Ανίκανοι και επικίνδυνοι παραγοντίσκοι της ΕΠΟ οδηγούν το ελληνικό ποδόσφαιρο στα βράχια με τις εμμονές τους. Τα 5 «πρέπει» της Σαμούρα και η κολοκυθιά της «Εξυγίανσης».
Ανίκανοι και επικίνδυνοι θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν είναι βέβαια ούτε η πρώτη ούτε κι η τελευταία φορά, ωστόσο τα παιδιά της ΕΠΟ, της «εξυγίανσης», τα «δικά μας» παιδιά όπως τα… βάφτισε ο Ιβάν Σαββίδης, έχουν φέρει σε τέλμα το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Πέρυσι η γενική γραμματέας της FIFA Φατμά Σαμούρα μετά τα όσα απίστευτα και πρωτοφανή είχαν συμβεί στη χώρα της… εξυγίανσης και της φαιδράς πορτοκαλέας, είχε στείλει επιστολή στην ΕΠΟ μέσω της οποίας εξηγούσε στους φωστήρες που διοικούν το ελληνικό ποδόσφαιρο ότι αν δεν αλλάξουν ρότα σε κάποιους βασικούς άξονες, τότε θα πρέπει να ετοιμαστούν να αναλάβουν και τις ευθύνες τους για το επερχόμενο GREXIT.
Για την ιστορία θυμίζουμε ότι η κυρία Σαμούρα στην επιστολή της είχε προαναγγείλει την παράταση παραμονής του επιτρόπου στο ελληνικό ποδόσφαιρο Χέρμπερτ Χούμπελ καθώς και την άφιξη ενός ανεξάρτητου ειδικού που θα επιβλέψει το αν θα εφαρμοστούν τα απαιτούμενα μέτρα, ρόλο που ανέλαβε ο Πετρ Φούσεκ. Παράλληλα στην ίδια επιστολή η γραμματέας της FIFA είχε προαναγγείλει την άφιξη ξένων διαιτητών στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μέτρο που εν μέρει εφαρμόστηκε στα ντέρμπι, καθώς στα υπόλοιπα παιχνίδια απολαύσαμε τα σύγχρονα θαύματα της «εξυγίανσης» και των επιλεκτικά «τυφλών» Ελλήνων διαιτητών.
Για ποιον λόγο όμως, ήρθε ξανά στην επικαιρότητα η πιθανότητα ενός GREXIT; Για ποιον λόγο ο επίτροπος που επέβαλλαν FIFA και UEFA Χέρμπερτ Χούμπελ ανέφερε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ ότι “είστε κοντά στο Grexit”;
Ο αυστριακός παράγοντας απλώς θύμισε στα μέλη της ΕΠΟ τα σημεία της περυσινής επιστολής της FIFA, σημεία για τα οποία η διοίκηση της ελληνικής ομοσπονδίας δεν έκανε απολύτως τίποτα. Για την ακρίβεια, άφησε τα πάντα στην τύχη τους.
ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ
Τα υπόλοιπα ζητούμενα της επιστολής της κυρίας Σαμούρα που έμειναν στο συρτάρι και στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, είναι τα εξής:
1) Γρήγορες δικαστικές αποφάσεις
Ζητήθηκε να παίρνονται αποφάσεις από τα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ εντός πέντε ημερών από τα πρωτοβάθμια όργανο και εντός επτά ημερών από την επιτροπή εφέσεων. Απλά θυμηθείτε πόσους μήνες ήταν στα δικαστήρια Ολυμπιακός και ΑΕΚ για την υπόθεση Χριστοδουλόπουλου και θα καταλάβετε την απήχηση που είχε το συγκεκριμένο αίτημα της FIFA.
2) Επιτροπή δεοντολογίας που να δουλεύει
Το επόμενο σημείο στην περυσινή επιστολή της κυρίας Σαμούρα προς την ΕΠΟ αφορούσε την επιτροπή δεοντολογίας, από την οποία ζητήθηκε να ενεργεί αυστηρά. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε επιτροπή δεοντολογίας που μας δουλεύει… Μόνο το όνομα Βασίλης Γκαγκάτσης αρκεί για να καταλάβει κανείς το πόσο καλά λειτουργεί η συγκεκριμένη επιτροπή, η οποία εξακολουθεί να αγνοεί την ποινή πενταετούς φυλάκισης που έχει επιβληθεί στον διευθύνοντα σύμβουλο της Σούπερ Λίγκας.
3) Πλαίσιο για τα στημένα ματς
Ακολούθως η FIFA σημείωσε το θέμα των στημένων αγώνων στη Β’ Εθνική κατηγορία, όπου επίσης η ΕΠΟ δεν έχει πράξει τίποτα απολύτως μιας και οι εκθέσεις για τα ύποπτα χειραγώγησης ματς χάνονται στα συρτάρια και ενίοτε κάποια εξ αυτών βρίσκουν τον δρόμο προς τις δικαστικές αίθουσες μετά από δύο χρόνια και ενώ οι εμπλεκόμενες ομάδες μπορεί να έχουν αλλάξει κατηγορία, πρόεδρο, διοίκηση κλπ (περίπτωση του αγώνα ΟΦΗ – Αιγινιακός).
Κάπου εδώ να σημειώσουμε ότι ΕΠΟ και υφυπουργός Αθλητισμού που τελικά συμφώνησαν στην αναδιάρθρωση και τη σύσταση της Σούπερ Λίγκας 2, φέρονται να έχουν συμφωνήσει να δώσουν τη διαχείριση της νέας αυτής λίγκας στη Φούτμπολ Λιγκ. Προφανώς επειδή υπάρχει το… know how, δίνουν τη διαχείριση της νέας κατηγορίας σε ανθρώπους της πιάτσας.
4) Πάταξη της βίας
Επίσης η κυρία Σαμούρα στην επιστολή της τον Μάιο του 2018 είχε σημειώσει το θέμα της βίας, καθώς είχαν προηγηθεί οι δύο αιματηροί τελικοί μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στον Βόλο και στο ΟΑΚΑ, καθώς και τα έκτροπα της Τούμπας στα περυσινά ντέρμπι του ΠΑΟΚ με Ολυμπιακό και ΑΕΚ που οδήγησαν μεταξύ άλλων και στη διακοπή του πρωταθλήματος. Στην επιστολή αναφερόταν μεταξύ άλλων στο συγκεκριμένο σημείο αναφορικά με τη βία: «Εν όψει τούτου, θα συσταθεί ομάδα εργασίας μεταξύ της ΕΠΟ και των οικείων τοπικών αρχών στην οποία θα συμμετέχουν επίσης ειδικοί από τη FIFA και την UEFA προκειμένου να εκπονηθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη δημόσια ασφάλεια κατά τους αγώνες ποδοσφαίρου. Αυτό το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να υιοθετηθεί μέχρι την 28 Δεκεμβρίου 2018».
Δε νομίζω ότι χρειάζεται να αναφέρουμε τίποτα περισσότερο επ’ αυτού, πέρα από το γεγονός ότι η ΕΠΟ τρέμει στην ιδέα να διοργανώσει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά έναν τελικό ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Να μη συζητήσουμε για τις φωτοβολίδες που έχουν πέσει εφέτος σε κερκίδες με γυναικόπαιδα, στις αστείες απαγορεύσεις μετακίνησης, στις πόλεις που διαλύονται στο πέρασμα των χούλιγκαν, στην επέλαση των ναζιστών στα ματς της εθνικής ομάδας, στον πόλεμο μεταξύ των συμμοριών της εξέδρας που μαίνεται σε όλη τη χώρα και σε τόσα άλλα…
5) Επικοινωνία με στόχο τη διαφάνεια
Τελευταίο θέμα που είχε θίξει η FIFA πέρυσι, ήταν αυτό της επικοινωνίας, καθώς η διεθνής συνομοσπονδία δεν είχε πειστεί ότι η ΕΠΟ λειτουργούσε με διαφάνεια. Κάπου εδώ να σημειώσουμε ότι ακόμη δε γνωρίζουμε πόσες προσλήψεις έγιναν στην εποχή της «εξυγίανσης» μολονότι ο πρόεδρος της ΕΠΟ είχε υποσχεθεί στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου να δώσει αναλυτικές πληροφορίες επί του θέματος. Αυτό είναι και το πλέον «λαϊκίστικο» θέμα διαφάνειας, ωστόσο παραμένει ενδεικτικό του συνωμοτικού τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το παρεάκι των χαλίφηδων βορρά και νότου που έχουν μοιράσει τα… πόστα στην ομοσπονδία.
Τι έγινε από τα παραπάνω σημεία στον χρόνο που μας πέρασε; Τίποτα. Επομένως καλό θα είναι να διαβάσουμε και την προειδοποίηση της FIFA με την οποία κατέληγε η περυσινή επιστολή: «Σε περίπτωση που η ΕΠΟ δεν υλοποιήσει τις ενέργειες μέχρι τις υποδεικνυόμενες καταληκτικές ημερομηνίες, μπορεί να αποφασιστεί ότι η ΕΠΟ παραβιάζει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 1 εδάφιο α) του Καταστατικού της FIFA. Κατά συνέπεια, η Ομάδα Εργασίας, μέσω της Επιτροπής Ομοσπονδιών Μελών της FIFA, θα παραπέμψει την υπόθεση στο Συμβούλιο της FIFA για τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων σε συμμόρφωση με το Καταστατικό της FIFA, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής ιδιότητας μέλους της ΕΠΟ».