Ο ΠΑΟΚ βρίσκει στον δρόμο του την ισχυρή Μπενφίκα και θέλει να ξορκίσει την μαύρη βραδιά της Τούμπας πριν δύο χρόνια. Και να κάνει το μεγάλο βήμα για τα αστέρια...
Ο ΠΑΟΚ είχε τη δυσκολότερη δυνατή κλήρωση στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League, καθώς έπεσε πάνω στην Μπενφίκα. Ο Δικέφαλος του βορρά θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους αετούς της Λισαβόνας στις 15 ή 16 Σεπτεμβρίου στην Τούμπα, δυο χρόνια μετά τον βαρύ αποκλεισμό στα Play off της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.
Τότε ο ΠΑΟΚ είχε φτάσει μια ανάσα από την είσοδο του στους ομίλους του Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία του, με την Μπενφίκα να του στερεί την πρόκριση, στο ίδιο γήπεδο, όπου θα κοντραριστούν οι δυο ομάδες. Στην Τούμπα.
Ο Δικέφαλος του βορρά είχε έρθει ισόπαλος στο πρώτο ματς με 1-1 στην Πορτογαλία, όμως στη ρεβάνς της Τούμπας παρότι προηγήθηκε με γκολ του Πρίγιοβιτς, ηττήθηκε με 4-1 και δεν κατάφερε να «γευτεί» τους χρυσοφόρους ομίλους.
Η ιστορία λοιπόν επαναλαμβάνεται, με τον ΠΑΟΚ να καλείται να κάνει την υπέρβαση και να περάσει την παρέα του Σάμαρη και του Βλαχοδήμου στο ίδιο γήπεδο που υπέστη βαριά ήττα. Αυτή τη φορά σε νοκ-άουτ ματς, προκειμένου να βρεθεί στα play off κόντρα σε μια και πάλι δύσκολη αντίπαλο, αλλά όχι ανάλογη του μεγέθους της Μπενφίκα.
Η συνολική προϊστορία με τον ΠΑΟΚ
Μια ομάδα πολύ γνωστή στο ελληνικό κοινό, μια ομάδα την οποία ο ΠΑΟΚ θα βρει στο δρόμο του για τέταρτη φορά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οι δύο προηγούμενες κόντρες τους ήταν για το Κύπελλο UEFA (1999-00, 2013-14), ενώ η τελευταία για τα playoffs του Champions League την σεζόν 2018-19. Ο απολογισμός του «Δικεφάλου» είναι μια νίκη, μια ισοπαλία και τέσσερις ήττες με τέρματα 5-12.
Ποια είναι η Μπενφίκα
Η Μπενφίκα είναι το πιο επιτυχημένο πορτογαλικό club, το οποίο στις αρχές της δεκαετίας του ’60 έφτασε δύο φορές στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ενώ εντός συνόρων μετράει 37 κατακτήσεις πρωταθλημάτων.
Είναι αναμφίβολα μια από τις πιο βαριές φανέλες της Ευρώπης, ενώ η κορυφαία δεκαετία της είναι εκείνη του ’60 όταν είχε στο ρόστερ της τον Εουσέμπιο και κατέκτησε δυο φορές το ευρωπαϊκό, το 1961 και το 1962. Αγωνίζεται στη Λισαβόνα και στο θρυλικό Ντα Λουζ, εκεί όπου η Εθνική μας ομάδα στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2004.
Ο Ζεσούς, οι μεταγραφές και οι Έλληνες
Ο ιστορικός σύλλογος της Λισαβόνας προέρχεται από μια αποτυχημένη σεζόν, καθώς ήταν δεύτερη (πίσω από την Πόρτο) στο πρωτάθλημα και φιναλίστ στο Κύπελλο.
Η διοίκηση λοιπόν προχώρησε σε αρκετές αλλαγές, φέρνοντας ξανά στον πάγκο μετά από πέντε χρόνια τον Ζόρζε Ζεσούς. Παράλληλα, είναι δεδομένο πως θα ενισχυθεί σημαντικά, κάτι που έχει κάνει ήδη βέβαια, αφού έχει κάνει δικούς της τον Γιαν Βερτόνχεν που έμεινε ελεύθερος από την Τότεναμ, αλλά και τους Βραζιλιάνους εξτρέμ Έβερτον και Πεδρίνιο, όπως και τον Γερμανό φορ Λούκα Βάλντσμιντ από τη Φράιμπουργκ.
Στο ρόστερ των «αετών» παραμένουν παίκτες μεγάλης αξίας, όπως ο Ισπανός αριστερός μπακ Άλεξ Γκριμάλδο, ο Πορτογάλος στόπερ Ρούμπεν Ντίας, ο διεθνής μέσος Πίζι, αλλά και οι Έλληνες Οδυσσέας Βλαχοδήμος και Ανδρέας Σάμαρης.
Το ρόστερ των αετών:
ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ
1. Μίλε Σβίλαρ Βέλγος
99. Οδυσσέας Βλαχοδήμος Έλληνας
77. Έλτον Λέιτε Βραζιλιάνος
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ
3. Άλεξ Γκριμάλδο Ισπανός
34. Αντρέ Αλμέιδα Πορτογάλος
5. Γιαν Φερτόνγκεν Βέλγος
33. Ζαρντέλ Βραζιλιάνος
2. Ζιλμπέρτο Βραζιλιάνος
71. Νούνο Ταβάρες Πορτογάλος
6. Ρουμπέν Ντίας Πορτογάλος
23. Τάιρον Εμπουέχι Νιγηριανός
97. Φέρο Πορτογάλος
ΜΕΣΟΙ
22. Ανδρέας Σάμαρης Έλληνας
49. Αντέλ Τααράμπτ Μαροκινός
28. Γιούλιαν Βάιγκλ Γερμανός
8. Γκάμπριελ Βραζιλιάνος
21. Πίτσι Πορτογάλος
61. Φλορεντίνο Πορτογάλος
11. Φράνκο Κέρβι Αργεντίνος
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ
7. Έβερτον Βραζιλιάνος
19. Τσικίνιο Πορτογάλος
27. Ράφα Σίλβα Πορτογάλος
93. Ζότα Πορτογάλος
95. Κάρλος Βινίσιους Βραζιλιάνος
11. Λούκα Βάλντσμιντ Γερμανός
20. Ντιέγκο Σόουζα Βραζιλιάνος
-. Πεδρίνιο Βραζιλιάνος
14. Χάρις Σεφέροβιτς Ελβετός
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
Ζόρζε Ζέσους