Ντόρτμουντ: Moneyball για ιδιοφυΐες (pics)

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ προστίθεται στην ήδη πλούσια «φαρέτρα» του Λουσιάν Φαβρ και η Μπορούσια Ντόρτμουντ παίρνει στα χέρια της άλλο ένα «ακατέργαστο» διαμάντι, προκειμένου να το μετατρέψει σε ολοκληρωμένο ποδοσφαιριστή.

Η Μπορούσια Ντόρτμουντ ενέταξε στο δυναμικό της τον Έρλινγκ Χάαλαντ, τον θαυματουργό νεαρό που… ονειρευόταν όλη η Ευρώπη.

Γιουβέντους, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η… ουρά από τους υπόλοιπους «κολοσσούς» έμειναν με την όρεξη, με τους Βεστφαλούς να κάνουν το απόλυτο colpo grosso.

Και η αλήθεια είναι ότι ο Έρλινγκ Χάαλαντ ήταν η ιδανική επιλογή και για τους δυο. Ο 19χρονος επέλεξε την ομάδα που είναι έτοιμη να υπηρετήσει ένα ελπιδοφόρο πρότζεκτ και να το φτάσει στο απόγειο και η Ντόρτμουντ είναι έτοιμη να γευτεί τους καρπούς ενός ταλέντου που θα κυριαρχήσει τις επόμενες δεκαετίες.

Ο προπονητής των Βεστφαλών, από τη μεριά του, Λουσιάν Φαβρ μπορεί να αισθάνεται τυχερός, καθώς σε μια περίοδο που οι φήμες για το μέλλον του δίνουν και παίρνουν, βλέπει την διοίκηση να τον στηρίζει με την πιο δυνατή μεταγραφή που θα μπορούσε να φανταστεί.

Ο Χάαλαντ έρχεται για να εξελιχθεί στον επόμενο μεγάλο φορ που παραδοσιακά βγάζει η Μπορούσια, μετά τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και τον Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ. Ο Πάκο Αλκάθερ μπορεί να πέτυχε πέρσι σε 26 συμμετοχές 18 γκολ, αλλά και φέτος προδίδεται από τους συχνούς μυϊκούς τραυματισμούς.

 

Με την απόκτηση του 19χρονου killer, ο Φαβρ θα έχει την ευκαιρία να συνθέσει μια «φονική» γραμμή κρούσης που θα περιλαμβάνει έναν από τους καλύτερους εξτρέμ των ευρωπαϊκών γηπέδων (σίγουρα ο καλύτερος στην ηλικία του), τον Τζέιντον Σάντσο, τους Τοργκάν Αζάρ και Γιούλιαν Μπραντ, αλλά και τον έμπειρο πλέον Μάρκο Ρόις.

Ποιο είναι το κοινό σημείο όλων αυτών των παικτών; Είναι παίκτες τους οποίους «έχτισε», «χτίζει» ή θα «χτίσει» στο μέλλον η Ντόρτμουντ. Ο Ρόις αποκτήθηκε από την Γκλάντμπαχ και έγινε στο «Βεστφάλεν» ο παίκτης που όχι μόνο δημιουργεί και φτιάχνει για τους άλλους, αλλά εκείνος που εκτελεί και σκοράρει.

Ο Σάντσο αποκτήθηκε σε ηλικία μόλις 17 ετών από την Μάντσεστερ Σίτι και μετά από δύο χρόνια έχει εξελιχθεί σε «βαρόμετρο», τον παίκτη που τρομοκρατεί οποιαδήποτε άμυνα, τον παίκτη που κανείς αντίπαλος δεν θέλει να βρει μπροστά του. Ή αλλιώς; Τον παίκτη που αξίζει πλέον στο χρηματιστήριο 120.000.000 ευρώ! Εκείνον που σίγουρα θα ήθελε να δει ο Πεπ Γκουαρδιόλα πίσω στο Μάντσεστερ.

Γιούλιαν Μπραντ και Τοργκάν Αζάρ αποκτήθηκαν το περσινό καλοκαίρι και σιγά σιγά ετοιμάζονται για την δική τους εκτόξευση, κοστίζοντας ήδη 90 εκατ. ευρώ παρέα. Το ίδιο ισχύει και για τον Χακίμι, τον Ακάντζι, τον Ζαγκαντού.

Η Ντόρτμουντ δεν ψάχνει την επιτυχία μέσω της αγοράς και του ξοδέματος εκατομμυρίων, αλλά μέσω της δουλειάς, της εξέλιξης και της παραγωγής. Βέβαια αυτό είναι και θέμα φιλοσοφίας.

Το όραμα της ανάδειξης ταλέντων, της απόκτησης νεαρών και πώλησής τους σε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές ανήκει στον τεχνικό διευθυντή της Ντόρτμουντ, Μίχαελ Τσορκ. Πρόκειται για τον άνθρωπο που κάνει όλη τη… βρώμικη δουλειά, που βρίσκεται στο σύλλογο από το 1998 και αποτελεί μέρος της αναγέννησης των Βεστφαλών.

 

Ο 57χρονος Γερμανός, ήταν ποδοσφαιριστής του συλλόγου από το 1981 έως και το 1998, κατέγραψε 572 συμμετοχές στην πλούσια καριέρα του, ενώ από τη στιγμή που κρέμασε τα παπούτσια του, ανέλαβε χρέη αθλητικού διευθυντή.

Είναι εκείνος που έφερε στο «Βεστφάλεν» παίκτες όπως οι Ομπαμεγιάνγκ, Λεβαντόφσκι, Γκιντογκάν, Χούμελς, Γκέτσε, Καγκάβα, Πούλισιτς, Ουσμάν Ντεμπελέ, Μιχταριάν, Ντιαλό αλλά και τον τεράστιο Γιούργκεν Κλοπ.

Μερικοί από αυτούς έφυγαν και άνοιξαν τα «φτερά» σε άλλους ευρωπαϊκούς συλλόγους, άλλοι αποχώρησαν και επέστρεψαν και άλλοι παραμένουν ακόμα, δίνοντας τα διαπιστευτήριά τους (Ρόις, Μπούρκι, Βάιγκλ, Ράφαελ Γκερέιρο).

Για παράδειγμα ο Τσορκ εισηγήθηκε (σε συνεννόηση με το επιτελείο του) την απόκτηση του 20χρονου Ιλγκάι Γκουντογκάν το 2011 από τη Νυρεμβέργη έναντι 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, τον οποίο παραχώρησε στη Μάντσεστερ Σίτι για 27 εκατομμύρια ευρώ.

Οι Βετσφαλοί αγόρασαν τον 20χρονο Ματς Χούμελς από τη Μπάγερν έναντι 4 εκατομμύρια ευρώ και τον πούλησαν στους Βαυαρούς για 35 εκατομμύρια ευρώ (επέστρεψε πίσω το περσινό καλοκαίρι).

Ο Ντεμπελέ αποκτήθηκε σε ηλικία 19 ετών από τη Ρεν έναντι 15 εκατ. ευρώ και ένα χρόνο αργότερα πωλήθηκε στην Μπαρτσελόνα  για 150 εκατ.!

Συνολικά υπολογίζεται ότι από το 2016 ως σήμερα η Ντόρτμουντ έχει βάλει στα ταμεία της 630 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό που την κατατάσσει στην τέταρτη θέση ανάμεσα στους συλλόγους με τα περισσότερα έσοδα πωλήσεων, πίσω μόνο από Μονακό, Τσέλσι και Ρόμα.

Τα παραδείγματα είναι πολλά, αλλά το νόημα κρύβεται στα λόγια του ίδιου του Τσορκ. «Η στρατηγική μας είναι να δουλεύουμε με ταλαντούχους παίκτες, να τους εξελίσσουμε και να τους δίνουμε τα εχέγγυα να αγωνιστούν σε επαγγελματικό επίπεδο».

Πριν από ένα χρόνο μάλιστα ο τεχνικός διευθυντής της Μπορούσια συμπεριλήφθηκε στους επτά καλύτερους του είδους του στον κόσμο, από το βρετανικό περιοδικό Four Four Two, ενώ το 2018 ανανέωσε την επιτυχημένη του συνεργασία με το κλαμπ μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

Η Μπάγερν Μονάχου έχει πλησιάσει αρκετές φορές τον Τσορκ προσπαθώντας να τον δελεάσει και να τον πείσει να αναλάβει το πόστο του general manager. Ο ίδιος, όμως δηλώνει ότι δεν έχει λόγο να αποχωρήσει, όσο λειτουργεί άψογα το πρότζεκτ του στη Ντόρτμουντ.

Ένα πρότζεκτ που συνεχίζεται και λειτουργεί στην εντέλεια, ακόμα και αν η ομάδα βρίσκεται μακριά από την κορυφή της Bundesliga εδώ και επτά χρόνια (τελευταίο πρωτάθλημα το 2012). Η μεταγραφή του Έρλινγκ Χάαλαντ δείχνει ότι η φιλοσοφία δεν παρεκκλίνει. Η… πιτσιρικαρία του Φαβρ μεγαλώνει και η Ευρώπη… τρέμει.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από