Τους κρατά η ΚΕΔ για «αξιολόγηση» είπε στον ΠΑΟΚ.
Έξι αγωνιστικές έχουν περάσει στο πρωτάθλημα και με τα πλει-οφ έχουμε μπροστά μας άλλες τριάντα. Καλά θα κάνουν λοιπόν άπαντες να είναι έτοιμοι. Για τα «καλύτερα» που έρχονται. Και βέβαια να προικιστούν με μπόλικη υπομονή, διότι όπως φαίνεται ούτε τα 13,5 εκατ ευρώ που έδωσε ο Έλληνας φορολογούμενος για το VAR θα πιάσουν τόπο για τις… Κυριακές μας.
Η ΚΕΔ θα συνεχίσει να λειτουργεί με δικούς της κώδικες, και κυρίως δίχως να κάνει τα αυτονόητα επιδιώκοντας να απομακρύνει το «σύννεφο» του μυστηρίου πάνω από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και αυτό δεν είναι πληροφορία. Είναι επίσημη «θέση» του Μέλο Περέιρα. Του Πορτογάλου αρχιδιαιτητή που φαίνεται πως μετά την ανανέωση της σύμβασης του με την ΕΠΟ δον πτοείται από τίποτε. Ούτε από τις φωνές των ομάδων που δικαίως καταθέτουν λογικά αιτήματα. Ούτε από την απληρωσιά των διαιτητών που βλέπουν ολόκληρη την ΕΠΟ αυτό το Σαββατοκύριακο να κάνει διακοπές στη Ρώμη, αλλά εκείνοι έχουν ξεχάσει το χρώμα του χρήματος.
«Βασιλιάς» ο Περέιρα. Λες και δεν είναι υπάλληλος του ποδοσφαίρου αλλά αφεντικό του. Σήμερα η εφημερίδα FORZA αποκάλυψε πως ο Πορτογάλος απάντησε δια αλληλογραφίας στον ΠΑΟΚ, στις… ερωτήσεις που του έγιναν για τον Σιδηρόπουλο και τον ρόλο του VAR στο πρόσφατο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Σε αυτό το «γράμμα» λοιπόν ο αρχιδιαιτητής αναφέρει κάτι εξωφρενικό. Ότι θα κρατά η ΚΕΔ για «εσωτερική αξιολόγηση» τους διαλόγους που γίνονται ανάμεσα στους ανθρώπους του VAR και των διαιτητών των αγωνιστικών χώρων. Ότι δεν θα δίνονται στις ομάδες όπως συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο. Οπουδήποτε λειτουργεί το VAR.
Ότι λένε οι διαιτητές θα μένει μεταξύ τους. Θα το ξέρει μόνο ο Περέιρα. Αν δηλαδή στο πρόσφατο 2-2 του ΟΑΚΑ ο Σιδηρόπουλος στην περίφημη φάουλ με το φάουλ από όπου προήλθε η ισοφάριση της Ένωσης, έχει πάρει στον «λαιμό του» τον Ελβετό διαιτητή ή αν του επέδειξε το σωστό αλλά εκείνος έκανε ότι ήθελε, θα το ξέρει μόνο ο Περέιρα!
Και αν δεν είναι όλο αυτό μια επιλογή που δίνει την αίσθηση ότι στην διαιτησία μπορεί τελικά να συμβαίνουν και με το VAR περίεργα πράγματα τότε τι είναι; Γιατί δεν μπορούν να ξέρουν οι ομάδες τι συμβαίνει; Τι λένε οι διαιτητές; Κυρίως γιατί σε ολόκληρο τον κόσμο αυτά η εκάστοτε ΚΕΔ τα δίνει στα κλαμπ, ενώ εδώ όχι; Κωμωδία. Μια ακόμη στους καιρούς της Εξυγίανσης.
Θυμίζουμε ότι μετά το ντέρμπι από πλευράς ΠΑΟΚ υπήρξαν ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο που έπαιξε ο Τάσος Σιδηρόπουλος στο δεύτερο γκολ της ΑΕΚ που προέρχονταν από φάουλ, ενώ με αφορμή και αυτό τέθηκε ξεκάθαρο θέμα ορισμού ξένων διαιτητών και στο VAR καθώς όπως τόνιζαν κάποιοι Έλληνες μπορούν να διαμορφώσουν αποτέλεσμα και από εκεί…
Παράλληλα, ο ΠΑΟΚ είχε κάνει αίτηση μέσα από την επιστολή του προκειμένου να εξετάζονται οι ηχογραφημένες συνομιλίες διαιτητών και από εδώ και στο εξής να δίνεται πρόσβαση σε αυτές από τις διαγωνιζόμενες ομάδες μετά το πέρας του αγώνα.
Τότε, ο ΠΑΟΚ άνοιξε και επίσημα το θέμα της γραμμής οφσάιντ στο VAR, επικαλούμενοι τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις ότι στο match center του VAR δεν υπάρχει η γραμμή που βοηθάει στο να ξεκαθαρίσει η φάση.
Τι είπε λοιπόν ο Περέιρα για όλα τα παραπάνω και όχι μόνο;
1) Ανακοίνωσε –μόνο στον ΠΑΟΚ προφανώς ότι- η επικοινωνία της ΚΕΔ με τις ΠΑΕ, θα γίνεται αυτή τη σεζόν μέσω επιστολών και όχι κατ’ ιδίαν όπως συνέβαινε τα δύο προηγούμενα χρόνια. Άρα τα ραντεβού και οι επισκέψεις κόβονται και οποιαδήποτε ΠΑΕ θα επικοινωνεί με αυτόν και μόνο τον τρόπο.
2) Ανακοίνωσε επίσης ότι οι ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ main referee και VAR θα διατηρούνται για εσωτερική αξιολόγηση από την ΚΕΔ.
3) Υποστήριξε πώς τουλάχιστον για την κανονική περίοδο (και μέχρι την έναρξη των playoffs) οι ξένοι διαιτητές θα σφυρίζουν τους αγώνες μεταξύ των ΠΑΟΚ, Ολυμπιακού, ΑΕΚ, Παναθηναϊκού και δεν θα βρίσκονται στο VAR, κάτι που αποφασίστηκε και με τη σύμφωνη γνώμη ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ.
Όσον αφορά τη γραμμή οφσάιντ, η ΚΕΔ απάντησε ότι ήταν αίτημα και δικό της αίτημα αυτό, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στο VAR.
Τέσσερα εκατ ευρώ παραπάνω θα στοιχίσουν οι «γραμμές». Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αγόρασε το VAR 13,5 εκατ ευρώ δίχως αυτές, όταν για παράδειγμα η Ιταλία αγόρασε το «full» πακέτο για τον Serie A με 7. Στην Ιταλία όμως πλήρωσαν οι ομάδες. Όχι ο φορολογούμενος.