Ο Ερνέστο έφτιαξε την κορυφαία άμυνα του Champions League!

Η Μπαρτσελόνα του Βαλβέρδε, μεταλλάχθηκε, από «μηχανή των γκολ», σε αμυντικό «τέρας», με τα νούμερα να προκαλούν έκπληξη και δέος!

Βρε πως αλλάζουν οι καιροί…Όταν διεξήχθη η κλήρωση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ ουδείς θα χαλάλιζε ένα ευρώ ποντάροντας ότι η Μπαρτσελόνα, με το πέρας της πρώτης φάσης, θα είχε την καλύτερη άμυνα. Η ομάδα που την τελευταία 10ετία αποτέλεσε συνώνυμο του τολμηρού ποδοσφαίρου μεταλλάχθηκε σε αμυντικό «τέρας» που σε έξι αναμετρήσεις του 4ου ομίλου είδε την εστία της να παραβιάζεται άπαξ! Σε εκείνο το 3-1, με τον Ολυμπιακό, στη Βαρκελώνη, από το γκολ του Νικολάου, λίγο πριν το φινάλε.

Κι αν το ότι οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ, που ακολουθούν στη λίστα, έχουν δεχθεί δύο γκολ περισσότερα, δεν σας εντυπωσιάζει, ή δεν θεωρείτε το δείγμα των 6 αγώνων αντιπροσωπευτικό, υπάρχουν κι οι 14 αγωνιστικές της Πριμέρα όπου η Μπάρτσα ναι μεν κατέχει τα επιθετικά πρωτεία (36 τέρματα ενεργητιικό), αλλά και τα αμυντικά, μαζί, με την «συνήθη ύποπτο», Ατλέτικο Μαδρίτης, με 7 γκολ παθητικό! Όπως γίνεται αντιληπτό η αμυντική προσήλωση είναι το στοιχείο που προσέδωσε ο Ερνέστο Βαλβέρδε στην ως τώρα πορεία του στον πάγκο των Καταλανών.

Καίτοι οι ομάδες του δεν είθισται να διακρίνονται στον τομέα της ανάσχεσης, αναθεώρησε, μεσούντος του θέρους, τα σχέδια του, λόγω της φυγής Νεϊμάρ και των μεταγραφικών αστοχιών των διοικούντων.

Το ταμπού του 4-3-3 πήγε περίπατο. Η αρχή έγινε στον επαναληπτικό του Σούπερ Καπ με την Ρεάλ Μαδρίτης, όπου έπαιξε με άμυνα τριών (Μασεράνο, Πικέ, Ουμτιτί) αλλά το πείραμα εγκαταλείφθηκε όχι μόνο λόγω ήττας (2-0) αλλά κι εμφάνισης. Ο τραυματισμός του Ντεμπελέ κόντρα στην Χετάφε (16/09), οδήγησε, εκόντα – άκοντα, τον Βαλβέρδε (αφού μοναδικός εξτρέμ που απέμεινε ήταν ο Ντεουλοφέου, που δεν «σκίζεται» αμυντικά) στην επανάσταση, για τα δεδομένα της Μπάρτσα, του 4-4-2, με προωθημένους Μέσι και Σουάρες!

Σχηματισμός, ασφαλώς, όχι πρωτοποριακός, αλλά επιτρέπει στους «μπλαουγκράνα», που έχουν κοντά τις δύο πίσω ζώνες, να κρατάνε τα «μπόσικα» ψάχνοντας στιγμές «μαγείας» του Αργεντινού, για να κερδίσουν. Τα στρατοσφαιρικά σκορ εξαφανίστηκαν. Μια πεντάρα (5-0) επί της Εσπανιόλ και μια εξάρα (6-1), επί της Έϊμπαρ, ανάγονται στον Σεπτέμβρη, αποτελώντας εξαιρέσεις. Έκτοτε 2-3 γκολ, το πολύ, ανά ματς κι ανέπαφη εστία. Συνήθως. Το 2-2 με την Θέλτα, το περασμένο Σάββατο, ήταν το πρώτο ματς μετά από εκείνο στη Μαδρίτη που δέχθηκε 2 γκολ.

Πρωταγωνιστές από τα μετόπισθεν, αλλά και λειψανδρία

Με την νέα προσέγγιση βγήκαν και νέοι πρωταγωνιστές. Από την οπισθοφυλακή. Όχι μόνο ο Άλμπα που μοιράζει, αφειδώς, ασίστ, αλλά κι ο Ουμτιτί που από αξιόπιστος αμυντικός εξελίχθηκε σε ηγετική φυσιογνωμία, ή ο Τερ Στέγκεν που δείχνει, την φετινή σεζόν, πως δικαίως πόνταραν πάνω του, πέρσι, οι Καταλανοί παραχωρώντας τον Κλάουντιο Μπράβο στην Σίτι.

Ο Γερμανός είχε…ρεπό χθες, Ουμτιτί και Μασεράνο είναι τραυματίες, αλλά Σίλεσεν και Φερμάλεν κάλυψαν τα κενά στην «αποψιλωμένη» καλύτερη άμυνα του Τσάμπιονς Λιγκ

Ο Βαλβέρδε δεδομένου ότι ο Γάλλος θα μείνει 2 μήνες εκτός κι ο Αργεντινός (που έχει και τάσεις φυγής), άλλες 10 μέρες, δοκίμασε τον Μπούσκετς στόπερ. Κάτι που είχε κάνει, σε άμυνα τριών, ο Γκουαρντιόλα, 6 χρόνια πριν, σε κλάσικο, στην Μαδρίτη (3-1 υπέρ της Μπάρτσα). Στα υπόψιν κι ο αριστεροπόδαρος, ταχυδυναμικός, Γάλλος Ντιν, παρότι του λείπει μπόϊ, αν κι ο Βαλβέρδε, που ήθελε τον Ινίγκο Μαρτίνεθ της Ρεάλ Σοσιεδάδ, το περασμένο καλοκαίρι, άνοιξε την πόρτα μεταγραφής το χειμώνα για να καλυφθεί η αμυντική λειψανδρία. Άλλωστε είναι «κλεισμένος» κι ο Κολομβιανός, διεθνής, στόπερ Γεράϊ Μίνα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από