Ραντζέλοβιτς και Ελ Αραμπί. Σε μια ρεβάνς με την Βικτόρια που για εκείνους ξεκινά (σχεδόν) από λευκό χαρτί.
Εμπειρία με μπόλικες ιδιαιτερότητες τα προκριματικά του καλοκαιριού. Δεδομένα. Με ομάδες να πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα «καλεντάρι» έξω από τα συνηθισμένα, που πρέπει να βρουν αγωνιστικό ρυθμό μέσα στη… ντάλα του καλοκαιριού. Που αναγκάζονται να «καταρτίσουν» ακόμη και ειδικά ρόστερ προκειμένου να ανταπεξέλθουν. Ρόστερ που καμιά φορά τα συγκρίνεις με εκείνα του χειμώνα και γεμίζεις ένα χαρτί με διαφορές. Στις βασικές επιλογές, στις δευτερεύουσες. Ακόμη και στα ίδια τα πρόσωπα.
Απολύτως λογικά όλα τα παραπάνω όταν για παράδειγμα μπαίνεις στη μάχη των προκριματικών τον Ιούλη, και η μεταγραφική περίοδος ολοκληρώνεται στα τέλη Αυγούστου. Και λογικότερες αν σκεφτεί κανείς, ότι καμιά φορά υπάρχουν ανάγκες που προγραμματίζεις την κάλυψη τους, και άλλες που σου προκύπτουν αναπάντεχα. Η υπόθεση Φορτούνη στον Ολυμπιακό ας πούμε αποτελεί μιας πρώτης τάξεως χαρακτηριστική ιστορία. Απέρριψαν μια σειρά από προτάσεις οι Ερυθρόλευκοι για τον αρχηγό τους, τον αντάμειψαν με το μεγαλύτερο συμβόλαιο που δόθηκε ποτέ στη χώρα μας σε Έλληνα ποδοσφαιριστή, έκαναν τα αγωνιστικά πλάνα τους γύρω από εκείνον, και λίγο πριν την Βικτόρια αναγκάστηκαν να περάσουν το σοκ ενός τραυματισμού που στέλνει τον 26άχρονο εκτός δράσης τουλάχιστον ως το τέλος του έτους. Απώλεια που προφανώς μια ομάδα σαν τους Ερυθρόλευκους έχει τον τρόπο να την «καλύψει» γενικώς από το μεταγραφικό παράθυρο, αλλά που αυτό δεν μπορούσε επ ουδενί να συμβεί ειδικώς στα ματς με τους Τσέχους.
Συμβαίνουν λοιπόν και αυτά σε αυτή την «πρώτη ενότητα» της σεζόν. Την καλοκαιρινή. Συμβαίνουν όμως και… άλλα. Τα οποία καμιά φορά είναι για καλό. Και αν μια πρόκριση σε «νοκ άουτ» του Ιούλη, είναι μια παρτίδα πόκερ; Συμβαίνει ένας προπονητής να νιώθει πως έχει άσους κρυμμένους στο μανίκι του. Ποδοσφαιριστές που ο αντίπαλος καλά-καλά δεν μπορεί να τους έχει δει στο σκάουτινγκ, άρα που του είναι τουλάχιστον δύσκολο να τους αντιμετωπίσει. Ο Πάβελ Βρμπα, ο τεχνικός της Βικτόρια είχε μια τέτοια ολιγόλεπτη εμπειρία στο ματς της Τρίτης. Φάνηκε από τον τρόπο που οι αμυντικοί της ομάδας του δεν ήξεραν τι να περιμένουν από τις πρώτες «επαφές» με τη μπάλα του νεαρού Λαζάρ Ραντζέλοβιτς. Του 21άχρονου Σέρβου που ουσιαστικά τις πραγματικές δυνατότητες του, ακόμη τις ανακαλύπτει ο Πέδρο Μαρτίνς, άρα πώς να τις γνωρίζει ο αντίπαλος. Πέρασε για ένα δεκάλεπτο ο «μικρός» στη Doosan Arena και με το κάθετο παιχνίδι του, προκάλεσε μπελάδες στους Τσέχους. Αν μάλιστα σε μια φάση δεν «τράκαρε» στο εμπόδιο του Τσιμίκα μπαίνοντας στην αντίπαλη περιοχή; Μπορεί να ήταν ο ήρωας της βραδιάς. Δεν συνέβη. Συνέβη όμως σίγουρα μια ακόμη «διαπραγμάτευση» προς τα πάνω, της μετοχής του στο ερυθρόλευκο ρόστερ. Ο Ραντζέλοβιτς μοιάζει να μπορεί να βοηθήσει τον Ολυμπιακό και να το κάνει άμεσα.
Έγινε ήδη ένα επιπλέον επιθετικό «όπλο» εν όψει της ρεβάνς. Κάποιος που ερχόμενος από τον πάγκο μπορεί να δώσει ώθηση στην δημιουργία ή ακόμη και στην εκτέλεση: 7 γκολ και 12 ασίστ πέρσι με την Ραντνίσκι. Και μιλώντας για γκολ που προφανώς αποτελούν ζητούμενα πρόκρισης; Ακόμη πιο χαρακτηριστική η περίπτωση του Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Του σέντερ φορ «κάνω τη διαφορά» που πρόσθεσε ο Ολυμπιακός στο ρόστερ του αυτό το καλοκαίρι. Κάποιος που αν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά, θα είναι…Σεμέδο, θα είναι Βαλμπουενά. Θα είναι παίκτης πρώτης γραμμής για τους Πειραιώτες. Ήρθε στις 6 Ιουλίου όμως. Και είναι λογικό η ένταξη του να γίνει με ένα πιο προσεκτικό χρονοδιάγραμμα. Ο Μαρτίνς τον χρησιμοποίησε λίγο με τη Νότιγχαμ Φόρεστ στη πρόβα τζενεράλε.
Τον είχε στο μυαλό του, και στο plan b του Πλζεν. Κάποια στιγμή μάλιστα στο δεύτερο ημίχρονο του ζήτησε να κάνει το «ζέσταμα» του πιο εντατικό πριν αποφασίσει για την τρίτη του αλλαγή. Ο Μαροκινός δεν χρησιμοποιήθηκε πάντως. Άρα ουσιαστικά είναι ένας ακόμη «άγνωστος» για τους Τσέχους. Ένας άγνωστος με καριέρα 200 γκολ, όχι φυσικά για το εκτόπισμα του στο διεθνές ποδόσφαιρο. Αλλά για τον τρόπο που «ταιριάζει» στο παζλ του Ολυμπιακού. Είναι έτοιμος ο Ελ Αραμπί. Σε αυτό το 20ήμερο στο λιμάνι έχει καταφέρει να έχει ήδη ψηλά τους δείκτες φυσικής κατάστασης. Έτοιμος για να πάρει ρόλο και εκείνος στο «rotation». Για να μεγαλώσει την πίεση στον αντίπαλο. Ίσως και για εκείνη τη μια ενέργεια, τη μια εκτέλεση που μπορεί να καθορίσει την ίδια την πρόκριση.