Είναι τρελά τα λεφτά… Άρη: Η UEFA ανεβάζει και άλλο τον μποναμά του Champions League – Ξέφυγε η κατάσταση

Χορός εκατομμυρίων αναμένεται να γίνει στο φετινό Champions League με αφορμή το νέο φορμάτ της διοργάνωσης.

Οικονομική εκτόξευση αναμένεται να γίνει στο νέο Champions League, από την σεζόν 2024-25 με τα χρήματα τα οποία θα μοιράζονται πλέον στις ομάδες να μην έχουν καμία σχέση με το παρελθόν.

Ο ΠΑΟΚ αναμένεται να μπει στον χορό τον εκατομμυρίων αν καταφέρει να φτάσει μέχρι την League Phase του νέου Champions League και να βρεθεί αντιμέτωπος με μία νέα πραγματικότητα.

Διαβάστε επίσης: Θρύλος ως παίκτης, θρύλος και ως προπονητής! (vids)

Μία πραγματικότητα η οποία δεν έχει καμία σχέση με αυτή που αντιμετώπισε ο Ολυμπιακός, ο οποίος ήταν η τελευταία ελληνική ομάδα που συμμετείχε στους ομίλους του Champions League τη σεζόν 2020-21.

Η UEFA θα διανείμει επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ στους συλλόγους.

Στο νέο Champions League, θα υπάρξει αύξηση 8% σημαίνει στα έσοδα των ομάδων, δηλαδή περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ ανά σύλλογο. Ωστόσο, θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο διανομής των χρημάτων, οι οποίες θα ωφελήσουν κάποιες και όχι όλες, τι; ομάδες.

Τι θα ισχύει πλέον από τη νέα σεζόν; Ανά σύλλογο, στο Champions League, το βραβείο συμμετοχής στην League phase αυξάνεται από 15,64 εκατομμύρια σε 18,62 εκατομμύρια. Όσον αφορά τα βραβεία για τα αποτελέσματα, εκτός από τις αυξήσεις ανά στάδιο που έχει επιτευχθεί, η σημαντικότερη αλλαγή είναι ότι θα υπάρχουν πλέον βραβεία για την τελική κατάταξη των ομάδων στη League phase.

Αναλυτικότερα: Ο σύλλογος που θα τερματίσει στην 36η θέση θα λάβει 275.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η 35η θέση θα λάβει 275 χιλιάδες ευρώ επί 2, δηλαδή 550 χιλιάδες ευρώ. Κάθε θέση ψηλότερα στη βαθμολογία θα αξίζει επιπλέον 275.000 ευρώ.

Κάπως έτσι, η ομάδα που θα καταλάβει την 20η θέση θα λάβει 4,6 εκατομμύρια ευρώ, η 10η 7,4 εκατομμύρια ευρώ και η ομάδα που θα καταλάβει την πρώτη θέση στο νέο Champions League θα λάβει επιπλέον 9,9 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, όσοι τερματίσουν μεταξύ 1ης και 8ης θέσης θα πάρουν επιπλέον 2 εκατομμύρια και μεταξύ 9ης και 16ης ένα εκατομμύριο. Όμως ο… χορός των ρκατομμυρίων δεν σταματά εκεί.

Στο προηγούμενο Champions League, κάθε σύλλογος λάμβανε 2,8 εκατομμύρια ευρώ για κάθε νίκη στη φάση των ομίλων και 930.000 ευρώ για ισοπαλία. Πλέον, στη League phase, μια νίκη αξίζει 2,1 εκατομμύρια και μια ισοπαλία 700 χιλιάδες ευρώ.

Η αλλαγή στην διανομή των χρημάτων και η αύξηση των bonus

Μέχρι τώρα, το 25% των χρημάτων που είχαν στη διάθεσή τους οι σύλλογοι διανέμονταν σε bonus συμμετοχής ή παρουσίας. Το 30% καταβαλλόταν ανάλογα με τα αποτελέσματα που είχαν και σε ποια φάση συμμετείχαν, ενώ το 30% διανεμήθηκε σύμφωνα με τον συντελεστή της κάθε ομάδας. Παράλληλα, το 15% διανέμονταν με βάση το market pool, ανάλογα με την αγοραία αξία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων ανά χώρα.

Αυτοί οι δύο τελευταίοι παράγοντες πλέον συνδυάζονται σε έναν ο οποίος αντιπροσωπεύει πλέον το 35% του συνόλου. Αυτό καθιστά δυνατή την αύξηση των πριμοδοτήσεων συμμετοχής από 25 σε 27,5% και των πριμοδοτήσεων αποτελεσμάτων από 30 σε 37,5%. Κάπως έτσι τα πριμ συμμετοχής ανεβαίνουν από 500,5 εκατομμύρια σε 670 εκατομμύρια και τα πριμ αποτελεσμάτων από 600,6 σε 914 εκατ. Ανά σύλλογο, στο Champions League, το βραβείο συμμετοχής στην League phase αυξάνεται από 15,64 εκατομμύρια σε 18,62 εκατομμύρια.

Το νέο φορμάτ

Από τον Σεπτέμβρη, όπου θα ξεκινά η πρώτη φάση της διοργάνωσης, ως και τον Γενάρη θα διεξαχθούν όλα τα παιχνίδια του νέου πρωταθλήματος. Δεν θα παίξουν όλοι με όλους, αφού θα υπάρχει η καθιερωμένη κλήρωση, με τα τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας.

Με αυτόν τον τρόπο θα… μοιράζονται οι αντίπαλοι. Η κάθε ομάδα θα παίζει οκτώ παιχνίδια σε αυτή τη φάση, κόντρα σε δύο ομάδες από το κάθε γκρουπ. Τι σημαίνει αυτό; Οι ομάδες από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας θα μπορούν να παίζουν μεταξύ τους από το ξεκίνημα της διοργάνωσης, με τον μοναδικό περιορισμό να είναι αυτός με τις ομάδες από την ίδια χώρα.

Η UEFA θα δημιουργήσει τέσσερις άτυπους ομίλους των εννιά ομάδων, με την καθεμία να δίνει τέσσερα εντός έδρας ματς και τέσσερα εκτός. Δύο παιχνίδια με ομάδες από το πρώτο, δύο με ομάδες από το δεύτερο, δύο με ομάδες από το τρίτο και δύο με ομάδες από το τέταρτο.

Στο τέλος, η βαθμολογία θα είναι μία και ενιαία και για τις 36 ομάδες, με τις οκτώ πρώτες να παίρνουν την απευθείας πρόκριση για τη φάση των «16».

Στη συνέχει θα υπάρχουν play offs που θα δίνουν οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 9 ως 24. Αναλυτικότερα,, ο 9ος θα παίζει με τον 24ο διπλά (εντός, εκτός έδρας) παιχνίδια, ο 10ος με τον 23ο, ο 11ος με τον 22ο κ.ο.κ.

Κάπως έτσι θα προκύπτουν οι καλύτεροι «16» με τη διαδικασία να συνεχίζεται όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί πως, δεν θα υπάρχει πρόκριση στο Europa League σε περίπτωση αποκλεισμού σε οποιαδήποτε φάση του νέου Champions League.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από