Στο...δείγμα, που κατατάσσει στην κορυφή τη Βραζιλία, περιλαμβάνονται 55.865 ποδοσφαιριστές που έχουν παίξει κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους 2019 σε 132 πρωταθλήματα κορυφαίας ή δεύτερης κατηγορίας από 93 χώρες που καλύπτουν όλες τις ηπείρους.
Η Βραζιλία είναι η κορυφαία χώρα «παραγωγής» επαγγελματιών ποδοσφαιριστών στον κόσμο. Αυτό αναφέρει η 55η μηνιαία έκθεση του CIES, διεθνές κέντρο αθλητικών σπουδών, που βρίσκεται στο Νοσατέλ και δημιουργήθηκε σε συνεργασία της FIFA και του Πανεπιστημίου της ελβετικής πόλης, το οποίο μελέτησε τη συμβολή των εθνικών ομοσπονδιών παγκοσμίως από την άποψη της «δημιουργίας» επαγγελματικών παικτών.
Στο…δείγμα περιλαμβάνονται 55.865 ποδοσφαιριστές που έχουν παίξει κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους 2019 σε 132 πρωταθλήματα κορυφαίας ή δεύτερης κατηγορίας από 93 χώρες που καλύπτουν όλες τις ηπείρους. Το δείγμα περιέχει όλα τα βασικά πρωταθλήματα παγκοσμίως, ενώ από την ελληνική Super League «μελετήθηκαν» 517 παίκτες.
Η προέλευση των παικτών ορίστηκε στην χώρα όπου μεγάλωσαν και από όπου τελικά αναχώρησαν για ένα ξένο σύλλογο. Για παράδειγμα, ο Ριγιάντ Μαχρέζ, αν και Αλγερινός, θεωρήθηκε Γάλλος στο βαθμό που μεγάλωσε εκεί πριν φύγει για την Αγγλία μετά την μεταγραφή του στην Λέστερ. Η Βραζιλία είναι η πιο αντιπροσωπευτική χώρα μεταξύ των παικτών από τα 132 πρωταθλήματα που μελετήθηκαν. Οι 2.742 Βραζιλιάνοι από το δείγμα έπαιξαν περισσότερα από τρία εκατομμύρια λεπτά το 2019 (1.204 ανά παίκτη κατά μέσο όρο). Μόνο μια άλλη χώρα, η Αργεντινή (2.330), είχε περισσότερους από 2.000 ποδοσφαιριστές στα πρωταθλήματα.
Στις δέκα πρώτες θέσεις είναι μια τρίτη χώρα της Νότιας Αμερικής, η Κολομβία (4η), έξι ευρωπαϊκές χώρες, εκ των οποίων η Γαλλία (1.740) βρίσκεται στην η καλύτερη κατάταξη (3η), καθώς και η Ιαπωνία (9η). Εάν περιοριστεί η ανάλυση στους ποδοσφαιριστές που παίζουν εκτός των χωρών όπου μεγάλωσαν, η Βραζιλία διατηρεί την πρώτη της θέση (1.535). Υπάρχουν περισσότεροι Γάλλοι (948) στο εξωτερικό από Αργεντινούς (913), αλλά οι τελευταίοι έχουν παίξει περισσότερα λεπτά. Στην τέταρτη θέση είναι η Αγγλία (554). Τέσσερις αφρικανικές χώρες βρίσκονται στις πρώτες 20 (Νιγηρία, Γκάνα, Σενεγάλη και Ακτή Ελεφαντοστού).
Οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες με τα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα στον κόσμο – το big-5 – κατατάσσονται στην πρώτη δεκάδα. Η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα σε…εξαγωγή, η Γαλλία, είναι ακριβώς μπροστά από την Ισπανία. Οι Γάλλοι είναι πιο πολυάριθμοι από τους Ισπανούς στα πρωταθλήματα που μελετήθηκαν (1.740 σε σύγκριση με 1.349), αλλά παίζουν λιγότερο (κατά μέσο όρο 1.260 λεπτά έναντι 1.360 το 2019) και αγωνίζονται σε κλαμπ με χαμηλότερο επίπεδο (αθλητικός συντελεστής 0,55 σε αντίθεση με 0,63). Επτά χώρες εκτός Ευρώπης κατατάσσονται στις πρώτες είκοσι θέσεις: τέσσερις αποτελούν μέρος της CONMEBOL (Βραζιλία, Αργεντινή, Κολομβία και Ουρουγουάη), δύο από την CONCACAF (ΗΠΑ και Μεξικό) και μία από το AFC (Ιαπωνία).
Πηγή: ΑΠΕ