Βαθιά πολιτική κρίση για ένα πανό!

Η στοχοποίηση του ιδιοκτήτη της Χόφενχαϊμ, Ντίτμαρ Χοπ έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο γερμανικό ποδόσφαιρο και έχει επιφέρει πολιτικές αντιπαραθέσεις με κύρια αιτία τον ρατσισμό.

Η Χόφενχαϊμ αποτελεί μια από τις ανερχόμενες δυνάμεις του γερμανικού ποδοσφαίρου, μια ομάδα χωρίς παρελθόν στην Bundesliga, αλλά που τα τελευταία χρόνια έχει «χτίσει» τον δικό της μύθο. Η Χόφενχαϊμ «χώθηκε» στην Bundesliga την τελευταία δεκαετία και έχει καταφέρει να διακριθεί τα χρόνια που προπονητής ήταν ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν, αλλά και να γίνει αντικείμενο συζήτησης για τις επιτυχίες της. Πλέον, ο γερμανικός σύλλογος έχει καταντήσει να είναι ένας από τους πολυσυζητημένους στη Γερμανία, όμως όχι για αγωνιστικούς λόγους.

Τους τελευταίους μήνες στη Γερμανία όμως έχει ξεσπάσει ένας «πόλεμος» κατά του ιδιοκτήτη της Χόφενχαϊμ, Ντίτμαρ Χοπ, ο οποίος έχει παραβεί τους «άτυπους» κανόνες του γερμανικού ποδοσφαίρου. Οι οπαδοί όλων των ιστορικών ομάδων έχουν εκφράσει την αντίθεση τους προς τον τρόπο διοίκησης της Χόφενχαϊμ, ο οποίος παραβαίνει το παραδοσιακό 50+1 που ισχύει στη Γερμανία, καθώς το 96% των μετοχών ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της SAP.

Ποιος είναι ο Χοπ

Ο Ντίτμαρ Χοπ είναι ο ευεργέτης της Χόφενχαϊμ, της ομάδας που υποστήριζε από μικρό παιδί στις ερασιτεχνικές κατηγορίες και την οποία ανέλαβε επίσημα το 2000, όντας ήδη δισεκατομμυριούχος από την ίδρυση και ανάμειξη του στην «SAP», τεχνολογικό κολοσσό στον τομέα λογισμικών. Η τωρινή του περιουσία ανέρχεται στα 16 δις. δολάρια κι ως εκ τούτου η οικονομική του άνεση και διάθεση για επενδύσεις έφεραν το κλαμπ από την αφάνεια στα σαλόνια της Bundesliga.

Η στοχοποίηση του Χοπ

Τον Νοέμβριο του 2018 οι οπαδοί της Ντόρτμουντ είχαν σηκώσει το πρώτο πανό κατά του Χοπ. Αποτέλεσμα ήταν να τιμωρηθεί η Μπορούσια με πρόστιμο 50 χιλιάδων ευρώ και αποκλεισμό από το γήπεδο της Χόφενχαϊμ με αναστολή. Έκτοτε οι φίλαθλοι ομάδων όπως η Γκλαντμπαχ, η Σάλκε, η Ντόρτμουντ και φυσικά η Μπάγερν, οι παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας εξέφρασαν την αντίθεση τους με έντονο τρόπο για τον τρόπο που διοικεί ο Χοπ. Φυσικά τελευταία προσπάθεια ήταν αυτή των Βαυαρών στο χθεσινό παιχνίδι.

Οι οπαδοί της Μπάγερν σήκωσαν υβριστικό πανό κατά του ιδιοκτήτη της Χόφενχαϊμ, το οποίο μάλιστα ανέβηκε για δεύτερη φορά. Ο CEO των Βαυρών, Καρλ-Χάινς Ρούμενιγκε και ο Όλιβερ Καν παρακάλεσαν τους φίλους της ομάδας να κατεβάσουν το εν λόγω πανό.

Όπως μπορεί να καταλάβει κι ο καθένας από όσα συμβαίνουν στο γερμανικό ποδόσφαιρο, είναι λάτρεις των κανόνων και εφόσον καταπατούνται τότε όλοι είναι ενάντια σε εκείνον που τους καταπατά. Στη Γερμανία δεν δέχονται ότι η Χόφενχαϊμ έχει ουσιαστικά δώσει το 96% των μετοχών της στον Χοπ και θέλουν να αλλάξει αυτό απειλώντας τον Γερμανό.

Το οπαδικό κίνημα των συλλόγων της Bundesliga ουδέποτε έδρασε βαθμοθηρικά, βάζοντας το αποτέλεσμα πάνω από την ταυτότητά του. Όλες αυτές οι αντιδράσεις ξεκίνησαν το 2015, όταν ο Χοπ αγνόησε τον εσωτερικό «κανονισμό λειτουργίας» των ομάδων στο γερμανικό ποδόσφαιρο, τον λεγόμενο κανόνα του «50+1», που εναποθέτει την διαχείριση του κλαμπ στα μέλη του κι όχι σε κάποιον συγκεντρωτικό μεγαλοεπενδυτή.

Ο Χοπ επιφέρει πολιτική κρίση στη Γερμανία

Σαν να μην έφταναν οι αντιδράσεις στις κερκίδες των γηπέδων που παίζει η Χόφενχαϊμ, τα πανό στοχοποίησης, οι προσβολές, οι αντιπαραθέσεις, πλέον έχει δημιουργηθεί κρίση και στα ενδότερα της χώρας με όσα συμβαίνουν.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που έρχονται από τη γερμανική πολιτική σκηνή, όπου συζητήθηκε και συζητιέται η υπόθεση του Χοπ και του ρατσισμού που δέχεται. Οι μεν δεξιοί στη γερμανική βουλή υποστηρίζουν τον Χοπ και στέκονται στο πλευρό του για τον «πόλεμο» που δέχεται θεωρώντας ότι είναι θύμα ρατσισμού, ενώ από την άλλη η αριστερά τάσσεται κατά των ρατσιστικών επιθέσεων που δέχεται, αλλά και υπέρ του να υπάρχει μια πιο φυσιολογική «κατανομή» των ρατσιστικών επιθέσεων.

Για παράδειγμα θεωρούν ότι δεν γίνεται να προστατεύεται ο Χοπ και παράλληλα να υπάρχουν επιθέσεις με μπανάνες και πολλά άλλα σε ποδοσφαιριστές που δεν τιμωρούνται. Η πολιτική κρίση είναι δεδομένη πλέον στα ενδότερα της γερμανικής πολιτικής σκηνής, και ουσιαστικά υπάρχουν δυο στρατόπεδα. Ο Χοπ σίγουρα δεν πρέπει να δέχεται τέτοια στοχοποίηση είναι η μια πλευρά, όμως η άλλη είναι αυτή που ζητάει μεγαλύτερη αντικειμενικότητα στις περιπτώσεις ρατσισμού που μαστίζουν τον αθλητισμό εδώ και μήνες,

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Γερμανοί είναι κάθετοι στο να ακολουθούν τους κανόνες και το γεγονός ότι τους καταπατάει τον κάνουν «εχθρό». Το ίδιο ισχύει λοιπόν και στη πολιτική σκηνή, με το θέμα να έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και τη γερμανική κυβέρνηση να ψάχνει τρόπους να κατευνάσει τα πνεύματα και να σταματήσει η στοχοποίηση και οι απειλές. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, απειλές όπως «Ευχόμαστε σε όλους καλές διακοπές. Σε σένα, να είναι οι τελευταίες σου», των οπαδών της Ντόρτμουντ ή «Π@@@@@@ς γιοι προσβάλλουν έναν π@@@@@@ς γιο και τιμωρούνται από π@@@@@@ς γιους» των οπαδών της Γκλάντμπαχ δεν έχουν θέση στη Γερμανία και στα γερμανικά γήπεδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από