Οκτώ ώρες διήρκεσε η διαδικασία εκδίκασης της έφεσης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατά της πρωτόδικης ποινής που επιβλήθηκε στον δικέφαλο για τα όσα συνέβησαν στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Δεν προέκυψε απόφαση, καθώς οι δύο ομάδες κλήθηκαν να καταθέσουν υπομνήματα ως το μεσημέρι της Δευτέρας.
Μετά από μια «Μαραθώνια» διαδικασία που διήρκεσε περίπου οκτώ ώρες και με προεδρεύοντα τον Δημήτρη Σκουτέρη, ολοκληρώθηκε (λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα) η εκδίκαση της έφεσης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατά της Πρωτόδικης ποινής για τα όσα συνέβησαν στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.
Απόφαση δεν προέκυψε, καθώς οι δύο ομάδες έλαβαν προθεσμία προκειμένου να καταθέσουν υπομνήματα μέχρι τη Δευτέρα στις 14:00.
Δείτε εδώ την εξέλιξη της εκδίκασης όπως τη μετέφερε to10.gr
Για μία ακόμη φορά τα επιχειρήματα του νομικού επιτελείου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ήταν εξωφρενικά, καθώς οι δικηγόροι του προσπάθησαν να κάνουν το… άσπρο μαύρο, όσον αφορά την εισβολή του ένοπλου Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο.
Οι νομικοί του δικεφάλου χαρακτήρισαν κουρελόχαρτο το φ.α., ζήτησαν την κλήση του διαιτητή Γιώργου Κομίνη για να καταθέσει, ενώ κατέθεσαν στο δικαστήριο βίντεο από τα αποδυτήρια της Τούμπας, ώστε να αποδειχθεί ότι δεν υπήρξε τρομοκρατία.
Οσον αφορά το βίντεο, ο δικαστής Σκουτέρης είπε ότι τα μέλη της επιτροπής θα το δουν σε σύσκεψη που θα κάνουν μεταξύ τους, και στη συνέχεια θα αποφασίσουν αν θα το λάβουν υπόψιν τους στην απόφαση που θα εκδώσουν.
Αρχικά η επιτροπή διέκοψε για 1 ώρα και 44 λεπτά, για να αποφασίσει σχετικά με το αίτημα της ΠΑΕ ΑΕΚ για εξαίρεση του Σκουτέρη. Το αίτημα απορρίφθηκε ομόφωνα και μετά από νέα διακοπή 36 λεπτών προκειμένου να καθαρογραφτεί η απόφαση, είχαμε την έναρξη της κυρίως διαδικασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια στιγμή κι ενώ πλησιάζαμε μεσάνυχτα, ο Σκουτέρης έκανε και χιούμορ, λέγοντας την ατάκα «…Πάλι ελεγχόμενος θα είμαι γιατί δικάζω τέτοια ώρα».
Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν στην πολύωρη διαδικασία:
Πρώτα η επιτροπή ασχολήθηκε με την υπόθεση για τον ΠΑΣ Γιάννινα.
Σκουτέρης: Το τελευταίο διάστημα έχει ακουστεί μια σωρεία χαρακτηρισμών για μένα. Εμπιστεύεστε την κρίση μου;Ρωτάει ο πρόεδρος της Εφέσεων τον Λάμπρο Μπίρδα.
“Είναι αυτονόητο κύριε πρόεδρε…”
«Ήρθαμε να βάλουμε μία τάξη εδώ, δεν είμαστε φίλοι, ούτε είμαι φίλαθλος. Προσωπικά ήρθα εδώ να κάνω τη δουλειά μου που με όρισε η υπηρεσία μου» συνεχίζει ο Δημήτρης Σκουτέρης.
«Δώσαμε μάχη για τους τακτικούς δικαστές. Είναι αδύνατον να αμφισβητηθεί ο θεσμός» απαντάει ο Λάμπρος Μπίρδας, δικηγόρος του ΠΑΟΚ. «Ήταν και η ΑΕΚ κοντά μας…».
«Ήθελα να το ρωτήσω. Το ίδιο έκανα και στη δουλειά μου, ότι δήθεν ελέγχομαι πειθαρχικά. Δεν ελέγχομαι, πάμε παρακάτω….» προσθέτει ο Δημήτρης Σκουτέρης.
Ο δικηγόρος του ΠΑΟΚ αναφέρεται στην τιμωρία για τον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα όπου σκανδαλωδώς ο «δικέφαλος» είχε τιμωρηθεί μόνο με πρόστιμο παρά τα επεισόδια που είχαν γίνει από τους οπαδούς του. Ο ΠΑΟΚ ζήτησε την απαλλαγή του.
Κατόπιν εκδικάστηκε η υπόθεση του αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης όπου ο έφορος κ. Μελετλίδης είχε τιμωρηθεί με απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για 45 ημέρες. Είχε απευθυνθεί προς τους διαιτητές λέγοντας τους πούστ…δες σύμφωνα με τις εκθέσεις.
«Αρνείται ότι τα είπε αυτά» σημείωσε ο Λάμπρος Μπίρδας.
«Δεν απηύθυνε τη συγκεκριμένη λέξη προς τους διαιτητές. Η ποινή είναι αυστηρή. Έχει συμμετάσχει σε 150 αγώνες και ουδέποτε του έχει επιβληθεί ποινή» πρόσθεσε ο Λάμπρος Μπίρδας.
Ζητάει να του επιβληθεί η μικρότερη δυνατή ποινή. Το πολύ δηλαδή 30 ημέρες απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους.
Ο Δημήτρης Σκουτέρης αναφέρθηκε στο αίτημα της ΑΕΚ για εξαίρεση του από την έφεση του ΠΑΟΚ.
«Αυτό χαρακτηρίστηκε ως αίτηση εξαίρεσης. Υποβάλλεται στα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ με συγκεκριμένο τρόπο. Με δήλωση κατά την έναρξη διαδικασίας και όχι με άλλον τρόπο. Το έγγραφο αυτό είναι μία αίτηση απαράδεκτη».
«Θα ξεκινήσουμε την έφεση και θα ερωτηθεί η ΑΕΚ αν υποβάλει αυτό το αίτημα κατά την έναρξη της διαδικασίας».
«Αν δεν σας εμπιστεύονται, θα δικάσετε;» ρωτάει η Ελευθερία Ρίζου.
«Ερωτώ, αν ο εκπρόσωπος του δεν…»
«Θα του ζητούσα να μου υποβάλλει εγγράφως τους λόγους» διακόπτει ο Δημήτρης Σκουτέρης.
«Δείξατε τέτοια υπερευαισθησία, δεν έχω ακούσει ποτέ δικαστή να ρωτάει πριν την έναρξη της διαδικασίας….» συνεχίζει η Ελευθερία Ρίζου…
«Όταν αναφέρεται το όνομα μου στο πανελλήνιο, έχω κάθε δικαίωμα» απαντάει ο Δημήτρης Σκουτέρης.
Το λόγο πήρε έπειτα ο Μηνάς Λυσσάνδρου: «Αν πράγματι ήταν αυτός ο σκοπός σας και δεν είναι κίνητρα εντυπωσιασμού, η αίτηση έπρεπε να μπει στο πινάκιο και να απορριφθεί. Εγώ, προσωπικά έχω επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίσατε. Την κρίνατε χωρίς να μπει στο πινάκιο….» σημειώνει ο Μ. Λυσσάνδρου.
Σκουτέρης: «Δεν έχω την ευθύνη σύνταξης του πινακίου. Αν αυτό τον ισχυρισμό, θέλετε να τον επαναφέρετε…»
Λυσσάνδρου: “Αρκούσε αυτό…”
Σκουτέρης: “Θέλετε το περιεχόμενο της αίτησης να συμπεριληφθεί στα πρακτικά;”
Λυσσάνδρου: “Αυτό θα το απαντήσει η κυρία Ρίζου σε λίγο”.
Λυσσάνδρου: “Ξέρουμε και οι δύο τι λέμε. Καλό είναι να ασκούμε δικαιώματα μας χωρίς συναίσθημα και εσείς να δικάζετε χωρίς συναίσθημα. Μου δώσατε το δικαίωμα με λύπη, ότι θα δικάσετε με συναίσθημα…”.
Ρίζου: Είναι αίτηση εξαίρεσης στην οποία θα έπρεπε να μην μετέχετε στη λήψη της απόφασης.
Σκουτέρης: Μα δεν θα είμαι στη λήψη της απόφασης.
Ρίζου: “Η ΠΑΕ ΑΕΚ εκφράζει ότι δεν έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη που θα έπρεπε να έχει σε μία τέτοια δίκη.
Ο δικαστής δεν θα πρέπει να σκιάζετε με καμία υπόνοια και πρέπει να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη. Η ΠΑΕ ΑΕΚ λυπάται αλλά δεν έχει εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο σας”.
Η διακοπή ξεπέρασε τις δύο ώρες
Στη συνέχεια ακολούθησε η διακοπή που αναφέρουμε στην αρχή του κειμένου για πάνω από δύο ώρες μαζί, με το χρόνο που χρειάστηκε προκειμένου η απόφαση να καθαρογραφτεί. Ετσι περίπου στις 21:30 η κυρίως διαδικασία ξεκίνησε επιτέλους με προεδρεύοντα τον Δημήτρη Σκουτέρη.
Μετά την έναρξη της διαδικασίας, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ υπέβαλλε αίτημα να παραστεί ο κ. Κομίνης στην έφεση για το λόγο ότι υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα. «Έμειναν αναπάντητα ερωτήματα αν ζήτησε από την ΑΕΚ να κατέβει αλλά αρνήθηκε. Απέφυγε, δεν ήρθε στο δικαστήριο ο κύριος Κομίνης. Κάναμε αίτημα να είναι εδώ αλλά δεν είναι εδώ» ανέφερε ο Αχιλλέας Μαυρομμάτης.
«Έχουμε φέρει οπτικό υλικό από τις κάμερες μέσα από τα αποδυτήρια. Είναι ένα cd με σφραγίδα εισαγγελίας. Είναι δύο κάμερες των αποδυτηρίων… Έχουμε ετοιμάσει ένα πεντάλεπτο περίληψης για να το δούμε….
Ζητάμε να εξεταστεί ως μάρτυρας ο Παντελής Κωνσταντινίδης που θα απαντήσει στα όσα θα δείτε το video… Είναι δύο ώρες υλικό αλλά εμείς έχουμε ετοιμάσει ένα πεντάλεπτο. Είναι καινούργιο αυτό το υλικό», ανέφερε ο Αχιλλέας Μαυρομμάτης.
Ο επίσης νομικός του ΠΑΟΚ Λάμπρος Μπίρδας αναφέρει ότι ο κανονισμός δίνει τη δυνατότητα στις πειθαρχικές επιτροπές να ζητήσουν αυτό το υλικό: «Θεωρούμε αυτονόητο ότι θα βοηθήσει για την ουσιαστική διερεύνηση της αλήθειας. Φαίνονται οι κινήσεις των παραγόντων και του διαιτητή» συμπληρώνει ο δικηγόρος του ΠΑΟΚ Λάμπρος Μπίρδας και πρόσθεσε: «Θα δείτε με πανηγυρικό τρόπο ότι ο διαιτητής λέει στις ομάδες να βγουν να παίξουν».
Σκουτέρης: «Υπάρχει και καταγραφή ήχου».
Μπίρδας: «Όχι αλλά οι κινήσεις είναι χαρακτηριστικές»
«Δεν επιτρέπεται στο δεύτερο βαθμό να υπάρχουν νέα αποδεικτικά μέσα» κάνει παρέμβαση η δικηγόρος της ΑΕΚ κα. Ρίζου. «Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ όφειλε να ζητήσει σε πρώτο βαθμό το video. Να δω την αίτηση που κάνατε…».
Μαυρομμάτης: «Το υλικό η εισαγγελία σε πρώτη φάση αρνήθηκε να μας το δώσει γιατί θεώρησε ότι δεν έχουμε έννομο συμφέρον. Στη συνέχεια υποβάλαμε αίτημα στο πρωτοβάθμιο όργανο να το ζητήσει. Επί του αιτήματος μας αυτού, δεν αποφάνθηκε το πρωτοβάθμιο όργανο…».
Και ο Μαυρομμάτης συνέχισε: «Το υλικό η εισαγγελία σε πρώτη φάση αρνήθηκε να μας το δώσει γιατί θεώρησε ότι δεν έχουμε έννομο συμφέρον. Στη συνέχεια υποβάλαμε αίτημα στο πρωτοβάθμιο όργανο να το ζητήσει. Επί του αιτήματος μας αυτού, δεν αποφάνθηκε το πρωτοβάθμιο όργανο… Η δεύτερη αίτηση στην εισαγγελία υποβλήθηκε στις 30/3 και έγινε δεκτή».
Απάντησε η δικηγόρος της ΑΕΚ κα Ρίζου. «Ο Άρειος Πάγος λέει ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό αποδεικτικό υλικό σε δεύτερο βαθμό αν δεν έχει γίνει σε πρώτο βαθμό από αμέλεια. Το πρωτοβάθμιο όργανο δεν είχε καμία υποχρέωση να ζητήσει το υλικό. Δεν υπάρχει καμία απόρριψη αιτήματος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ από την εισαγγελία Θεσσαλονίκης. Δεν υπήρχε η περίπτωση να απορριφθεί. Αν υπάρχει τέτοια αίτηση θέλω να τη δω. Αν δεν υπάρχει, το αποδεικτικό υλικό είναι απαράδεκτο και δεν μπορεί να γίνει δεκτό».
«Είναι ένα βίντεο που δείχνει έναν Σαββίδη να κυνηγάει τον Κομίνη… Το αποδεικτικό μέσο προσκομίζεται απαραδέκτως και ζητούμε να μην γίνει δεκτό, Ζητούμε την απόρριψη της εισαγγελίας» συμπληρώνει η κα. Ρίζου.
Λάμπρος Μπίρδας, δικηγόρος ΠΑΟΚ: “Τι την πειράζει την ΑΕΚ; Τι φοβάται; Την ουσιαστική αλήθεια δεν θέλουμε εδώ;”.
Σημαιοφορίδης, δικηγόρος ΠΑΟΚ: «Αυτός που έχει δίκιο κύριε Πρόεδρε, δεν φοβάται. Εμείς ως ΠΑΟΚ δεν φοβόμαστε τίποτα, προσκομίσαμε τα στοιχεία, αν δεν διερευνηθεί το βίντεο, θα έχουμε τη μισή αλήθεια. Περίμενα από την ΑΕΚ να δεχθεί να δούμε το βίντεο. Να το δούμε το βίντεο και να το δούνε και αυτοί που είναι παρόντες εδώ».
Μαυρομμάτης, δικηγόρος ΠΑΟΚ: «Επειδή μας πνίγει το δίκιο, ζητούμε να δούμε αυτό το οποίο συνέβη στα αποδυτήρια. Για να καταλάβετε το μέγεθος του σκανδάλου εις βάρος του ΠΑΟΚ με τον τρόπο που χειρίστηκε ο Κομίνης και η ΑΕΚ τα συμβάντα εκείνης της ημέρας».
Μηνάς Λυσσάνδρου, δικηγόρος ΑΕΚ; «Μάλλον μας έχει διαφύγει κάτι, ο λόγος της διακοπής του αγώνα είναι αυτά που έγιναν στον αγωνιστικό χώρο και όχι στα αποδυτήρια. Αν η απόφαση δεν ικανοποίησε τον ΠΑΟΚ και αποφάσισε να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της, τι να πω. «Τι να φοβόμαστε, δεν φοβόμαστε τίποτα…».
Σκουτέρης: «Θα επιφυλαχθούμε στο παρόν στάδιο και αν χρειαστεί θα το δούμε στη διάσκεψη μας…».
Μαυρομμάτης: «Λυπάμαι πραγματικά για την ΑΕΚ που δεν θέλει να το δει. Είναι εντυπωσιακή η εικόνα. Λυπάμαι για την ΑΕΚ».
Λυσσάνδρου: «Προσέχετε τι λέτε…».
Μαυρομμάτης: «Φαίνεται στην εικόνα πεντακάθαρα ο Κομίνης που δείχνει στους παίκτες να βγουν έξω. Βγαίνουν οι παίκτες του ΠΑΟΚ, σφυρίζει και μετά ο Δημητριάδης λέει με τα χέρια του, όχι».
Λυσσάνδρου σε έντονο ύφος: «Είναι μια ερμηνεία του βίντεο… Τα λέει αυτά επειδή είναι εδώ οι δημοσιογράφοι».
Στο σημείο αυτό ανέβηκαν οι τόνοι στην Εφέσεων.
Σκουτέρης: «Θα δούμε το βίντεο και θα δούμε αν θα το λάβουμε υπόψιν. Θα αξιολογήσουμε το υλικό μόνοι μας, Ο Κομίνης από έλλειψη τεχνικής δυνατότητας δεν ήρθε. Αποκλείεται πάντως, να του υποβάλλουμε ερωτήσεις με mail…».
Σκουτέρης: «Εμείς θέλουμε να είναι οι διαιτητές παρόντες αλλά δεν έχουμε μέσο εξαναγκασμού». «Επιφυλασσόμαστε αν θα το δούμε, αν θα το λάβουμε υπόψιν, αν θα καλέσουμε τον κύριο Κομίνη», συνέχισε ο πρόεδρος της Εφέσεων.
Σημαιοφορίδης: «Ας το κάνετε μέσω της ΚΕΔ, ας κληθεί μέσω της ΚΕΔ. Να έρθει εδώ να μας τα εξηγήσει…».
Σκουτέρης: «Έχω πει στους προέδρους της ΕΠΟ να υποχρεώνονται να έρχονται να καταθέτουν οι διαιτητές…».
Μαυρομμάτης: «Ζητούμε τη διακοπή της εκδίκασης της υπόθεσης για να αποφανθείτε σε όλα αυτά. Να απαντήσει επιτέλους ο Κομίνης, βγήκε ή δεν βγήκε να πει να μπουν οι παίκτες μέσα στον αγωνιστικό χώρο…».
«Υπάρχει εικόνα που τον δείχνει να σφυρίζει και δεν θέλουμε να την δούμε;»
Ρίζου: Μας συγχωρείτε, εμείς φοβόμαστε».
Μαυρομμάτης: Φοβόσαστε την αλήθεια;
Ρίζου: «Φοβόμαστε τα πιστόλια».
Σε εκείνο το σημείο παρουσιάστηκε το ενδεχόμενο διακοπής της εκδίκασης για να αποφανθεί η Επιτροπή αν θα δει το βίντεο και αν θα καλέσει τον Κομίνη να καταθέσει. Μάλιστα οι τόνοι ανέβηκαν και πάλι προσωρινά.
Σκουτέρης: «Θα τα δούμε όλα εν συνόλο. Θα ολοκληρώσουμε την διαδικασία. Θα μας αφήσετε να αξιολογήσετε τα στοιχεία….»
Σκουτέρης: «Δεν θα διακόψουμε τώρα, ούτε θα την αναβάλλουμε. Επιφυλασσόμαστε για όλα αυτά τα θέματα εν συνόλω».
Μαυρομμάτης: «Είναι βαρύ το αίσθημα της αδικίας. Είμαστε θύματα μιας επικοινωνιακής επίθεσης εξαιτίας ενός λάθους βέβαια».
Σκουτέρης: «Δεν θα επιτρέψω κανενός είδους αδικίας εις βάρος οποιουδήποτε…».
Μαυρομμάτης: “Περάσαμε έναν Μάρτιο των παθών, αρχικά με την υποκριτική στάση του Γκαρσία και στη συνέχεια από τον Κομίνη που δεν κατακύρωσε το γκολ».
Μαυρομμάτης: “Θέλουμε να καταθέσει ο Παντελής Κωνσταντινίδης για το κλίμα στα αποδυτήρια…”.
Λυσσάνδρου: “Δεν συναινούμε σε αυτή τη διαδικασία να κληθεί να εξεταστεί ο μάρτυρας.
Σημαιοφορίδης: “Είναι αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας”.
Σκουτέρης: ”Γιατί δεν εξετάστηκε σε πρώτο βαθμό;”.
Μπίρδας: “Δεν μας άφησαν, κατέθεσαν τρεις μάρτυρες”.
Μαυρομμάτης: “Θελουμε να καταθέσει ο Παντελής Κωνσταντινίδης για το κλίμα στα αποδυτήρια…
Λυσσάνδρου: «Δεν συναινούμε σε αυτή τη διαδικασία να κληθεί να εξεταστεί ο μάρτυρας”.
Σκουτέρης: “Θα εξετάσουμε τον Παντελή Κωνσταντινίδη μόνο σε ότι αφορά το τι είδε. δεν θα γίνει αντιπαραβολή”.
Λυσσάνδρου: “Εχουμε και μεις αυτόπτη μάρτυρα, τον Ανδρέα Δημάτο και ζητούμε να καταθέσει και αυτός”.
Σκουτέρης: Να καταθέσουν και οι δύο. Πρώτα θα αναπτύξουν τους ισχυρισμούς τους οι δικηγόροι και μετά θα καταθέσουν οι δύο μάρτυρες. Ετσι οι οι δύο μάρτυρες, Κωνσταντινίδης και Δημάτος, αποχώρησαν από την αίθουσα προκειμένου στη συνέχεια να επανέλθουν για να καταθέσουν.
Αχιλλέας Μαυρομμάτης: “Ο Σαββίδης δεν συνειδητοποίησε ότι έφερε το όπλο. Δεν έκανε καμία κίνηση προς το όπλο. Δεν πλησίασε τους διαιτητές. Δεν απείλησε κανέναν, δεν έβγαλε το μπουφάν για να δείξει το όπλο. Το όπλο δεν το έχει δει κανένας, από όσους ήταν στον αγωνιστικό χώρο, δεν γράφεται σε καμία έκθεση. Το είπε ο Κομίνης στην ένορκη κατάθεση του, ότι του το είπε ο Λυσσάνδρου στα αποδυτήρια. Δεν το είδε ο Κομίνης το όπλο”.
Και ο νομικός του ΠΑΟΚ πρόσθεσε: «Ούτε από τους αστυνομικούς το έχει δει κανείς το όπλο. Ούτε όμως, από τους ανθρώπους της ΑΕΚ. Όχι μόνο δεν το είδε κανείς μέσα στον αγωνιστικό χώρο, Ο Δημητριάδης κατέθεσε ότι είδε το όπλο όταν γύρισε ο Ιβάν Σαββίδης για να φύγει, Δεν μπορούσε να το δει, είχε γύρω του ανθρώπους της ασφάλειας του Σαββίδη.Το ίδιο βράδυ κατέθεσε ότι δεν το είδε αλλά του το είπαν. Εκανε συμπληρωματική κατάθεση ότι το είδε. Αν το είχε δει, ο κοινός νους λέει ότι θα το κατέθετε την πρώτη φορά».
Συνεχίζοντας συμπλήρωσε: “Οι παίκτες της ΑΕΚ εβγαζαν φωτογραφίες. Ο Χριστοδουλόπουλος έβγαλε selfie με αστυνομικό, Οι παίκτες ήταν ατάραχοι,. Πότε προκλήθηκε η ταραχή; Αφού τους ανακοίνωσε ο Κομίνης ότι θα βγει να συνεχίσει τον αγώνα. Ο Λυσσάνδρου του είπε πόσο είναι το ματς. 22.55 φαίνεται στο βιντεο ότι ο διαιτητής βγαίνει απο τα αποδυτήρια, στέλνει τον Στυλιαρά να δει τον αγωνιστικό χώρο. Δείχνει με νοήματα να βγουν οι παίκτες στο γήπεδο, σφυρίζει, περνάει ένα λεπτό, έρχεται ο Δημητριάδης και κάνει μία χειρονομία «όχι». Πιο χαρακτηριστική κίνηση άρνησης να υπακούσει σε αυτά που είπε ο διαιτητής, δεν υπάρχει. Δεν χρειάζεται ήχος”.
Ακόμη, ο Μαυρομμάτης αναφερόμενος στον Μίχελ και την επίθεση στον Κομίνη κατά την εισβολή του στον αγωνιστική χώρο, ισχυρίστηκε: “Ποια είναι η εξύβριση του Μίχελ, που είναι η προσβολή; Εφόσον δεν είναι απειλή, δεν είναι καμία άλλη πράξη. Το «τελείωσες» του το είπε συναδελφικά, ήταν παλιός διαιτητής”.
Εν συνεχεία ο Αχιλλέας Μαυρομμάτης αναφέρθηκε στην εισβολή του ένοπλου Σαββίδη: «Ο Σαββίδης έφερε νόμιμα όπλο με νόμιμη άδεια που είχε πάρει. Ακόμη και αν απώθησε τον Δημητριάδη, αυτό δεν συνιστά απειλή. Δεν υπάρχει απειλή που να δικαιολογεί τόσο μεγάλη ποινή για τον Ιβάν Σαββίδη.
Οσο για την ποινή των τριών αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών, ο Μαυρομμάτης υποστήριξε: “Γιατί επέβαλε τις τρεις αγωνιστικές, τι έκαναν οι φίλαθλοι; Ο αγώνας θα είχε ολοκληρωθεί ομαδα αν ακολουθούσε την αρχική του απόφαση. Ευτυχώς που ο κόσμος λειτούργησε άψογα. Στη χειρότερη των περιπτώσεων δεν φταίει ο ΠΑΟΚ για τα όσα έγιναν. Στη χειρότερη των περιπτώσεων να πείτε να συνεχιστούν τα πέντε λεπτα», είπε και ολοκλήρωσε την αγόρευσή του ο Αχιλλέας Μαυρομμάτης.
Το λόγο παίρνει ο Λάμπρος Μπίρδας: «Να τιμωρηθεί ο Σαββίδης με το 24 του κώδικα δεοντολογίας και δυσφήμηση και όχι για απειλή. Ο Δημητριάδης είπε ότι το πληροφορήθηκε στα αποδυτήρια το όπλο Στην αρχική του κατάθεση δεν είπε τίποτα για όπλο. Ποια είναι η αληθής, αυτή που έγινε μετά από τέσσερις ημέρες ή αυτή που έγινε μετά τον αγώνα. «Δεν υπάρχει απειλή κύριε πρόεδρε. Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Ο Σαββίδης να τιμωρηθεί αλλά με την διάταξη και την ποινή που πρέπει. Είναι απαράδεκτη η δίωξη από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα. Να τιμωρηθεί με το άρθρο 12 ως αξιωματούχος ομάδας. Βάλτε του όποια ποινή θέλετε, σίγουρα δεν θα είναι απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο για τρία χρόνια».
Και ο Λάμπρος Μπίρδας κατέληξε λέγοντας: “Είναι κακή συγκυρία και για το ποδόσφαιρο, για όλους μας. Θα σας παρακαλούσα να εφαρμόσετε τον νόμο. Να δείτε την υπόθεση μόνο νομικά. Ο ΠΑΟΚ έχει δίκιο και για την ουσία. Το πολύ πολύ, ξανακάντε τον αγώνα για τα υπόλοιπα λεπτά. Ανυπαίτιος ο ΠΑΟΚ, ανυπαίτια η ΑΕK”.
Εν συνεχεία ο Λάκης Σημαιοφορίδης, τρίτος δικηγόρος του ΠΑΟΚ, πήρε τον λόγο «Αισθάνομαι θιγμένος ως άνθρωπος του ποδοσφαίρου όταν σε μία υπόθεση νομικού περιεχομένου, εμφανίζονται μπαμπούλες που προσπαθούν να επηρεάσουν τη δικανική σας κρίση. Δεν αποδέχομαι ούτε τα Grexit, ούτε τίποτα άλλο. Για μένα αυτό το φύλλο αγώνα εγκλημάτησε εις βάρος του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αναφέρεται επιδερμικά σε όσα έγιναν. Δεν μπήκε ο Δημητριάδης στον αγωνιστικό χώρο; Γιατί δεν το έγραψε; Είχε δικαίωμα να μπει στον αγωνιστικό χώρο; όχι. Που είναι οι αναφορές τους, που είναι ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας. Πως εντοπίζονται όλα στον ΠΑΟΚ”.
Ενώ πρόσθεσε: “Για μένα αυτό το φύλλο αγώνα εγκλημάτησε εις βάρος του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αναφέρεται επιδερμικά σε όσα έγιναν. Δεν μπήκε ο Δημητριάδης στον αγωνιστικό χώρο; Γιατί δεν το έγραψε; Είχε δικαίωμα να μπει στον αγωνιστικό χώρο; όχι. Που είναι οι αναφορές τους, που είναι ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας. Πως εντοπίζονται όλα στον ΠΑΟΚ”.
«Μόλις διάβαζα την απόφαση από τη μία γέλαγα και από την άλλη ενιωθα οργη. » συνέχισε ο Λάκης Σημαιοφορίδης, ενώ συμπλήρωσε: «Μαουρίτσιο και Μάτος μιλούνε μεταξύ τους, ο Χριστοδουλόπουλος βγάζει selfie. Πίνουνε καφέδες, Δεν υπάρχει κανένας τρόμος στους παίκτες της ΑΕΚ, γι’ αυτό πρέπει να δείτε το βίντεο. «Η περιγραφή των περιστατικών στο κουρελόχαρτο γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από το πρωτοβάθμιο όργανο που προσπαθεί να δικαιολογήσει την απόφαση του»».
«Είναι η πιο διάτρητη απόφαση στα 30 χρόνια που είμαι στον χώρο.. Κανείς δεν δικαιολόγησε τη συμπεριφορά του Σαββίδη, ούτε καν ο ίδιος”.
Μάκης Γκαγκάτσης: “Ότι δεν είδε κανεις στον ΠΑΟΚ στα 92 χρόνια της ιστορίας του, τα είδαμε από τις 25 Φεβρουαρίου. Μετά την εμφάνιση γκεστ σταρ του προπονητή του Ολυμπιακού, ήρθε μετά η ΑΕΚ και είχαμε την τρομοκρατία a la carte. Όπως θα δείτε και στο βίντεο, τις 3-4 φορές που μπήκαμε στα αποδυτήρια, δεν συζητάμε για κάτι άλλο πέρα από το αν μετράει το γκολ και τη δήλωση του εκπροσώπου της ΑΕΚ που είπε ότι ήθελε να ξέρει αν θα μετρήσει το γκολ. Ο Κομίνης μόνο στο τέλος, το είπε ότι θα το μετρήσει και μετά ο Λυσσάνδρου είπε ότι θα πρέπει να πάει να μιλήσει με τους παράγοντες της ΑΕΚ. Δεν μπορεί να έχει δει κανείς το όπλο. Εκτός από τον φωτογράφο, δεν μπορούσε να τον δει κανένας άλλος. Έπαιξε μεγάλο ρόλο στην πρωτόδικη απόφαση ο κανιβαλισμός που έγινε εις βάρος του Σαββίδη από ΜΜΕ της Ελλάδας”, είπε και ολοκλήρωσε ο Γκαγκάτσης.
Κατόπιν τον λόγο έλαβε η νομικός της ΑΕΚ, Ελευθερία Ρίζου: «Τα γεγονότα έκαναν τον γύρο του κόσμου. Μήπως θα ήθελε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ να διαφοροποιηθεί και να πει ότι ήταν ένα φωτομοντάζ, ότι δεν υπάρχει».
Ακολούθησε έντονη αντίδραση από τον ΠΑΟΚ. «Είπε κανείς ότι δεν υπήρχε το όπλο» ανέφερε ο Αχιλλέας Μαυρομμάτης.
«Πάλι ελεγχόμενος θα είμαι γιατί δικάζω τέτοια ώρα», είπε χαμογελώντας σε εκείνο το σημείο ο Δημήτρης Σκουτέρης.
«Αυτός ο αυταρχισμός είναι ενδεικτικός της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Γιατί δεν πρέπει να ξεχάσουμε τον διασυρμό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είδαμε εκεί, έναν έξαλλο οπλοφόρο Σαββίδη, να εισβάλει συνοδεία έξι σωματωδών ανθρώπων, να επιτίθεται στον Βασίλη Δημητριάδη και τον ρεπόρτερ της NOVA. Στα αποδυτήρια, ο έξαλλος οπλοφόρος Σαββίδης κυνήγησε τον Κομίνη και προσπάθησε να μπει μέσα», ανέφερε η Ελευθερία Ρίζου.
Για να πει στη συνέχεια: “Είμαι περίεργη να δω τι ζητάει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, που έχει 100% δίκιο όπως ακούσαμε, με την έφεση της. Αμφισβητεί ότι μπήκε ο οπλοφόρος Σαββίδης στον αγωνιστικό χώρο, ότι μπήκε στα αποδυτήρια και επιχείρησε να μπει στα αποδυτήρια των διαιτητών. Αμφισβητεί ότι έκανε νεύμα στην ομάδα του να αποχωρήσει. Γιατί διαμαρτύρονται για την διακοπή. Αυτό δεν ήθελε ο πρόεδρος τους;”.
Ακόμη η νομικός της ΠΑΕ ΠΑΟΚ απευθυνόμενη στο δικαστήριο σημείωσε: “Τι έρχεται να αμφισβητήσει, όχι όλα αυτά που είδε όλη η Ελλάδα αλλά αυτά που έγιναν στα αποδυτήρια. Θέλει να σας μετατρέψει σε ψυχολόγο. Να δείτε την έκφραση τους μετά από μιάμιση ώρα. Ποιός από τους παίκτες της 11άδας ήταν στο βίντεο;”.
Ενώ για το βίντεο η Ρίζου ανέφερε: “Για το περιβόητο βίντεο αποδείχθηκε η αναξιοπιστία από τον κύριο Μπίρδα που είπε ότι νόμιζε ότι υπήρχε το βίντεο αλλά είδε ότι ήταν λειψό και μετά έκανε την αίτηση. Μας είπαν ψέματα ότι στην αρχή έκανε αίτηση στην εισαγγελία και δεν το έστειλε. Δεν έγινε ποτέ αίτηση…”.
Οσο για το ότι η ομάδα της ΑΕΚ δεν βγήκε στον αγωνιστική χώρο για την επανέναρξη του ματς, η Ρίζου ξεκαθάρισε: “Γιατί δεν βγήκε η ΑΕΚ, διότι δεν κλήθηκε από τον διαιτητή. Δεν βγήκε στη σέντρα, δεν ζήτησε από τις ομάδες να βγουν και αν αποκαλούμε κουρελόχαρτα τα φύλλα αγώνα, δεν είμαστε σε καλό δρόμο όταν ακούγονται αυτοί οι χαρακτηρισμοί”.
«Οι άνθρωποι που συνόδευσαν τον Σαββίδη, έφεραν και αυτοί τα όπλα τους. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα και θα μας οδηγήσουν σε άσχημες συνέπειες για το ελληνικό ποδόσφαιρο» συμπλήρωσε η κα. Ρίζου, για να πει στη συνέχεια: «Κατέλυσαν κάθε έννοια ευταξίας, ειρήνης και ασφάλειας στον αγωνιστικό χώρο. Οι παίκτες μας ένιωσαν φόβο και είδαν τους αστυνόμους να μην συλλαμβάνουν τον οπλοφόρο Σαββίδη. Το αθλητικό πνεύμα έφυγε εκείνο το βράδυ από την Τούμπα και δεν επέστρεψε ποτέ εκείνο το βράδυ”.
«Μόνο που η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ζητά η ΑΕΚ να θεωρηθεί υπαίτια, σημαίνει ότι δεν μετάνιωσε για το κακό που έκανε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν η ΠΑΕ ΠΑΟΚ κερδίσει την έφεση, σας διαβεβαιώ ότι όποιος παίζει με τον ΠΑΟΚ θα φροντίζει να χάνει!!!», ολοκλήρωσε η κα Ρίζου, με τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να αντιδρούν.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο έτερος δικηγόρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μηνάς Λυσσάνδρου: «Σε κάποιο σημείο της έφεσης αναφέρεται ότι ο Σαββίδης ήταν αγανακτισμένος. Σε δήλωση που έγινε ελάχιστες ώρες πριν από την έναρξη της αναμέτρησης και λίγο μετά την απόφαση για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό δεν υπάρχει πουθενά αγανάκτηση» .
Επίσης είπε: «Έχουμε μιλήσει πολύ για το φύλλο αγώνα όχι για την έκθεση του παρατηρητή που αναφέρει ότι ο διαιτητής αποφάσισε τη διακοπή του αγώνα για τα γεγονότα που έγιναν στον αγωνιστικό χώρο. Δεν συμφέρει κανέναν η έκθεση γι’ αυτό δεν έχει σχολιαστεί».
Οσο για το βίντεο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο δικηγόρος της ΑΕΚ είπε: “Ακούσαμε για σφύριγμα του κυρίου Κομίνη, εντυπωσιακό αφού το βίντεο δεν έχει ήχο”.
Ακόμη ο Λυσσάνδρου σχολίασε: “Τι θα γινόταν αν αντιδρούσε ο Δημητριάδης; Ή για το βίντεο που δείχνει ότι ο Ιβάν Σαββίδης πάει να μπει στα αποδυτήρια των διαιτητών και της παραμονής εκεί του Γιώργου Σαββίδη;”.
“Χωρίς ρητή, άμεση εντολή διαιτητή δεν υπάρχει άρνηση. Ουδέποτε έδωσε εντολή να βγουν οι ομάδες στον αγωνιστικό χώρο», είπε ο Μηνάς Λυσσάνδρου.
Και ολοκλήρωσε ισχυριζόμενος ότι υπάρχει παρόμοια υπόθεση από το CAS όπου το Ανώτατο Δικαστήριο έχει κρίνει πότε οδηγούμαστε σε μια επανάληψη αγώνα. Υπάρχει νομολογία ότι πρέπει ο διαιτητής να πάει στους παίκτες και να τους πει να βγουν στον αγωνιστικό χώρο.
Μαυρομμάτης: «Μπορούμε κύριε πρόεδρε να δούμε τα 10 δευτερόλεπτα που σφυρίζει ο Κομίνης».
Σκουτέρης: “Επιφυλασσόμαστε για να τη δούμε”.
Ακολούθησε νέα διακοπή, ενώ στη συνέχεια είχαμε την εξέταση των μαρτύρων.
Πρώτος ξεκίνησε ο μάρτυρας του ΠΑΟΚ, Παντελής Κωνσταντινίδης: “Οι παίκτες της ΑΕΚ περπατούσαν χαλαρά, πολλοί δεν μπήκαν καν στα αποδυτήρια. Από τις 9.30 μέχρι τις 10, 10 και κάτι υπήρχαν παίκτες που συζήταγαν μεταξύ τους για το γκολ και κάπου εκεί περιορίζονταν η κουβέντα. Ο Σιμόες ήταν έξω από τα αποδυτήρια των διαιτητών για 20 λεπτά και συζήταγε με μένα και με άλλους παράγοντες. Ο Τσιτώντας μίλαγε με τον Μαλεζά για πάνω από 20 λεπτά”.
Και συνέχισε: “Το κλίμα μεταξύ των ομάδων ήταν τόσο καλό και δεν υπήρχε θέμα φόβου
Περίπου στις 22.00, 22.15 πολλοί κοίταγαν τα κινητά τους. Είμαι σχεδόν βέβαια ότι τότε ήρθε η φωτό του Σαββίδη, η ζωή στα αποδυτήρια συνεχίστηκε χωρίς αλλαγή. Ηρθε ο Γκαγκάτσης και με ενημέρωσε ότι στα επόμενα πέντε λεπτά θα βγούμε να παίξουμε. Ο Λυσσάνδρου είπε στον Κομίνη ότι αν μετρήσει το γκολ, θα συζητήσει με παράγοντες για να δει αν θα κατέβουν να παίξουν.
Τη στιγμή που μου είπε ο Κομίνης ότι πρέπει να βγούμε, του είπα ότι πρέπει να σφυρίξει για να βγουν οι παίκτες και των δύο ομάδων. Ενημέρωσα τους παίκτες του ΠΑΟΚ να βγαίνουν. Μετά είδαμε τον κ. Παπαδόπουλο και τον κ. Δημητριάδη να λένε στον Κομίνη, θα το δείτε από τα νοήματα, ότι δεν κατεβαίνουν να αγωνιστούν.
Συμμετείχα στον αγώνα της Ριζούπολης. Αυτό ναι, σημαίνει τρομοκρατία… Θα σας παρακαλούσα να εξετάσετε πολύ καλά το υλικό που έχετε γιατί δεν μπορεί να εννοηθεί ότι θα στερηθεί μία ομάδα ένα πρωτάθλημα, επειδή πρέπει να βγάλουμε τους παίκτες της ΑΕΚ ότι είχαν τρομοκρατηθεί.
Ο κύριος Κομίνης μου είπε να ειδοποιήσω την ομάδα μου να βγει από τα αποδυτήρια, το έκανα, του είπα να σφυρίξει, δεν θα πήγαινα να ειδοποιήσω εγώ τους παίκτες της ΑΕΚ. Αυτό και έκανε ο κύριος Κομίνης.
Ο Κομίνης με απομάκρυνε στο 15ο λεπτό από τον αγωνιστικό χώρο και ήμουν στα αποδυτήρια. Ήμουν σε όλη τη διάρκεια της έντασης μέσα στα αποδυτήρια. Υπήρχαν μη διαπιστευμένα πρόσωπα στα αποδυτήρια και από τις δύο ομάδες. Εμφανίστηκε και ο Γιώργος Σαββίδης.
Νομίζω ότι ήταν συνοδευόμενος, ναι. Δεν γνωρίζω ποιοι τον συνόδευαν. Μπορεί να ήταν πρόσωπα που δουλεύουν στην ΠΑΕ. δεν υπήρξε είσοδος των ΜΑΤ μόνο αστυνομικοί που ήταν μέσα. Ο Κονέ, ο Τσιντώτας ήταν και αυτοί έξω από τα αποδυτήρια του διαιτητή. Ήταν και ο Βιερίνια έξω από την πόρτα του διαιτητή, και ο Σιμόες, ο Τσιντώντας και ο Μαλεζάς.
Ρίζου: “Έχετε δει ποτέ όπλο στον αγωνιστικό χώρο”.
Κωνσταντινίδης: “Εχω δει πολύ χειρότερα”.
Ρίζου: “Όπλο;”
Κωνσταντινίδης: “Όχι”, απάντησε και ολοκλήρωσε ο Παντελής Κωνσταντινίδης
Στη συνέχεια ήρθε η σειρά του μάρτυρα της ΑΕΚ, Ανδρέα Δημάτου για καταθέσει.
«Είδα τον αγώνα από τη σουίτα και μετά κατεβήκαμε αποδυτήρια πριν γίνει διακοπή».
Πρόεδρος: “Τι αντιληφθήκατε στα αποδυτήρια;”
Δημάτος: “Οι παίκτες της ΑΕΚ πήγαν στα αποδυτήρια τους όπου έμειναν κλεισμένοι τουλάχιστον για 30-40 λεπτά. Ο πρώτος που βγήκε από όσους έπαιξαν ήταν ο Λαμπρόπουλος. Μετά έγιναν οι διαβουλεύσεις. Μετά τις 22.30 μπήκε στα αποδυτήρια μία διμοιρία των ΜΑΤ για προστασία, 7-8 ήταν σίγουρα., Φαίνεται στο βίντεο.
Πρόεδρος: “Επτά – οκτώ αστυνομικοί σε έναν χώρο που δεν υπάρχει ανάγκη, τι έκαναν;”.
Δημάτος: “Δεν το γνωρίζω. Γύρω στις 11 τα πράγματα ήταν πιο χαλαρά και μετά από 10 λεπτά μάθαμε ότι ο αγώνας θα διακοπεί. Εγώ σφύριγμα δεν έχω ακούσει. Τον ρωτήσαμε αν σφύριξε και μας είπε ότι ψάχνει τον κύριο Λυσσάνδρου. Δεν μας είπε ποτέ ότι σφύριξε. Εξω από τα αποδυτήρια του κυρίου Κομίνη. εμείς πήγαμε μετά, δεν είδαμε τον κύριο Σαββίδη, αν αυτό εννοείται
Ρίζου: “Οι παίκτες της ΑΕΚ ήταν σε καλή ψυχολογική κατάσταση;”.
Δημάτος: “Εγώ δεν τους είδα σε καλή ψυχολογική κατάσταση”.
Λυσσανδρου: “Εχετε δει και τους 4 διαιτητές έξω από τα αποδυτήρια τους;”.
Δημάτος: “Όχι, τον κύριο Κομίνη και δίπλα του ένα βοηθό για 1-2 λεπτά, στην πόρτα”.
Εν συνεχεία ο Μάκης Γκαγκάτσης ρώτησε για την θέση της ΑΕΚ που κυκλοφόρησε πριν λίγη ώρα.
Σκουτέρης: “Είναι αναρτημένη στα site για να θεωρηθεί επίσημη;”.
Γκαγκάτσης: “Όχι”.
Δημάτος: “Είπα ότι τον ρωτήσαμε αν έχει σφυρίξει και μας είπε ότι έψαχνε τον κύριο Λυσσάνδρου και σε εσάς. Δεν μας είπε ποτέ ότι σφύριξε για να βγούμε στον αγωνιστικό χώρο”.
Γκαγκάτσης: “Άρα σφύριξε για να πάω εγώ και ο Κύριος Λυσσάνδρου στα αποδυτήρια;”
Δημάτος: “Nαι”.
Δημάτος: “Μου είπε ο Κομίνης ότι σφύριξε για να πάνε στα αποδυτήρια ο κύριος Γκαγκάτσης και ο κύριος Λυσσάνδρου. Δεν πήγαν μαζί οι παίκτες των δύο ομάδων μαζί στα αποδυτήρια. Πρώτα ήταν οι παίκτες του ΠΑΟΚ. Δεν τους παρεμπόδισε κανείς. Εγώ ήμουν τελευταίος”.
Ερώτηση από μέλος της Επιτροπής: “Τους πλησίασε κάποιος;”.
Δημάτος: “Όχι”.
Και ο Δημάτος συνέχισε: “Ο Κομίνης από τα αποδυτήρια του βγήκε 1-2 λεπτά, εκεί ήταν πολλοί παράγοντες. Δεν έχω ακούσει σφύριγμα εγώ. Το μόνο που έχει ακουστεί ότι έχει σφυρίξει. Τον ρώτησα αν έχει σφυρίξει, μου είπε ότι ψάχνουν τον κύριο Λυσσάνδρου”.
Ερώτηση: «Τον ρωτήσατε αν σφύριξε;”
Δημάτος: “Ναι”.
Ερωτηση: “Τι σας είπε;”.
Δημάτος: “Ότι ψάχνει τον Λυσσάνδρου”.
Σκουτέρης: “Πάντως, άλλο τον ρωτήσατε και άλλο σας απάντησε”.
Σε αυτό το σημείο, ολοκλήρωσε ο Ανδρέας Δημάτος και μαζί ολοκληρώθηκε η διαδικασία.