Τους έπαιξαν… μονότερμα για την κάρτα υγείας

Τους έπαιξαν… μονότερμα για την κάρτα υγείας

Διαβάστε μόνο από To10.gr όσα ειπώθηκαν στην εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης και την απολογία του Αριστειδη Σταθόπουλου και των τριών στελεχών της εταιρίας Opentec - Pc Systems.

Ασφυκτικό πρέσινγκ δέχθηκαν την Πέμπτη (27/9) ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΠΟ Αριστείδης Σταθόπουλος και τα τρία στελέχη της εταιρίας Opentec – Pc Systems, Παντελής Κύρκας, Κωνσταντίνος Θεοδοσίου, Ιωσήφ Αβραμίδης, όλοι τους κατηγορούμενοι  μαζί με άλλους 26 για την υπόθεση της «κάρτας υγείας».

Πρόκειται για το σκάνδαλο που την περίοδο 2005-2013 ζημίωσε τόσο την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία όσο και το ελληνικό Δημόσιο κατά σχεδόν 30 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Στέλιος Κακαβιάς και ο εισαγγελέας έδρας Χαράλαμπος Τζώνης έπαιξαν μονότερμα τους τέσσερις κατηγορούμενους επί 5.5 ώρες, με ερωτήσεις καίριες στις οποίες επέμειναν μάλιστα, όπως:

– Γιατί η εταιρία δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει αν η ΕΠΟ έχει πάρει άδεια για να στεγάσει τα μηχανήματα;

– Γιατί δεν ζήτησαν εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις από την ΕΠΟ;

– Γιατί ενώ υπήρχαν καθυστερήσεις έδωσαν παράταση στη σύμβαση;

Η συνέχεια στις 18 Οκτωβρίου

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέχεια της δίκης στις 18 Οκτωβρίου όταν θα απολογηθούν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι της εταιρίας.

Μεταξύ αυτών είναι και ο Αριστείδης Σταυρόπουλος που κάνει πλέον… τουρ με τη σφραγίδα της ΕΠΟ και της UEFA ως παρατηρητής διεθνών αγώνων, μολονότι ελάχιστη σχέση έχει ο ίδιος με το ποδόσφαιρο. Έχει όμως, φιλικές σχέσεις με το άλλοτε μέλος της ΕΠΟ που ακολουθεί πια διεθνή καριέρα και παραμένει εκτός κάδρου και με τους πρώην προέδρους της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο και Βασίλη Γκαγκάτση. Ο τελευταίος μάλιστα,. ήταν πρώτο κάθισμα… πίστα στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Δεν έπεισαν με τις απαντήσεις τους

Και τα τρία στελέχη της εταιρίας υποστήριξαν ότι δεν τους ενδιέφερε αν η ΕΠΟ είχε πάρει άδεια αφού αυτοί είχαν πληροφορική εταιρία και ήταν ευθύνη της Ομοσπονδίας οι άδειες.

Ακόμη, πως ενημερώθηκαν ότι η Ομοσπονδία δεν είχε εξασφαλίσει αδειοδότηση μόλις κλήθηκαν σε απολογία. Απαντήσεις που δεν έδειξαν να πείθουν το δικαστήριο αφού χωρίς άδειες, δεν μπορούσε να λειτουργήσει το σύστημα.

Για τις καθυστερήσεις από την Ομοσπονδία υποστήριξαν ότι η απάντηση που είχαν πάρει ήταν ότι οι Ενώσεις έψαχναν να βρουν χώρο για να στεγαστούν τα μηχανήματα ενώ για την παράταση που δόθηκε στην σύμβαση υποστήριξαν ότι κάποια στιγμή, πήραν τη διαβεβαίωση από την ΕΠΟ ότι «τώρα η κάρτα υγείας θα τρέξει…»

Όταν δε, ο Αριστείδης Σταθόπουλος έκανε μνεία στο Euro 2004 υποστηρίζοντας ότι η ΕΠΟ ήθελε να αφήσει έναν θεσμό – προσφορά στο ποδόσφαιρο και τις επόμενες γενιές, προκάλεσε την αντίδραση του Εισαγγελέα έδρας Χαράλαμπου Τζώνη που του απάντησε λέγοντας… «Κι επειδή πήραμε το Euro έπρεπε να κάνουμε σύμβαση 30 εκατομμυρίων ευρώ;» ενώ σε άλλο σημείο, ο κ. Τζώνης εύστοχα, σχολίασε… «Το σύστημα δεν λειτουργούσε, τα λεφτά έπεφταν όμως…»

Βρήκαν «συμπαίκτη» τον Βασιλειάδη

Τόσο ο Αριστείδης Σταθόπουλος αλλά και τα στελέχη των εταιριών δεν άφησαν να πάει χαμένη η πρόσφατη ανακοίνωση από την Πολιτεία, της πρόθεσης της να λειτουργήσει τελικά, την «κάρτα υγείας».

«Επιτέλους η Πολιτεία ακόμη και τώρα κατάλαβε ότι το σύστημα μπορεί να προχωρήσει και να σώσει ζωές…» τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΠΟ και συμπλήρωσε στο ίδιο μήκος. «Στις 20/9 συζητήθηκε στη Βουλή το θέμα της κάρτας υγείας. Επιβεβαιώνει ότι όντως έγινε προσπάθεια και ξεκίνησε κάτι. Έστω και αργά η Πολιτεία υιοθέτησε τη στάση της ΕΠΟ και αυτό εμένα με καλύπτει. Με αυτό που άκουσα αισθάνομαι ευχάριστα. Έστω και τώρα, με κατηγορούμενη την ΕΠΟ, έρχεται ο υπουργός και λέει να χρησιμοποιήσουμε την κάρτα υγείας».

Σταθόπουλος: «Δεν υπήρχε δόλος…»

Ο Αριστείδης Σταθόπουλος στη δίωρη απολογία του, παραδέχθηκε ουκ ολίγες φορές ότι μπορεί να έγιναν λάθη αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπήρχε δόλος από την πλευρά της ΕΠΟ και υπεραμύνθηκε της «κάρτας υγείας» λέγοντας:

«Δεν πίστευα ότι θα έρθω στα έδρανα για να απολογηθώ. Είναι η πρώτη μου φορά. Προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε ένα μοναδικό σύστημα στην Ευρώπη. Αν κάποιος υπουργός το νομιμοποιούσε θα είχαμε σώσει ζωές και θα το αντέγραφαν σε όλη την Ευρώπη. Όταν ξεκινάς ένα τέτοιο όραμα θα γίνουν και λάθη. Δεν υπήρχε σκοπιμότητα όμως, δεν υπήρχε δόλος. Η όποια προσπάθεια έγινε για να σωθούν ζωές. Σφάλματα, ναι, υπήρξαν…».

Χαρακτήρισε μάλιστα, την «κάρτα υγείας» ως «μεγαλόπνοο» σχέδιο. «Η ΕΠΟ επιζητούσε διακαώς την καλή σχέση με την πολιτεία. Την ενδιέφερε όμως, να λειτουργήσει σωστά το σύστημα και όχι η πατρότητα. Μπορεί να έγιναν λάθη, ουδείς αναμάρτητος ή αλάθητος» είπε και συνέχισε. «Ήταν κάτι μεγαλόπνοο για τον τόπο μας και επιβεβαιώνεται σήμερα. Σαν σύστημα πέτυχε, δεν πέτυχε λειτουργικά. Η ΕΠΟ πίστευε και πιστεύει ότι έγιναν προσπάθειες αλλά δεν τελεσφόρησαν».

Στο τέλος, αν και κατηγορούμενος, ο Αριστείδης Σταθόπουλος, δήλωσε ικανοποιημένος με αφορμή την εξαγγελία του υφυπουργού Αθλητισμού!

«Η προσπάθεια καταβλήθηκε για να δουλέψουμε με το μανδύα της νομιμότητας. Λάθη μπορεί να έγιναν, σκοπιμότητα όχι. Είχα πει ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε τη σύμβαση αν δεν πάρουμε την άδεια. Πίστευα ότι με την στάση μου ίσως έπρεπε να πάρω εύφημο μνεία. Φαίνεται ότι η προσπάθεια της ΕΠΟ παίρνει σάρκα και οστά. Φεύγω ικανοποιημένος ότι έβαλα ένα λιθαράκι» δήλωσε.

Η εμμονή του πάντως, να παραδέχεται ότι έγιναν λάθη σχολιάστηκε αρνητικά από δικηγόρους άλλων κατηγορουμένων.

Κύρκας: «Και λίγα πήραμε. Είμαι εδώ για πολιτικούς λόγους…»

Τον χορό των απολογιών από τις εταιρίες Opentec και Pc Systems άνοιξε ο

Παντελής Κύρκας που υπεραμύνθηκε και αυτός των ενεργειών της εταιρίας αλλά άδειασε τον Αριστείδη Σταθόπουλο, σημειώνοντας ότι το σύστημα λειτούργησε σωστά από την πλευρά της εταιρίας και η ΕΠΟ φέρει την ευθύνη για ότι (δεν) έγινε.

«Δεν έχω καταλάβει γιατί κατηγορούμαι και με πιο αποδεικτικό στοιχείο. Οι ανακρίβειες που άκουσα με αφήνουν άφωνο. Ορθώς πληρωθήκαμε και λίγα πήραμε. Από πού προκύπτει ότι το σύστημα δεν λειτούργησε. Είμαστε εδώ για λόγους πολιτικούς. Δεν ήθελε η Πολιτεία κάποιους να είναι υποψήφιοι στις εκλογές της ΕΠΟ» σημείωσε.

Και αναρωτήθηκε. «Που ήταν το πλημμέλημα μου στην υλοποίηση της σύμβασης. Πουθενά. Αν υπήρχε η παραμικρή υποψία ότι η ΕΠΟ δεν θα μπορούσε να το φέρει σε πέρας, δεν θα το κάναμε. Η Πολιτεία αντί να το επικροτήσει φέρθηκε με τον απαράδεκτο τρόπο που φέρθηκε».

Θεοδοσίου: «Ανυπόστατες κατηγορίες…»

«Ανυπόστατες» χαρακτήρισε τις κατηγορίες, ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Opentec Κωνσταντίνος Θεοδοσίου.

«Κατηγορούμαι γιατί έκανα τη δουλειά μου. Οι κατηγορίες δεν στέκουν, είναι παντελώς ανυπόστατες και άδικα τα αδικήματα που μου αποδίδονται. Κατηγορούμαστε για κάτι που θα έπρεπε να είμαστε κάτω και να μας χειροκροτάνε.  Πήραμε αυτά που έπρεπε σύμφωνα με την σύμβαση. Ποτέ δεν πήρα χρήματα από την ΕΠΟ που δεν έπρεπε να πάρω (σ.σ. ως εταιρία εννοεί)» είπε μεταξύ άλλων.

Επίσης, σημείωσε ότι το λογισμικό του συστήματος ήταν έτοιμο να λειτουργήσει στην ΕΠΟ, ότι είχε «τρέξει» με επιτυχία σε διάφορα νησιά και είχε αγοραστεί από το Ισραήλ το 2001 αντί 1.2 εκατ. ευρώ.

Αβραμίδης: «Δεν τέθηκε ποτέ θέμα αδειών»

Τέλος, ο Ιωσήφ Αβραμίδης, ανέφερε ότι παρόμοιο πρόβλημα με την αδειοδότηση αντιμετώπισε και η Κυπριακή Ομοσπονδία και η «κάρτα υγείας» εκεί δεν ξεκίνησε καν.

Στη συνέχεια, προέκυψε η ΕΠΟ.

Πρόεδρος και Εισαγγελέας έδρας επέμειναν πάλι γιατί δεν ρώτησε την Ομοσπονδία αν είχε άδεια. «Αν ήξερα ότι θα υπήρχαν θέματα αδειοδότησης δεν θα έμπαινα. Δεν τέθηκε ποτέ θέμα αδειών. Αρνούμαι κατηγορηματικά τις κατηγορίες και θεωρώ ότι άδικα βρίσκομαι εδώ» ήταν η απάντηση που πήραν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ