O γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, μίλησε για τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει στον αθλητισμό ο κορωνοϊός.
Για τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει στον αθλητισμό ο κορωνοϊός, όχι μόνο στην κορυφή της πυραμίδας, αλλά κυρίως στα σωματεία που αποτελούν το κύτταρο του αθλητισμού και την ανάγκη στήριξής τους με επιπλέον μέτρα και πρωτοβουλίες για την επανεκκίνησή τους, μίλησε μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΑ Σπορ.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:
-Για την κατάσταση που βιώνουμε λόγω κορονοϊού.
«Όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι η αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν είναι ένας αγώνας 100 μέτρων, αλλά ένας μαραθώνιος. Οι επόμενες 3-4 εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες και δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Με πειθαρχία και αλληλεγγύη θα βγούμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση».
-Για το ότι ο αθλητισμός γονατίζει λόγω του κορονοϊού και το σχέδιο «Μάρσαλ» που πρέπει να εφαρμοστεί και στον αθλητισμό.
«Δεν βλέπω τις επιπτώσεις που έχει, μόνο στην κορυφή της αθλητικής πυραμίδας, δηλαδή σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων, ή μεγάλων διοργανώσεων, αλλά περισσότερο στη βάση της πυραμίδας, στα ερασιτεχνικά σωματεία, τα οποία αποτελούν τα βασικά κύτταρα του αθλητισμού στο ευρωπαϊκό αλλά και στο ελληνικό μοντέλο. Εκεί που έχει σταματήσει η δραστηριότητα, δεν υπάρχουν οι ακαδημίες, δεν γίνονται καμπ. Όλα αυτά θα αργήσουν να ξεκινήσουν και αυτό θα έχει πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στα σωματεία. Από το 2008-2009 που σταμάτησε η επιχορήγηση στα αθλητικά σωματεία, ο ελληνικός αθλητισμός στηρίχθηκε περισσότερο σε ιδιωτικούς πόρους από τις ίδιες τις οικογένειες και σε χορηγίες. Όλα αυτά θα εκλείψουν για κάποιο διάστημα, ελπίζουμε αυτό να είναι μικρό και εκεί είναι που θα χρειαστεί μια στήριξη ο ελληνικός αθλητισμός για να μην νεκρώσει η αθλητική παραγωγική διαδικασία. Τα σωματεία θα πρέπει να μείνουν όρθια, να έχουν τους προπονητές, τις εγκαταστάσεις ώστε να πάρει και πάλι μπροστά αυτή η διαδικασία».
-Για την επιστολή Αυγενάκη και τα μέτρα στήριξης στον αθλητισμό.
«Ενδεικτικό της προσπάθειας που καταβάλει η γενική γραμματεία Αθλητισμού και η Πολιτεία για να μείνει όρθιος ο ελληνικός αθλητισμός. Υπάρχουν όμως και άλλα πράγματα που πρέπει να σκεφτούμε για το μετά. Δηλαδή τι κίνητρα πρέπει να δοθούν στα σωματεία για να επανεκκινηθούν. Κάποιοι κρατικοί πόροι θα πρέπει να στραφούν προς τα σωματεία. Για παράδειγμα να μην πληρώνουν τα σωματεία για κάποιο διάστημα τους διαιτητές, ή τη γραμματεία στη διοργάνωση των διαφόρων πρωταθλημάτων, αλλά να πάει αυτό το κομμάτι μέσω των ομοσπονδιών και στην Πολιτεία, ή ακόμη πιο τολμηρά μέτρα, αθλητικά voucher που μπορεί να δώσουν ανάσα στους πολίτες ώστε να συνεχίσουν να στέλνουν τα παιδιά τους στον αθλητισμό σε μία δύσκολη συγκυρία που θα έρθει. Θα πρέπει να ξαναχτίσουμε αυτά που υπήρχαν. Χρειάζεται να τα δούμε όλα αυτά οργανωμένα και δομημένα όπως και άλλους πόρους, μη κρατικούς, από δραστηριότητες που έχουν αντικείμενο τον αθλητισμό και ένα μέρος πρέπει να επιστραφεί στον αθλητισμό».
-Για εκλογές ομοσπονδιών.
«Αυτό είναι κάτι που θα το εξετάσουμε, διότι οι εκλογές των ομοσπονδιών γίνονται κάθε 4 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πρέπει να βρεθεί -με κάποια νομοθετική παρέμβαση- η «χρυσή τομή» έτσι ώστε από τη μία πλευρά να μπορέσουν να γίνουν κατά κάποιο τρόπο κανονικά οι εκλογικές διαδικασίες, αλλά να γίνουν και σε ένα περιβάλλον ομαλότητας και ηρεμίας».
-Για τη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης των αθλητών.
«Ήταν μια πρωτοβουλία από την ένωση συμμετεχόντων σε Ολυμπιακούς αγώνες, προκειμένου να προσφέρουν ψυχολογική βοήθεια σε αθλητές. Είναι σημαντικό γενικά να υπάρξει μια αλληλεγγύη αυτές τις δύσκολες ημέρες στην κοινωνία, διότι αυτή είναι που φωτίζει το δρόμο, όταν δυσκολεύουν τα πράγματα. Και αυτή εκφράζεται και με άλλες δράσεις, όπως είναι το πρόγραμμα «Ζήσε Αθλητικά» της Γ.Γ.Α. όπου μέσω αυτού του προγράμματος στέλνονται μηνύματα για αιμοδοσία, μηνύματα προσφοράς θα τα έλεγα. Μπορεί να μην είμαστε στην πρώτη γραμμή στον αγώνα ενάντια στον κορονοιό, όμως μπορούμε και μέσω του αθλητισμού να περάσουμε σημαντικά μηνύματα, αυτά της συμμετοχής, της προσφοράς και της αλληλεγγύης με τα οποία ο αθλητισμός είναι σύμφυτος».
-Για το πότε θα ανοίξουν τα αθλητικά κέντρα
«Όταν μας πουν οι επιστήμονες, διότι πριν από τις διακρίσεις είναι η υγεία. Θεωρώ ότι ειδικά στη χώρα μας, αν δείξουμε την πειθαρχία, την υπομονή και την επιμονή που μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας το πράττει έως τώρα, παρόλο που δεν έχουμε τη φήμη του πιο πειθαρχημένου λαού, τα μηνύματα θα είναι ενθαρρυντικά και θα βγούμε νικητές. Σίγουρα έχει παίξει σημαντικό ρόλο και η Πολιτεία και ο κ. Τσιόδρας σε όλη αυτή τη στάση που έχουμε κρατήσει».