«Κάλυψε» διαιτητές και βοηθούς που αλλοίωσαν αποτελέσματα θέτοντας απλά θέμα... εκπαίδευσης και προκάλεσε θυμηδία με την τοποθέτηση πως «...παρά τις συνεχόμενες διαμαρτυρίες στη δομή της διαιτησίας, η ΚΕΔ θα εξακολουθήσει να παίρνει αποφάσεις με έναν εντελώς ανεξάρτητο, συνεπή και αμερόληπτο τρόπο».
Ο Βίτορ Μέλο Περέιρα κάνει τον απολογισμό του! Και αντί να λύσει απορίες για το τι ακριβώς κάνει η ΚΕΔ για όσα συμβαίνουν στην ελληνική διαιτησία επί ημερών… εξυγίανσης, τις μεγαλώνει! Και αυξάνει την καχυποψία. «Καλύπτοντας» εμμέσως διαιτητές και βοηθούς που έχουν αλλοιώσει εξόφθαλμα αποτελέσματα στη διάρκεια της φετινής χρονιάς, πίσω από το αφήγημα της «εκπαίδευσης».
Ο επικεφαλής της ελληνικής διαιτησίας, λοιπόν, ακριβώς 180 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αποφάσισε να καταγράψει σε επίσημη ανακοίνωση ό,τι έκανε έως τώρα και ό,τι πρόκειται να κάνει το επόμενο εξάμηνο, αλλά και σε βάθος… 5ετίας στη χώρα μας!
Ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής, λοιπόν, αφού καταγράφει μία σειρά από σημαντικά κατά τον ίδιο βήματα που έχουν γίνει έως τώρα, εξηγεί το πλάνο του για την επόμενη ημέρα, υποστηρίζει ότι το βασικό πρόβλημα στην ελληνική διαιτησία είναι η (κακή) εκπαίδευση. Επιπλέον σημειώνει με υποστηρίζει ότι «…παρά τις συνεχόμενες διαμαρτυρίες στη δομή της διαιτησίας, η ΚΕΔ θα εξακολουθήσει να παίρνει αποφάσεις με έναν εντελώς ανεξάρτητο, συνεπή και αμερόληπτο τρόπο»!
Από εκεί και πέρα, ο Περέιρα και σαφή αιχμή προς την Ομοσπονδία, σημειώνοντας ότι για να γίνουν πράξη οι εισηγήσεις και το πλάνο του, θα πρέπει «προφανώς να υποστηριχθεί από την ΕΠΟ».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠΟ, με τον απολογισμό του του Πορτογάλου αρχιδιαιτητή.
«Την 31η Ιανουαρίου 2018 συμπληρώθηκαν έξι μήνες από τη στιγμή που ο Vitor Pereira ανέλαβε τα «ηνία» της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ) της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ).
Εντελώς συμπτωματικά, ήταν εκείνη τη χρονική στιγμή που η Επιτροπή Παρακολούθησης της FIFA/UEFA εξέδωσε σειρά συστάσεων προς τον Πρόεδρο και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ. Ουσιαστικά αυτές οι συστάσεις περιελάμβαναν οδηγίες και συστάσεις για το θέμα της Διαιτησίας και απευθύνονταν αποκλειστικά στον Επικεφαλής της ΚΕΔ.
Έχοντας συμπληρώσει 180 ημέρες από την έναρξη της αποστολής του στην Ελλάδα, ο Vitor Pereira, Επικεφαλής Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της Ε.Π.Ο., έκανε τον πρώτο απολογισμό των δραστηριοτήτων της ΚΕΔ, αλλά και οριοθετεί την πορεία στο μέλλον.
Οι τελευταίοι έξι μήνες
Η διαχείριση των δραστηριοτήτων της ΚΕΔ τους τελευταίους έξι μήνες περιλαμβάνουν ευκρινώς:
• Τη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας.
• Την αναδιοργάνωση του Τμήματος Διαιτησίας.
• Τις προσπάθειες να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις καθυστερήσεις των αποζημιώσεων διαιτητών των μεγαλύτερων κατηγοριών, όπου βασιστήκαμε στην αμέριστη συνεργασία της UEFA και της FIFA, οι οποίες ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκαν το Δεκέμβριο.
• Ακριβώς 15 επίσημες συναντήσεις της ΚΕΔ.
• Περισσότερες από 30 συναντήσεις ανάλυσης αγώνων και 200 κλιπ
• Οργάνωση των καλοκαιρινών (Αυγούστου) και των χειμερινών (Ιανουαρίου) σεμιναρίων, τα οποία περιλαμβάνουν την εκτέλεση γραπτών και σωματικών δοκιμασιών, στα οποία πήραν μέρος πάνω από 200 διαιτητές, σχεδόν 400 βοηθοί διαιτητές και περίπου 200 παρατηρητές, δηλαδή συνολικά πάνω από 80 ώρες αξιολόγησης, διδασκαλίας, εκπαίδευσης και πρακτικής.
• Τους ορισμούς πάνω από 1.500 διαιτητών, βοηθών διαιτητών και παρατηρητών στις δύο επαγγελματικές κατηγορίες και στο Ελληνικό Κύπελλο.
• Τους ορισμούς πάνω από 3.200 διαιτητών, βοηθών διαιτητών και παρατηρητών στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ανδρών.
• Τους ορισμούς πάνω από 700 διαιτητών, βοηθών διαιτητών και παρατηρητών στα γυναικεία πρωταθλήματα.
• Το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2017, διεξήχθη η Εθνική Έρευνα για τη μελέτη-ανάλυση της πραγματικότητας της Ελληνικής Διαιτησίας, η οποία εφαρμόστηκε στις 53 Ερασιτεχνικές Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων (ΕΠΣ).
• Ακολούθησαν οι εννέα (9) Περιφερειακές Συναντήσεις (Νοέμβριος και Δεκέμβριος) με όλες τις ΕΠΣ παρούσες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 136 άτομα και στις οποίες ακούστηκαν πάνω από 200 σημαντικές προτάσεις
• Την ίδια στιγμή, ένα ερωτηματολόγιο 60 περίπου ερωτήσεων απεστάλη σε όλους τους διαιτητές, βοηθούς διαιτητές και παρατηρητές όλων των εθνικών κατηγοριών και συγκεντρώθηκαν πάνω από 500 απαντήσεις.
• Η συστηματική κατανόηση και ανάλυση όλων αυτών των δεδομένων θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός εγχειριδίου με όλα τα συμπεράσματα και κατά συνέπεια στην εφαρμογή του «Στρατηγικού Σχεδίου για τη Διαιτησία» για την περίοδο 2018-2022.
Οι επόμενοι έξι μήνες
Ο σχεδιασμός των δραστηριοτήτων της ΚΕΔ για τους επόμενους έξι μήνες περιλαμβάνει:
• Τη συνέχιση της τρέχουσας καθημερινής διαχείρισης, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ διαφόρων καθηκόντων, μηνιαίες συναντήσεις της ΚΕΔ, εβδομαδιαίους ορισμούς για όλα τα εθνικά πρωταθλήματα και αντίστοιχη ανάλυση αγώνων.
• Την εφαρμογή, όσο το δυνατόν πιο άμεσα, κατάλληλης Πλατφόρμας Διαιτησίας με τη βοήθεια της Πληροφορικής, η οποία θα διευκολύνει σίγουρα την καθημερινή εργασία ανάμεσα στην Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΟ και του Τμήματος, συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότητά μας με όλους τους συνεργάτες μας
• Τη συνεργασία στην εφαρμογή του V.A.R. στην Ελλάδα, το οποίο αναμφισβήτητα θα ωφελήσει τις αποφάσεις των αξιωματούχων διαιτησίας στο γήπεδο.
• Μέσα στο Φεβρουάριο, την έκδοση των αποτελεσμάτων της «Εθνικής Έρευνας για τη Διαιτησία».
• Επίσης, μέσα στο Φεβρουάριο, την έκδοση του «Στρατηγικού Σχεδίου για τη Διαιτησία 2018-2022» το εγχειρίδιο που ορίζει τους στόχους και τις στρατηγικές για τα επόμενα πέντε χρόνια, έχοντας προκύψει από την εξονυχιστική ανάλυση των ευρημάτων της Έρευνας και της αναγνώρισης των αναγκών.
• Μέσα στον Μάρτιο, την έκδοση του «Εθνικού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης» , του πιο δομημένου εγχειριδίου για την εκπαίδευση και ανάπτυξη των εθνικών διαιτητών, με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση-από την βάση στην κορυφή-για όλες τις ΕΠΣ.
• Μέσα στον Απρίλιο, την έκδοση του «Περιφερειακού Προγράμματος Εκπαίδευσης» που στοχεύει στη σωματική, τεχνική και πρακτική εξάσκηση με ενιαίο τρόπο σε όλη τη χώρα.
• Μέσα στο Μάιο , την έκδοση του «Εξειδικευμένου Προγράμματος Υποσχόμενων ταλέντων» που στοχεύει στην ανίχνευση νέων διαιτητών ταλέντων και στην εξέλιξη των δυνατοτήτων τους.
• Από τον Ιούνιο και μετά, και μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, όλα αυτά τα προγράμματα θα έχουν εφαρμοστεί καταλλήλως και θα δίνονται λεπτομερείς ετήσιες αναφορές
Παρά τις συνεχόμενες διαμαρτυρίες στη δομή της διαιτησίας, η ΚΕΔ θα εξακολουθήσει να παίρνει αποφάσεις με έναν εντελώς ανεξάρτητο, συνεπή και αμερόληπτο τρόπο.
Η διαιτησία μπορεί να βελτιωθεί μόνο με την κατάλληλη εκπαίδευση και με σχέδια ανάπτυξης. Επομένως, η ΚΕΔ εργάζεται πολύ σκληρά και εστιάζει στην εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου, το οποίο προφανώς και πρέπει να υποστηριχθεί από την ΕΠΟ.
Βεβαίως και πρέπει πολλά να γίνουν! Γι’ αυτό το λόγο τίθενται γερές βάσεις για μία νέα ΕΠΟΧΗ στην Ελληνική διαιτησία.
Με πεποίθηση και εμπιστοσύνη, τη συνολική προθυμία και δέσμευση, μαζί με όλους όσοι εξελίχθηκαν στο ποδόσφαιρο, όλοι οφείλουν να συμβάλλουν στην αναγέννηση της διαιτησίας για το καλό του Ελληνικού ποδοσφαίρου τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο».
Ένας «μπομπέρ» που βλέπει… Euroleague: Η χρονιά «εκτόξευσης» του Βασίλη Τολιόπουλου (vids)