Το10.gr αναλύει τους τέσσερις αστέρες που φόρεσαν τη φανέλα των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Γιουβέντους και άφησαν το στίγμα τους στους συλλόγους
Λίγες ώρες έμειναν ακόμα για το σπουδαίο παιχνίδι της Μάντσετερ Γιουνάιτεντ με τη Γιουβέντους του Κριστιάνο Ρονάλντο στο «Ολντ Τράφορντ».
Ο Πορτογάλος επιστρέφει στο γήπεδο του Μάντσεστερ αυτή τη φορά ως αντίπαλος, σε μια αναμέτρηση που έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ίδιο. Άλλωστε ο «CR7» ποτέ δεν έδειξε την αγάπη που τρέφει για τον σύλλογο μέσα από τον οποίο «εκτοξεύθηκε» στο ποδοσφαιρικό στερέωμα.
Παιχνίδι απέναντι σε γνωστά πρόσωπα είναι και για τον Πολ Πογκμπά, ο οποίος διέπρεψε για μια τετραετία στην ιταλική ομάδα.
Τα τελευταία χρόνια μερικοί σπουδαίοι παίκτες φόρεσαν τη φανέλα των δύο συλλόγων, καταφέρνοντας μάλιστα να ηγηθούν στις ομάδες τους.
Κάρλος Τέβες
Πλέον ένας από τους πιο «μισητούς» παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Κάρλος Τέβες κάθε άλλο παρά κακές εμφανίσεις είχε με την ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.
Κατά τη διετή παραμονή του στο «Ολντ Τράφορντ» ο Αργεντινός ερχόταν κυρίως από τον πάγκο, προσφέροντας αρκετά γκολ. Αν και η πρώτη του χρονιά ήταν εξαιρετική, η έλευση του Ντιμιτάρ Μπερμπάτοφ το καλοκαίρι του 2008 περιόρισε σημαντικά τον χρόνο του, κάτι το οποίο εξόργισε τον ίδιο. Το επόμενο καλοκαίρι θα τον έβρισκε πάλι στο Μάντσεστερ, αλλά στη γαλάζια πλευρά του.
Το 2013 μεταπήδησε στη «βέκια σινιόρα» με τη φανέλα της οποίας πραγματικά «μάγεψε». Την πρώτη σεζόν κατέκτησε το πρωτάθλημα με τους Γιουβεντίνους, ενώ έφτασε και μέχρι τα ημιτελικά του Europa League.
Η επόμενη σεζόν του όμως ήταν ακόμα καλύτερη. Στα 30 του χρόνια ο Τέβες ήταν αναγεννημένος, καταφέρνοντας να ηγηθεί της επιθετικής γραμμής των «μπιανκονέρι» με 27 γκολ. Στις εγχώριες διοργανώσεις η Γιουβέντους φάνταζε να μην έχει αντίπαλο, κάνοντας δια περιπάτου το νταμπλ. Ωστόσο στον τελικό του Champions League στο Βερολίνο η Μπαρτσελόνα επικράτησε με 3-1, «γκρεμίζοντας» τα όνειρα της «βέκια σινιόρα» για ευρωπαϊκό τίτλο.
Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς
Ένας εκ των κορυφαίων επιθετικών των τελευταίων ετών, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς έχει φορέσει μερικές από τις πιο «βαριές» φανέλες των ευρωπαϊκών συλλόγων. Το 2004 μετά από μερικές καταπληκτικές χρονιές με τον Άγιαξ, η Γιουβέντους επένδυσε επάνω του κάνοντας τον δικό της.
Άπειρος ακόμα, ο Σουηδός δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει στους «μπιανκονέρι». Αν και την πρώτη του χρονιά πραγματοποίησε μερικές πολύ καλές εμφανίσεις (16 γκολ), την δεύτερη σεζόν του ο Φάμπιο Καπέλο τον «εκτόπισε» στα άκρα, θέση στην οποία ο Ζλάταν ήταν λιγότερο επικίνδυνος και αποδοτικός.
Η αφαίρεση των δύο τελευταίων πρωταθλημάτων, σε συνδυασμό με τον ντροπιαστικό υποβιβασμό στη δεύτερη κατηγορία έστειλαν τον Ιμπραϊμοβιτς στην ανταγωνίστρια Ίντερ.
Αρκετά χρόνια μετά, έχοντας πλέον στάτους «θρύλου του ποδοσφαίρου» μετακόμισε για πρώτη φορά στην Αγγλία και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αν και στην προχωρημένη για ποδοσφαιριστή ηλικία των 35 ο «Ίμπρα» έδειχνε πως έκανε… πλάκα σε ένα πρωτάθλημα γνωστό για τον εξαντλητικό ρυθμό του, βγαίνοντας πρώτος σκόρερ της ομάδας του σε όλες τις διοργανώσεις με 28 γκολ.
Μάλιστα κατέκτησε ένα κύπελλο Αγγλίας αλλά και το Europa League, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την ποδοσφαιρική του κλάση.
Στο σύντομο πέρασμα του από το Μάντσεστερ ο Ιμπραΐμοβιτς έγινε λατρευτός από τους φίλους της ομάδας, με πολλούς να τον αποκαλούν «νέο αυτοκράτορα» της πόλης μετά τον Ερίκ Καντόνα, με τον οποίο ο εκκεντρικός Ζλάταν είχε μια… φιλική κόντρα.
Πολ Πογκμπά
Ίσως το πιο ακριβό λάθος κατά τη διάρκεια της πολυετούς θητείας του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στο Μάντσεστερ. Ο Γάλλος μέσος αποκτήθηκε έναντι ασήμαντου χρηματικού ποσού από τη Χάβρη μόλις στα 16 του και αμέσως εντάχθηκε στο σύστημα των ακαδημιών του συλλόγου. Αν και στις αρχές του 2012 έγινε μέλος της πρώτης ομάδας, ο χρόνο συμμετοχής του ήταν ελάχιστος κάτι το οποίο εξόργισε το νεαρό Γάλλο.
Λίγους μήνες αργότερα αποχώρησε με προορισμό το Τορίνο και τη Γιουβέντους με την οποία πήρε γρήγορα φανέλα βασικού. Η απόδοσή του «απογειώθηκε», με συλλόγους όπως η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης να ενδιαφέρονται για τις υπηρεσίες του. Tο 2015 μετά την αποχώρηση του Αρτούρο Βιδάλ για τη Μπάγερν Μονάχου, ο Γάλλος έγινε ο απόλυτος ηγέτης στο χώρο του κέντρου με 8 γκολ και 13 ασίστ.
Τότε ήταν που έπεισε και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να βάλει πάρα πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη και να σπάσει το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής το καλοκαίρι του 2016. Αν και οι επιδόσεις του με την κόκκινη φανέλα δεν έφτασαν ποτέ σε συστηματική βάση αυτές που είχε στην Ιταλία, ο Γάλλος μέσος παραμένει ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στη θέση του.
Κριστιάνο Ρονάλντο
Όπως ήδη προαναφέραμε, ο Πορτογάλος σούπερ σταρ έχει ένα ξεχωριστό μέρος στην καρδιά του για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ήταν μόλις 18 χρονών όταν ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον τον έφερε από τη Σπόρτινγκ στο «Ολντ Τράφορντ» «μαγεμένος» από τις ικανότητες του σε ένα φιλικό των δύο ομάδων μερικούς μήνες νωρίτερα.
Ο Ρονάλντο «ανδρώθηκε» ποδοσφαιρικά υπό τις οδηγίες του Σκωτσέζου τεχνικού, αναδεικνύοντας του πλούσιο ποδοσφαιρικό του ρεπερτόριο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Νησί κέρδισε 3 Πρωταθλήματα με τους «κόκκινους διαβόλους», 1 Champions League, 2 Λιγκ Καπ και 1 Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων, ενώ το 2008 αναδείχθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του πολυτιμότερος παίκτης στον κόσμο κατακτώντας τη Χρυσή Μπάλα.
Πλέον βρίσκεται στην αρχή ενός νέου κεφαλαίου της καριέρας του με τη φανέλα της Γιουβέντους, στην οποία μεταγράφηκε το περασμένο καλοκαίρι από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Αν και οι φήμες που τον συνέδεαν με τη Γιουνάιτεντ από το περασμένο καλοκαίρι ήταν πολλές, ποτέ δεν μετουσιώθηκαν σε κάποια επίσημη πρόταση, με τον Ρονάλντο τελικά να γίνεται κάτοικος Τορίνο.
Το σημερινό παιχνίδι αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση για τον 33χρονο επιθετικό, καθώς «αν και αγαπάει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, θέλει να σκοράρει απέναντί της» όπως δήλωσε ο Ζοζέ Μουρίνιο.
Στην τελευταία επίσκεψη του στο «Ολντ Τράφορντ» στη φάση των «16» του Champions League για τη σεζόν 2012-13 ο Ρονάλντο είχε σκοράρει, χαρίζοντας την πρόκριση στη «βασίλισσα». Ένα τέρμα το οποίο δεν πανηγύρισε ως ένδειξη σεβασμού τόσο προς στους φιλάθλους της ομάδας που τον λάτρεψαν, όσο και στον προπονητή που τον βοήθησε να εξελιχθεί στον θρύλο που είναι σήμερα.