Νέα παλινωδία της ΕΠΟ: To VAR δεν μπορεί να καλύψει 5 αγώνες σε μία ημέρα

Νέα παλινωδία της ΕΠΟ: To VAR δεν μπορεί να καλύψει 5 αγώνες σε μία ημέρα

To10.gr γράφει για τη νέα «επιτυχία» της ΕΠΟ, που έκανε σύμβαση με την εταιρεία του VAR, χωρίς πρόβλεψη για 5 αγώνες σε μία ημέρα. Το κατάλαβαν την τελευταία στιγμή και άλλαξαν ώρες σε δύο αγώνες!

Το ελληνικό κράτος πλήρωσε πάνω από 13.000.000 για το VAR. Το ελληνικό κράτος, που δεν είχε καμία υποχρέωση να το κάνει. Και ουσιαστικά παρατύπως έδωσε αυτά τα λεφτά. Αλλά αφού τα έδωσε τα ρημάδια, δεν θα ήταν καλό να πιάσουν τόπο; Καλό θα ήταν, αλλά δυστυχώς πρόκειται για μια νέα σκανδαλώδη και παταγώδη αποτυχία. Μια υπόθεση που «μπάζει» από παντού. Μια αγορά ενός συστήματος, που έγινε… λειψή και με την ΕΠΟ να έχει βάλει φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα της στον ευτελισμό ενός εργαλείου που θα έπρεπε να αποτελεί φάρο αξιοπιστίας για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αλλά αντ’ αυτού, εξελίσσεται σε έναν ακόμη λόγο το ποδόσφαιρό μας να βυθίζεται στην ανυποληψία και να βιώνει καταστάσεις πρωτοφανείς. Με επίκεντρο το VAR.

Μετά την αποκάλυψη ότι στη σύμβαση που ετοίμασε η ΕΠΟ (σ.σ. αλήθεια, θα μας πει κανείς ποιος την έκανε και τι ακριβώς είχε στο μυαλό του εκείνη την ώρα;) με την ανάδοχο εταιρεία για την αγορά του VAR, δεν προβλεπόταν γραμμή για το οφσάιντ, τώρα ήρθε ακόμη μία απίθανη ιστορία να μπει δίπλα στο ελληνικό Video Assistant Referee. Μια ιστορία που έγινε γνωστή από… σπόντα, αλλά και επειδή το πρόγραμμα της 7ης αγωνιστικής περιλαμβάνει 5 παιχνίδια την Κυριακή και όχι 4, όπως συνέβαινε έως τώρα.

Όλα ξεκίνησαν από την παρακάτω ανακοίνωση της Super League: «Ανακοινώνεται ότι για λόγους προγραμματισμού και διευκόλυνσης των εμπλεκομένων όσον αφορά στα θέματα VAR, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Super League, οι κάτωθι αγώνες αλλάζουν ώρα και θα διεξαχθούν ως εξής:
* Ο αγώνας ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ – ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ θα διεξαχθεί την Κυριακή 20.10.2019 στις 16:45 (αντί για 17:15).
* Ο αγώνας ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  θα διεξαχθεί την Κυριακή 20.10.2019 στις 20:00 (αντί για 19:30)».

Όπως ήταν λογικό, κάποιοι αναρωτήθηκαν για ποιον λόγο γίνονται αυτές οι δύο αλλαγές. Τι πρόβλημα μπορεί να είχε το VAR να καλύψει και τα πέντε παιχνίδια; Ρωτήσαμε, λοιπόν, να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Και ακόμη ένα… διαμάντι της ΕΠΟ αποκαλύφθηκε λαμπερό μπροστά μας.

Η σύμβαση που έχει υπογράψει η ΕΠΟ με την εταιρεία που έχει τη διαχείριση του VAR, έγινε με βάσει το περσινό μοντέλο διεξαγωγής των αγώνων: 3 ματς το Σάββατο, 4 την Κυριακή και 1 τη Δευτέρα. Για αυτή την αγωνιστική, ωστόσο, έχουν προγραμματιστεί 5 παιχνίδια, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί ότι το VAR δεν μπορεί να υποστηρίξει πέντε αγώνες σε μία ημέρα!

Και αυτό διότι όλα δείχνουν ότι το match center του VAR, όπου βρίσκονται οι διαιτητές και οι τεχνικοί που χειρίζονται το σύστημα, δεν μπορεί να υποστηρίξει σηκώνει 5ο αγώνα σε μία ημέρα! Όταν, λοιπόν, οι εμπλεκόμενοι κατάλαβαν ότι δεν γινόταν να καλύψουν τα 5 ματς της Κυριακής, έτρεχαν να βρουν τρόπο να αλλάξουν τουλάχιστον την ώρα διεξαγωγής του πρώτου και του τελευταίου αγώνα της ημέρας!

Μάλιστα, για το δεύτερο παιχνίδι που άλλαξε, αυτό του Ατρόμητου με τον Παναθηναϊκό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αρχικό αίτημα της εταιρείας που διαχειρίζεται το VAR, ήταν να διεξαχθεί το παιχνίδι στις 22:00 το βράδυ, για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά το σύστημα!

Γιατί έγιναν όλα αυτά; Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Αλλά, όπως προκύπτει, σαφής απάντηση δεν έχει δοθεί ούτε στους ανθρώπους της Λίγκας, ούτε σε αυτούς των ομάδων, που ρώτησαν να μάθουν για ποιον λόγο άλλαξε ο προγραμματισμός τους. Το πρώτο σενάριο αναφέρει ότι δεν προλαβαίνει ο χειριστής (τεχνικός) να αλλάξει δωμάτιο. Το δεύτερο, ότι δεν υπάρχει επιπλέον δωμάτιο στο match center για να καλύψει πέντε παιχνίδια και πάνω.

Βεβαίως, το θέμα είναι πολύ πιο βαθύ. Καθώς εάν τώρα δεν μπορούν να υποστηριχθούν 5 παιχνίδια σε διαφορετικές ώρες, πώς θα υποστηρίξει το VAR 7 παιχνίδια που θα διεξάγονται την ίδια ώρα και την ίδια ημέρα; Κάτι που είναι προγραμματισμένο να συμβεί στις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος; Θα βρεθεί λύση ή θα γίνει πάλι κάποια «πατέντα», για να καλυφθεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα;

Το θέμα, βεβαίως, δεν είναι η εταιρεία. Αλλά η ΕΠΟ. Και η οργάνωση ενός συστήματος που αποτελεί σπουδαίο εργαλείο για το ποδόσφαιρο, εφόσον λειτουργεί σωστά. Στην Ελλάδα, όμως, αποτελεί περισσότερο πρόβλημα, παρά λύση. Εκθέτοντας για ακόμη μία φορά όλους αυτούς που ενεπλάκησαν. Και επιβεβαιώνοντας ότι δεν κάνουν για τίποτα. Ούτε για να… αντιγράψουν μια έτοιμη σύμβαση και να τη μεταφράσουν στα ελληνικά. Μια σύμβαση που θα περιλάμβανε τα βασικά τουλάχιστον: Γραμμή οφσάιντ, κάλυψη όλων των αγώνων ασχέτως ώρας διεξαγωγής, επάρκεια προσωπικού…

Αλλά όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα για μια ομοσπονδία που φωνάζει, κραυγάζει την ανικανότητά της να δώσει λύσεις ακόμη και στα πιο απλά θέματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ