Γραμμένου στο OPEN TV. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ «φιλοξενήθηκε» για δύο ώρες στην εκπομπή «Δίκη» του Κυριάκου Θωμαΐδη και κατάφερε να μην πει το παραμικρό…
Υπήρχε μία ατζέντα με δεκάδες θέματα που αφορούν τα κακώς κείμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η χρεωκοπία της ΕΠΟ και το αίτημα στην UEFA για δάνειο, τα σκάνδαλα της διαιτησίας, το βαρύ ζήτημα της πολυιδιοκτησίας με τη σχέση ΠΑΟΚ και Ξάνθης, οι καταγγελίες του Ολυμπιακού στις διεθνείς ομοσπονδίες, οι μισθοί των golden boys της ΕΠΟ κ.α. Και όμως, ο Βαγγέλης Γραμμένος, συνεπικουρούμενος από το πάνελ, κατάφερε να μην απαντήσει σε τίποτα και να διαφύγει με αοριστολογίες…
Στο μόνο που γίναμε σοφότεροι από τη συνέντευξη του προέδρου της ΕΠΟ, είναι ότι έχει στο βιογραφικό του και άλλο ένα πτυχίο, εκτός από του δικηγόρου: αυτού του διπλωμάτη. Επειδή μιλούσε δύο ώρες και δεν είπε τίποτα ουσιαστικό.
Ακόμα και η περίφημη αποκάλυψη του ότι στο τέλος της σεζόν θα αποχωρήσουν οι εκπρόσωποι της FIFA και της UEFA είναι ήδη γωνστό. Για όσους δεν το γνωρίζουν, πάντα μετά από Ολυμπιακούς Αγώνες, ακολουθούν εκλογές στις αθλητικές ομοσπονδίες και αλλάζει ο διοικητικός κύκλος. Άρα, τα στελέχη θα έφευγαν έτσι και αλλιώς…
Σε όλα τα υπόλοιπα, ο Γραμμένος έλεγε «θα δούμε» και ήξεις-αφίξεις…
Συγκεκριμένα ο Γραμμένος ανέφερε για την αποχώρηση των ξένων τοποτηρητών και την αντικατάσταση του Μέλο Περέιρα με Έλληνα αρχιδιαιτητή: «Η Επιτροπεία της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ δεν θα υπάρχει όταν θα φύγω από την ΕΠΟ. Θα σας πω αυτό που ειπώθηκε δημοσίως, ότι στο τέλος Ιουλίου οι διεθνείς ομοσπονδίες, έτσι όπως εκφράζονται από τους εκπροσώπους τους, θα έχουν αποχωρήσει. Λήγει και η σύμβαση του Περέϊρα, προφανώς και ο επόμενος αρχιδιαιτητής θα είναι Έλληνας εκτός και αν οι διεθνείς ομοσπονδίες επιλέξουν αλλιώς… Η πρόθεση η δική μας είναι να είναι Έλληνας».
Για το VAR, το κόστος του και την τοποθέτηση των γραμμών του οφσάιντ και στην εστία, ο Γραμμένος σχολίασε: «Δεν είχε προβλεφθεί από τη διακήρυξη, την οποία η ΕΠΟ από την αρχή δεν είχε λάβει γνώση. Την προκήρυξη την έκανε το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής, στη συνέχεια μπήκαμε στη συζήτηση αλλά είχε προχωρήσει το θέμα. Δεν υπήρχε πιστοποιημένη από τη ΦΙΦΑ γραμμή όταν έγινε προκήρυξη. Η πιστοποίηση έγινε τον Σεπτέμβριο του 2019 άρα μέχρι τότε δεν μπορούσε να γίνει χρήση. Δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη αν δεν πιστοποιηθεί από τη ΦΙΦΑ. Έχουμε προχωρήσει τις συζητήσεις με την εταιρεία, έχουμε την κοστολόγηση και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε επαφή με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, θα δώσουμε το κόστος για να δούμε με αν είναι εφικτό να μπει μέσα στην όλη διαδικασία. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα το πληρώσει και οι Έλληνες φορολογούμενοι Προφανώς το ποδόσφαιρο πρέπει να την πληρώσει. Είτε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είτε το υπουργείο εφόσον δεν μπορεί η ΕΠΟ.
Το VAR κοστίζει 5.000 ευρώ ανά αγώνα προ ΦΠΑ. Αυτό είναι το κόστος που επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο. Έχω ρωτήσει πόσο κοστίζει και αυτή είναι η απάντηση από την εταιρία. Η προκήρυξη έγινε από το ελληνικό δημόσιο. Δεν ήταν η γραμμή του οφσάιντ.
Το ποδόσφαιρο είναι καλύτερο με το var. Τις 3 πρώτες αγωνιστικές είχαν διορθωθεί 17 λάθη από το VAR. Το VAR λειτουργεί σωστά στην Ελλάδα. Όλο αυτό το εγχείρημα θα πρέπει να τύχει μιας επιείκειας γιατί ξεκίνησε έπειτα από τιτάνιες προσπάθειες. Δεν μπορούμε από την πρώτη ημέρα να τα βάλουμε με το VAR. Ναι, το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι καλύτερο με το VAR».
Για τα επεισόδια στον τελικό του Βόλου: «Μη ρωτάτε εμένα για τα γεγονότα του Βόλου. Εκλέχτηκα μετά από τον συγκεκριμένο τελικό. Όχι μομφή σε αυτή την ΕΠΟ για τον τελικό του Βόλου. Η θέση τούτης της διοίκησης ήταν, είναι και θα παραμένει ότι ο τελικός πρέπει να γίνεται με φιλάθλους. Μου είναι ακατάληπτο και ακατανόητο ότι η ΕΠΟ δεν μπορεί να διοργανώσει έναν τελικό Κυπέλλου Ελλάδας με κόσμο».
Για τα χειραγωγημένα παιχνίδια: «Τώρα πάει να γίνει ένα άλλο νομικό πλαίσιο με την Επιτροπή Καθοδήγησης. Όταν συνεδριάσει, θα συνεδριάσει όμως… Υπάρχει πειθαρχικό πλαίσιο που βασίζεται στην απόδειξη και όχι στην πιθανολόγηση. Γίνονται σεμινάρια από την ΕΠΟ απλά δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Εκθέσεις της Sportradar έρχονται. Ξέρετε ότι αυτές οι αναφορές πηγαίνουν και στους εισαγγελείς. Εκεί τι γίνεται. Υπάρχει ποινικό πλαίσιο; Γιατί δεν τιμωρούνται;».
Για την υποψηφιότητα του στις επόμενες εκλογές της ΕΠΟ: «Είναι πολύ πρώιμο να το συζητάμε. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα επιβάλει την άποψη μου, Υπάρχει μια παράταξη που με εξέλεξε επικεφαλής. Η ίδια δημοκρατική διαδικασία θα ακολουθηθεί και πάλι. Θα μας απασχολήσει στον κατάλληλο χρόνο, με τις κατάλληλες συνθήκες»
Για την ΟΔΠΕ: «Ας λειτουργήσει ως συνδικαλιστικό όργανο η ΟΔΠΕ. Ζητούμενα όμως όπως διαιτητές αξιολογήσεις, δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο της ΟΔΠΕ και των συνδέσμων».
Για τον χαρακτηρισμό του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη περί «κακής διοίκησης» της ΕΠΟ: «Πράγματι ο κ. Αυγενάκης χαρακτήρισε «κακή» τη διοίκηση της ΕΠΟ. Διαφωνώ κάθετα μαζί του. Θα έπρεπε να υπάρξει συζήτηση μαζί μου και να μου εξηγήσει γιατί είναι κακή. Πως πληροφορήθηκε ο υπουργός το οικονομικό πρόβλημα της ΕΠΟ είναι ένα ζητούμενο. Θα έπρεπε να με ρωτήσει για το οικονομικό πρόβλημα της ΕΠΟ. Δεν με ρώτησε ποτέ. Προφανώς και θα μιλήσουμε με τον κ. Αυγενάκη στη Νιόν. Η σχέση μου με τον υπουργό είναι καλή. Θέλω κάποια στιγμή να μου πει για το «κακή διοίκηση». Ο Ολυμπιακός μπορεί να λέει ότι θέλει, ο ΠΑΟΚ ότι θέλει, ο Παναθηναϊκός το ίδιο».
Για τα οικονομικά προβλήματα της Ομοσπονδίας: «Το χρέος της ΕΠΟ όταν αναλάβαμε διοίκηση ήταν 13 εκατομμύρια ευρώ και τώρα είναι 9. Μιλάμε για μείωση τεσσάρων εκατομμυρίων. Δεν παίρνω μισθό, ο νόμος προέβλεπε να παίρνω μισθό και ανεστάλη. Ξέρετε πόσο κόστισε η εγκατάσταση του VAR; 450.000 ευρώ. Ξέρετε πόσα πληρώσαμε για τους διαιτητές της Football League. Ξέρετε ότι η ΕΠΟ δεν είχε έσοδα από τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας; Όλα αυτά δημιούργησαν μια πρόσκαιρη ταμειακή δυσχέρεια».