Ο Κρίστιαν Στράιχ έφτιαξε το θαύμα της Φράιμπουργκ με τα χέρια του – Η απίθανη ιστορία ενός «απλού τύπου» που βρίσκεται στο ίδιο περιβάλλον από το 1995

Ο Κρίστιαν Στράιχ έφτιαξε το θαύμα της Φράιμπουργκ με τα χέρια του – Η απίθανη ιστορία ενός «απλού τύπου» που βρίσκεται στο ίδιο περιβάλλον από το 1995

Ο «ισόβιος» δεσμός του Κρίστιαν Στράιχ με την αυριανή αντίπαλο του Ολυμπιακού, δεν είναι τίποτα λιγότερο από case study.

Την ιστορία του Κρίστιαν Στράιχ δεν τη συναντάς κάθε μέρα στο ποδόσφαιρο. Και πριν από κάθε συζήτηση για την «δυναμική» της Φράιμπουργκ που έναν χρόνο μετά επιστρέφει αύριο βράδυ στο «Καραϊσκάκης» για να συναντηθεί με τον Ολυμπιακό σε περιβάλλον Europa League, πραγματικά αξίζει τον κόπο να σκάψει βαθύτερα: Διότι θα βρει έναν άνθρωπο από το 1995 στις υπηρεσίες της. Τον ίδιο που κρατά το τιμόνι της πρώτης ομάδας από τον Δεκέμβρη του 2011 και που μπορεί να λέει δίχως πως υπερβολή ότι την έφτιαξε με τα ίδια του τα χέρια…

Έκτη στη Bundesliga προ διετίας φτάνοντας και ως τον τελικό του κυπέλλου. Ένα σκαλοπάτι ψηλότερα πέρσι, διεκδικώντας για ένα μεγάλο κομμάτι της σεζόν ακόμη και τον τίτλο στην πρώτη της σεζόν με ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Και πάντα με τον ίδιο, δικό της τρόπο. Με ένα από τα μικρότερα μπάτζετ, δίχως να βγαίνει από τις αρχές του μικρού γαλατικού χωριού που μέχρι πριν από λίγα χρόνια διαφήμιζε στη φανέλα του την τοπική γαλακτοβιομηχανία.

Διαβάστε επίσης: Η τρομερή ατάκα του Πεπ Γκουαρντιόλα για τη Νότιγχαμ Φόρεστ μετά την πρεμιέρα στο Champions League (vids)

Εκπροσωπώντας ένα ποδόσφαιρο δικό της, με κανόνες που φτάνουν έξω από το γήπεδο και αποτελώντας τον καθρέφτη εκείνου του απλού τύπου που έχει ριζώσει στον πάγκο της. Και για την αποφυγή παρεξηγήσεων; Το «απλός» έσπευσε να το κατοχυρώσει ο ίδιος: «Δεν είμαι το ιδανικό προϊόν για το μάρκετινγκ σας. Είμαι ένας απλός τύπος, χωρίς τατουάζ, χωρίς σκουλαρίκια» είπε από την αφετηρία του. Και έφτασε 58 χρονών. Και συνεχίζει να λέει τα ίδια, έχοντας θάρρος ξεχωριστό. Για όλα…

Πως αλλιώς άλλωστε μπορείς να αλλάξεις την μοίρα ενός club και να το μετατρέψεις μέσα από το ανταγωνιστικό και ακριβό περιβάλλον της Bundesliga, δίχως θάρρος και τόλμη; Αν δεν σπάσεις… αυγά; Και ο Στράιχ δεν σκέφτηκε να συμβιβαστεί ούτε καν στο πρώτο του παιχνίδι, όταν ακόμη και ο ίδιος δεν γνώριζε αν είναι υπηρεσιακός στον πάγκο της ομάδας ή κάτι παραπάνω. Ήταν αμέσως μετά το winter break, στις αρχές του 2012. Πήρε το χρίσμα από την απόλυση του προηγούμενου (29/12) έχοντας στο βιογραφικό του 12 χρόνια στα τμήματα υποδομής (U-16, U-19 από το 1995) και σχεδόν μια πενταετία ως assistant στην πρώτη ομάδα (2007). Αλλά ουσιαστικά αυτό που του έτυχε δεν ήταν κάτι λιγότερο από αποστολή αυτοκτονίας: Στη ζώνη του υποβιβασμού ήταν άλλωστε η Φράιμπουργκ έπειτα από μισή σεζόν.

Στο ντεμπούτο του επικράτησε της Άουγκσμπουργκ με 1-0. Το γκολ το έβαλε ένας πιτσιρικάς, ο Ματίας Γκίντερ που από πέρσι επέστρεψε στο «σπίτι» του για να κλείσει εκεί την σπουδαία καριέρα του. Τότε ήταν 18 χρονών και η πρώτη απόδειξη για αυτό που ο Στράιχ ήθελε να δημιουργήσει. Μια ομάδα από την αρχή. Εκείνος τον ανέβασε στην πρώτη ομάδα. Εκείνος του έδωσε αυτομάτως την ευκαιρία. Λες και ήθελε να κάνει μια «δήλωση» για το μέλλον.

Τελικά σε εκείνη την πρώτη σεζόν έφτασε την Φράιμπουργκ 12η με το μεγαλύτερο αήττητο ρεκόρ στην ιστορία της (10 ματς). Και όταν την επόμενη σεζόν την ανέβασε στην 5η θέση για πρώτη φορά στην ιστορία της; Ο καθένας κατάλαβε πως η σχέση αυτή θα ήταν διαφορετική. Επιβεβαιώθηκε άλλωστε και με τον δύσκολο τρόπο τη σεζόν 2014-15, όταν η Φράιμπουργκ υποβιβάσθηκε. Έπεσε αλλά ο Στράιχ έμεινε στη θέση του.

«Είμαι ματαιόδοξο άτομο, αλλά η ματαιοδοξία είναι πολύ επικίνδυνη στο ποδόσφαιρο. Είναι ωραίο να σε εγκωμιάζουν, αλλά αυτό το αξίζουν περισσότερο οι άνθρωποι που ζουν με αναπηρίες ή χωρίς χρήματα. Το αξίζουν περισσότερο» είπε κάποτε σε μια συνέντευξή του στην Deutsche Welle. Και αυτή την ταπεινότητα του χαρακτήρα του, την έκανε σήμα κατατεθέν του ίδιο του club.

Η ομάδα του «μεγαλώνει» γιατί ποτέ δεν ξέχασε ποια είναι και πως το κατάφερε. Ποντάρει τα περισσότερα στην ομοιογένεια της και στη συνέχεια της δουλειάς της. Σε αυτή την «τηλεπαθητική» σχέση που έχει αναπτύξει ο προπονητής με τους ποδοσφαιριστές του. Δεν παρασύρεται από την επιτυχία της, δεν συμμετέχει ιδιαιτέρως στην αγορά (την τελευταία τριετία οι πωλήσεις του Σανταμαρία στη Ρεν -14 εκατ ευρώ-, του Σλοτερμπεργκ στη Ντόρτμουντ -20 εκατ ευρώ- και του πακέτου των Φλέκεν και Σκάντε στη Μπρέντφορντ -38 εκατ ευρώ- έχουν αποφέρει βεβαίως 72 εκατ ευρώ). Δεν αλλάζει τον τρόπο και τη μέθοδο της.

Ας το έχουν κατά νου αυτό όσοι χαμογελούν πως κατηφορίζει στο «Καραϊσκάκης» από δύο σερί ήττες στη Γερμανία (5-0 από τη Στουτγάρδη, 2-4 από τη Ντόρτμουντ): Οι ίδιες που έβαλαν στο στόχαστρο της κριτικής από μερίδα του γερμανικού Τύπου, τον τερματοφύλακα Νόα Ατουμπόλου. Τα στεγανά αυτού του club δεν τα συναντάς εύκολα. Ακόμη και αν είσαι ο Ολυμπιακός και ετοιμάζεσαι να παίξεις μαζί του τρίτη φορά σε έναν χρόνο…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ