Αν διεξαχθούν τα παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών για όλο το 2020 ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα δεχθεί ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα, που δύσκολα θα καταφέρει να αντιμετωπίσει...
Ο κορωνοϊός και η «επέλασή» του στις χώρες της Ευρώπης σταμάτησε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες στη Γηραιά Ηπειρο. Τα εγχώρια πρωταθλήματα, αλλά και οι διοργανώσεις της UEFA, μπήκαν στον «πάγο», με τους παράγοντες του ποδοσφαίρου μετά το αρχικό σοκ και τον φόβο που προκάλεσε η ραγδαία εξάπλωση του νέου ιού, να ενώνουν τις δυνάμεις τους και να ψάχνουν πλέον τις κατάλληλες λύσεις για να έχουμε και πάλι αγωνιστική δράση.
Οσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο θέλουν να ολοκληρωθούν τόσο οι εγχώριες και όσο και οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτή είναι άλλωστε και η επιθυμία της UEFA. Μόνο στη χώρα μας ακούσαμε φωνές ανθρώπων που εκπροσωπούν «το κίνημα της παύλας». Ενα κίνημα, που γεννήθηκε από τον ΠΑΟΚ και θέλει να μπει μια παύλα δίπλα στη φετινή Σούπερ Λίγκα. Κάτι τέτοιο ωστόσο θα ήταν καταστροφικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Ζοσέ Σα, ο οποίος τόνισε ότι τα πρωταθλήματα πρέπει να τελειώσουν για το καλό των ομάδων, των παικτών αλλά και γενικά για το καλό του ποδοσφαίρου. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται άπαντες και μάλιστα για να έχουμε και πάλι δράση, είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε ριζικές αλλαγές, όπως είναι η διεξαγωγή αγώνων σε άδεια γήπεδα. Ενα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι η διαγωγή των παιχνιδιών κεκλεισμένων των θυρών για το καλό της δημόσιας υγείας. Μάλιστα, όχι μόνο για τη φετινή σεζόν, αλλά για όλο το 2020.
Αν συμβεί αυτό, όμως, θα είναι καταστροφικό για όλες τις ομάδες, καθώς θα χάσουν πάρα πολλά έσοδα από τα εισιτήρια, ενώ θα αλλάξει ριζικά και ο χάρτης του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην Ελλάδα. Το 10% των εσόδων από τα εισιτήρια που εκδίδουν οι ομάδες πηγαίνει στον εκάστοτε Ερασιτέχνη, ο οποίος συντηρείται από αυτά τα χρήματα και δίνει πνοή στα υπόλοιπα τμήματα που έχει. Εάν δεν υπάρχουν εισιτήρια, θα χαθεί και το 10% που πήγαινε στον Ερασιτέχνη της εκάστοτε ομάδας. Ηταν μια τεράστια οινομική ανάσα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και με την έλλειψη του 10% από τα εισιτήρια, αυτόματα θα υπάρξει μια τεράστια «μαύρη τρύπα». Ο Ερασιτέχνης κάθε ομάδας με τα χρήματα που παίρνει από τα εισιτήρια, στηρίζει πάρα πολλά τμήματα. Οπως είναι το βόλεϊ, το πόλο, αλλά και αθλήματα ακόμα πιο μικρά, όπως είναι το πινγκ πονγκ και πολλά άλλα που διαθετούν οι σύλλογοι.
Για να καταλάβετε πόσο τεράστια θα είναι η ζημιά στα ταμεία του εκάστοτε Ερασιτέχνη, ας ρίξουμε μια ματιά στα εισιτήρια που έκοψαν φέτος οι ομάδες.Ο Ολυμπιακός ήταν πρώτος, έχοντας μέσο όρο 24.228 εισιτήρια, ενώ την πρώτη 5άδα συμπληρώνουν οι ΠΑΟΚ (18.425), ΑΕΚ (15.808), Αρης (10.265), Παναθηναϊκός (5.693).Σύλλογοι που συντηρούν δεκάδες ερασιτεχνικά αθλήματα. Από βόλεϊ μέχρι χάντμπολ και από πόλο μέχρι φούτσαλ.
Το ίδιο ισχύει και για τους μικρότερους συλλόγους. Μικρότερης δυναμικότητας και λιγότερων εσόδων. Ο Ερασιτέχνης κάθε συλλόγου, όπως ο Πανιώνιος, ο Ατρόμητος, η Λαμία, ο Αστέρας Τριπολης περίμεναν από τα εισιτήρια της ποδοσφαιρικής ομάδας για να βάλουν στα ταμεία τους χρήματα για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Οπως γίνεται λοιπόν αντιληπτό, το γεγονός ότι θα χαθεί το 10% από τα εισιτήρια, θα δημιουργήσει τεράστια οικονομικό πρόβλημα στον Ερασιτέχνη κάθε συλλόγου. Μάλιστα, πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες δίνουν ένα ποσοστό και από τα διαρκείας τους. Τα διαρκείας για την επόμενη αν τα παιχνίδια είναι κεκλεισμένων των θυρών για όλο το 2020, θα κοστίζουν πολύ λιγότερο και θα είναι μικρότερη η ενίσχυση του εκάστοτε Ερασιτέχνη.
Είναι φανερό σε περίπτωση που τα παιχνίδια διεξαχθούν χωρίς φιλάθλους θα αλλάξει και ο χάρτης του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα και πρέπει να βρεθεί μια λύση, για να μπορέσει να βγει ο ελληνικός αθλητισμός νικητής σε αυτή τη δύσκολη μάχη. Μια μάχη επιβίωσης…