Η διάψευση της Τεχνητής Νοημοσύνης και το αρνητικό ρεκόρ των Ισπανών

Όλες οι εκτιμήσεις που έδινε η Τεχνητή Νοημοσύνη για τις πιθανότητες πρόκρισης των 36 ομάδων στη φάση των «16» πάνε περίπατο...

Τα πάνω κάτω φέρνει στις αγωνιστικές ισορροπίες του Τσάμπιονς Λιγκ το νέο format με την ενιαία βαθμολογία και το ελβετικό σύστημα αγώνων.

Συγκρίνοντας την τελευταία σεζόν που εφαρμόστηκε το σύστημα με τους ομίλους και την «προφύλαξη» των κορυφαίων ομάδων από τις μεταξύ τους αναμετρήσεις, με τη φετινή, διαπιστώνουμε τα πρώτα σοβαρά συμπτώματα των αλλαγών τα οποία πιθανόν να ενισχυθούν το επόμενο διάστημα.

Η ολοκλήρωση των αγώνων των ομίλων της σεζόν 2023/24 βρήκε έξι ομάδες, τις Μπάγερν, Ρεάλ Μαδρίτης, Σοσιεδάδ, Ιντερ, Ατλέτικο Μαδρίτης και Μάντσεστερ Σίτι, χωρίς ήττα.

Φέτος τρεις απ’ αυτές τις ομάδες, οι Μπάγερν, Ρεάλ και Ατλέτικο έχουν ήδη απωλέσει το αήττητο τους (οι δύο πρώτες ήταν αήττητες σε όλες τις διοργανώσεις) με την ολοκλήρωση της δεύτερης αγωνιστικής, ενώ η Μάντσεστερ Σίτι που πέρυσι έκανε το 6/6 μετρά απώλειες.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι το πλασάρισμα στις πρώτες προνομιούχες οκτώ θέσεις της βαθμολογίας ομάδων όπως της νεοφώτιστης στα Κύπελλα Ευρώπης Μπρεστ και της Αστον Βίλα που ουσιαστικά κάνει ντεμπούτο στη διοργάνωση. Την ίδια στιγμή κολοσσοί όπως οι Ρεάλ, Μπάρτσα, Μπάγερν, Παρί, Ατλέτικο βρίσκονται στη ζώνη των πλέι οφ (9-24) και κινδυνεύουν να αλληλοεξοντωθούν αν ζευγαρώσουν μεταξύ τους.

Βεβαίως πάνε περίπατο όλες οι εκτιμήσεις που έδινε η Τεχνητή Νοημοσύνη για τις πιθανότητες πρόκρισης των 36 ομάδων στη φάση των «16». Από το βράδυ της Τετάρτης η Αστον Βίλα αύξησε τα ποσοστά της κατά 16%, η Μπενφίκα κατά 18% και η Γιουβέντους κατά 17%. Ταυτόχρονα μειώθηκαν κατά 25% της κατόχου του τίτλου Ρεάλ Μαδρίτης, 22% της Μπάγερν και 21% της Ατλέτικο.

Η Μπάγερν ηττήθηκε μετά από επτά χρόνια και 42 αγώνες σε φάση ομίλων, ενώ η Ρεάλ υπέστη την πρώτη της ήττα στη διοργάνωση ύστερα από 14 αγώνες και 17 μήνες.

Είναι επίσης εντυπωσιακή η κυριαρχία των αγγλικών ομάδων μεταξύ των οκτώ πρώτων θέσεων της βαθμολογίας -Λίβερπουλ, Αστον Βίλα, Μάντσεστερ Σίτι- όπως και η πλήρης απουσία των ισπανικών.

Δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ τρεις ομάδες από την ίδια χώρα, όπως συνέβη με τις ισπανικές Ρεάλ (1-0 από τη Λιλ), Ατλέτικο (4-0 από την Μπενφίκα) και Τζιρόνα (2-3 από τη Φέγενορντ) να ηττηθούν την ίδια ημέρα. Ο τίτλος της «Marca» τα λέει όλα: «NOCHE NEGRA» (Μαύρη Νύχτα).

Το πρωτοσέλιδο της «Marca»

Το νέο format αποκλείει τις ρεβάνς μετατρέποντας αυτομάτως κάθε παιχνίδι ως μοναδική ευκαιρία για κατάκτηση βαθμών. Δεν υπάρχει πλέον η απευθείας αντιπαράθεση δύο κορυφαίων ομάδων που μπορεί στο τέλος να αλληλοεξουδετερωθούν και να προκριθούν ταυτόχρονα, επομένως κάθε απώλεια βαθμών κοστίζει περισσότερο σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.

Τη νέα συνθήκη αρχίζουν την αντιλαμβάνονται κυρίως οι μεγάλοι σύλλογοι που υπέστησαν στραπάτσο και δεν μπορούν να υποσχεθούν εκδίκηση.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από