Ο Ντέκλαν Ράις της Άρσεναλ έγινε το τελευταίο ποδοσφαιρικό viral, με τις δύο μυθικές εκτελέσεις φάουλ κόντρα στη Ρεάλ, όταν έκλεψε λίγη από τη μαγεία των θρύλων του παρελθόντος.
Στο θρυλικό «Space Jam» του 1996, ταινία που πρωταγωνιστούν ο Μπιλ Μάρεϊ, ο Μάικλ Τζόρνταν και οι κορυφαίοι αστέρες του NBA των 90s, οι εξωγήινοι έχουν έρθει για να καταλάβουν τη Γη. Οι σύμμαχοι της ανθρωπότητας είναι τα καρτούν των Looney Tunes -ο Μπαγκς Μπάνι και οι λοιποί ήρωες. Αυτοί πείθουν τους κακούς ώστε η μοίρα της ανθρωπότητας να αποφασιστεί μέσα από έναν αγώνα μπάσκετ. «Ωραία», θα πει κανείς: «Με Μάικλ Τζόρνταν δεν έχασε κανείς»! Ωστόσο, τα εξωγήινα τέρατα είναι πονηρά! Με μια μαγική μπάλα, κλέβουν το ταλέντο των κορυφαίων παικτών του NBA, αμέσως αποκτούν όλες τις κορυφαίες δεξιότητες του μπάσκετ και το μέλλον του πλανήτη είναι ξαφνικά αβέβαιο…
Καλά όλα αυτά, αλλά τι σχέση έχουν με ποδόσφαιρο, με Champions League, με εκτελέσεις φάουλ και με Ντέκλαν Ράις; Ένα εύλογο ερώτημα! Η απάντηση, επίσης απλή: Το βράδυ της Τρίτης, 8 Απριλίου 2025, ο διεθνής Άγγλος μέσος, μετατράπηκε στον απόλυτο ποδοσφαιρικό ήρωα. Πέτυχε δύο γκολ που μπαίνουν μόνο σε… σελίδες κόμικ ή στο σινεμά. Δύο γκολ… εξωγήινα, με τη μπάλα να φεύγει από το δεξί του πόδι σαν να είναι «μαγεμένη», ώστε να διαγράψει την τέλεια τροχιά. Σαν ο ίδιος ξαφνικά να «έκλεψε» το ταλέντο των κορυφαίων του είδους, ώστε να πετύχει αυτό που πέτυχε. Λίγο από Ντέιβιντ Μπέκαμ, λίγο από Ρομπέρτο Κάρλος, λίγο από Λιονέλ Μέσι και λίγο από Ζουνίνιο Περναμπουκάνο!
Γιατί διαφορετικά, οι δύο «κανονιές» με τις οποίες ο 26χρονος Λονδρέζος «σκότωσε» τη Ρεάλ Μαδρίτης στη νίκη 3-0 της Άρσεναλ στο Emirates, κατά τον πρώτο προημιτελικό του Champions League, απλώς δεν εξηγούνται. Δύο σουτ, που σαν να αψήφησαν κάθε λογική ή τους φυσικούς νόμους!
Πως αλλιώς να εξηγηθεί άλλωστε το ότι σε 338 ματς με Γουέστ Χαμ και Άρσεναλ σε επαγγελματικό επίπεδο και με 27 γκολ συνολικά -αμυντικός χαφ γαρ- ο Ντέκλαν Ράις δεν είχε πετύχει ποτέ γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Για την ακρίβεια, όχι απλά δεν είχε ξαναβάλει γκολ με φάουλ, αλλά είχε δοκιμάσει μόλις 12 απευθείας εκτελέσεις σε όλη την καριέρα του. Ολογράφως: δώδεκα. Σε 338 αγώνες. Δηλαδή μία ανά 28 παιχνίδια. Στο 339ο όμως, παιχνίδι, έβαλε δύο. Και τι δύο!
Δύο αριστοτεχνικές απευθείας εκτελέσεις φάουλ παγκόσμιας κλάσης με διαφορά 12 αγωνιστικών λεπτών (58′ – 70′) που έγιναν ακαριαία viral σε όλο τον πλανήτη. Που ανάγκασαν μέχρι και τον επίσημο λογαριασμό του champions league στα social media να αναρωτηθεί: «Ντέκλαν Ράις, τι έκανες μόλις τώρα;»
Που ανάγκασαν τους συμπαίκτες του να τραβούν τα μαλλιά τους, το ίδιο και τον προπονητή του Μικέλ Αρτέτα, επίσης βιρτουόζο της μπάλας τα χρόνια που βρισκόταν εντός των τεσσάρων γραμμών.
Που ανάγκασε τον «πολύ» Κιλιάν Εμπαπέ να μείνει στην κυριολεξία με ανοιχτό το στόμα.
Όπως άφωνος, μαζί με όλο τον υπόλοιπο ποδοσφαιρικό πλανήτη, έμεινε φυσικά και ο ίδιος ο Ράις, τόσο από τα μηνύματα που βρήκε στο κινητό του, όσο και από το ίδιο το επίτευγμα.
Το επίτευγμα σε εικόνα:
«Πήγα μετά το ματς να δω το τηλέφωνό μου και αυτά που βρήκα… ήταν μια τρέλα», είπε ο Άγγλος μέσος μιλώντας λίγη ώρα μετά το ματς στο Amazon Prime και συνέχισε: «Το να πετυχαίνω το πρώτο μου απευθείας φάουλ είναι ιδιαίτερη στιγμή. Μετά έβαλα και το δεύτερο… Είχα αυτοπεποίθηση. Δεν έχω λόγια πραγματικά. Δε νομίζω ότι έχω καταλάβει τι πέτυχα απόψε, είναι ένα ιστορικό βράδυ».
Και όντως, ακριβώς αυτό ήταν:
Τα δύο αυτά απίθανα γκολ-φάουλ σημειώθηκαν απέναντι στο πιο λαμπερό, το πιο επιτυχημένο ποδοσφαιρικό club του κόσμου, τη «Βασίλισσα» των 15 Champions League. Απέναντι σε έναν από τους κορυφαίους τερματοφύλακες της Ιστορίας, τον Τιμπό Κουρτουά. Και βεβαίως, υπό το βλέμμα του σεσημασμένου «φαουλίστα» των «μερένγκες», Ρομπέρτο Κάρλος, ο οποίος βρισκόταν στην εξέδρα.
Και ο οποίος -δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα στο σύμπαν- τη στιγμή που έβλεπε την τροχιά της μπάλας στο πρώτο σουτ του Ράις, να μην ήταν και ο πρώτος που, νοσταλγικά, σκέφτηκε αυτό:
Τα ρεκόρ του Ράις
Το «ιστορικό» της βραδιάς όμως, δεν σταματά εκεί. Η σπανιότητα στις δύο εκτελέσεις είναι ένα από τα στοιχεία της επίδοσης του Άγγλου μέσου. Γιατί ακολουθούν και ένα σωρό ακόμη ιστορικά ορόσημα στα οποία έφτασε. Ο Ντέκλαν Ράις έγινε:
- ο πρώτος ever που σκοράρει δύο φορές με απευθείας εκτέλεση φάουλ σε νοκ άουτ αναμέτρηση του Champions League.
2 – Declan Rice is the first player to score two direct free kick goals in a knockout stage match in the UEFA Champions League. Precision. pic.twitter.com/loLhfmZ7sX
— OptaJoe (@OptaJoe) April 8, 2025
- ο πρώτος που το κάνει απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης στην εποχή του Champions League και ο δεύτερος μετά από σχεδόν 70 χρόνια, μετά τον θρυλικό Ερνστ Χάπελ, όταν το είχε κάνει με τη φανέλα της Ραπίντ Βιέννης κατά τη δεύτερη μόλις σεζόν του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το μακρινό 1956.
- ο 5ος παίκτης κατά τον 21ο αιώνα που βάζει δύο γκολ-φάουλ στο ίδιο ματς Champions League, ανεξαρτήτως φάσης, μετά από 4 σπεσιαλίστες του είδους, Ριβάλντο, Κριστιάνο Ρονάλντο, Νεϊμάρ και Χακίμ Ζίγιες -όλοι τους όμως στη φάση των ομίλων.
Δέκα εκτελέσεις φάουλ που έγραψαν Ιστορία
Τα δύο γκολ-φάουλ του Ντέκλαν Ράις, αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια άκρως εντυπωσιακή αναδρομή στο παρελθόν. Από εκείνο το -μέχρι σήμερα- απίστευτο φάουλ του Ρομπέρτο Κάρλος το 1997, μέχρι του Μπέκαμ κόντρα στην Ελλάδα και του Μέσι κόντρα στη Λίβερπουλ, αυτά είναι τα 10 φάουλ της σύγχρονης εποχής που άφησαν τον ποδοσφαιρικό πλανήτη με ανοιχτό το στόμα και που στην εποχή των social media θα γινόντουσαν ακαριαία viral…
Ρομπέρτο Κάρλος (Βραζιλία) vs Γαλλία (Φιλικό 1997)
Ένα σουτ που έχει αναλυθεί όσο λίγα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η Equipe, μετά από εκείνο το φιλικό στο Ζερλάν ανάμεσα στη Βραζιλία με τη Γαλλία, πριν το Μουντιάλ που θα φιλοξενούσε, ζήτησε την βοήθεια Φυσικών για να αναλύσει τι διάολο συνέβη! Απόσταση: 35 μέτρα. Περιστροφές μπάλας: 12 / sec. Ταχύτητα: 137 χιλιόμετρα / ώρα. Αρχική κατεύθυνση της μπάλας, αν αυτή ταξίδευε σε ευθεία γραμμή: περίπου 8 μέτρα μακριά από το αριστερό δοκάρι.
Ένα περίπου δευτερόλεπτο μετά την εκτέλεση του πιθανότατα πιο δυνατού αριστερού ποδιού που έχουμε δει μαζί με αυτά των συμπατριωτών του Χουλκ και Αντριάνο, ο Φαμπιάν Μπαρτέζ απλώς στρίβει λίγο το κεφάλι προς τα αριστερά και κοιτά τη μπάλα να βρίσκει πρώτα στο δοκάρι και μετά να αναπαύεται στα δίχτυα του. Εκεί που σταματούσαν οι νόμοι της Φυσικής και της… λογικής, συνήθως ξεκινούσαν τα σουτ του Ρομπέρτο Κάρλος.
Σίνισα Μιχάιλοβιτς (Λάτσιο) vs Σαμπντόρια (Serie A 1998-99)
Ένα χρόνο πριν κατακτήσει το δεύτερο και τελευταίο μέχρι σήμερα πρωτάθλημα της ιστορίας της, η φοβερή και τρομερή Λάτσιο του Σβεν Γκόραν Έρικσον χάνει τον τίτλο για ένα μόλις βαθμό από τη Μίλαν. Το ρόστερ της είναι γεμάτο παιχταράδες: Νέστα, Στάνκοβιτς, Σέρτζιο Κονσεϊσάο, ο νυν τεχνικός της ΑΕΚ, Ματίας Αλμέιδα, Σάλας, Μαντσίνι, Βιέρι, Νέντβεντ. Ανάμεσά τους, ένας -ας μη γελιόμαστε- ευτραφής, άτεχνος και όχι ιδιαίτερα ευχάριστος, Σέρβος κεντρικός αμυντικός, με το παρατσούκλι «Κούμαν των Βαλκανίων».
Ναι, οι εκτελέσεις φάουλ του Μιχάιλοβιτς ήταν παραπάνω από αριστουργηματικές, με το αριστερό του πόδι να είναι τόσο «γλυκό» που δεν θύμιζε σε τίποτα τον… υπόλοιπο κάτοχό του! Κατ’ εξαίρεση, η λίστα περιλαμβάνει όχι ένα αλλά τρία φάουλ του Σέρβου, όλα σε ένα ματς! Ο Μιχάιλοβιτς είναι ο ένας από τους πέντε στην ιστορία του ποδοσφαίρου που έχουν πετύχει χατ-τρικ με εκτελέσεις φάουλ, ανάμεσά τους και ο Έλληνας σπεσιαλίστας, Κώστας Φραντζέσκος. O Σέρβος το πέτυχε σε ένα 5-2 επί της πρώην ομάδας του, Σαμπντόρια, για την 13η αγωνιστική του ιταλικού πρωταθλήματος της περιόδου 1998-99.
Ντέιβιντ Μπέκαμ (Αγγλία) vs Ελλάδα (Προκριματικά Μουντιάλ, 2002)
Ένας ακόμη ορισμός μιας ιδιαίτερης κατηγορίας φάουλ. Πρόκειται για την κατηγορία… «όσο μας πληγώνεις, τόσο μας πωρώνεις». Ο Άγγλος σούπερσταρ ήταν για τους απανταχού τερματοφύλακες ένας από τους πλέον διαβόητους εκτελεστές στημένων και ο Αντώνης Νικοπολίδης δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Όπως για τους περισσότερους της λίστας, έτσι και για τον Μπέκαμ μπορεί να φτιαχτεί μια λίστα μόνο με δικά τους φάουλ, ωστόσο αυτό απέναντι στην Ελλάδα του Ρεχάγκελ, στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων που ισοφαρίζει σε 2-2 και στέλνει τα «Τρία Λιοντάρια» απευθείας στα τελικά του Μουντιάλ και όχι σε μπαράζ με την Ουκρανία, είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά.
Η μπάλα στημένη στην απόλυτη ευθεία με το κέντρο της εστίας, ώστε ο γκολκίπερ να μην μπορεί να προβλέψει γωνία. Μετά την εκτέλεση, με κλασική τροχιά… μπανάνας, η μπάλα δεν πάει ούτε αριστερά, ούτε δεξιά αλλά… και στις δύο κατευθύνσεις. Πρώτα δεξιά, ο Νικοπολίδης κάνει ένα βήμα προς τα εκεί, μετά «αποφασίζει» να στρίψει στη μέση της διαδρομής, ο Έλληνας γκολκίπερ κάνει ένα βήμα προς την άλλη μεριά, αλλά είναι ήδη αργά. Γκολ-φάουλ αλα Playstation.
Ροναλντίνιο (Βραζιλία) vs Αγγλία (Μουντιάλ 2002)
Πριν από λίγους μήνες, η Αγγλία έχει περάσει στα τελικά του Μουντιάλ χάρη σε ένα απίθανο φάουλ του Μπέκαμ κόντρα στην Ελλάδα. Οι ποδοσφαιρικές μοίρες τα έφεραν έτσι, ώστε να αποκλειστεί στους «8» από ένα ακόμη καλύτερο φάουλ. Με το σκορ του προημιτελικού Αγγλία – Βραζιλία στο 1-1, η «σελεσάο» κερδίζει φάουλ στο 50ο λεπτό σε μια θέση που δεν μυρίζει απευθείας εκτέλεση. Δεξιά, κοντά στη γραμμή και καμιά 35αριά μέτρα σε ευθεία προς το τέρμα. Όποιος δοκιμάσει να σουτάρει απευθείας από εκεί θα πρέπει να είναι τρελός. Ο συγκεκριμένος ήταν. Τρελός με τη μπάλα και με το jogo bonito: το όμορφο παιχνίδι.
Ο Ροναλντίνιο παίρνει 3-4 μέτρα φόρα, το μονό τείχος είναι εκεί απλώς για τυπικούς λόγους και ο Ντέιβιντ Σίμαν βρίσκεται 2 μέτρα εκτός εστίας, περιμένοντας προφανώς σέντρα. Αυτή η απόσταση και το ένα βηματάκι προς τα μπροστά, ήταν όσα χρειάστηκαν για το σουτ του «Ρόνι» να διαγράψει μια τρελή τροχιά, να περάσει πάνω από τον Άγγλο γκολκίπερ και να καταλήξει στο πλαϊνό δίχτυ κοντά στο δεξί «Γ» του.
Ζουνίνιο Περναμπουκάνο (Λιόν) vs Μπάγερν Μονάχου (Champions League 2003-04)
Ας είμαστε σοβαροί: κάθε φορά που ο κατά γενική ομολογία κορυφαίος εκτελεστής φάουλ στην Ιστορία του ποδοσφαίρου, έστηνε τη μπάλα κάπου κοντά στον… ταχυδρομικό κώδικα της αντίπαλης εστίας, όλοι γνωρίζαμε ότι πρόκειται για ό,τι πιο κοντινό σε ποδοσφαιρική ελεύθερη βολή. Σαφώς και μπορεί να χαθεί, αλλά συνήθως μπαίνει! Οι περισσότερες από τις 77 εύστοχες εκτελέσεις του ήταν ποιήματα και όποια κι αν διαλέξει κανείς μέσα θα πέσει.
Ίσως εκείνο το φάουλ κόντρα στη Μπαρτσελόνα του Γκουαρδιόλα από πλάγια θέση αριστερά, όπου οι 999 στους 1000 κάνουν σέντρα. Ίσως πάλι ο πύραυλος εδάφους-αέρος από τα 45 μέτρα κόντρα στην Αζαξιό το 2006. Για τον ίδιο πάντως, όταν ρωτήθηκε σχετικά, το πρώτο σουτ που του ήρθε στο μυαλό ήταν εκείνο απέναντι στον Όλιβερ Καν, στη νίκη 2-1 της Λιόν επί της Μπάγερν για τους ομίλους της σεζόν 2003-04. Τέλεια τροχιά, τέλειος στόχος -δοκάρι και μέσα στο «Γ».
Άλβαρο Ρεκόμπα (Ίντερ) vs Μπολόνια (Serie A 2003-04)
Ο ορισμός του τέλειου φάουλ στην ακάλυπτη γωνία του τείχους, την οποία θεωρητικά ελέγχει ο τερματοφύλακας. Σε αυτή την περίπτωση η φωτοβολίδα που φεύγει από το αριστερό πόδι του Ουρουγουανού μαέστρου δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο αντίδρασης. Είναι τέτοια η δύναμη και κατ’ αντιστοιχία τέτοιο το φάλτσο που η μπάλα καθ’ όλη τη διάρκεια του «ταξιδιού» της δεν βρίσκεται καν σε τροχιά προς το τέρμα. Τελευταία στιγμή, στρίβει, βρίσκει δοκάρι και αναπαύεται στα δίχτυα ενός θρυλικού γκολκίπερ, του Τζιανλούκα Παλιούκα, ο οποίος σε αυτή την περίπτωση δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα να «βγάλει» το σουτ.
Αντρέα Πίρλο (Μίλαν) vs Ίντερ (Serie A 2006-07)
Το κλασικό ντέρμπι του Μιλάνου για τη σεζόν 2006-07, το Derby della Madonnina, μπορεί να κατέληξε στους «νερατζούρι» ωστόσο το γκολ που έχουμε να θυμόμαστε από αυτό είναι ένα κλασικό «φάουλ Πίρλο». Ναι, οι εκτελέσεις του Ιταλού μαέστρου ήταν μια κατηγορία μόνες τους. «Κοφτό» χτύπημα, με το πόδι να μαζεύεται προς την πλευρά που θέλει να κατευθύνει τη μπάλα. Συνήθως όχι πολύ δυνατή εκτέλεση, όχι πολύ φαλτσαριστή. Αν μιλάμε βέβαια για ακρίβεια, η μπάλα πήγαινε -χωρίς ίχνος υπερβολής, στο ακριβές εκατοστό που ήθελε να τη στείλει.
Κλασικό παράδειγμα το συγκεκριμένο φάουλ της λίστας, από κοντινή μάλιστα απόσταση, κάτι που πάντα κάνει πιο δύσκολη την εκτέλεση αφού η μπάλα δεν έχει αρκετό χώρο και χρόνο για να κατέβει προς το τέρμα όταν περάσει από το τείχος. Για τους περισσότερους δηλαδή, γιατί για τον Πίρλο, ο χώρος και ο χρόνος υπακούν στο δεξί του.
Κριστιάνο Ρονάλντο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) vs Πόρτσμουθ (Premier League 2007-08)
Είναι η σεζόν της απόλυτης καταξίωσης, της απογείωσης ενός ποδοσφαιριστή που μόλις ξεκινούσε να κατακτά τα πάντα, σε προσωπικό και ομαδικό επίπεδο. Ο Κριστιάνο είναι… δαιμονισμένος, τελειώνει τη σεζόν με 42 γκολ και πανηγυρίζει τόσο το πρώτο του Champions League όσο και την Premier League παρά το κακό ξεκίνημα της ομάδας του. Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» πιάνουν κορυφή στη βαθμολογία τέλη Ιανουαρίου με αυτό το 2-0 επί της Πόρτσμουθ, με τον Πορτογάλο να σφραγίζει τη νίκη με μια εκτέλεση φάουλ που θα γινόταν αργότερα το σήμα κατατεθέν του.
Τέσσερα βήματα πίσω για φόρα, ανοιχτά πόδια, μικρά κοφτά βήματα προς τη μπάλα και σουτ με το κουτουπιέ. Η μπάλα φεύγει σαν οβίδα, περνάει όσο χρειάζεται πάνω από το τείχος και καρφώνεται στο αριστερό «Γ» του Ντέιβιντ Τζέιμς. «Είναι ίσως το καλύτερο σουτ που έχω δει ποτέ», λέει ο Φέργκιουσον μετά το ματς. Για κάποιον που έβλεπε επί σειρά ετών Μπέκαμ και Γκιγκς να σουτάρουν, κάτι θα ξέρει.
Χακάν Τσαλχάνογλου (Αμβούργο) vs Ντόρτμουντ (Bundesliga 2013-14)
Τη στιγμή που ο Χακάν Τσαλχάνογλου στήνει τη μπάλα στα 41 μέτρα από την εστία του Ρόμαν Βάιντενφελερ, ο Τούρκος χαφ θεωρείται ήδη σπεσιαλίστας στα στημένα. Προφανώς, ούτε ο τερματοφύλακας της Ντόρτμουντ, ούτε οι συμπαίκτες του, ούτε καν ο Γιούργκεν Κλοπ στον πάγκο φαίνεται πως έχουν λάβει το… memo.
Η ύβρις να μην στήσουν καν τείχος απέναντι σε έναν αντίπαλο με τέτοια πόδια δεν περνάει ατιμώρητη, αφού το σουτ-νέμεσις του Τούρκου πέφτει στην κυριολεξία από τον ουρανό. Η μπάλα μπαίνει σε τροχιά πριν αρχίσει την προσγείωση και στρίψει αριστερά για το «Γ», αναγκάζοντας μέχρι και τον Κλοπ να χαμογελάσει στον πάγκο. Ο Βάιντενφέλερ πάλι, βλέπει τη μπάλα να του ‘ρχεται, αλλά αποδέχεται τη μοίρα του με μια διαδικαστική προσπάθεια για να αποκρούσει, για τα μάτια του κόσμου.
Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα) vs Λίβερπουλ (Champions League 2018-19)
Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του Αργεντινού, όλοι ήξεραν ότι αυτά που έβλεπαν από τον «κοντό» δεν τα έχουν ξαναδεί ποτέ στο ποδόσφαιρο. Το παιδί παίζει ένα σπορ αλλιώτικο και ξένο στους κοινούς θνητούς. Ωστόσο, για πολύ καιρό δεν θεωρούταν σπεσιαλίστας στις στημένες μπάλες. Κάτι που μετα χρόνια άλλαξε, αφού όταν έβαλε και αυτό το στοιχείο στο παιχνίδι του, έγινε και εκεί κορυφαίος.
Με μια από αυτές τις εκτελέσεις, το 2019, στον πρώτο ημιτελικό του Champions League κόντρα στη Λίβερπουλ, πέτυχε το 600ο γκολ της καριέρας του στους «μπλαουγκράνα». Ένα σουτ τόσο τέλειο από κάθε άποψη που θα παίζει στα σήματα των αθλητικών εκπομπών… μέχρι να σβήσει ο ήλιος.
Πηγή: In.gr