Τρεις ιταλικές ομάδες σε τρεις Ευρωπαϊκούς τελικούς, αλήθεια πόσα χρόνια είχε να συμβεί αυτό; Οι διαφορές του τότε και τώρα...
Τα κατάφεραν λοιπόν οι Ιταλοί, αν και όχι όλοι αφού η Γιουβέντους έμεινε εκτός τελικού στο Europa League, με την Σεβίλλη να την αποκλείει στην παράταση, εντούτοις οι άλλοι εκπρόσωποι της Ιταλίας με το σπαθί τους πήραν προκρίσεις στους τελικούς του Europa και του Conference League.
Διαβάστε επίσης: Final Four 2023: Όχι ποιος σκοράρει, ποιος πασάρει…
Για το Champions League δε συζητάμε φυσικά, αφού με τον έναν ημιτελικό να λέει Ίντερ – Μίλαν σίγουρα θα είχαμε μια ιταλική ομάδα στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.
Ας δούμε όμως τι έγινε χθες. Η Φιορεντίνα αρχικά αν και είχε ηττηθεί από τη Βασιλεία εντός έδρας με 2-1 εντούτοις επικράτησε στην παράταση εκτός έδρας των Ελβετών με 3-1 και πήρε την πρόκριση για τον τελικό Europa Conference League, εκεί όπου την περιμένει η πάντα υπολογίσιμη αγγλική Γουέστ Χαμ.
Όσον αφορά τα του Europa League, η Ρόμα της «γάτας» Ζοσέ Μουρίνιο κράτησε το 0 στο Λεβερκούζεν κόντρα στη Μπάγερ και με παρακαταθήκη το 1-0 της Ρώμης πέρασε στον τελικό του Europa League. Εκεί θα την περιμένει η «μανούλα» σε τέτοιες διοργανώσεις Σεβίλλη, η οποία άφησε εκτός διοργάνωσης τελικά τη Γιουβέντους αφού την κέρδισε στην παράταση με 2-1 και με παρακαταθήκη το 1-1 του Τορίνο πήγε ξανά στον τελικό στη συγκεκριμένη διοργάνωση.
Την Τρίτη εντωμεταξύ η Ίντερ, με συνολικό σκορ 3-0 επί της συμπολίτισσας Μίλαν, πέρασε στον τελικό του Champions League όπου την περιμένει η σπουδαία Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα.
Το ιταλικό ποδόσφαιρο είναι εδώ τριάντα περίπου χρόνια μετά!
Οι Ιταλοί κοινώς κατέφτασαν μετά από καμιά τριανταριά χρόνια περίπου. Τόσα περίπου είχαμε να τους δούμε στους τελικούς των τριών μεγάλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Ήταν η σεζόν 1993-94 όταν βλέπαμε ξανά τρεις ιταλικές ομάδες να διεκδικούν βαρύτιμα τρόπαια. Η Μίλαν ήταν στον τελικό του πρωταθλητριών απέναντι στη Μπαρτσελόνα του Κρόιφ και την «σκορπούσε» με 4-0, στο Κύπελλο Uefa δε η Ίντερ με δυο νίκες εντός και εκτός έδρας επί της Σάλτσμπουργκ με το ίδιο σκορ (1-0) κατακτούσε τη διοργάνωση.
Στο Κύπελλο Κυπελλούχων από την άλλη, η Άρσεναλ κατατρόπωνε την Πάρμα με 1-0 και το κατακτούσε. Οι Παρμέντσι ήταν η μόνη από τις ιταλικές ομάδες που έχασε το τρόπαιο εκείνη τη σεζόν. Κοινώς οι Ιταλοί έκαναν το 2/3.
Τα ρόστερ βέβαια τότε των ιταλικών ομάδων ήταν πανίσχυρα. Η Μίλαν είχε παίκτες όπως ο Μαλντίνι, ο Μπαρέζι και ο Σαβίσεβιτς στο ρόστερ της, η Ίντερ τον Ντένις Μπέργκαμπ και τον Πέπε Μπέργκομι μεταξύ άλλων και η Πάρμα τους Σενσίνι, Τζόλα και Ασπρίγια.
Στο τώρα πάντως, πολύ δυνατή θα είναι η μάχη της Γουέστ Χαμ με τη Φιορεντίνα με καμία να μην είναι ξεκάθαρο φαβορί, όπως ξεκάθαρο φαβορί δεν υπάρχει και στο Ρόμα – Σεβίλλη, αφού οι μεν οι Ισπανοί έχουν το «know how» στη συγκεκριμένη διοργάνωση, οι δε Ρωμαίοι των «Special One».
Ξεκάθαρο φαβορί ωστόσο υπάρχει, στον τελικό του Champions League με τη Σίτι να είναι φοβερή και τρομερή φέτος και τον Ιντσάγκι να πονοκεφαλιάζει για το πως θα σταματήσει τον Χάαλαντ και την παρέα του.
Πάντως, και στον τελικό του Champions League το 1994 η Μίλαν δεν ήταν φαβορί. Σύμφωνα με τον τεχνικό της Μπάρτσα, Γιόχαν Κρόιφ η ομάδα του έπαιζε φουλ επίθεση και θα την κατατρόπωνε ωστόσο το σύνολο του Φάμπιο Καπέλο έβαλε τέσσερα γκολ. Ένας τελικός είναι πάντα τελικός, οι Ιταλοί μπορεί να κάνουν τα 3/3 μπορεί και το 0/3 αλλά είναι γεγονός πως φέτος μετά από 29 ολόκληρα χρόνια είναι εδώ με εκπροσώπους παντού, και δείχνουν να επανέρχονται στις επάλξεις…
Υγ: Τη σεζόν 1997-98 πάλι είχαμε τρεις ομάδες από την Ιταλία σε τελικούς ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Ωστόσο αυτοί ήταν για το UEFA (Ίντερ – Λάτσιο) και για το Champions League (Ρεάλ Μαδρίτης – Γιουβέντους). Στο Κύπελλο Κυπελλούχων βρισκόταν η Τσέλσι με την Στουτγκάρδη (1-0 νίκη των Άγγλων με τέρμα του Τζόλα).